20°C

Državni zbor bo v petek razpravljal o usodi ministra Hojsa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
29
Državni zbor bo o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa razpravljal v petek, seja se bo začela ob 10. uri. Pričakovati je celodnevno razpravo. Čeprav je bil zaradi karantene in samoizolacije nekaterih poslancev LMŠ pripravljen predlog za sejo na daljavo, pa za to ni več potrebe, saj bodo poslanci lahko že prisotni in bo seja potekala kot običajno.

O izredni seji se je danes dogovoril kolegij predsednika DZ. Glede na razpoložljiv čas je za razpravo o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve možnih tudi do 17 ur razprave. Tako je pričakovati, da se bo seja zavlekla v noč.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so interpelacijo Hojsa 9. junija vložile zlasti zaradi odločitve ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Po prepričanju vlagateljev je šlo za politično in ne pravno odločitev, s katero je ministrstvo omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, ki naj bi jih promoviral omenjeni pevec.

Ministru tudi očitajo, da je s hitrimi menjavami na ključnih kadrovskih položajih v obveščevalnem in varnostnem sistemu pokazal interes po popolnem obvladovanju teh služb. Poleg tega naj bi zavajal in lagal glede potrebe po dodelitvi dodatnih pooblastil vojski na meji z aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi.

V odgovoru na interpelacijo je Hojs vse očitke zavrnil, glede odprave prepovedi Thompsonovega koncerta pa navedel, da je šlo za strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sam ni sodeloval. Ocenil je, da ga želi opozicija ideološko oblatiti.

Hojs je sicer premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme, a Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

"Povedal sem mu, da bom ostal do interpelacije, kaj bo potem, pa se bomo pogovarjali po interpelaciji," je pred nekaj dnevi povedal minister. S tem je odprl vrata ugibanjem o negotovosti svojega položaja tudi po petkovem glasovanju, ki bo po pričakovanjih njemu v prid.

Aleš Hojs
Aleš HojsFOTO: Bobo

Izredno sejo so zahtevale predlagateljice interpelacije. Sprva je bilo načrtovano, da bi bila seja 14. septembra, a je nekaj poslancev LMŠ pristalo v karanteni in samoizolaciji zaradi okužbe strokovne sodelavke poslanske skupine s covid-19.

V LMŠ so izrazili pričakovanje, da bo v skladu z novimi poslovniškimi določili omogočeno sodelovanje na seji na daljavo. Zaradi zagotovitve pogojev za to so se poslanske skupine s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem dogovorile, da bo seja nekaj dni pozneje.

Danes je bil za kolegij predsednika DZ sicer pripravljen predlog sklepa za možnost seje na daljavo, a o njem niti niso glasovali, saj za to niso več izpolnjeni pogoji. Poslanci LMŠ bodo namreč zaradi izteka karantene že lahko prisotni v DZ.

PREBERI ŠE
Zaradi zlorabe uradnega položaja ovadeni Hojs, Kangler in Bradač

Vodja poslancev SD Matjaž Han je sicer predlagal, da bi o tem sklepu glasovali na zalogo, za primer, da bi medtem kateri od drugih poslancev pristal v karanteni. A je Zorčič pojasnil, da mora biti izredna seja predvidljiva in trenutno za to ni potrebe. Če pa bodo s tem soočeni v prihodnje, zagotavlja, da se bodo primerno odzvali.

Zorčič je na seji kolegija še pojasnil, da se je v ponedeljek sestal s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ponovno je opozoril na upoštevanje ukrepov v DZ za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. Med sejami je tako po njegovih besedah treba nositi maske, tudi za govornico.

V odgovoru na interpelacijo o delu in odgovornosti je minister za notranje zadeve zavrnil vse očitke predlagateljev. Poleg Thompsonovega koncerta očitki letijo na razmerje med MNZ in policijo, menjavo direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi ter napadih samoorganiziranih političnih paravojaških enot (vard) na policijo. Hojsov odgovor je vlada podprla že junija, ni pa jasno, kako bodo glasovali Desusovi poslanci.

Interpelacija kot preizkus enotnosti koalicije 

Interpelacija Hojsa bo tudi preizkus enotnosti koalicije. DZ ministra razreši, če mu po razpravi o interpelaciji najmanj 46 poslancev izreče nezaupnico. Predlagateljice interpelacije imajo skupaj 39 glasov, za razrešitev Hojsa pa bo gotovo tudi poslanec DeSUS Robert Polnar.

Kot prvi razlog za podporo interpelaciji je navedel očitek ministru glede Thompsonovega koncerta. Poleg tega izpostavlja, da je Hojs medtem že odstopil s položaja, kar da bi Janša moral razrešiti v treh dneh, a ta zgodba traja že tri mesece.

Vendar ni pričakovati, da bi Polnarjevo glasovanje pomembno vplivalo na odnose v koaliciji. Kot je poslanec povedal v torek, je svoje stališče omenil tudi Janši. "Menim, da se je odzval zelo dobro, ker je povzel tudi moje stališče, da so to razlike, znotraj katerih lahko živimo," je dejal.

Kako bodo ravnali drugi poslanci DeSUS, uradno ne razkrivajo, a poleg Polnarja interpelacije naj ne bi podprl nihče drug. Začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantarje po sestanku s premierjem Janšo ter poslansko skupino DeSUS konec minulega tedna napovedal, da bodo načeloma spoštovali koalicijsko pogodbo, po kateri poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij.

S poslanci DeSUS se je minuli teden sestal tudi Hojs. Predstavil jim je razloge, zakaj meni, da v primeru koncerta Thompsona notranje ministrstvo ni naredilo nič drugače kot je povedalo sodišče."To razumejo. Jasno pa je, da nasprotujejo nastopom ustaških zvezdnikov v Sloveniji, kar razumem,"je dejal Hojs.

Po njegovem mnenju je gotovo težava, če ima koalicijska stranka različna videnja o programu in zavezah koalicije. "A pri tako ideološki interpelaciji, kot je ta, ne vidim takih težav," je povedal zaradi neenotne podpore DeSUS.

Minister načeloma lahko pričakuje podporo poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC. V Slednji se bodo sicer o tem še dokončno dogovorili na četrtkovi seji poslanske skupine. Interpelacije ne bodo podprli v opozicijski SNS, poslanca manjšin se o tem še nista pogovorila.