Slovenija

Državni zbor bo v petek razpravljal o usodi ministra Hojsa

Ljubljana, 16. 09. 2020 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor bo o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa razpravljal v petek, seja se bo začela ob 10. uri. Pričakovati je celodnevno razpravo. Čeprav je bil zaradi karantene in samoizolacije nekaterih poslancev LMŠ pripravljen predlog za sejo na daljavo, pa za to ni več potrebe, saj bodo poslanci lahko že prisotni in bo seja potekala kot običajno.

O izredni seji se je danes dogovoril kolegij predsednika DZ. Glede na razpoložljiv čas je za razpravo o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve možnih tudi do 17 ur razprave. Tako je pričakovati, da se bo seja zavlekla v noč.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so interpelacijo Hojsa 9. junija vložile zlasti zaradi odločitve ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Po prepričanju vlagateljev je šlo za politično in ne pravno odločitev, s katero je ministrstvo omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, ki naj bi jih promoviral omenjeni pevec.

Ministru tudi očitajo, da je s hitrimi menjavami na ključnih kadrovskih položajih v obveščevalnem in varnostnem sistemu pokazal interes po popolnem obvladovanju teh služb. Poleg tega naj bi zavajal in lagal glede potrebe po dodelitvi dodatnih pooblastil vojski na meji z aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi.

V odgovoru na interpelacijo je Hojs vse očitke zavrnil, glede odprave prepovedi Thompsonovega koncerta pa navedel, da je šlo za strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sam ni sodeloval. Ocenil je, da ga želi opozicija ideološko oblatiti.

Hojs je sicer premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme, a Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

"Povedal sem mu, da bom ostal do interpelacije, kaj bo potem, pa se bomo pogovarjali po interpelaciji," je pred nekaj dnevi povedal minister. S tem je odprl vrata ugibanjem o negotovosti svojega položaja tudi po petkovem glasovanju, ki bo po pričakovanjih njemu v prid.

Aleš Hojs
Aleš Hojs FOTO: Bobo

Izredno sejo so zahtevale predlagateljice interpelacije. Sprva je bilo načrtovano, da bi bila seja 14. septembra, a je nekaj poslancev LMŠ pristalo v karanteni in samoizolaciji zaradi okužbe strokovne sodelavke poslanske skupine s covid-19.

V LMŠ so izrazili pričakovanje, da bo v skladu z novimi poslovniškimi določili omogočeno sodelovanje na seji na daljavo. Zaradi zagotovitve pogojev za to so se poslanske skupine s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem dogovorile, da bo seja nekaj dni pozneje.

Danes je bil za kolegij predsednika DZ sicer pripravljen predlog sklepa za možnost seje na daljavo, a o njem niti niso glasovali, saj za to niso več izpolnjeni pogoji. Poslanci LMŠ bodo namreč zaradi izteka karantene že lahko prisotni v DZ.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je sicer predlagal, da bi o tem sklepu glasovali na zalogo, za primer, da bi medtem kateri od drugih poslancev pristal v karanteni. A je Zorčič pojasnil, da mora biti izredna seja predvidljiva in trenutno za to ni potrebe. Če pa bodo s tem soočeni v prihodnje, zagotavlja, da se bodo primerno odzvali.

Zorčič je na seji kolegija še pojasnil, da se je v ponedeljek sestal s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ponovno je opozoril na upoštevanje ukrepov v DZ za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. Med sejami je tako po njegovih besedah treba nositi maske, tudi za govornico.

V odgovoru na interpelacijo o delu in odgovornosti je minister za notranje zadeve zavrnil vse očitke predlagateljev. Poleg Thompsonovega koncerta očitki letijo na razmerje med MNZ in policijo, menjavo direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi ter napadih samoorganiziranih političnih paravojaških enot (vard) na policijo. Hojsov odgovor je vlada podprla že junija, ni pa jasno, kako bodo glasovali Desusovi poslanci.

Interpelacija kot preizkus enotnosti koalicije 

Interpelacija Hojsa bo tudi preizkus enotnosti koalicije. DZ ministra razreši, če mu po razpravi o interpelaciji najmanj 46 poslancev izreče nezaupnico. Predlagateljice interpelacije imajo skupaj 39 glasov, za razrešitev Hojsa pa bo gotovo tudi poslanec DeSUS Robert Polnar.

