Slovenija

DZ odredil preiskovalni komisiji o otroški kardiologiji in DUTB

Ljubljana, 20. 12. 2018 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
9

Državni zbor je na seji brez glasovanja odredil ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS. Prav tako so ustanovili tudi parlamentarno komisijo v zvezi z delovanjem DUTB.

Jelka Godec (SDS) je na seji v imenu predlagateljev pojasnila, da želijo v SDS, NSi in SNS s preiskovalno komisijo o  ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije, ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ne deluje kakovostno in varno. Širšo neučinkovitost javnega zdravstva pa po njenih besedah kažejo tudi nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme.

Konstruktivno sodelovanje v preiskovalni komisiji o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme so v razpravi napovedali tudi poslanci ostalih strank, so pa opozorili na nevarnost zlorabe komisije za politično samopromocijo. Posvarili so tudi pred populističnim stališčem, da je v javnem zdravstvu vse črno.

Program otroške kardiologije je Godčeva označila za vzorčen primer neučinkovite organizacije zdravstvene dejavnosti, ki se vleče že leta.
Program otroške kardiologije je Godčeva označila za vzorčen primer neučinkovite organizacije zdravstvene dejavnosti, ki se vleče že leta. FOTO: iStock

Program otroške kardiologije je Godčeva označila za vzorčen primer neučinkovite organizacije zdravstvene dejavnosti, ki se vleče že leta. Jože Lenart (LMŠ) in Jani Prednik (SD) sta spomnila na škodljivost vnaprejšnjih in pavšalnih ocen o stanju zdravstva in njegovih težavah. Prednik je tudi opozoril, da bi preseganje pooblastil parlamentarne preiskave škodilo preiskavam drugih organov.

Mojca Žnidarič (SMC) je pozvala stroko, vključno z zdravniško zbornico, naj se uskladi in poišče ustrezno rešitev za program otroške kardiologije. Franc Trček (Levica) je podvomil v učinkovitost komisije. Meni namreč, da je komisija po eni strani preozko po drugi pa preveč razpršeno zastavljena. Blaž Pavlin (NSi) pa je izrazil upanje, bodo odgovorni "za to nacionalno sramoto" kaznovani.

Sicer imajo v preiskovalni komisiji vse poslanske skupine enako število članov, predsednika pa izvolijo izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za preiskavo. V SDS so napovedali, da bodo za predsednico predlagali Godčevo.

Parlamentarna komisija o DUTB tudi o preverjanju kupcev terjatev

Eden bistvenih elementov delovanja preiskovalne komisije v zvezi z delovanjem DUTB pa bo ugotavljanje, kako je DUTB preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom, je na današnji novinarski konferenci pojasnil poslanec Jernej Vrtovec (NSi). Obstajajo sumi, da je bila v nepravilnosti v zvezi z DUTB vpletena tudi politika.

Preiskovalce bo tako zanimalo, kdo so bili ključni odločevalci pri prenosu slabih terjatev.
Preiskovalce bo tako zanimalo, kdo so bili ključni odločevalci pri prenosu slabih terjatev. FOTO: POP TV

'Imamo podatke, ki so zelo zaskrbljujoči'

Informacije po Vrtovčevih besedah kažejo, da je bilo pri dosedanjem delovanju t. i. slabe banke več negospodarnih in protipravnih odločitev, vključno s kaznivimi dejanji. "Obstajajo sumi, da je delovanje slabe banke le nadaljevanje problematike bančne luknje in predstavlja poglabljanje te luknje," je dejal in dodal, da je bila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ustanovljena z namenom sanacije bančne luknje, namesto tega pa "smo dobili novo luknjo s starimi kriminalci".

NSi je zahtevo za za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije vložila ob podpori vseh ostalih parlamentarnih strank. Med razlogi zanjo je Vrtovec navedel tri revizijska poročila računskega sodišča, ki problematizirajo način delovanja slabe banke, pa tudi več kriminalističnih preiskav, kazenske ovadbe in "različne medijske zapise". "Imamo podatke, ki so zelo zaskrbljujoči," je poudaril.

