Slovenija

DS izglasoval veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

Ljubljana, 16. 07. 2021 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni svetniki so na izredni seji s 17 glasovi za in enim proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Predlog je vložila komisija DS za kulturo, šolstvo in šport, ki je med drugim izpostavila nesorazmernosti in nejasne opredelitve v noveli. Državni svet je v tem tednu izglasoval veto tudi na novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki po ponovnem glasovanju v parlamentu ni bila vnovič potrjena.

Mediji.
Mediji. FOTO: Shutterstock

Novela po navedbah vlade sicer prinaša uskladitev tega področja s pravnim redom EU oziroma prenos evropske direktive, ki je namenjena zmanjšanju neenakopravnega položaja domačih in tujih ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev Z novo ureditvijo pa naj bi tudi odpravila pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob izvajanju zdajšnjega zakona.

Tako kot že opozicijske poslance na seji DZ pa je tudi večino državnih svetnikov zmotila določba, ki po njihovi oceni prinaša nesorazmerno, šestodstotno prikrito obdavčitev slovenskih izdajateljev in ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev. Postavlja jih namreč v podrejen položaj v primerjavi s tujimi ponudniki avdiovizualnih medijskih storitev, ki na slovenskem trgu le pridobivajo prihodke, v avdiovizualno produkcijo pa ne vlagajo, so opozorili v komisiji za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je predlagala veto.

Predsednik komisije Branimir Štrukelj je ob tem opozoril, da so se namesto upoštevanja vložkov domačih izdajateljev v razvoj avdiovizualne produkcije dajatve zanje potrojile. S tem so domači ponudniki diskriminirani in nikakor niso v enakem položaju. Po njegovi oceni je prenos evropske direktive le izgovor za "nek druge druge interese". Prav tako se direktiva nanaša le na ponudnike, ki ponujajo storitve na zahtevo.

Vprašal se je tudi, kako bodo od tujih ponudnikov avdiovizualnih storitev izterjali šestodstotno dajatev od zaslužka na slovenskem trgu. "Da bo Netflix slovenskim davčnim organom kazal svoje knjige, je iluzija," je dodal Štrukelj. Na koncu bodo v sklad za evropsko avdiovizualno produkcijo, ki bo ustanovljen na ministrstvu za kulturo, po njegovi oceni prispevali le slovenski ponudniki.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc pa je po drugi strani opozorila, da so v sklad glede na direktivo dolžni vplačevati tako domači kot tuji ponudniki. V nasprotnem primeru bi bil prenos direktive neustrezen, nepravičen in diskriminatoren, na kar je po njenih besedah opozorila tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Poudarila je še, da Sloveniji v primeru nepravočasne implementacije grozi kazen v višini 700.000 evrov.

Opozorila je še, da s tem zakonom ne morejo reševati slovenske avdiovizualne produkcije, pač pa to počnejo s področnimi zakoni. Sicer pa ustanovitev sklada po njenih omogoča, da se bo slovenska produkcija krepila, saj se bodo sredstva iz sklada usmerjala tja. A so nekateri državni svetniki v razpravi ocenjevali, da je sklad za evropsko avdiovizualno produkcijo, ki se bo financiral iz prispevkov za razvoj evropskih avdiovizualnih storitev, pomanjkljivo opredeljen. V zakonski noveli namreč po njihovih opozorilih niso opredeljena merila za porabo teh sredstev oz. je to prepuščeno podzakonskim aktom ali presoji ministrstva.

Državnega svetnika Igorja Antauerja tako skrbi, da bodo domači ponudniki, ki bodo vplačevali v sklad, s tem financirali konkurenco. Matjažu Gamsu pa se zdi dobra ideja, da bodo tuji ponudniki vplačevali v sklad, saj samo vlečejo denar, nič pa ne vlagajo". A je prepričan, da se da ta zakon izboljšati, saj je "ideja dobra, izvedba pa slaba".

Ker je DS na novelo izglasoval odložilni veto, bodo morali poslanci o njej odločati znova, za potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov. S prav toliko glasovi je DZ sicer novelo sprejel minuli teden.