Kot prvi razlog za podporo interpelaciji je navedel očitek ministru glede Thompsonovega koncerta. Poleg tega izpostavlja, da je Hojs medtem že odstopil s položaja, kar da bi Janša moral razrešiti v treh dneh, a ta zgodba traja že tri mesece.

Vendar ni pričakovati, da bi Polnarjevo glasovanje pomembno vplivalo na odnose v koaliciji. Kot je poslanec povedal v torek, je svoje stališče omenil tudi Janši. "Menim, da se je odzval zelo dobro, ker je povzel tudi moje stališče, da so to razlike, znotraj katerih lahko živimo," je dejal.

Kako bodo ravnali drugi poslanci DeSUS, uradno ne razkrivajo, a poleg Polnarja interpelacije naj ne bi podprl nihče drug. Začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar je po sestanku s premierjem Janšo ter poslansko skupino DeSUS konec minulega tedna napovedal, da bodo načeloma spoštovali koalicijsko pogodbo, po kateri poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij.

S poslanci DeSUS se je minuli teden sestal tudi Hojs. Predstavil jim je razloge, zakaj meni, da v primeru koncerta Thompsona notranje ministrstvo ni naredilo nič drugače kot je povedalo sodišče. "To razumejo. Jasno pa je, da nasprotujejo nastopom ustaških zvezdnikov v Sloveniji, kar razumem," je dejal Hojs.

Po njegovem mnenju je gotovo težava, če ima koalicijska stranka različna videnja o programu in zavezah koalicije. "A pri tako ideološki interpelaciji, kot je ta, ne vidim takih težav," je povedal zaradi neenotne podpore DeSUS.

