Slovenija

Državni zbor v nadzorni svet STA imenoval Radovana Cerjaka

Ljubljana, 30. 09. 2020 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je na predlog vlade s potrebno večino vseh poslancev za preostanek mandata nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije do 11. decembra 2023 med nadzornike agencije imenoval pravnika Radovana Cerjaka. Za je glasovalo 47 poslancev, proti jih je bilo 35. Do Cerjakovega imenovanja so bili kritični v večjem delu opozicije, pa tudi v društvu novinarjev.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je Radovana Cerjaka predstavil kot pravnega strokovnjaka, ki bo po mnenju ministrstva in vlade dobro opravljal nadzorstveno vlogo v nadzornem svetu Slovenske tiskovne agencije (STA). Zavrnil je opozicijske očitke, da bi morala zdajšnja vlada končati postopek imenovanja nadzornika, ki ga je začela prejšnja vladna ekipa, ne pa objaviti novega javnega poziva. Opozoril je, da vlada Marjana Šarca v zahtevanem roku v DZ ni poslala predloga kandidata. Ministrovi razlagi je v predstavitvi stališč poslanskih skupin pritrdila Alenka Jeraj (SDS).

Opozicija: SDS si želi 'po svoji meri prikrojiti medijski prostor'

Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so se že pred glasovanjem v skupni izjavi izrekli proti Cerjakovemu imenovanju v nadzorni svet STA. "Ugotavljamo, da kandidat ne izpolnjuje niti strokovnih pogojev niti etičnih meril za imenovanje predstavnika ustanovitelja v nadzornem svetu STA," so zapisali. Očitali so mu, da med drugim ne izpolnjuje pogoja delovnih in vodstvenih izkušenj.

V Levici, LMŠ, SD in SAB so prav tako opozorili na vprašanje konflikta interesov, saj po njihovih navedbah Cerjak "redno sodeluje z Novo24TV, Demokracijo in drugimi mediji, ki so povezani z največjo koalicijsko stranko ter nastopa v vlogi odvetnika teh v pravnih postopkih". Menijo, da želi SDS s Cerjakovim imenovanjem "po svoji meri prikrojiti medijski prostor" ter s tem resno ogroziti neodvisnost STA.

Sicer je v predstavitvi stališč poslanskih skupin Bojana Muršič (SD) spomnila, da je bil razpis za mesto v nadzornem svetu STA objavljen v uradnem listu že oktobra lani v času Šarčeve vlade, postopek pa bi morala zdajšnja vlada končati. Kandidatka je bila že izbrana, česar predlagatelji niso navedli v gradivu, je opozorila.

Namesto tega je po besedah Muršičeve vlada Janeza Janše vse začela na novo in na začetku julija objavila nov javni poziv za kandidiranje za člana nadzornega sveta STA. Da bi morali zakonito izpeljane postopke nadaljevati tudi pod zdajšnjo vlado, ne pa jih ustaviti in v novem postopku nagovoriti svoje politične privržence k prijavi, se je strinjala tudi Maša Kociper (SAB).

Levica: 'Še en obraz sovražnega govora'

Po besedah Luke Mesca (Levica) Cerjak kot član SDS ne ustreza niti strokovnim pogojem niti etičnim merilom, ki jih zahteva mesto v nadzornem svetu STA. Kritičen je bil do Cerjakovih "vulgarnih in primitivnih" izjav na družbenih omrežjih in ga označil "za še en obraz sovražnega govora". Tudi Andreja Zabret (LMŠ) je dejala, da Cerjakova strankarska opredeljenost ne ustreza nadzorniškemu mestu.

Poslanske skupine SMC, NSi, DeSUS in SNS niso predstavile svojih stališč do Cerjakovega imenovanja v nadzorni svet STA.

DNS: Cerjak ni primeren za nadzornika 

V interesu Slovenije in njenega medijskega prostora je, da STA ostane kakovosten in nepristranski servis različnim medijem ne glede na vsakokratno aktualno izvršno oblast. Društvo novinarjev Slovenije

V ponedeljek je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) poslance pozvalo, naj ne izglasujejo njegovega imenovanja. Opozorili so, da je njegovo imenovanje treba presojati v kontekstu zakonodajnih sprememb na medijskem področju, ki jih je predlagala SDS, in poskusa vzpostavitve političnega nadzora nad STA.

