Slovenija

Simoniti ostaja minister, podporo sta mu odrekla del SMC in poslanec Desusa

Ljubljana, 25. 03. 2021 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, Urša Zupan
Komentarji
800

Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo, saj je v DZ uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Za je od 83 navzočih poslancev glasovalo 43, proti jih je bilo 40. A podprli so jo tudi trije poslanci SMC – Branislav Rajić, Janja Sluga in Igor Zorčič – ter Desusov Jurij Lep. Interpelacija bi sicer uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Simoniti ostaja minister
    03:49
    Iz 24UR: Simoniti ostaja minister
  • Iz SVETA: Kako so glasovali poslanci?
    02:31
    Iz SVETA: Kako so glasovali poslanci?

 

Poslanci so danes v DZ nadaljevali z interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Po tem, ko je poslanec koalicijske SMC Branislav Rajić že v sredo dejal, da bo interpelacijo podprl, so bile danes oči uprte v njegova strankarska kolega Janjo Sluga in Igorja Zorčiča. Sluga, ki je bila že v preteklosti kritična do dela ministra za kulturo, je dejala, da je nobena koalicijska pogodba in nobeni pritiski ali grožnje z zamenjavo ne morejo prisiliti, da ne bi danes glasovala po svoji vesti, in bo zato interpelacijo podprla. Zorčič pa se med razpravo ni oglasil.

Predstavnica predlagatelja Violeta Tomić (Levica) je ob začetku spomnila, da so predlagatelji ministru med drugim očitali dokazano kršenje zakonov, nespoštovanje zavez, vplivanje na medije, uničenje slovenskega filma ter nedopustno ravnanje s samozaposlenimi, ki so najbolj kreativni del kulture. Že samo zaradi sovražnega odnosa Simonitija do kulturnikov bi morali podpreti to interpelacijo, je menila.

Simoniti pa je dejal, da ni nikoli rekel ali izkazal, da sovraži kulturo, ter da gre za floskulo, ki jo ponavljajo v opoziciji. "Vsi vedo, da delam v dobrobit slovenske kulture," je poudaril. Tomićeva pa je odvrnila, da se zdi, kot da ministru klici pisateljev, ki so se distancirali od praznovanja 30. obletnice države, filmarjev in drugih kulturnikov ne povedo ničesar. Po njenih besedah smo priča vzpostavljanju paralelne države in njenemu zapiranju v kletko enoumja. Jerca Korče (LMŠ) pa je opozorila, da koalicijo v kulturi moti predvsem kritična misel, katero skušajo utišati.

Vasko Simoniti po uspešno prestani interpelaciji ostaja minister za kulturo.
Vasko Simoniti po uspešno prestani interpelaciji ostaja minister za kulturo. FOTO: Bobo

Predrag Baković (SD) je presodil, da je bilo iz ministrovega odgovarjanja na interpelaciji zaznati jezo in užaljenost do tistih, ki so kritični do njegovega dela in do dela vlade. Tudi njegov strankarski kolega Marko Koprivc je menil, da želi minister vse, ki mislijo drugače, utišati. Minister pa je med razpravo odvrnil, da ni ne jezen ne užaljen. Koprivc je vladi očital še napad na medije v slogu Donalda Trumpa in Viktorja Orbana, ministru pa, da se je premalo oglašal v zvezi z RTV Slovenija in STA, ki sta "lahki tarči, ker sta v državnih rokah".

Da ni zaščitil omenjenih medijev, pa tudi težnje vlade k uravnoteževanju medijske krajine, so ministru očitali še drugi opozicijski poslanci. Matjaž Nemec (SD) je spomnil, da je ravno med sejo poteka delovna inšpekcija na STA: "Izvajate nadaljnje nasilje nad hrbtenico slovenskega medijskega prostora." Maša Kociper iz SAB pa je za STA dejala, da "tako nepristanske, neodvisne in delavne hiše, kot je STA, pri nas ni bilo". Simoniti je medtem glede STA dejal, da kot minister v ta prostor nima kaj vstopati, saj "STA spada pod Ukom in tam so vse pristojnosti".

Jure Ferjan (SDS) je medtem izpostavil pomembne točke ob dobrem letu Simonitijevega ministrovanja - rekorden, 238 milijonov evrov visok proračun za kulturo v letu 2021, zagotovljena intervencijska sredstva za kulturnike, da je bilo za socialno pomoč kulturnikov namenjenih 19 milijonov evrov in pa prednostne investicije v kulturi, kot sta prenova SNG Drama in ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve.