Minister načeloma lahko pričakuje podporo poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC. V Slednji se bodo sicer o tem še dokončno dogovorili na četrtkovi seji poslanske skupine. Interpelacije ne bodo podprli v opozicijski SNS, poslanca manjšin se o tem še nista pogovorila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
17. 09. 2020 11.22
+2
Ja, vprašajmo se zakaj so se Koroški Slovenci odločili raje za Avstrijo, kot Slovenijo? Nam te odločitve ni in ne bi bilo treba sprejemati, lahko bi pa bili samostojni že takrat in bližje zahodu, kot pa vzhodu. Komunisti pa so poskrbeli samo zase in njim je bilo,..., glej ga šmenta in jim je tudi v samostojni Sloveniji raj na zemlji.
riss
17. 09. 2020 11.25
+2
Levičarji pa skrbijo, da so komunisti privilegirani še naprej. Namesto, da bi jih lustrirali in bi bila beseda KOMUNIZEM PREPOVEDANA.
Miss YAY
17. 09. 2020 10.39
+2
Hej Slovan, belogardizem in partizanstvo je eden in isti šmorn. Oboji so bili politično usmerjeni, eni levo drugi desno, oboji so se borili za prevzem oblasti. Komunistom je s pomočjo partizanstva uspelo in po vojni so s pomočjo enopartijske diktature, kar ni v duhu demokracije prevzeli neomajno in represivno oblast v tedanji državi. Zaradi nedemokratičnega sistema se niti naši rojaki na Koroškem niso hoteli opredeliti za matično domovino Slovenijo, zaradi takratnega sistema smo izgubil Trst in Gorico z Benečijo. Vendar so nas v šolah takrat drugače učil in vi eni še zmeraj temu verjamete. Ne živimo več v YU temveč v skupnosti EU, kar še zgleda določeni niste dojeli.
provni
17. 09. 2020 11.25
+0
Treba povedati tudi to, da če ne bi bilo partizanov, ki so bili zavezniki bi Slovenci izgubili primorsko in notranjsko.
Miss YAY
17. 09. 2020 15.05
+1
Če ne bi blo partizanov, bi Slovenija danes bla za 1/3 večja, saj bi zavezniki omogočil opcijo združitve, ki so jo komunisti s svojo diktaturo onemogočil. V avstriji ni blo ne partizanov, ne komunistov, pa niso ničesar zgubli. Dajte zasvojenci rdeči streznite se že enkrat in priznajte, da je blo partizanstvo in komunizem eno od največjih hudodelstev, kaj se nam je lahko zgodilo v Sloveniji. Vsi drugi narodi so to že spoznali, edino komunistični agitatorji se pri nas še otepajo teh dejstev, ker se upravičeno bojijo, da jih bo doletela kazen za morbidna dejanja, ki so jih opravljali.
Hej Slovani
17. 09. 2020 10.23
+2
Če bi ga na cesti videl in ne bi imel spremstva bi mu sigurno povedal kar mu gre. Belogardistu!!
slovenc59
17. 09. 2020 09.34
+2
Pa kaka usoda, kaj pisete neumnosti !!!! Možakar je "odstopil" in ne vem kaj je treba tu pametovat ! Če povem po zidarsko, SGVTPM ! Kapisch ?..
mosqito
17. 09. 2020 10.13
flojdi
16. 09. 2020 20.57
+1
Tito je bil dosmrtni predsednik. .. itak , da si vsi želijo biti podobno njemu
majmun11223344
16. 09. 2020 20.50
+1
Kaj ni ta godpod odstopil kot minister ? Sem vmes bil odsoten.
flojdi
16. 09. 2020 20.49
+1
. ?a to je tisti , ki ga nepreklicno več ni
Wahl
16. 09. 2020 19.36
+2
Že vnaprej vemo rezultat. Se ne bi namesto s Hojsom raje ukvarja s težavami, ki pestijo državo in ljudi. Vemo, da iz parlamenta ni nič pametnega za malega človeka, a vsaj delajo naj se, da delajo.
majmun11223344
16. 09. 2020 20.52
+1
Paste kaj te, teži, kaj ti manjka? Kako se ti lahko pomaga? Kako te naj potolaži človek?
MikiM
16. 09. 2020 18.49
+1
Pa kakšna interpelacija?? Človek zasluži najmanj Prešernovo nagrado, saj je v enem samem tednu redefiniral besedo nepreklicno. Čakamo samo še, da bo predsednik vlade podal zahtevo, da se to pravilno uredi v SSKJ...
mosqito
16. 09. 2020 17.31
+10
Nemec, srednje šolski maturant,ki mu je mami pri 28 letih "kupila" maturo na srednji šoli....on sedaj dela RED IN DISCIPLINO pri delu policije...😂😅😂😅😂😅🤣😂🤣🤣😂😅😂😂😂😂🙊🙈🙉
mosqito
16. 09. 2020 16.16
+1
Čakam,da LEVAKI interpelirajo ŽIDANA....koliko je on po gostijah hodil,tam prespal,jedel,pil,se redil....koliko je buteljk domov znosil...koliko je daril dobil..VSE ZA ZAŠČITO SLOVENSKEGA TERANA. nazadnje pa miljon stroškov in PORAZ. Tudi dokumenti iz Slo Državnih gozdov, povedo o izginulih miljonih, o izginuli hlodovini, klientelizmu in korupciji.
komarec
16. 09. 2020 18.26
+6
mosqito takole ti bom napisal ne brigajo me ne rdeči ne beli ne črni ne plavi, brigajo me pošteni in realni. Ne brigajo me levi, desni, zgornji ali spodnji brigajo me pošteni in realni. Sam sem po duši levičar imam veliko prijateljev desničarjev, sam ne hodi v cerkev, imam veliko prijateljev vernikov, ko smo skupaj se o teh občutljivih temah ne pogovarjamo, med seboj pa se spoštujemo. Trdim, pa da poznam ogromno levičarjev, ki to niso in ogromno kristjanov, ki to niso. Vsak naj odgovarja za svoje napake, v tem primeru, ki ga navajaš je to Židan, poznam primere ko bi moral odgovarjati škof Rode.
