Slovenija

Državni zbor že naslednji teden o uvedbi naborništva

Ljubljana, 03. 03. 2020 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor bo v torek v prvem branju obravnaval predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki jo je v postopek vložila SDS in s katero predlaga ponovno uvedbo naborništva. Koalicijska pogodba sicer predvideva postopno uvedbo naborniškega sistema, a v novi koaliciji očitno ni zadostne podpore, da bi ta zaživel v obliki, kot jo predvideva predlog SDS.

Državni zbor bo prihodnji teden v prvem branju obravnaval predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki jo je v postopek vložila SDS.
Državni zbor bo prihodnji teden v prvem branju obravnaval predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki jo je v postopek vložila SDS. FOTO: Shutterstock

Predlog novele, s katero želijo že s 1. septembrom uvesti šestmesečno obvezno služenje vojaškega roka, so januarja, še preden je odstopil premier Marjan Šarec, vložili poslanke in poslanci SDS. Naborništvo pa predvideva tudi nova koalicijska pogodba, le da s to razliko, da bi ga uvajali postopoma. 

Prvopodpisani pod predlog, vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, je danes dejal, da predloga ni mogoče umakniti, glede na to, da gre za prvo obravnavo, pa je po njegovih besedah še veliko možnosti za njegove nadaljnje spremembe. "Prvo branje bo opravljeno in upam, da bo pozitivno, kdaj bo naslednje branje in kaj se bo v prihodnje še dopolnilo oz. uskladilo, pa je odvisno od dogovora v koaliciji," je pojasnil.

A kaže, enotne podpore nove koalicije predlogu ne bo. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je že napovedal, da predloga ne bodo podprli. Kot je dejal, imajo v stranki v zvezi s tem določene pomisleke, niso pa tudi povsem proti. Predlagali bodo, naj prihodnja vlada pripravi možne rešitve, ni nujno, da v smeri obveznega, pač pa lahko tudi prostovoljnega služenja vojaškega roka, je dejal.

Tudi v NSi, ki naj bi glede na dogovorjeni kadrovski razrez v novi vladi prevzela vodenje obrambnega resorja, aktualnemu predlogu niso naklonjeni in ga po besedah vodje poslancev Jožefa Horvata ne nameravajo podpreti.

V NSi zagovarjajo profesionalno vojsko, obenem pa se Horvat strinja, da je kadrovske probleme treba zajeziti. Naborniški sistem bi lahko sicer imel pozitivne učinke pri motiviranju mladih za vojaški poklic, vendar pa imajo najprej v mislih prostovoljno služenje vojaškega roka, je v izjavi v DZ dejal Horvat.

Ob tem je sicer dejal, da bodo v stranki ravnali tako, kot piše v koalicijski pogodbi, ki torej predvideva postopno vnovično vzpostavitev naborniškega sistema.

DeSUS je po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše že imel v programu stranke uvedbo naborniškega sistema, pri čemer so predlagali, naj bi naborniki vojaški rok služili tri mesece. Predlog novele sicer predvideva nekoliko drugačne rešitve, vendar pa ga Jurša v nadaljevanju "ne bi čisto izključil".

Svoja stališča naj po njegovih besedah prispevajo še strokovnjaki. Sam pa ocenjuje, da bi z uvedbo neke oblike naborništva ustvarili kadrovski bazen, ne le za Slovensko vojsko, pač pa tudi za sistem zaščite in reševanja.

Slovenska vojska je kadrovsko podhranjena, a vprašanje je, ali je naborniški sistem rešitev.
Slovenska vojska je kadrovsko podhranjena, a vprašanje je, ali je naborniški sistem rešitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Z izjemo SNS predlogu nasprotujejo v opoziciji. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je pojasnil, da trenutno slovenski obrambni sistem uvedbe naborniškega sistema nikakor ne prenese, saj je strošek prevelik. Poleg tega prostovoljno služenje vojaškega roka in mobilizacijo v primeru zaostrenih razmer dopušča že obstoječa zakonodaja. Kot tretji razlog za nasprotovanje pa je Pavšič izpostavil, da "ne more ministrstvo prevzeti vzgoje mladostnikov na svoja pleča". "Mislim, da je to predvsem naloga staršev," je dodal.

Poslanec SD Samo Bevk meni, da je to za resno vprašanje, ki se ga ne gre lotevati tako rokohitrsko, da bi naborništvo začelo veljati že septembra. Opraviti je treba poglobljeno in resno razpravo in presoditi, ali je obrambni sistem sposoben zagotoviti kakovostno izobraževanje nabornikov, ustrezno namestitev in opremo, zadostna sredstva, ki v aktualnih proračunih v ta namen niso predvidena, in doseči družbeno soglasje o tem vprašanju. Po mnenju Bevka bi Slovenija morala z ustreznimi ukrepi povečati stalno sestavo in pogodbeno rezervo.

