Slovenija

Državno odlikovanje Georgeu Sorosu

Ljubljana, 05. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je v navzočnosti veleposlanika Združenih držav Amerike v Ljubljani Johnnyja Younga na slovesnosti v predsedniški palači Georgu Sorosu izročil državno odlikovanje.

Soros je bil priznanja vesel
Soros je bil priznanja vesel FOTO:

George Soros je prejel častni znak svobode Republike Slovenije za njegove zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji. Predsednik Kučan je odlikovancu izrekel zahvalo in svoje spoštovanje v prepričanju, da "smo somišljeniki o pomenu odprte družbe za harmoničen razvoj soodvidnega človeškega sveta, tudi zaradi specifične izkušnje Slovenije". Soros je izrazil zadovoljstvo, ker se Slovenija razvija v "demokratično in uspešno" državo, ki bo kmalu članica Evropske unije.

Soros je vesel, ker je danes spet skupaj s prijatelji, s katerimi je sodeloval pri Skladu za odprto družbo (Open Society Fund) in zdaj pri Mirovnem skladu (Peace Foundation). Slednjega je ustanovil, kot je dejal, da bi nadaljeval idejo prvega sklada in v Sloveniji vzbudil zanimanje za demokracijo na širšem območju in v svetu. Omenil je še, da se je s slovenskim predsednikom že večkrat srečal. Glede Balkana je menil, da je dosežen velik napredek, da pa EU ni uspela korenito spremeniti razmer, vendar kljub temu ni obupal in si bo še prizadeval, da bi si bili na tem območju med seboj blizu in s tem bliže Evropi.

Humanist, razumnik in vizionar

George Soros: finančni čarovnik-filantrop ob podelitvi priznanja
George Soros: finančni čarovnik-filantrop ob podelitvi priznanja FOTO:

Milan Kučan je v nagovoru svojega odlikovanca označil za angažiranega humanista, razumnika in vizionarja, ki je zelo zgodaj prepoznal in razumel velike spremembe v družbi in na globalni ravni. Njegova zadnja knjiga O globalizaciji "naravnost spodbuja intelektualni premislek o svetu, kot smo ga prisiljeni spregledati po 11. septembru," je dejal Kučan.

Podelitev odlikovanja Sorosu je predlagal Mirovni inštitut, podprli pa Slovenska filantropija, multimedijski center Kibla, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Studia humanitatis, IEDC - Poslovna šola Bled, KUD France Prešeren in komisija predsednika republike za odlikovanja.

Finančnik in filantropist George Soros je po prepričanju predlagateljev veliko storil za oblikovanje in razvoj civilne družbe po vsem svetu, posebno pa tam, kjer je zaradi različnih vzrokov najbolj potrebovala materialno in moralno spodbudo. Je ustanovitelj in predsedujoči mreže fundacij Open Society Institute, ki delujejo v 31 državah s skupnim smotrom razvijati odprto družbo. Fundacije zaznamuje velika senzibilnost za lokalno problematiko. Soros namreč vodenje zaupa lokalnim organizacijam in osebju, kar krepi moč in vpliv civilne družbe v državah gostiteljicah. V zadnjem desetletju je bil posebej pomemben prispevek Sorosa k ohranjanju civilne družbe in k mirovnim pobudam v vojnih pogojih v državah nekdanje Jugoslavije ter k ohranjanju nevladnih organizacij v državah tranzicije postsocialistične Evrope in nekdanje Sovjetske zveze.

OSI v Sloveniji

V Sloveniji je njegova fundacija delovala v letih od 1992 do 2000 in podprla številne projekte ter dejavnosti na področju umetnosti, kulture, mladinskih dejavnosti, gospodarskih reform, izobraževanja, pravnih reform, elektronskih medijev, založništva in zdravstva. Financirala je ustanove in projekte, ki jih država ni mogla ali ni znala podpreti. Marsikatere knjige, tudi temeljnih prevodnih del s področja družboslovja in humanistike, brez njene podpore ne bi mogli izdati. Soros je botroval ustanovitvi mnogih ustanov, organizacij in centrov ter med prvimi dojel pomen novih medijev ter sodobnih informacijsko-komunikacijskih tokov. S tem je v Sloveniji pomagal graditi zaupanje v pravno, demokratično in strpno družbo ter ustvarjal več enakosti in enakopravnosti v družbi, predvsem med mladimi.

Prenehanje delovanja fundacije Open Society Institute - Slovenia je bilo priznanje, saj jo je Soros ukinil z argumentom, da take fundacije Slovenija ne potrebuje več. Vendar še naprej podpira dejavnosti, ki krepijo odprto, strpno in razsvetljeno družbo, in projekte na področju medijev, strateških raziskovalnih študij in sodelovanja Vzhod - Vzhod. Soros je s projekti, ki imajo daljnosežne posledice, z izjavami, knjigami in zagovarjanjem idej odprte družbe pomemben dejavnik razvoja v Sloveniji in v svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3