Za Simonitijevo razrešitev je glasovalo 43 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB, pa tudi trije iz koalicijske SMC in en iz DeSUS. Z glasom proti pa je ministra podprlo 40 poslancev iz koalicijskih SDS, NSi in SMC ter SNS in en iz DeSUS. Kam bi se lahko nagnila tehtnica, tekom 18-urne razprave, ki jo je DZ opravil v dveh dnevih, ni bilo popolnoma jasno, saj je bilo iz mnenj poslancev razbrati, da ima tako nekaj simpatizerjev v opoziciji kot nekaj nasprotnikov v koaliciji.

"Nekulturni politični boj v DZ" pa je obsodil poslanec SDS Boris Doblekar, ki je v njem prepoznal predvsem težnjo opozicije po prevzemu oblasti. Skozi celotno razpravo so se sicer z obeh strani slišali pozivi h kulturi dialoga v hramu demokracije, po drugi strani pa so se poslanci medsebojno obtoževali zaradi neprimernega izražanja.

Več poslancev SDS je menilo, da je opozicija pozabila, kaj je počela s področjem kulture do danes, in kaj vse je zavozila. Prav tako so bili kritični do določenih umetnikov in njihovega dela ter so obsodili akcijo postavitve z rdečo barvo politih miz pred ministrstvom. Poslanec največje koalicijske stranke Ljubo Žnidar pa je menil, da so interpelacije farse, "med katerimi spoznamo, kako so nepredmetne, še posebej to velja za današnjo".

Jožef Horvat (NSi) je obžaloval, da na interpelaciji ni bilo govora o kulturi, ampak, da je šlo "za kulturni boj proti ministru, ki izhaja iz osovražene politične opcije desno od sredine in iz drugega svetovnega nazora". Dodal je, da po njegovem vedenju minister ni bil zraven pri napadih na RTV Slovenija, pri ukinjanju RŠ, pri poskusu cenzure umetniških institucij preko veleposlanika v Rimu ali pri rušenju Roga. Tudi v NSi so izpostavili zvišanje sredstev za kulturo v Simonitijevem mandatu. 

Spomnimo

Poslanci štirih opozicijskih strank so očitke v interpelaciji zapisali v desetih točkah. Predvsem so Simonitiju pripisali odgovornost za neučinkovito spopadanje z epidemijo na področju kulture ter za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela, zlasti pri javnem servisu RTV Slovenija in Slovenski tiskovni agenciji, na kar se kot minister, pristojen za medije, ni odzival. Očitali so mu tudi odgovornost za zastoj filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" nevladnikov na Metelkovi v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi. Poleg tega so mu očitali pomanjkanje socialnega dialoga, politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in nespoštovanje ustavnega načela ločitve Cerkve in države. Nazadnje pa tudi, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo. Na seji so izpostavljali, da je nekulturen in nesposoben ter da krši vsesplošno sprejete družbene in civilizacijske norme in zakonodajo.

Koalicijski poslanci pa so na seji večkrat izpostavljali, da si je priboril najvišji proračun za kulturo doslej. Zavračali so navedbe opozicije o nesvobodnih medijih in pritiskih na novinarje, v primeru odvzema statusa samozaposlenega raperju Zlatku poudarjali, da gre za običajen upravni postopek, ki je sicer po sodbi sodišča v ponovni obravnavi na ministrstvu, v primeru nevladnikov na Metelkovi pa, da ne gre za deložacijo. Zavračali so tudi očitke, da Simoniti ne vodi dialoga. Tudi minister je vse očitke predlagateljev zavračal sproti, sicer pa jih je v odgovor na interpelacijo zapisal na 130 straneh.

Sejo je v sredo zvečer zaznamovala tudi daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom (SDS), ki je tedaj vodil sejo. Nesoglasja so se stopnjevala, saj se v opoziciji niso strinjali s Tankovim načinom vodenja seje, Tanko pa je ocenil, da ga je poslanec Matjaž Nemec (SD) med tem razžalil, zato ga je napotil iz dvorane. Po uro in pol dolgem premoru, med katerim je potekal posvet pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču, so sejo ob Nemčevi navzočnosti nadaljevali in jo nato prekinili pred današnjo nadaljnjo obravnavo in glasovanjem.