Zavzemajo se za visoke standarde spoštovanja kulture javnega dialoga in človekovega dostojanstva. Teh standardov pa Cerjak "s svojimi žaljivimi in nedostojnimi izjavami" ne izpolnjuje. Menijo, da je neprimeren tudi zaradi stališč do slovenskih medijev, ki jim očita orkestrirano delovanje v interesu "bivšega režima".

Spomnili so tudi na zakonodajne spremembe na medijskem področju. Vlada je predlagala, da bi se imenovanje nadzornikov STA preneslo z absolutne večine DZ na vlado. "Izbira Cerjaka jasno kaže na odnos aktualne vlade do STA in njeno željo, da si agencijo podredi skozi nadzornike, ki ne bodo naklonjeni nepristranskosti in kakovosti dela javne agencije, pač pa skrbi za interese največje vladne stranke," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamu
30. 09. 2020 16.21
+2
Stranka brez etike in morale je seveda podprla človeka, ki nikoli ne bi smel biti kandidat za kakršnokoli državno funkcijo. Smc vi ste dno dna, še hujši od Sds, od katerih takšna dejanja pričakuješ. Upam, da se kmalu skupaj z Desusom speljete na smetišče zgodovine kamor tudi spadate. Kaj pa svetohlinska Nsi? Svetohlinsko se je zgražala nad citatom z božičnega filma, tu pa podprla izprijenca, ki na najbolj nizkoten in primitiven način žali delavce na socialnih zavodih.Sram vas je lahko.
Antoniozmaj
30. 09. 2020 14.02
+3
to državo je sekta sds uničila
wolfterier
30. 09. 2020 16.18
+0
klobasa123
30. 09. 2020 12.10
+0
Dobil 47 poslanskih glasov in po mnenju levih medijev ni bil izbran demokratično? Seveda si oni demokracijo predstavljajo po svoje, ha ha...
Hej Slovani
30. 09. 2020 12.06
+1
Ta kuga, imenovana SDS, se širi v vse pore Slovenskega prostora. Pripadniki pa sami obsojenci, lopovi, nakladači in pedofili.
wolfterier
30. 09. 2020 16.20
+0
Močna izjava,imaš tudi dokaze...da te ne bo kdo prijel za jezik.
borjac
30. 09. 2020 10.09
+1
Ni kaj Janša hoče kontrolirati STA z svojimi ljudmi, po vzoru Orbana in Vučića, pelje Janez to našo deželico v diktaturo, SMC, DeSUS in NSi mu to omogočajo, mislijo da bodo v prihodnosti kaj dobili, saj bodo dobili, ampak ne tistega kar oni pričakujejo, dobili bodo ........
mali.mato
30. 09. 2020 11.29
+1
Sedaj ko STA kontrolira levi pol je pa vse OK?
Antoniozmaj
30. 09. 2020 14.05
+2
@mali mato, saj nebi bil problem, tudi če STA vodi desni pol, problem je, da ga vodi sekta!
wolfterier
30. 09. 2020 16.21
+0
kapljač1
30. 09. 2020 09.54
+6
Jnaša za delo valde potrebuje same "zblojence"! Nimaš kaj naredit
wolfterier
30. 09. 2020 16.22
+0
Res nimate kaj naredit.Razen da l.22 zmagate,kar pa je misija nemogoče.
Uporabnik113189
30. 09. 2020 09.44
+7
Več kot očitno je, da večina slovenskih državljanov v skrbi za svoje preživetje politike sploh ne spremlja.. Kako naj si sicer drugače razlagamo potrditev takšne osebe kot je Radovan Cerjak za nadzornika v STA.. Gre za nekaj podobnega, kot če bi za papeža imenovali antikrista, ki časti hudiča.. Hkrati pa vernikom razlagali, da je to pač pravica tistih ki kadre izbirajo. To kar Simoniti počne s kulturo, je milo rečeno norost. Nekaj nikakor ni jasno v tej zgodbi. Če že Simoniti strelja takšne kozle, je varovalka še vedno parlament, torej poslanci.. In poslanci morajo glasovati po svoji vesti skladno z etiko in moralo, ki velja v naši družbi. Da večina potrdi takšno osebo, ki bolj spada na zdravljanje svojih primitivizmov in psihičnih težav, za katerimi se mimogrede zdravi tudi kakšen višji po položaju, pa postavlja celotno državo v zelo slabo