Državni svet je v ponedeljek odložilni veto izglasoval tudi na novelo zakona o nalezljivih boleznih. Poslanci v četrtek na ponovnem glasovanju z 78 glasovi proti in enim glasom za novele niso vnovič potrdili. Proti so glasovali tudi poslanci koalicije, ki so ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najboljsa24
16. 07. 2021 15.28
-6
Cervantes Saavedra -sem ti spodaj odgovorila. samo še to. Vs tisti, ki vam je tako všeč ta napredna LGTBQ in migrantsko strpna politika. Seštejte 2+2 in razmislite v kakšno Evropo, čez 10 ali 20 let to vodi in se vprašajte, če želite, da bodo vaši otroci in vnuki živeli v takšnem svetu jaz si za svojo želim evropsko evropo, z vrednotami s katerimi sem odraščala sama, ne pa evropo, ki bo produkt nekega čundega poizkusa...
poneumljanje
16. 07. 2021 15.46
+5
300 nicna kopriva marela članek in portal si falil. Sicer pa me zanima, kdaj si zamenjal spol ?
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 16.12
+2
Za najb: LE NEKAJ DRŽAV V EU IMA VEČJI DELEŽ NEEVROPSKEGA PREBIVALSTVA, zvečine so to nekdanje kolonialne države (V. Britanija, Francija, Nizozemska), v katere so lahko vstopali Nevropejci, ker so bili državljani teh držav. In dodatno Nemčija, ki je imela ogromen izpad moške delovne sile po 2. svetovni vojni in so za svoj razvoj nujno rabili tovrstni priliv. - Tudi dandanes si Neevropejci nikakor ne želijo k nam in podobnim manj razvitim državam EU. A meniš drugače?- VEČINA DRŽAV EU NIMA VELIKEGA DELEŽA NEEVROPEJCEV IN GA NE BO IMELA, POLITIKI PA TAM NE IZKORIŠČAJO NEUTEMELJENEGA STRAHU PRED TUJCI ZA SVOJE POLITIČNE POTREBE KOT JE TO PRI NAS. In si želijo demokratične ureditve družbe, za razliko od iliberalcev tipa Orban in njegovih redkih satelitov. - Tvoji in naši otroci pa bodo živeli v multikulturnem svetu, ki ga povezujejo sodobna telekomunikacijska sredstva in ideje, kjer bodo odločale sposobnosti, znanje in civilizacijske vrednote, ne pa rasizem, antisemitizem, homofobija, populizem, avtoritarnost, politično ustrahovani in nadzorovani nadzorovani mediji, klerikalizem, Veliki vodje…
WolfeWoof
16. 07. 2021 18.05
Zabit komentar do amena. Kaj ma pa veze s tem da je gdo LGBT s tem kako vodi kaj? Treba je pustit stigme u prazgodovini in it naprej. Ja če ti je ušeč al pa ne med tudi trenutnimi politiki povsod po svetu je sugurno ene 4% LGBTjevcev. In? Ni boljše nardit da je to nekej normalnega kot pa se sprenevedat kot da pa ne bo zdej otrok zato ker rečemo da je vredu. Treba naprej s časom. Poglej si kako je z otroki tam kjer je to prepovedano (Rusija, itd.). Upada tut tamle, ja.
proofreader
16. 07. 2021 15.04
-7
Štrukelj glasoval proti temu, da Netflix plačuje davke pri nas. On pa res ne ve, kaj bi sploh rad.
poneumljanje
16. 07. 2021 15.07
+6
300 nicna kopriva pod tem nickom pa veliko lažeš in tavajaš !
poneumljanje
16. 07. 2021 15.08
+6
ksrecko
16. 07. 2021 14.31
-11
Štrukelj komedijant iz murgelskega hrama on bo plačav kazen malo morgen levak jepameten kot lanski sneg.
poneumljanje
16. 07. 2021 14.37
+9
300 nicna kopriva marela, od kje ti beseda " plačav "? Slovensko se nauči .
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 14.55
+4
za ksrecko: Hvala, ker si nam obudil spomin. Predsednik ZDA Donald Trump je na vprašanje novinarjev, zakaj ne plačuje davkov, odgovoril: "Ker sem pameten". Tisti Trump, ki je up revnih množic, da bodo tudi oni obogateli, ko ne bodo plačevali davkov. - Podobno bo pri nas JJ znižal davke na luksuzna vozila, da si jih bodo lahko privoščili tudi pridni, delovni, krščanski družinski Slovenci. Ne samo naša elita na zarjavelih kolesih.
Blokiran Drugi Človek
16. 07. 2021 15.03
+9
Kljukec, kdo pa bo? A bo janša iz lastnega žepa? Tko kt se delate, da je janša iz lastnega žepa požegnu vavčerje...
Evkaliptus
16. 07. 2021 14.25
-7