Simoniti je sicer tretji minister v zadnjih dveh tednih, ki je prestal interpelacijo opozicijskih strank. Pred njim sta jo prestala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

V mandatu aktualne vlade so bile lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta jo prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, ker je pred tem odstopila.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (800)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
26. 03. 2021 12.01
Povsem jasno je, da je Simonovič interpelacijo preživel le zaradi (namerne) odsotnosti treh poslancev Desusa!
User792410
26. 03. 2021 12.03
Pardon, Simoniti ne Simonovič, ta je eden od treh odsotnih poslancev...
zibertmi
26. 03. 2021 11.46
+1
govor temu nekulturniku je napisal janša ali ga je pa vsaj prebral.ljudi je v nagovoru szmerjal s fašisti in tako naprej.en stavek ni minil brez žaljivih besed in to pri njegovem ne delu,pa ga tanko ni niti opozoril kaj šele kaj več.se je pa videlo,da so manjkali samo trije glasovi in to zaradi plač v poslanski skupini desus.s 40 glasovi,mogoče še kakšnega manj že pakirate kovčke.dobro bi bilo ,da jih nekateri nebi izpraznili za kratko obdobje poti proti dolenjski
ćurkl
26. 03. 2021 11.25
+0
Mene pa zanima, kako dolgo moraš biti "lovski pripravnik" pri SDS-u, da napreduješ iz komentatorja v ... (kaj je naslednji, predzadnji čin?) ... pač, da napreduješ?? A kdo ve, al' se povedati ne sme?
ćurkl
26. 03. 2021 11.26
-1
A je to lahko, kot bi se reklo, tudi kakor honorarno delo?
ćurkl
26. 03. 2021 11.27
+0
"lovski pripravnik" zato, ker lovci svojim pripravnikom pravijo, da morajo v času pripravništva "lajati" in tukaj sem videl podobnost z nekaterimi komentatorji...
zibertmi
26. 03. 2021 11.45
-1
njihovo božanstvo tako hvalijo,da tudi mene zanima kako se včlanit v to sekto
sinhron
26. 03. 2021 10.13
+0
Kulturni minister brez kulture z zelo nizko stopnjo možne normalne , kulturne komunikacije , kjer prevladuje aroganca , nesramnost in nizki udarci in takega ministra je podprla falanga propadlih politikantov ( SMC , DESUS, NSI in SNS ), ki se samo bojijo izgube stolčkov , položaja , privilegijev in dobre plače , za drugo jim ni mar , pa jim lahko iz matičnih strank govorijo kar hočejo oni bodo na žalost podpirali to skorumpirano in nedemokratično vladavino SDS ! Kar pa si je dovolil Tanko (SDS ) kot podpredsednik državnega zbora je nedopustno in kaže na to , kako se počutijo varne ob taki podpori v koaliciji , zato mislijo , da lahko počnejo , kar se jim zljubi !
zoran pušenjak
26. 03. 2021 10.12
+2
Zdaj se je pokazala beda in žalost, kake zastopnike ima ljudstvo
resslovenka
26. 03. 2021 10.28
-1
👏👏👏👏👏 Stvarnost slovenske družbe. 😎
zibertmi
26. 03. 2021 10.05
-2
5 razlogov za (in 3 proti), zakaj Janša resno tuhta, da gremo na predčasne volitve. A tudi NSi ni proti.mogoče veste v kleti.40 in to plačanih glasov je premalo za nadalne plenjenje.bolje je oditi.le kaj si bo izmislil.kriv bo šarec pa kučan.pa stari ljudje
Ponosno na DESNO
26. 03. 2021 10.06
+2
zibertmi
26. 03. 2021 10.07
+1
včeraj sem ti napisal koliko ima jajo glasov.ravno toliko kot sem rekel,pa še to zaradi zadnjic treh poslancev desusa
zibertmi
26. 03. 2021 10.03
+1
NIJZ v eni od svojih reklam propagira ,da je treba poskrbet za svojo zadnjico.poslanci to počnejo že trideset let
Ponosno na DESNO
26. 03. 2021 09.59
+3
Vse kar si velja zapomniti od te interpelacije je to, da je Vasko pošolal vse levake in da je propadla dejavnost Nemca nitke - prodaja marel za kitajčke v Trstu.
resslovenka
26. 03. 2021 10.31
+0