luč.. To več ni moj narod, niti ni moja država.. Še manj moja kultura.. Vse tiste, ki sprejemajo takšne odločitve bi morali nemudoma odstaviti in strpati v poboljševalnice. Če so nepoboljšljivi pa v zaprti oddelek kakšne ustanove. Druge razlage, da poslanec, ki naj bi zastopal voljo ljudstva takšno kadrovsko menjavo sprejme preprosto ni. To niso stranke z neko ideologijo, političnimi cilji, ampak preprosto mafijske družbe. Ne glede na korupcijo, plače in denar prposto obstajajo meje, kjer se ločijo živali od civilizacije in kulture.. Ti poslanci spadajo v hlev, pa še tam bi jih morali krepko nadzorovati, ker bi najverjetneje mučili živali. Tisti, ki opazujejo svet okrog sebe, vidijo kako težko je ljudstvu, ki ima takšno oblast in potem se nekateri norčujejo za vrh vsega iz Belorusije ali Venezuele, da ne naštevam vseh. V vsaki družbi obstajajo marginalci, ki so skrajni in brez vsake kulture.. Da takšne postaviš za ministra, ki potem kadruje še hujše primerke pa vso državo spremeniš v kraj, kjer vlada nasilje in revščina.. Z Janšem smo na dobri poti, da bomo postali nova Venezuela.. Pravljice, ki jih trosi, da smo lahko ena najbolj konkurenčnih držav so samo pravljice.. Država, kjer vlada primitivizem, korupcija, revščina, brez visokih standardov to nikakor ne more biti.. Nikoli ni bila in nikoli ne bo.. Pa če statistiko še tako lažira njegov podtaknjenec na statističnem uradu..
rb63
30. 09. 2020 10.01
+5
Točno tako. Če nekoga predlaga Simoniti, sovražnik kulturnikov št.1, potem vemo kam ta človek spada in kaj lahko od njega pričakujemo.
sinhron
30. 09. 2020 09.35
+11
Poslanske skupine SMC, NSi, DeSUS in SNS niso predstavile svojih stališč o Cerjakovem imenovanju v nadzorni svet STA , ker niso smele in se nočejo zameriti Janši ! Omenjene stranke so samo še na papirju stranke , drugače jih v političnem prostoru ni več in so se same podale na pot razkroja in na politično smetišče !
rb63
30. 09. 2020 09.57
+8
To že drži ampak problem je v tem, da bodo v obdobju, ko bodo še na vladi, naredile takšno škodo za državo in državljane, ki je mogoče nikoli več ne bomo mogli popraviti.
sinhron
30. 09. 2020 10.02
+5
KavčStrokovnjak
30. 09. 2020 09.24
+1
Čisto vseeno koga politika nastavlja na čelo STA. Še vedno so nekredibilni in je potrebno vsako njihovo (plačano) objavo preverit preden jo daš v eter ali tisk.
Uporabnik113189
30. 09. 2020 09.46
+5
Potem je tudi vseeno kdo vozi letalo, pilot ali pa kar otrok..
KavčStrokovnjak
30. 09. 2020 09.50
-2
Uporabnik113189
30. 09. 2020 09.58
+2
Res je, pilotiranje letala je bolj preprosto..
KavčStrokovnjak
30. 09. 2020 10.02
-3
Vse opravi avtopilot. Od vzleta do pristanka. Kaj ima veze s tem STA? Deluje na avtopilotu in je čisto vseeno koga postavijo za vodenje?
Uporabnik113189
30. 09. 2020 10.12
+2
STA določa diskurz medijskega prostora, na podlagi novic ki jih izbira pa tudi skrbi za ugled države in krmari med zgodbami tako, da narod in država nimata škode in sami sebi ne zabijamo avtogol. To je daleč od avtopilota in zahteva izjemno visko občutljivost za podrobnosti ali v prispodobi nekaj sto odtenkov sive barve.
KavčStrokovnjak
30. 09. 2020 11.55
+1
A ti to resno? Iz osebnih izkušenj vem, da STA opravlja svoje delo zelo slabo in če je to njihova agenda, delajo vse kontra. In navadno pridejo od vseh slovenskih medijev zadnji po novičko... Pa še to zelo polovičarsko.
Volga Malek
30. 09. 2020 09.05
+5
Bravo opozicija da ne spite ! Dovolj je teh noriskih biserov.