Slovenija

Katičevo potrdil za pravosodno ministrico: 'Na resor prihajam v zahtevnem obdobju'

Ljubljana, 05. 03. 2024 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje. Katič je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da "prihaja v zahtevnem času". Upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja.

Dan, ko je DZ Katičevo vnovič imenoval na funkcijo pravosodne ministrice, sicer mineva v znamenju afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je z ministrskega stolčka odnesla njeno predhodnico Dominiko Švarc Pipan. Zaradi omenjenega nakupa Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav. Ena teh med drugim poteka tudi v prostorih ministrstva za pravosodje.

Novoizvoljena ministrica s podrobnostmi še ni seznanjena, je dejala v izjavi po izvolitvi. Pričakuje pa, da bo z njimi seznanjena ob primopredaji poslov. Ta je bila sprva predvidena za danes popoldne, a se bo, kot kaže, zaradi preiskave na ministrstvu zamaknila. Katič naj bi tako ministrske posle od svoje predhodnice prevzela v sredo. Zatem bo za skupno mizo sedla tudi s sodelavci na ministrstvu, ki "niso tako ali drugače v kakšni preiskavi", je danes napovedala Katič.

Novoizvoljena ministrica s podrobnostmi še ni seznanjena, je dejala v izjavi po izvolitvi. Pričakuje pa, da bo z njimi seznanjena ob primopredaji poslov. Te so nameravali izvesti že danes popoldne, a so jih zaradi kriminalističnih preiskav preložili na jutri.  Zatem bo za skupno mizo sedla tudi s sodelavci na ministrstvu, ki "niso tako ali drugače v kakšni preiskavi", je napovedala.

"Na resor prihajam v zahtevnem obdobju"

Med prvimi nalogami, ki jo čakajo, pa so pogovori s predstavniki pravosodja, predvsem o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Kot je že napovedala v predstavitvi pred matičnim odborom DZ, bo vlada to urejala s posebnim zakonom, predvidoma še v prvi polovici leta.

Katič se bo tako že v sredo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem, za četrtek pa je predsednik vlade Robert Golob sklical sestanek s pravosodnimi deležniki, je dejala nova ministrica za pravosodje.

Ob izvolitvi je še poudarila, da na resor prihaja v zahtevnem obdobju, nadeja se, da bo v sodelovanju z DZ, ki jo je danes imenoval na ministrsko funkcijo, tudi z izboljšanjem zakonodaje ravnala v "dobrobit pravne države ter državljank in državljanov Republike Slovenije".

Napovedala je še, da bo najverjetneje danes do konca dneva sprejela odločitev o svojih najožjih sodelavcih in tako vladi v četrtek v imenovanje predlagala imena novih državnih sekretarjev na ministrstvu za pravosodje.

Katičeva je v petek že dobila zeleno luč matičnega odbora DZ za pravosodje. Njeno predstavitev je kot ustrezno ocenilo osem članov odbora, štirje so bili proti. Danes so jo dokončno potrdili še na redni seji DZ.

Meira Hot in Andreja Katič
Meira Hot in Andreja Katič FOTO: Bobo

Katičeva bo že v drugo prevzela vodenje pravosodnega resorja

Po Golobovih besedah Katičeva že vse življenje profesionalno kariero posveča politiki. Spomnil je, da je začela v lokalni skupnosti v Velenju, kjer je bila dolga leta direktorica občinske uprave, kasneje pa je bila zelo aktivna na različnih področjih, od zavzemanja za enakost spolov do delovanja v združenju občin. Ocenil je, da je "prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede". Na pravosodno ministrstvo se seli iz ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, kjer je opravljala delo državne sekretarke. Katičeva bo tako že v drugo prevzela vodenje pravosodnega resorja. 

Katič je kariero nadaljevala na državnem nivoju. Golob je spomnil, da je bila leta 2014 izvoljena za poslanko, nato pa je bila do marca 2018 ministrica za obrambo. Dve leti je bila tudi ministrica za pravosodje v mandatu vlade Marjana Šarca, nato pa je nadaljevala delo na lokalnem nivoju, dokler ni v mandatu zdajšnje vlade postala državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

"Moja odločitev zadnjo je bila sorazmerno enostavna. Gre za eno najbolj izkušenih kandidatk, predvsem pa za kandidatko, ki je na tem resorju že opravljala naloge ministrice, zato verjamem, da bo tudi sredi mandata zastavljene naloge, ki jih ni malo, lahko začela opravljati v polnem zamahu. Verjamem, da je zelo primerna kandidatka za ministrico," je dejal Golob.

V strankah koalicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin izrazili podporo Katičevi za novo pravosodno ministrico. Po oceni SD, Svoboda in Levica ima Katičeva bogate politične izkušnje in potrebno znanje za vodenje pravosodnega resorja. Dobro se zaveda tudi vseh izzivov, ki jo čakajo v pravosodju, so poudarili na današnji seji DZ. Med prioritetnimi izzivi so med drugim ureditev problematike plač v pravosodju in soočenje z bojem proti korupciji.

