Slovenija

Državnotožilski svet v zvezi z evropskimi tožilci vložil pobudo za tožbo proti vladi

Ljubljana, 11. 06. 2021 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državnotožilski svet je uresničil napoved iz začetka meseca in na državno odvetništvo vložil pobudo za tožbo proti vladi. V njej predlagajo, da državni odvetniki vložijo tožbo zoper sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.

Kot je Državnotožilski svet napovedal že 1. junija, pobuda zadeva vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa in zahteve za izdajo začasne odredbe na upravno sodišče, poroča Dnevnik. 

Slovenijo je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders nedavno znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca.
Slovenijo je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders nedavno znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca. FOTO: Dreamstime

Oboje se nanaša na odločitev vlade s konca maja, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ki ju je predlagal Državnotožilski svet, češ da ta ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov. Namesto tega je ministrstvu za pravosodje naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za omenjena položaja.

Postopek imenovanja obeh kandidatov je pred tem stal več mesecev. Po nekaterih neuradnih navedbah naj bi bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS. Kot danes piše Dnevnik, pri Državnotožilskem svetu vsebine pobude do odločitve državnega odvetništva ne bodo komentirali.

Je pa predsednica sveta Tamara Gregorčič že v začetku meseca ob napovedi predloga tožbe zatrdila, da je bil postopek oblikovanja predloga izveden v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Spomnimo

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je 1. junija začelo z delom, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor, Slovenijo pa je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders nedavno znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca.

Reynders je izrazil upanje, da bo o tem mogoče kmalu govoriti z novim slovenskim ministrom za pravosodje. Dosedanja ministrica Lilijana Kozlovič je namreč po sklepu vlade o delegiranih tožilcih odstopila. Kandidat za njenega naslednika je Marjan Dikaučič, ki je v četrtek dobil zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. DZ bo predlog za njegovo izvolitev obravnaval v torek naslednji teden.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Maister
12. 06. 2021 20.21
-1
Si predstavljate enega od teh " levičarjev " kot direktorja v podjetju kot je Hella,Saturnus ,Boskarol,Akrapovič, itd.itd. Vaš idol in idol vseh levičarjev Kordiš pravi ,da je treba nacionalizirati vsea podjetja in stanovanja ,katera lastniki ne morejo posesati v 15 minutah. To je noro ,vam povem noro!!
metuljka
12. 06. 2021 12.31
+2
Desnica ni nikoli reševala , vedno je na strani neumnosti in teme. Levica bo morala reševati, a je velik del te levice tudi salonskih.
kiropraktik
12. 06. 2021 11.29
-4
Državni tožilci se ukvarjajo sami s sabo, zadeve pa stojijo! Če bi vsaj 10%te energije vložili v svoje poslanstvo, bi se pol zadev premaknilo z mrtve točke!
bonkintos
12. 06. 2021 10.47
-7
PUTIN IN ERDOGAN BI JIH TAKOJ UPEPELIL ...TO PA JE DIKTATURA RDEČEGA SODSTVA KI MISLI ,DA SO VSA PRAVILA IN ZAKONI NA NJIHOVI STRANI.
zibertmi
12. 06. 2021 10.26
+6
čas bi že bil ,da enkrat za nekaj janez tudi odgovarja
sinhron
12. 06. 2021 09.37
+4
Končno ! Ve se , da je zaradi osebnih zamer do delegiranih EU tožilcev edini krivec predsednik vlade Janša , da ta izbrana tožilca še ne delujeta v tožilskem svetu EU , drugi vidik tega je , da niso izbrani tožilci , ki so lojalni SDS , ki bi dovoljevali koruptivna dejanja te vlade in njenega predsednika . Vso to izmikanje Janše in vlade za imenovanje teh tožilcev je protiustavno in proti zakonito !
SlobodaNE
12. 06. 2021 08.24
+5
Neznanje desnih nas bo pokopalo
provni
11. 06. 2021 21.59
+8
Zdaj pa ima princ teme sigurno že čez 200 sumov storitve kaznivega dejanja. Lepo je imeti take ljudi, ki nas vodijo.
JApajaDAja
11. 06. 2021 21.54
-7
čemu tožilci s svojimi kandidati le "seznanjajo" vlado /e/,če le-ta nima vpliva na odločitev?! potem naj tožilci med svojimi izberejo tiste ki jim odgovarjajo tako ali drugače in zadevo peljejo sami naprej!!!
anatomija
12. 06. 2021 09.29
+4
ker vlada oz. ministrstvo pošle spisek v EU .
ina5785
11. 06. 2021 21.51
+9
A ste se končnooooo na tožilstvu zbudili??? Dolgoooo ste potrebovali!!!, ivan avnojski je državo spravil pod dno!!!
User300173
11. 06. 2021 21.46
+8
Vse skupaj je neka "jota". Predsednika vlade in celo vlado se enostavno toži, ker deluje v škodo države, krši zakone in blati državo navzven. Istočasno zahtevati od sodišča, da ukaže predsedniku vlade opraviti strokoven zdravstveni pregled. Tip ni več normalen, bezlja...