Slovenija

Ljudje premalo pozorni na neznance, ki izkoristijo njihovo gostoljubje

Ljubljana, 09. 05. 2021 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav policisti že dalj časa opozarjajo na storilce, ki na prefinjen način kradejo denar in nakit iz domov predvsem starejših občanov, pa opažajo, da so ljudje še vedno premalo pozorni na neznance, zato znova opozarjajo, da previdnost ni nikoli odveč.

Policisti vse pogosteje obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Običajno gre za starejše občane, ki so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

V sredo so tako policiste obvestili o drzni tatvini v Logatcu. Neznani storilec je na domu s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev zamotil starejšega oškodovanca, medtem pa je drugi storilec iz hiše odtujili denar ter nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom sive barve. Eden od storilcev je moški, star okoli 30 let, močnejše postave, okroglega obraza, 175 cm visok in temnih las.

Drzna tatvina-1
Drzna tatvina-1 FOTO: Shutterstock

V torek so storilci okradli starejše osebe na območju Bežigrada in Šiške v Ljubljani. Po poročanju policistov je v vseh primerih eden od do sedaj neznanih osumljencev na domu zamotil oškodovance s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev, drugi storilec pa je med tem odtujil nekaj sto evrov gotovine. Za Bežigradom sta se storilca odpeljala z daljšimi sivim avtom, eden od storilcev pa je moški, star okoli 40 let, visok okoli 165 cm, temnih las in oblečen v temno jopico na zadrgo. Iz Šiške sta se storilca odpeljala z vozilom bele barve, gre pa za moškega, starega okoli 30 let, oblečenega v kavbojke in modro majico. Na območju Most, kjer je kaznivo dejanje ostalo pri poskusu, so se neznanci odpeljali s temno modrim vozilom.

Policisti glede okoliščin vseh kaznivih dejanj nadaljujejo zbiranje obvestil, a opozarjajo, da je največja težava ob prijavah takšnih dejanj ta, da oškodovanci šele čez čas, na primer več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z žrtvijo vzpostavili nek prijazen odnos in zaupanje. Poleg tega oškodovanci, dokler ne opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že 'pospravijo' prostor, kjer so delovali storilci, s čimer spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Policisti zato občanom svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane 'obiskovalce' ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi 'stopijo samo za vogal', naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo. "Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila)," opozarjajo policisti.

Kako delujejo drzni tatovi?

Tatovi običajno delujejo v skupinah, največkrat dopoldne, njihove žrtve pa so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih. Storilec žrtev z raznimi pretvezami zamoti s pogovorom (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in žrtev poskuša zvabiti iz hiše. Žrtvino odsotnost ali nepozornost medtem izkoristijo drugi tatovi, ki vstopijo v dom, pregledajo notranjost ter kradejo denar in vrednejše predmete, na primer nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je žrtev zamotil, pa se vljudno poslovi in odide. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Drzna tatvina-2
Drzna tatvina-2 FOTO: Shutterstock

Kako ukrepati, da ne postanete žrtev tatov?

Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite Policijo na telefonsko številko 113. Prav tako vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja. Pomembno je, da neznancev ne spuščate v svoj dom, ampak pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.).

V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma, prav tako pa na pojav takšnih oseb opozorite sosede. Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se dogovorite s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.

Kaj storiti, če vas vseeno okradejo?

Če pa kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanete žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da jih takoj obvestite na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Zapomnite in zapišite si čim več podatkov o tatovih (opis zunanjega videza, uporabljeno vozilo, smer odhoda ipd.). Do prihoda policistov ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.

Prav tako pokličite Policijo, če zaznate pojav neznanih oseb in vozil in se vam njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želite ostati anonimni, pa lahko pokličete tudi anonimno številko Policije 080 1200.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
09. 05. 2021 21.18
+2
Ste mogoče prebrali odziv zlatarja v italiji,ko so ga poskušali okrasti neznanci in izjavo Salvinija?
Jon Bacek
10. 05. 2021 08.58
+1
Bogdan Kranjc
09. 05. 2021 18.52
+1
Kako žegre vsaka kraja pani svinjarija pravi g.Cerar žal pokojna.
Jon Bacek
10. 05. 2021 08.59
Ga. Cerar, bivša generalna državna tožilka.
Rožice so zacvetele
09. 05. 2021 18.36
+2
Dolžnost otrok je, da ostarele srarše "vzgajajo", kako se odzvati, če so v bližini takih lumpov. S starostjo se te stvari obrnejo. Taisti starši so nekoč vzgajali mladež in jih obvarovali pred, seveda drugačnimi, goljufijami.
Jožajoža
09. 05. 2021 18.10
-3
jaz imam na vratih nalepko;vstop janšistom prepovedan,in imam rešene zadeve.
MUNGATUMBA
09. 05. 2021 19.30
+0
Zanimivo- nalepka torej res deluje preventivno, samo je t ima od vseh drugih strank..
Jon Bacek
10. 05. 2021 09.02
+1
Ena sorte barab si se z nalepko rešila, druga zelo podobna sorta barab je še vedno dobrodošla pri tebi.
Naj bi
09. 05. 2021 17.50
+11
Sem imel takšen primer z c-igoti, ki so me hoteli zamotit, pa ne grem v detalje. V glavnem sem jih nateral, so šli ko zajci.
lnterReflections
09. 05. 2021 17.28
+5
Neumnost ne pozna meja.
Wahl
09. 05. 2021 17.36
+11
Stara oseba sama doma, ko se pripelje trojica 'električarjev', ki bodo menjali štango ali 'telekomovcev', ki so prišli na ogled lokacije izkopa za optiko NI neumnost, kvečjemu slepo zaupanje v človeka. Zaplete se, ko eneg izmed njih dobiš nepovabljenega v hiši in je pravno zaščiten, lastnik v podrejem položaju lahko samo slino požira od jeze. No, razen, če baraba ne zna samostojno hodit po stopnicah.....
Wahl
09. 05. 2021 17.24
+18
Zakaj ima baraba v mojem domu več pravic od mene oškodovanca?
oba tri sm te vido
09. 05. 2021 18.51
+3
ga vprašaš kaj mu bo rukzak če pa ima kolo in ga pridržiš do prihoda policije
Jon Bacek
10. 05. 2021 09.04
+1
paste: zato, ker smo pravna država in je pri nas vladavina prava.
mario7
09. 05. 2021 17.24
+0
Ti tatovi imajo za vzor vladno hunto pod vodstvom jansho.
proofreader
09. 05. 2021 17.45
+2
Ponavadi levičarji drugim jemljejo. Vprašaj Fajonovo glede vile.
MUNGATUMBA
09. 05. 2021 19.32
+1
Vzor kraje ja na Slovenskem zaznan tam leta 41 in vse naprej..res pa je, damo raš biti "na"-, pol pa ni kraja..
DianaMul
09. 05. 2021 17.19
+2
UVOŽENA RDEČA multi kultura..
MUNGATUMBA
09. 05. 2021 19.32
-1