Stališče poslanske skupine Levica do predloga zakona je po besedah koordinatorja stranke Luke Meseca "absolutno odklonilno". Glasovali bodo proti, če bi bila izglasovana primernost predloga za nadaljnjo obravnavo, pa bodo v Levici "razmislili tudi o dodatnih ukrepih", je napovedal, podrobnosti pa ni razkrival.

Tudi v SAB rešitev iz predloga ne podpirajo. Kot so sporočili iz poslanske skupine, uveljavitev pobude ne bi rešila težav Slovenske vojske, temveč bi prej doprinesla k dodatnim izzivom v njenem delovanju in finančnim posledicam za proračun.

Tudi sicer ocenjujejo, da obvezno služenje vojaškega roka "posega ne le v posameznikovo vest, ampak tudi v njegovo zasebnost, ki je ustavno varovana kategorija". In pri tako pomembnem vprašanju je po oceni SAB treba upoštevati voljo ljudi, ki bodo vojaški rok dejansko služili.

So pa predlogu torej naklonjeni v SNS. Kot je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič, imajo naborniški sistem že od samega začetka v programu stranke in bodo podprli tudi predlog, ki so ga pripravili v SDS. Jelinčič sicer ocenjuje, da je šestmesečno služenje vojaškega roka celo prekratko, da bi moral biti daljši.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emtisunce
16. 05. 2022 21.49
+2
Levičarske vlade in njihovo ministri so 90% infrastrukture MORS namenjene vojaškemu služenju podarile svojim občinam te pa prodale levim privatnikom za male denarje. Vojaški obvezniki bodo lahko spali le v šotorih in si prali riti na prostem.
štajerci
04. 03. 2020 13.20
-16
Zadn cajt, da uvedejo to.. Ker ta mularija nima dobenga spoštovanja vec do starejših..
Emtisunce
16. 05. 2022 21.54
+1
Res je mularija je nevzgojena do amena, brez osnovnega spoštovanja do sočloveka. Prideš v gostilno pa se prpele frčafela in zmore ''živjo, kva boš'', kje je dober dan , gospod, gospa izvolite?
Da se mene pita..
04. 03. 2020 08.36
-19
Skrajn cajt, pa obrambno vzgojo vpeljat od srednje šole naprej...
Darko32
04. 03. 2020 08.04
+16
Osnovna vzgoja je doma. Potem je vzgoja poštenja in kulture se začne doma. Če boš otroka naučil spoštovanja in poštenega dela ne rabi vzgoje v vojski. Vojaška vzgoja je namenjena povsem za nekaj drugega in to je vzgoja in izobraževanje na področju varovanja ljudi in premoženja pred napadom. Tvoja izjava je izjava primitivca. Zato ti predlagam, da na tem področju razmisliš predvsem o izobraževanju na področju vojskovanja z sodobnimi tehnologijami. Zato predlagam vsem, ki trdijo, da vojska vzgaja in nič ne povedo kako pa izobrauje na področju obrambe, da se malo izobrazijo sami, da nebodo sramotili še bolj predlagateljev. Samo poglejmo zadnja leta kako je napredovalo vojskovanje in obrambni sisitemi. Zato se resno sprašujem kako lahko nekateri sekajo takšne neumnosti, da vojska vzgaja in ne izobražuje za obrambo domovine.
muceli
23. 05. 2022 18.02
Strinjam se s tem, da so za vzgojo odgovorni predvsem starši. V primeru, da starši ne opravljajo svojega poslanstva pa lahko vskoči šolski sistem in nekoč v skrajnem primeru tudi naborniški sistem oziroma vojska. Problem je, da dandanes ogromno staršev ne vzgaja svojih otrok. Rezultat tega pa je na dlani. Bi vojaški rok to področje vzgoje uredil? Menim, da ne. Meni osebno je bilo služenje vojaškega roka koristna izkušnja, ampak ne verjamem da bi "vojaški rok" kot smo ga poznali v TO in kasneje SV popravil napako v vzgoji, ki so jo deležni "naši srčki in sončki". Res je tudi, da je napredek na obrambnem področju enormen in kot tak ni v celoti primeren za vključevanje naborniškega sistema v obstoječ sistem. Nisem ravno strokovnjak ampak vzdržujem stik z prijatelji, ki delajo v vojski in tako je njihovo mnenje. Naborništvo? Da, ampak ne v vseh segmentih SV. Letalstvo, mornarica ... preveč kompleksno področje da bi lahko povprečen mladostnik osvojil to znanje v 6 mesecih. Poleg tega še vzgoja???