Pričakovanje, da bo nova ministrica razčistila nakup stavbe na Litijski cesti, so izrazili v opoziciji. V luči afere z nakupom stavbe na Litijski cesti po mnenju NSi ne gre zaupati zgolj ugotovitvam dosedanje ministrice Dominike Švarc Pipan, ki bi morala pred nakupom stavbe odrediti lastno cenitev.

Od nove ministrice pričakujejo tudi, da bo povrnila zaupanje v pravosodje in pravno državo. V SDS pa so ocenili, da Katič sicer razume pereče teme pravosodja, vendar konkretnih rešitev za to področje ne podaja.

Novega kandidata oz. kandidatko za pravosodnega ministra so SD in premier iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan. Slednja se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

Katičeva sicer ni bila edina kandidatka stranke SD za pravosodno ministrico, a je premier Robert Golob po vrsti sestankov državnemu zboru v imenovanje predlagal prav Katičevo. To so v kabinetu predsednika vlade utemeljili z njenimi preteklimi izkušnjami na čelu pravosodnega resorja. Katičeva je v preteklih dneh poudarila, da se zaveda, da prihaja na resor z močno okrnjenim ugledom. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
06. 03. 2024 12.18
Morda nekateri posebno v pravosodju in zdravniki bi radi imeli znatno višje plače-pa se na koncu mora "iziti" vedno pri USPEŠNOSTI in učinkovitosti dela in ker življenje gre naprej bo treba razmisliti kako- - je mogoče, da številni državljani morajo preživeti 30 dni z 400 štiristo euri - in NE stavkajo !
smuuki
06. 03. 2024 11.09
+1
Zdaj bomo kmalu videli če misli resno. V kolikor bodo pri aferi žrtvovali nekaj uradnikov glavni akterji pa še naprej vladali je vse skupaj en cenen skeč. To zgodbo so realizirali in dajali navodila predsednik vlade,financ minister,pravosodna ministrica,predsednica sd. Vse drugo je sprenevedanje. Nikoli in nikdar uradniki ne sprejemajo takih odločitev,ne sproščajo sredstev rezerv. Uradniki zgolj izvedejo navodila.
Jernej Sekirnik
05. 03. 2024 19.07
+0
Je bilo slišat, da je ta prava lisica.
SlobodaNE
05. 03. 2024 18.26
-2
Že bila je tam pa nič od nje. Dejte jo hitro zamenjat !
Betuul
05. 03. 2024 19.25
+1
Jernej Sekirnik
05. 03. 2024 18.24
+0
A ta tudi ni v redu kader, saj je bilo slišati, d a nimajo nobenega pametnega kadra
Betuul
05. 03. 2024 17.35
+1
G. Katič bojda da vas na ustavnem čaka Fides! Opravte z njimi na ustavnem keeerr mi smo talci : pošteni zavarovanci & pacienti; prejt ugledni slo državljani smo postali talci a volilno pravico še imamo
junij66
05. 03. 2024 16.56
+0
SD NE SPUSTI IZ ROK MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE.
Kollerik
05. 03. 2024 16.56
-1
SD in SDS aktivisti iz TEŠ6 si bodo lahko spet oddahnili....
Harpuna
05. 03. 2024 16.45
+1
Vsi ki v tej vladi prevzamejo kakšen resor,najprej jamrajo kako v težkih časih,v slabi kondiciji itd. so ga sprejeli,zakaj pa so ga,saj jih nihče ne sili,sprejmejo samo zaradi stolčka in pogoltnosti,rezultata tako in tako potem ni.
minkica91
05. 03. 2024 16.40
+2
ponosna naslednica, pa plače sodnikom je treba hitro povišat, da ne bodo koga od naših preganjali, ampak se bo že našel kak sdsov.
Betuul
05. 03. 2024 16.38
+3
No! Zdaj pa bo! Tresla se je gora; padel ven premog!nova-stara ministrica
G. Papež
05. 03. 2024 16.32
+1
Hotova je bila zgolj pohotna želja najbollj pohotnih sodnikov.
minkica91
05. 03. 2024 15.58
+2
seveda bo uspeh, saj želi sodnikom za slabo delo povišat plače itak imajo že 4 kratnik minimalne plače. povišali jim bodo pa zato, da bodo SD pustili pri miru, jih ne bodo preganjali, ampak vsi drugi bodo sedaj krivi za njihovo krajo.
eurosapiens
05. 03. 2024 15.52
+2
za pravosodje kot ga imamo bi bil najbolj primeren Mr. Bean
peresni
05. 03. 2024 15.50
-3
SD in SDS sta končno umirili to popoldansko nevihtico.
txoxnxy
05. 03. 2024 15.47
+3
V sredo ne bo več le pištola na mizi ampak verjetno kar kališnikov da se bo zavedala kdo vodi igro iz ozadja .
jutri bolje bo
05. 03. 2024 15.32
+5
Ne morem verjet a da so jo.
zmerni pesimist
05. 03. 2024 15.03
+4
Parlament pa pol prazen a oni ne štemplajo
Litlmen
05. 03. 2024 14.58
+6
Pa kaj se sekira,krasti znajo to se ve
Slavko BabIč
05. 03. 2024 14.49
+6
Preplačali to stavbo za vsaj 4 milijone! imeli bi 16 hiš zgrajenih po poplavah!