Problem je ker tale 24ur prikazuje samo slabo in mislite da je vse res kar tukaj preberete in kako mocni ste levi je pa ravno obratno in to bodo spet pokazale volitve, samo potem ne jokajte spet za predcasne volitve
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 14.58
+3
za Evka: Dobro, da si omenil volitve, da še kdo ve razen tebe. Po sveži raziskavi neodvisne agencije Parsifal bi zdaj na naših parlamentarnih volitvah desnica dobila 32 poslanskih sedežev, levosredinci 56. Pa ne mi filozofirati, da dvomiš v rezultate ugledne agencije Parsifal!!!?
sinhron
16. 07. 2021 14.25
+3
DS je dal že drugič v tem mesecu veto , prvič na zakon o nalezljivih boleznih , sedaj na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah . Mora biti zares nekaj zelo hudo narobe s temi zakoni ali to vlado , kajti DS JE ZELO BLIZU TEJ VLADI ! NOV VELIK UDAREC ZA TO NESPOSOBNO VLADO !Včeraj referendum zavrnil zakon o vodah , sedaj DS zavrnil zakon o nalezljivih boleznih in sedaj novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah , Janša pa pravi ni panike !? Vlada je prestavila glasovanje o demografskem skladu na jesenski čas , ker si ni upala izvesti tega glasovanja , da ne bi padel še ta zakon ! Vsak normalen vodja se bi vprašal , kaj , kdo in kje delajo narobe ,Janša , kot da se ga to sploh ne tiče , pa mu zakoni padajo kot zrele hruške , EU se distancira njegovih izjav , podpore v ljudstvu nima več , postal je slepo črevo Slovenije , on pa kar vztraja na poziciji vladanja , namesto , da bi takoj sedaj ODSTOPIL !
slohren
16. 07. 2021 14.13
-6
Tak, da bo Janša pustil, da se še kul izkaže v tej situaciji.
slohren
16. 07. 2021 14.09
-6
Kovid cirkus do 20.marca 2025, do takrat predviden kovid pasuš. Dokument EU iz 2019. Intervju jutub. Balkan info, Saša Borojevič.
Berenika
16. 07. 2021 13.48
+4
demokracijaenaka... Ja, v redu. Ampak še vedno mi ni jasno. Edina pravična v tej situaciji. Ampak to vseeno še vedno pomeni, da vlada v drugih situacijah morda ni bila pravična, kajti če je bila edina pravična v tej situaciji, to ne pomeni, da je bila tudi v drugih situacijah pravična in na ostale situacije meče senco dvoma; zakaj edina pravična, če je pa lahko vlada pravična v vseh situacijah? Zakaj pisati o pravičnosti, če je pravičnost vlade tu že od nekdaj? Če je dan svetel, noč pa temna, zakaj pisati o tem, da je dan svetel, ko je pa itak že svetel? Malce zmedeno pišeš.
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 14.01
+1
Jst ne vem na čem si ti, ampak očitno je močno..česa ne razumeš? Kater del v stavku: "Najbolj pravično v dani situaciji", ti ni jasen?...pa še nekaj....ljudje smo si različni..in je ni vlade, ki bo do vseh pravična..ker ne more bit, ker imamo vsi svoja prepričanja..ampak če vlada ves čas govori, da je cepljenje izhod iz krize, potem je edino pravično, da se cepljenim pusti normalno živeti, saj so drugim najmanj nevarni..jst ne vem kako naj ti še drugače razložim model?
Berenika
16. 07. 2021 14.16
+6
Na čem sem? Menda na stolu, madona! Čudne misli imaš.. Res.. In saj o tem modelu pišem in sem napisal, pa ne razumeš: Če je dan svetel, noč pa temna, zakaj pisati o tem, da je dan svetel, ko je pa itak že svetel?
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 14.19
-3
Berenika
16. 07. 2021 14.45
+5
Po čem sklepaš, da je NOVA24 nenormalno? To si ti napisal. Lani je Tomažič iz te tv na vse kriplje hvalil Orbanovo Madžarsko, kako uspešno se borijo zoper covid. Zdaj je Madžarska DRUGA NA SVETU po številu covid smrti na mil. ljudi na svetu. Če je pa stol zate droga, potem si pa, oprosti, morda ti na drogi. Pa brez zamere. Ampak res si čuden. Da nisi ti slučajno janševec? Potem pa vse razumem.
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 13.46
+6
A se komu vendarle zdi pošteno, da so domači medijski izdajatelji in ponudniki bolj obdavčeni od tujih!? A je to opevana rodoljubna ljubezen do svoje domovine? Slovenija first, morda?
