5°C

Državni zbor zavrnil predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
49
Državni zbor je po torkovi razpravi zdaj zavrnil predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo občino. Od navzočih 85 poslancev je proti razpisu referenduma glasovalo 51 poslancev, za referendum pa 34. Pobudniki ustanovitve nove občine Golnik so nad odločitvijo državnega zbora razočarani, a ob tem že razmišljajo o nadaljnjih korakih, vključno s pritožbo na ustavno sodišče.

Pobudo za referendum o ustanovitvi Občine Golnik z izločitvijo 22 naselij iz Mestne občine Kranj je septembra vložila skupina poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč (SMC), ki je prisluhnila civilni iniciativi za ustanovitev nove občine.

Predstavnica iniciative Barbara Gunčar je v obrazložitvi pobude za novo občino izpostavila, da ruralna naselja na severu mestne občine niso deležna zadostnih razvojnih sredstev in da bi območje kot samostojna občina bolje sledilo željam prebivalcem. Nova občina, ki bi se imenovala Golnik, sedež pa bi imela v Predosljah, bi imela okoli 10.000 prebivalcev in bi bila po velikosti med 60 največjimi v državi.

Golnik
GolnikFOTO: Google Maps

Kot so v torkovi razpravi v državnem zboru izpostavili podporniki predloga za razpis referenduma iz vrst SMC in SDS, bi z referendumom prebivalcem omogočili, da se sami izrečejo o tem, kje bi v prihodnje raje živeli. Predstavniki LMŠ, SD, SAB in Levice pa so ocenili, da ima pobuda premalo podpore med krajani, na kar so opozorili tudi v NSi.

Tik pred torkovo razpravo o predlogu za razpis referenduma v državnem zboru je sicer civilna iniciativa Udovčevi prinesla več kot tisoč podpisov podpore krajanov, vendar pa so krajevne skupnosti z območja, kjer bi nastala nova občina, na drugi strani zbrale več kot 1500 podpisov nasprotnikov nove občine, kot so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Nizko stopnjo podpore ustanovitvi nove občine je pokazala tudi javnomnenjska anketa, ki jo je naročila Mestna občina Kranj in v kateri se je proti odcepitvi od Mestne občine Kranj opredelilo 70 odstotkov vprašanih na območju sedmih krajevnih skupnosti, ki bi se izločile v novo občino.

PREBERI ŠE
Prebivalci Golnika z odcepitvijo računajo na več denarja

Pobudniki bodo razmislili o nadaljnjih prizadevanjih za ustanovitev Občine Golnik

Pobudniki ustanovitve nove občine Golnik so nad odločitvijo državnega zbora razočarani, a ob tem že razmišljajo o nadaljnjih korakih, vključno s pritožbo na ustavno sodišče. Kot so sporočili iz civilne iniciative za ustanovitev nove občine, so jih razočarali poslanci NSi, od katerih so pričakovali podporo, a so nato glasovali proti referendumu. "Mi pa gremo naprej in bomo vložili po praksi ostalih občin pritožbo na ustavno sodišče. Gremo naprej," so napovedali.

Martin Leskovar iz civilne iniciative je bil v izjavi medijem glede nadaljnjih korakov sicer bolj zadržan. "Preuranjeno je, da bi v evforiji nekaj govorili. Potrebna je trezna in odgovorna odločitev, ki jo bomo sprejeli skupaj," je dejal. Pojasnil je, da si bodo pustili nekaj dni, da se zberejo in sprejmejo trezno odločitev.

Možno je, da bodo vložili ustavno pritožbo ali pa se lotili zbiranja večjega števila podpisov za razpis referenduma. Če bo njihovo območje obstalo v Mestni občini Kranj, pa bo po Leskovarjevih besedah pač moralo še naprej capljati na mestu.

Kranjski župan je medtem zadovoljen, da Mestna občina Kranj ostaja enotna in s tem močna.
Kranjski župan je medtem zadovoljen, da Mestna občina Kranj ostaja enotna in s tem močna.FOTO: Damjan Žibert

Kranjski župan Matjaž Rakovec se je na drugi strani zahvalil poslancem, ki so glasovali proti izvedbi posvetovalnega referenduma o odcepitvi sedmih krajevnih skupnosti iz Mestne občine Kranj. "Sem izredno zadovoljen, da so poslanci prepoznali, da to ne bi bilo dobro za Kranj in da so sledili ljudski volji," je dejal v odzivu na izid glasovanja.

Kar se tiče pobude za referendum in odcepitev, je poudaril, da je ta prišla od zgoraj navzdol in da ob vložitvi pobude v državni zbor večina prebivalcev sploh ni vedela zanjo. Na kasnejšem javnem soočenju mnenj v Predosljah pa so ljudje jasno povedali, da ne želijo iti iz Mestne občine Kranj, je navedel Rakovec.

Vesel je, da bo Kranj na ta način ostal enoten in močan. "To je predvsem dobro za ljudi. Če bi slučajno prišlo do referenduma in odcepitve, bi izgubili vsi," je ocenil Rakovec. Ob tem je dodal, da so manjše občine v slabšem položaju, ker nimajo resursov za pridobivanje evropskih sredstev in je manj tudi drugih sredstev, stroški pa so večji.

Po županovih besedah je bilo v času njegovega županovanja v zadnjih treh letih v območje, ki bi se odcepilo, vloženih 27 milijonov evrov. "Res se je ogromno investiralo in daleč od tega, da bi bil ta del Kranja karkoli podhranjen. Jaz trdim ravno nasprotno, da so dobili več kot ostale krajevne skupnosti," je dejal Rakovec.

Izpostavil je novo kanalizacijo v Predosljah, Britofu in Mlaki, nove pločnike in kolesarske povezave. Naslednje leto se začenja izgradnja kanalizacije od Golnika do Mlake, ki bo stala tri milijone evrov. V pripravi je tudi idejni načrt za kolesarsko povezavo Golnik-Mlaka.