Slovenija

'Držite se svojih omejitev in ne tvegajte po nepotrebnem'

Kranj, 14. 08. 2020 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
18

Planinska sezona je na vrhuncu, kar se ne pozna samo po večjem številu obiskovalcev gora, ampak tudi po številu nesreč. Predvsem zadnji konci tedna so bili problematični. Ker smo sami tisti, ki lahko največ naredimo, da preprečimo nesrečo, policisti znova opozarjajo, naj se v hribe odpravimo z glavo in bodimo realni, ko ocenjujemo svoje sposobnosti.

Ekipe za reševanje v zraku in na tleh so samo zadnja dva konca tedna planincem večkrat pomagale. Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je izpostavil nekaj primerov: "Na Vrtači so reševali planinca zaradi poškodbe glave, na območju Špika se je poškodoval alpinist, plezalka pa na Ratitovcu. Še dva zaplezana planinca sta obstala na Bovškem Gamsovcu. Na Kokrškem sedlu so na brezpotju rešili planinca, na Dobrči si je planinka poškodovala roko, na več planinah so pomagali zaradi različnih bolezenskih stanj. Na Voglu so denimo pomagali tudi človeku, ki je obnemogel zaradi izčrpanosti."

 

Samo če bomo turi kos, bomo v hribih lahko resnično uživali.
Samo če bomo turi kos, bomo v hribih lahko resnično uživali. FOTO: Aljoša Kravanja

Kos je naštel primere nesreč, ki v nobenem primeru nimajo zagotovila, da se bodo srečno končale. Zato policisti poudarjajo, naj bo prvo pravilo ljubiteljev gora, preden se odpravijo na turo, presoja, ali so se sposobni nanjo podati in ali imajo zanjo dovolj znanja. "Vsak mora vsaj približno vedeti, česa je sposoben. Če se pojavijo težave, se ustavite in sprejmite odgovorno odločitev. Držite se svojih omejitev in ne tvegajte po nepotrebnem. Bodite ustrezno opremljeni, ravnajte se po vremenu," je dal nekaj napotkov Kos.

Pred strelo smo varni samo v planinski koči. Kaj pa če nas ujame nevihta v gori?

Popoldanske nevihte so najpogostejši vremenski pojav v poletnih mesecih, zato je dobro, da se držimo načela – v hribe zgodaj zjutraj – ob petih, štirih, če je tura dolga, že prej, o čemer smo že podrobno pisali.

Če se izgubite, se vrnite se po isti poti do zadnje markacije in poiščite pravo pot.
Če se izgubite, se vrnite se po isti poti do zadnje markacije in poiščite pravo pot. FOTO: Aljoša Kravanja

Na PZS svetujejo, da na poti opazujmo nebo in oblake. Visoki, beli, kopasti oblaki so znanilci prihajajoče nevihte. Ko jih vidimo, čim prej sestopimo na varno v dolino ali v planinsko kočo. "Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete ter jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Usedemo se na vrv ali hrbtno podlogo nahrbtnika, noge spravimo v nahrbtnik in se oblečemo v zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Če imamo na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice, je bolje, da jo snamemo z glave," so jasna priporočila spisali na PZS.

Izogibamo se tudi osamelih, izpostavljenih dreves, viharnikov, žandarjev ... in pazimo, da se sami ne izpostavimo. S telesom se ne dotikamo sten, po katerih lahko stečejo tokovi strele. Če smo v kotanji, jami, je najvarnejše mesto sredina jame. Če smo na robu police, je dobro, da se pripnemo z vrvjo, ki naj od nas teče po tleh.

Nasveti, kako varneje v gore
Nasveti, kako varneje v gore FOTO: PZS

Planinski čevlji ali športni copati?

Poleti so najprimernejši lahki in udobni planinski čevlji. PZS svetuje visoke, lahko tudi pol visoke, ki varujejo gležnje pred manjšim kamenjem, hkrati pa vsaj nekoliko dodatno utrdijo gležnje. Preveč toplotno izolirani planinski čevlji, ki so namenjeni za hojo v snegu ali pozimi, niso primerno obuvalo, saj se v njih noga preveč poti, kar vpliva na počutje in koncentracijo.

Kaj pa lahki športni copati, ki so pogosto obuvalo dnevnih obiskovalcev gora? "Lahko, če imajo kakovosten podplat, ki je tudi torzijsko stabilen. Lahko, če jih imajo obute hoje vajene noge, ki imajo močno mišično strukturo in vezi. Imajo pa svoje omejitve – v poštev pridejo Uršlja gora, Velika planina, Konjščica, do Kamniškega sedla, Slavnik. Nikakor pa z njimi ne na Triglav, Grintovec, Stol, Viševnik, Raduho ... " meni Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS za področje preventive in usposabljanj ter gorski reševalec GRS Kamnik.

Kaj narediti, če zaidemo s poti? 