RayManzarekDoors
16. 07. 2021 13.41
+5
Zadnji desni, ki ga je bilo za poslušati je bil g. Hvalica, pa vemo kako se jw končalo. Ko je uvidel (po nemško) pacienta, so ga odstranili
srebrnibreg
16. 07. 2021 13.33
+10
To skropucalo od vlade pol leta sestavlja svoje lopovske zakone, da jih potem narod sesuje ali pa celo sami glasujejo proti njim.
prašek
16. 07. 2021 13.34
+14
Danes so dovoljene sanje, jutri pa nov veto ☺☺☺☺☺
RayManzarekDoors
16. 07. 2021 13.39
+5
kiropraktik
16. 07. 2021 13.30
+1
Ko pogledaš sestavo DS, je takoj vse jasno! Sploh ni treba glasovati!
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 13.41
+5
za kiro: In ko šele pogledaš sestavo DZ in ankete o podpori volilcev tej sestavi, sploh ne bi več smeli glasovati, saj ne predstavljajo volje ljudstva niti od daleč.
Evkaliptus
16. 07. 2021 14.22
+1
poneumljanje
16. 07. 2021 15.15
-1
Evka... kopriva marela, kaj pomeni "mogel " ?
zibertmi
16. 07. 2021 13.15
+9
po prebranem ,ocenjevanju in raznolikosti imetnikov računov sklepam,da vas je sektašev zelo malo,da imate po večini negativno oceno in neargumentirane komentarje.kakršno imate gradivo pač.tudi v cerkvi je samo ene vrste molitvenik in ena resnica.samo še tiste se ne držite
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.18
-8
bereš pa lev medij..to dejstvo si pozabil..nič hudega..volitve vam bojo dale vse odgovore..
Zverina56
16. 07. 2021 13.20
+7
Se vidimo na volitvah ja, ne pozabi...na zadnji referendum in ubogih presežnih 13% 😂 no saj se mi po eni strani kar smilite....NOT 😂
prašek
16. 07. 2021 13.20
+7
Pa kaj ti misliš, da bo nekdo normalen bral desni medij ?????
Zverina56
16. 07. 2021 13.21
+8
A desni medij ala Nora24? 😂 Oni so tako relevantni, da jih niti pocestni pes nebi povohal 😂
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.24
-8
ja ja..sodeč po komentarjih, NOVO24 odlično poznate..Sploh Borisa in oddajo kdo vam laže. Ta vas najbolj peče. Ker se razkriva vse česar nočte slišat :)
prašek
16. 07. 2021 13.25
+8
Sam se imam za normalnega in NORO tv še NISEM odprl !!!!!
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.29
-3
Po čem potem sklepaš, da je NOVA24 nenormalno? Zakaj te potem tako motijo? Se je bojiš? Pojdi na Novo, kej preberi, pa se potem lahko spet kej slišiva. Boš argumentiral vse kar narobe navajajo..
prašek
16. 07. 2021 13.30
+4
Sem ti lepo, v lepi slovenščini povedal, Da je NE odprem !!!!
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.37
-2
najboljsa24
16. 07. 2021 13.41
-2
Prašek-to pa me spominjaš na tste, ki se bojijo brati pregrešne knjige. jaz sem desna, pa še raje spremljam leve medije, ker vem, da bi me spremljanje samo desnih preveč spralo-verjemi, človek se tega ne zaveda
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 13.57
+4
za demok: NOVATV24 občasno pogledam, da vidim, koliko še lažejo oz. zamolčijo. Lani je Tomažič na vse kriplje hvalil Orbanovo Madžarsko, kako uspešno se borijo zopetr covid. Zdaj je Madžarska DRUGA NA SVETU po številu covidsmrti na mil. ljudi na svetu. Kolikokrat je to Tomažič zdaj glasno poudaril? In vrtal, kdo je za to odgovoren? Fajonova morda? - Jan. 2021 je predstavnik JJ-ja na sestaneku WHO glasoval zoper brezplačno cepivo za Palestince na tleh Izraela, da je lahko JJ nato paradiral ob obisku Izraela. Je to Tomažič kaj opazil? - JJ je dal znova Petrol na seznam firm za prodajo? Slovenija first? Je Tomažič kaj protestiral? - Srednješolski sin JJ je svetovalec našim desničarskim poslancem v Bruslju. Nič narobe za Tomažiča? Zate? - Besedo "svinja" zdaj lahko mirno uporabljamo napr. za JJ, Hojsa, kakšnega našega kardinala ali škofa. Nič narobe? Itd...
Anderzej
16. 07. 2021 14.49
-1
Če je v cerkvi resnica,potem si ti dodatno slep in gluh!
Anderzej
16. 07. 2021 14.52
+1