Preiskovalce bo  zanimalo, kdo so bili ključni odločevalci pri prenosu slabih terjatev

Preiskovalna komisija, ki ji bo predsedoval sam, se bo osredotočila na obdobje od februarja 2009 naprej, ko so po Vrtovčevih besedah s strani Evropske komisije prišli prvi pozivi k ustanovitvi slabe banke. Med cilji preiskave je izpostavil preverjanje ustreznosti poteka odločanja v vseh postopkih prenosa slabih terjatev na slabo banko.

Nanjo so bile po njegovih besedah namreč prenesene tudi terjatve podjetij, ki so redno odplačevala svoje obveznosti. Ta podjetja so nato pristala v stečaju in bila prodana po nizki ceni. "Mnogim podjetjem se je zgodila krivica, ker je prevladal interes posameznikov, ki so bili v poslovodstvu slabe banke," je dejal.

Preiskovalce bo tako zanimalo, kdo so bili ključni odločevalci pri prenosu slabih terjatev, kakšni so bili kriteriji za določitev terjatev in njihove vrednosti ter po kakšni ceni so banke DUTB zaračunavale prenešena slaba posojila.

Preveriti želijo tudi upravljanje s slabimi terjatvami in interno poslovanje DUTB. Kot je opozoril Vrtovec, so se namreč nekateri posamezniki, ki so sodelovali pri nastajanju bančne luknje, pozneje prezaposlili na slabo banko.

"Eden bistvenih elementov delovanja preiskovalne komisije pa je ugotavljanje, na kakšen način in po katerih merilih je slaba banka preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom ali z njimi povezanim podjetjem," je pojasnil.

Ključna naloga preiskovalne komisije bo sicer ugotoviti, ali so pri nepravilnostih v zvezi z delovanjem DUTB sodelovali nosilci javnih funkcij oz. ali je bila vpletena politika. "Obstajajo indici, da je politika bila vpletena," je še dejal Vrtovec.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
20. 12. 2018 17.58
+1
Ce ne ves kaj bi, ustanovis komisijo.
brabusednet
20. 12. 2018 15.34
+2
Raje počnite bolj pametne stvari.Odgovorni bodo spet vsi dementni postali,kot pri bančnih kreditih levičarskih strokovnjakov.Spet denar stran mečete,kot že 26 let.
Pikabalonca
20. 12. 2018 15.22
+1
Če imaš Miličnike ??? kateri so delali uspešno ko je pol državljanov tožarilo drugo polovico ta polovica pa one nazaj, če imaš družbene pravobranilce samo upravljanja, sodnike združenega dela in partijo na oblasti imaš varuhe pravic, Komisije človek pa izpade idi-ot na vsakem koraku država na robu kriminala in kriminalci ter Lopovi zasedaj0 vse funkcije, vse položaje po državi pa imajo kontrolo rdeče BANDE...To je Slovenija..To je REALNOST SLOVENIJE..To je tragedija tega ozemlja kjer imajo kriminalci domicil..
Pikabalonca
20. 12. 2018 15.12
+6
KOMISIJA se ustanavlja tam kjer se hoče natanko to da se ne reši ničesar, zabriše sledi in zadeva potone v POZABO..Vse skupaj nima smisla že ko slišiš besedo KOMISIJA je vse jasno..
Pikabalonca
20. 12. 2018 15.13
+0
Kako že STALIN vse je rešil sam kar pa ni hotel je pa ustanovil KOMISIJO..??
Brakedirt
20. 12. 2018 15.17
-2
komisije najraje ustanavljate komunisti,da si malo napolnite zepe, rezultat itak ni vazen.
JApajaDAja
20. 12. 2018 14.56
+9
kaj dela policija, npu, tožilstvo,računsko sodišče, kpk... a naj poslanci opravijo vaše delo!"? kje so rezultati mogetove komisile!!!!????
Recenzor
20. 12. 2018 17.01
+2
Ta glavnemu na računskemu sodišču je prioriteta fuzbal
Transformerji
20. 12. 2018 14.55
+7
Verjemite, nihče ne bo odgovarjal, nihče ne bo kaznovan, bomo pa dodatno zaposlili dobro plačane za komisijo, pa pomočnike komisije, pa svetovalce.......