Aleks975
04. 03. 2020 08.00
+19
Namesto, da trošijo in silijo ne zaintereserane bolje, da ta sredstva namenijo za boljše plače vojaka in javili se bodo sami fantje. Bolje 100-tim fantom omogočiti dobre pogoje kot pa 3000 fantov letno siliti v nekaj kar jim ni všeč ane. In za vse to je potrebno priskrbeti opremo, oblačila,obutev,hrano, puške postelje,prostori itd. To so številke ,ki se ne obrestujejo. Da odnosov ne omenjam. Leta 96 sem služil kot nabornik zguba časa. Ostanejo lepi spomini na sovojake ne vse seveda. A grdi tudi na nadrejene en zakompleksan ali več njih Ane ,ki so se nagledali ameriških vojaških filmov te d...ka 24/7 . Če bi bila vojna bi prvo njega pospravil 😉. Oprema je bila obupna ali pa je ni bilo...In opreme je bilo znatno več kot danes seveda. Kar je bilo od JLA je delovalo novo pa slaba na -10 vse škripne od zveze. Kdor se je pisal na ič je čistil stranišča, umivalnico,pometal ,nosil smeti, čistil tla po en mesec ostali ko so bili na vrsti. Ni bilo fer in tudi prijetno ne . Glede pogodbene rezerve je pa tako glede nato , da sem služil in bi lahko bil ko se je uvedla me je zmotilo to da te lahko pošljejo v Afganistan namesto rednega sestava SV , čeprav je majhna verjetnost vendar je pisalo....in to je odvračalo ...da te lahko pošljejo v Afganistan za koga že. Rezervist si za Slovenijo ne za Afganistan. V vseh teh letih od 96 do danes nismo imeli orožnih vaj😂 no hvala bogu. Ampak vzpostavi prvo tisto, kar že imaš potem pa novo ane. Preveč politike je v vojski to je bil že leta 96 problem. Stroka mora odločati o opremi in ne politika .
jagermeister1
04. 03. 2020 07.54
-15
Eno vprašanje za tiste , ki ste tako proti služenju vojaškega roka .............kaj mislite kdo bo branil državo ali pa dajmo rajši rečt vaš dom , otroke , ženo , starše itd. v primeru da pride do kaj hujšega , ker poklicne vojske in policije niti približno nimamo dovolj ?.............če niste vedeli , v takih primerih pride do splošne mobilizacije od 15 do 55 let , se pravi bomo upoklicani vsi in nebi bilo slabo da bi se vsak naučil vsaj vojaških osnov ! ! ! ! ! !
Darko32
04. 03. 2020 07.32
+7
Se že vidi, da SDS poskuša nekaj spraviti iza ostalih. Namreč sami so ukinili naborništvo in sedaj poskušajo nekaj po domače spet skrpati. Še več prodale so se vojašnice in zemljišča. Sedaj pa je potrebno vse ponovno vzpostaviti iz ničle. Če potegnemo črto pod vse skupaj je to samo ogledalo kako so se borili v zadnjih 25 letih. Glavni cilj je prekupčevanje z zemljišči in nič drugega. Zato pravim, da je potrebno narediti tehno in resno debato, kjer bo potrebno upoštevati ekonomijo in vse dejavnike. Ne pa spet terati ideologijo iz KUMROVCA.
Stauffenberg
04. 03. 2020 07.26
+11
Jajo že ve kako zmanipulirati javnost, v tem je mojster. Ko je služil z orožjem mu je kapnilo, da se da to tudi legalno peljat in sedaj bomo priča temu.
buda78
04. 03. 2020 07.25
+7
Prokleta drzava. Kaka demokracija. Policijska drzava. Ponovno imamo predsednika vlade, tretjic😂😂 . Orbanov idol🤣 Sposobni za v Ljubljanco vrec.
Casey Ry
04. 03. 2020 07.18
+15
Mahnic puza z polno bojno opremo ha ha
wolf.01
04. 03. 2020 07.25
+7
Kakšno naborništvo, še vojsko treba ukiniti, ker samo troši milijone in je za nič. Policija pa mora biti močna in dobro plačana.
Darko32
04. 03. 2020 07.55
+4
Njega nagnati in naj pokaže svoje znanje na tem področju. Polne uste so ga in v resnici nima nič za povedati, ker je vse demolirano in razprodano. SEdaj pa je resnici na ljubo potrebno začeti iz nič.