Vasko ni nič pošolal. Poslanske plače so. Verjemi mi, da so proti interpelaciji glasovali tudi tisti, ki v resnici mislijo drugače. Denar je denar. Klinc pa vest. 😎
brezvode
26. 03. 2021 12.50
+0
Nimaš pojmaiz kake komunistične družine izhaja Simoniti zato bodi tiho on rabi samo plačo da lahko uživa briga njega za kulturo
Periot222
26. 03. 2021 09.56
-1
DR..A SE TEZKO ZNEBIS!
wolfterier
26. 03. 2021 09.46
-1
Levački spet popušili,skakali so v prazen bazen in lovili zajce po gozdu.Eni pa spet vrgli puško v koruzo.
NA LEVO ni OK
26. 03. 2021 09.35
+2
Ponosni nasledniki komunistov SD in Levica, edina gnila tvorba v Evropi, ki je še ostala, je v Sloveniji. Oni pa ponosni na ???? na kaj? na zločine in kraje in laži-edino na to so lahko. Slovenija mora opravit še to čiščenje, potem se lahko postavi ob bok drugim normalnim državam. Čestitke dr. Simoniti.
brezvode
26. 03. 2021 09.23
+1
Kaj pa ta vasko ve o fašizmu, ko pa je na račun komunistov prekrasno živel na veliki nogi, kot da nihče nič ne ve o njem, pravi pupet on the string je on sam
DKR
26. 03. 2021 09.13
+2
Levaki spet v prvih bojnih vrstah :))))))) Na juriš, na juriš,.....sihronček, zibertmi & ostali pionirčki ....
leond1
26. 03. 2021 09.07
+4
bravo vasko še ostrejše naprej
wolfterier
26. 03. 2021 09.47
+4
Kvazi umetniki so bolezen,Vasko je zdravnik !!!
mario49
26. 03. 2021 08.37
-3
To kakšne "kvazi politikante za ministre si je izbral veliki vodja J.J."kaže raven ZLO politike, ki naj bi mimogrede predsedovala EU naslednjih 6 mesecev,Če ji bo uspelo potopitiEU ,kar sploh ni neverjetno glede na dogajanje v naši prelepi podalpski deželici!To,da imamo "ministre" ,ki so popolnoma brez kulture,z malim IQ.jem,brez etike,empatije,predvsem pa brez nacionalnega ponosa,vase zaverovane narcisoidne kreature,brez hrbtenice,vedno in pohlevno pripravljeni izpolnjevati bolano voljo velikega vodje,kaže,kje se trenutno nahaja ZLO!
DKR
26. 03. 2021 09.10
-2
Vau, mario, kako pronicljiva analiza, vauuu,....:)))))).
CIGU MIGU
26. 03. 2021 08.29
+1
sramota,ki ji ni primerjave niti v albanskem parlamentu,pa z vsem spoštovanjem do slednjih
Delavec_Slo
26. 03. 2021 08.28
+2
So ko otroci v vrtcu,ki se kregajo za en avtomobilček-sram vas naj bo!
wolfterier
26. 03. 2021 09.48
+1
Ja kulčki ponavljajo neumnosti v nedogled,pa zmer popušijo !!!
dule100
26. 03. 2021 08.22
+0
Bravo, g. prof.dr.V.Simoniti! Epsko ste opravili z levim primitivizmom in žlehtnobo! 🎆👏🎆💪🎆👏🎆💪
GlasResnice
26. 03. 2021 08.19
+3
Te interpelacije so sploh brez veze. Vlada ima itak večino v parlamentu. Torej, bilo kaj minister naredi oziroma ne naredi, se mu ne more nič zgoditi. Še posebno ker poslanci ne smejo glasovati po svoji vesti (razen redkih izjem), temveč po direktivi vodstva stranke. Zakon o tem bi morali nujno spremeniti, da naši politiki, ki (v primerjavi ostale Evrope) sploh nimajo niti moralne niti politične kulture ne morejo vladati kljub nesposobnosti ipd.
sinhron
26. 03. 2021 08.11
-1
Kulturni minister brez kulture z zelo nizko stopnjo možne normalne , kulturne komunikacije , kjer prevladuje aroganca , nesramnost in nizki udarci in takega ministra je podprla falanga propadlih politikantov ( SMC , DESUS, NSI in SNS ), ki se samo bojijo izgube stolčkov , položaja , privilegijev in dobre plače , za drugo jim ni mar , pa jim lahko iz matičnih strank govorijo kar hočejo oni bodo na žalost podpirali to skorumpirano in nedemokratično vladavino SDS ! Kar pa si je dovolil Tanko (SDS ) kot podpredsednik državnega zbora je nedopustno in kaže na to , kako se počutijo varne ob taki podpori v koaliciji , zato mislijo , da lahko počnejo , kar se jim zljubi !