Če se izgubite, se ustavite in umirite. Vrnite se po isti poti do zadnje oznake in poiščite pravo pot. Če vas preseneti megla, ne tavajte v neznano, saj s tem tvegate padec v globino ali zdrs po pobočju, svetujejo na PZS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
14. 08. 2020 20.53
+2
A to je tist Šerkezi, ko pamet soli drugim, sam pozim pa s tekaškim supergami in derezicami rine na Kompotelo, brez nahrbtnika s tistimi minijem ko še en dobre rokavice ne moreš notri zbasat. Torej Šerkezi tud za tebe veljajo pravila, drži se jih
User1832247
14. 08. 2020 19.05
+5
in če nas nevhta ujame nekaj ur od koče.ali naj potem molimo - oče naš in zdravo marijo?
mccm
14. 08. 2020 19.14
+4
kje v sloveniji bi pa lahko bila nekaj ur od koče oz. kakšnega zavetja
Dracul Va Domni DinNou
14. 08. 2020 18.29
+8
Slavnik in Brano mecejo v isti koš na tisti razpredelnici 🤣🤣🤣 hahaahahahah
Dracul Va Domni DinNou
14. 08. 2020 18.31
+7
Ker za na Slavnik rabimo celado. Ok Pzs a se mal norca delamo.
PejtGaPogledatBrane
14. 08. 2020 17.57
+10
Sem šel na Stol. Komaj sem prilezel, kljub temu, da sem fizično zelo aktiven. Fitnes, tek, hoja, vsak dan. Precenil sem svoje sposobnosti. Krči v stegnih. Matranje. Morda pa sem imel le slab dan, premalo spanca, pritisk, ozračje...ne vem. Skupek vsega mogoče. V glavnem, na vrhu nisem užival. Potem pa še sestop. Noge v levo, jaz v desno. Dobra izkušnja, ki mi je odprla oči, da ne obstaja vrh, ki ga gre podcenjevati. Septembra Triglav. Nasvet, prosim. Čez Prag ali nekje bolj na izi. Tominškova niti pod razno.
robovic
14. 08. 2020 18.33
+12
ostan rajš doma, še malo poteniraj in pejd drugo leto
orzrz
14. 08. 2020 19.02
+2
iz Trente preko Doliča je do 2550m, 1-2m široka mulatjera z normalnim naklonom. Po km je krajša od poti, ki ima izhodišče na Rudnem polju, je pa zato štart na 600m oziroma se cesta konča na 900m. Tudi vzpon čez Škrbino je manj zahteven od zlizane poti čez Mali Triglav.
User1832247
14. 08. 2020 19.06
+3
Tretja Švica
14. 08. 2020 19.10
+4
Tretja Švica
14. 08. 2020 19.15
+1
mccm
14. 08. 2020 19.18
+4
na Stol? aktiven vsak dan? ob 14:30 ob poletnih 35 stopinj sem peljal partnerko na kosilo :D malenkost sva imela težav do 1700m ampak naprej nama je pa steklo... ob 17:00 ob povratku iz vrha sva pa ričet gor jedla... P.S. nisva vsak dan aktivna, razen službe
mccm
14. 08. 2020 19.21
+6
ne hodi na triglav, razen večdnevne ture... ker je brezveze da trpiš v hribih... tam je za uživati
oježeš
14. 08. 2020 20.18
+3
mccm, saj zapis ni namenjen samohvali, ampak kot opozorilo vsem, ki se še neizkušeni odpravljajo na ture, katerim niso kos, kar ugotovijo šele, ko je že zelo pozno. Malček premisleka, gore niso sprehajalna pot, niti ne moreš kar ena dva priti v dolino, ampak traja za take ljudi dalj časa kot sam vzpon. In obisk gora naj bi bil uživanje v naravi, ne trpljenje na obroke in potem sovraštvo gora.
Wolfera
14. 08. 2020 20.35
+8
Najlazja (beri relativno) je iz krme cez planiko in mali triglav. Baje cez planiko lazja kot cez kredarico gor. Kar se pa kondicije tice za hojo po hribih. Najvec kondicije in s tem krepitev telesa dobis prav s hojo po hribih, zacnes z manjsimi kuclji, stopnjujes tezavnost, nikoli nekam rinit v prvi tezak hrib oz goro. Pocasi postopoma, parim mojim prijateljem so se hribi takoj zamerili ker so storili napako lezli nekam visoko brez kondicije, komaj prilezli, slabost, bolecina naslednji dan, nikoli vec so rekli. Ne gre tako. Veliko je pa tudi v glavi, ce ves da te na koncu caka super razgled, potem gre lazje v klanec. Aja pa priporocam nakup pohodniskih palic da gre polovica obremenitve na roke, palice so res nalozba tudi kasneje za kolena, ki so tako manj obremenjena. V hribe se pa dokoncno zaljubis ko gres (po ze dobro poznani poti) na kaksen vzhod! Pa srecen korak.
mccm
14. 08. 2020 20.38
+1
saj ni mišljeno kot samohvala, ampak opozorilo, da če je gospoda utrudil stol, potem naj se ne loteva večjih projektov, dokler ne bo prišel do te mere... problem je v tem da se ljudje s premalo znanja ženejo za številkami in se podajajo na vrhove katerim niso dorasli. Veliko naših vrhov sem osvojil, ampak na triglav še nisem stopil, ker tja ne hodijo samo planinci, tja kamor hodim jaz pa srečujem le njih
Wolfera
14. 08. 2020 20.41
+3
P. S kot je nekdo rekel pred mano. Pot cez mali triglav je zares zlizana in je potrebno zelo paziti, sploh ce je moker teren!! Ce nimas toliko kondicije in gres lepo z uzitkom v pocasi na triglav ti bo prijaznejsa dvodnevna tura, prespis na planiki, se prej pa obdelaj kaksen veliki vrh(kosuta), begunjscico, krn, visevnik, kamnisko sedlo, grintovec (dvodnevni)
alinka
14. 08. 2020 21.06
+1
Ja potem pa nisi ne vem kaj aktiven, ker lani smo z lahkoto prišli na Stol in dol jaz, mož, desetletni in petletni sin... Res pa je da ogromno hodimo v hribe