riss
16. 09. 2020 16.13
-1
Hojs bo še dal vetra tardečim plenilcem.
komarec
16. 09. 2020 18.28
+1
Hej Slovani
16. 09. 2020 16.13
+3
Smert janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu, smrt janšizmu,
mosqito
16. 09. 2020 16.17
+2
🙉🙉🙉🙈🙊🙈🙉🙉🙈🙈🙊🙊🙈🙉🙉🙈🙈
puspan
16. 09. 2020 16.27
-1
Pravilno. Vsi, ki ne znajo pisati, dobijo tako kazen.
Hej Slovani
16. 09. 2020 16.11
+4
Kako izdajalsko faco ma tale pojs. Skoraj kot janšist.
Miss YAY
16. 09. 2020 15.51
-1
Piše se leto 2020. Nekteri iz opozicije pa bi se še zmeraj radi šli partizane, kot Robert Polnar, ki je izredno nazadnjaško usmerjen in nastrojen proti vsem sodobnim pogledom sedanjosti. Človek z izredno protifeminističnimi in neetičnimi usmeritvami, ki išče le svoj popoulizem. Ja kdo ga pa sili, da mora it na koncert Thompsona, če tega ne želi. Ja mar ne živimo več v demokraciji al kaj? Človek pač ne razume, da v današnjem času lahko posamezniki stremijo k idejam levičarstva al pa desničarstva. Dovoljeno je simpatiziranje s partizani, kot tudi z ustaši, vsaj na hrvaškem, če že pri nas tega nekteri ne želijo sprejemat. V bistvu je to en in isti šmorn. Le politične pozicije so različne kar pa je v duhu povojnih svoboščin in parlamentarne demokracije. Tisti, ki bo htel, bo pač šel na koncert, tisti ki se stem ne strinja pa pač ne. Zakaj bi pa sedaj onemogočal drugače misleče in politično usmerjene. A je to v duhu demokracije? Po ustavi velja enakost za vse ljudi, ne glede na njihovo politično, versko ali spolno usmerjenost. Polnar tebi ni mesto v Slovenskem parlamentu, ker si feministični šovinist in anarhist najhujše vrste!!!
Miss YAY
16. 09. 2020 16.02
-2
Aja pa funkcionalno nepismeni bodo dajal -, ker ne bodo razumel vsebine. Nič hudga demokracijaje tud za takšne.
mosqito
16. 09. 2020 15.34
+2
INTERPELACIJA je izguba časa...samo nakladanje in jokcanje NAJSLABŠE, NAJBOLJ NESPOSOBNE IN LENE OPOZICIJE DO SEDAJ. Ne morem si predstavljati,da bi tile iz sedanje opozicije kdajkoli vodili državo....en toliko nesposobnežev in strahopetcev na kupu ...... sram jih naj bo... kar znajo,je samo spletkarstvo in zdrahe.
rde?azvezdarde?a
16. 09. 2020 14.01
+3
Ko Hojs želi narediti red, ga opozicija onemogoča pri delu. Nihče ga ni prijavil na korupcijsko komisijo. Roka roko umije tako pač je v Sloveniji. O razkritju, kako je v projektu Šumi izginilo več kot 38 milijonov evrov in kako so se francoski investitorji umaknili, ko je Janković v svoji pisarni zahteval provizijo! O tem pa nič ne poročate, ne gre za majhne denarje kot pri Pivčevi, ko ste novico nabijali dan na dan, tedne in tedne.
rde?azvezdarde?a
16. 09. 2020 14.13
+5
P,S, mislila sem na Jankoviča, tudi če bi ga prijavil bi v kasnejši, nedolžen odkorakal iz sodišča. Nekateri že vejo zakaj?
puspan
16. 09. 2020 13.34
+2
Hojs se mi je od začetka zdel malo aroganten in robat, sedaj pa je dokazal, da je ravno pravi notranji minister, kakršnega Slovenija rabi. Če on ne bo napravil reda, ga nihče drugi ne bo. Lepo je utišal Žnidaršičevo z njenimi iz rokava privlečenimi lažmi. Seveda gre Hojs tudi mnogim v nos, kako ne bi šel, saj jim je nalil čistega vina v mnogih stvareh. Če bi res odstopil, bi bila velika škoda za vso Slovenijo. Ravno takšne rabimo, če hočemo počistiti s so/drgo, ki se je nakopičila v vseh porah življenja.
SDS_je_poden
16. 09. 2020 13.12
+3
KAko se lahko sploh razpravlja o interpelaciji osebe, ki je podala NEPREKLICNI odstop? Po zakonu se mu taka funkcija avtomatično prekine..... Kdo ima tu koga za norca?
mačo123
16. 09. 2020 15.13
-3
Šabeder je dal odstopno izjavo,pa jo je klovn imel 14 dni na mizi.Usrane tudi povedati ni upal.
kure bedne
16. 09. 2020 12.01
+5
Nč ne bo. Škoda časa in denarja. Hojs bo edino takrat odstopil ko mu bo njegov firer to ukazal. Se pravi nikoli.
kure bedne
16. 09. 2020 12.27
+11
A počivalšek je slučajno odstopil? Sam vprašam.
puspan
16. 09. 2020 13.40
+0
Zakaj neki? Dobri in uspešni ministri nikjer ne odstopijo, saj so obogatitev za vsako državo. Odstopiti bi moral Gantar, na njegovo mesto pa priti Šabeder, ki je že takoj na začetku njegovega mandata dokazal, da iz Šarčeve vlade ne moremo pričakovati kaj prida dobrih potez. Še dobro, da je hitro stisnil rep med noge, ko je videl, da vladanje ni maneža.