elsh
04. 03. 2020 07.14
+26
Kar zmrazi me, ko samo pomislim, da bodo o naši prihodnosti odločali ljudje, ki imajo IQ sobne temperature.
Slabnick
04. 03. 2020 07.13
+53
Sem bil med zadnjimi naborniki, bil naj bi vezist, ker sem sem se naprej šolal mi hvalabogu ni bilo treba v vojsko. Me to nikoli ni zanimalo, starši so me z vzgojo naučili reda, imam družino, poklic ki sem dober v njem in ga rad opravljam. Katerega zanima vojska pa naj gre za poklicnega vojaka, država pa naj izboljša pogoje. Nekateri pravijo, da vojska bi mogla bit, da bi fantje postal moški ok. pol naj grejo tudi nekatere ženske na tečaj gospodinjstva, da se naučijo, kuhanja, likanja in drugig stvari, ki so jih nekoč ženske znale pred 20letom, danes se pa večina mami za kiklo do 30 drži, zna pa potem zelo malo, obstajajo tudi izjeme...
Truth
04. 03. 2020 07.27
-2
periot22
04. 03. 2020 07.11
+42
Ce bi vojaki imeli taksne place kot poslanci jih bi bilo se prevec!!!!!!!!!
Prinašalec
04. 03. 2020 07.10
-15
Bi bilo prav, da se mladi naučijo malo reda, ne da samo posedajo po kafičih in jamrajo.
b78
04. 03. 2020 07.16
+30
Če jih starši ne bodo naučili reda jih tudi vojska ne bo
Darko32
04. 03. 2020 08.01
+8
Poglej oslarijo katero pišeš. Praviš, da bo vojska naučila reda neko osebo. Se vidi, da nimaš pojma o pojmu. Osnovna vzgoja je doma. Potem je vzgoja poštenja in kulture se začne doma. Če boš otroka naučil spoštovanja in poštenega dela ne rabi vzgoje v vojski. Vojaška vzgoja je namenjena povsem za nekaj drugega in to je vzgoja in izobraževanje na področju varovanja ljudi in premoženja pred napadom. Tvoja izjava je izjava primitivca. Zato ti predlagam, da na tem področju razmisliš predvsem o izobraževanju na področju vojskovanja z sodobnimi tehnologijami.
*Violate*
04. 03. 2020 07.07
+36
Malo zgrešeno, če naj bi to bilo za to, da spodbudijo k vojaški karieri. Bo treba v prvi vrsti malo spremeniti pogoje dela (oprema, plača, itd.), hkrati pa menim, da to ni poklic, h kateremu bi mogli pristopiti s "prisilo" - kaksen pa je usluzbenec, ce je prisilno nekje? Ce smo pa realni, vojaski poklic je, ce gledamo recimo ZDA, v veliki meri patriotsko dejanje (ali pomanjkanje moznosti za studij po srednji soli), cesar pa pri nas ni. Iskreno ne vem, ce bi nasli 5 vojakov v nasih trenutnih vrstah, ki bi ti rekli, da to pocnejo, ker ljubijo drzavo in jo zelijo braniti pred potencialnimi sovrazniki. Pri nas vojska izgublja pomen, tudi tam, ki bi jo rabili (npr. varovanje meje pred migranti) pa jih ne uporabljamo, ker tudi kot drzava nismo dovolj suverereni, da bi se komurkoli zapostavili in posledicno potrebovali vojsko. Se pa tudi sprasujem, ce morda Jansa ne zivi v preteklosti in "svojih zlatih casih" s to potezo. Vojska danes je veliko vec kot fizicni vojaki; velik del je tudi tehnologija in uporaba le-te (droni) in kvalitetna novejsa oprema (orozje, vozila, helikopterji, cevlji...). Mogoce bi bilo bolj pametno najprej za to poskrbeti, ne da bomo imeli pol milijona vojakov, streljali bodo pa z predpotopnimi puskami in obuti v raztrgane cevlje, medtem ko bodo nasprotniki z dronom na daljavo vse z enim klikom pospravili. Sam pravim; najprej stalca, pol pa kravca.
Lumpx
04. 03. 2020 07.07
-2
Citiram "Grška invazija: 150.000 migrantov se je pripravilo za pristanek v Lezbosu". Na zalost Bo treba spet branit domovino tako kot l. 91.
modernSvet91tega
03. 03. 2020 21.59
-11
že včeraj bi bilo prepozno.
kolbek460
03. 03. 2020 21.58
+8
Mahnič kak daleč pljuneš ,,in zadaneš ,?
holcar.
03. 03. 2020 21.55
+32
Mahnić nardi 5 sklec?
kolbek460
03. 03. 2020 21.53
+21
Novodobno bojevanje ,je kupovanje lastnine firm ,bank ,gozdov in voda,,