Kater pameten pa posluša tega Borisa?to pa je novinar,to je za mene jansisticno skropucalo!sam sebi postavlja vprašanja in sam odgovarja na njih!sestavis vprašanje in odgovor,kak sam češ!to počnejo ljudje v hrastovcu...
sinhron
16. 07. 2021 13.12
+11
DSje dal že drugič v tem mesecu veto , prvič na zakon o nalezljivih boleznih , sedaj na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah . Mora biti zares nekaj zelo hudo narobe s temi zakoni ali to vlado , kajti DS JE ZELO BLIZU TEJ VLADI ! NOV VELIK UDAREC ZA TO NESPOSOBNO VLADO !Včeraj referendum zavrnil zakon o vodah , sedaj DS zavrnil zakon o nalezljivih boleznih in sedaj novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah , Janša pa pravi ni panike !? Vlada je prestavila glasovanje o demografskem skladu na jesenski čas , ker si ni upala izvesti tega glasovanja , da ne bi padel še ta zakon ! Vsak normalen vodja se bi vprašal , kaj , kdo in kje delajo narobe ,Janša , kot da se ga to sploh ne tiče , pa mu zakoni padajo kot zrele hruške , EU se distancira njegovih izjav , podpore v ljudstvu nima več , postal je slepo črevo Slovenije , on pa kar vztraja na poziciji vladanja , namesto , da bi takoj sedaj ODSTOPIL !
prašek
16. 07. 2021 13.13
+11
Danes so dovoljene sanje, jutri pa nov veto ☺☺☺☺
vonbongo
16. 07. 2021 13.15
+8
Ne razumes 😭🤘 Ti bo influencer Johanca razlozila ; " Genialna strateška poteza premierja Janše 🤘Vlada se je torej odločila, da odločanje o obeh zakonih umakne, zakona še enkrat pretrese, vnese morebitne popravke tam kjer imajo nasprotniki pripombe in potem gremo znova. Poteza je naravnost genialna, saj bodo KUL opoziciji dali možnost sodelovanja pri popravljanju zakonov, če bodo zavrnili ponudbo za sodelovanje in potem odrekli tudi podporo popravljenemu zakonu bo to nov dokaz, da so v KUL opoziciji le in zgolj zdraharji, ki jim splošno dobro ljudi ni mar, gre se jim le za pozicije in vladanje. Še enkrat in znova se je premier Janša izkazal kot dober politik in strateg. Ne samo, da je določeni skupini ljudi vzel razlog za proteste, pljuvanje in grožnje poslancem. KUL opoziciji je vzel vso municijo s katero trenutno razpolaga za rušenje vlade, ker je umaknil odločanje o demografskem skladu in noveli zakona o nalezljivih boleznih nimajo razlogov za razpisovanje dragih referendumov in kurjenja strasti širše javnosti, z lažjo kaj jim bo Janša »vzel. Genialno. Johanca 🤘😭😭😭😭🕯🕯🕯🕯🕯🕯 Tko svećke to vidijo 😭😭🕯🕯🕯💚
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 14.01
+3
za vong: A zna Johanca razložiti še, zakaj se JJ tako genialnih strateških potez pri predlogih svojih zakonov ni domislil že zdavnaj prej.
Berenika
16. 07. 2021 13.08
+3
najboljša24, eno vprašanje imam zate. Pišeš o raji. Referendum je pokazal 87 / 13. Če prav sklepam, misliš z rajo na teh 13%? Pri tem pa sebe prištevaš k desnim. Res mi ni jasno. Sama sebe prištevaš v rajo? Ali se sama sebi smiliš in pri tem uživaš? Čudne misli pišeš.
najboljsa24
16. 07. 2021 13.13
-7
Poglej, v mojem kraju si je nekaj let nazaj "pomembnež" postavil neprmičnino kakih 20 m od vode, sedaj so tam kamere in napisi o "privatni lastnini", če želiš priti do reke (kamor sem prej redno zahajala), te naženeta (lastnika). Z novim zakonom bi bile takšne gradnje onemogočene. Povsem jasno mi je, da ima "bogata (kisla) smetana" še naprej željo po takih gradnjah in interes, da se zakon NE spremeni. da pa 700.000 ljudi prepričajo, da se dejasko borijo za pitno vodo-oprosti-raja je še premil izraz.
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.14
-4
Še stotič, to je bil referendum o VODI in o ničemer drugem. Čeprav po pričakovanjih nekateri to izkoriščajo za podobne izjave kot jih imaš ti. Na grd način so izkoristili ljudi na tem referendumu, nič drugega.
Zverina56
16. 07. 2021 13.18
+6
Dej najboljša, od najboljši nazaj v Ishvanovo klet po nove pamflete, ti je že počasi začelo gradiva primanjkovati 😂
najboljsa24
16. 07. 2021 13.19
-5
če kdo misli, da sem si zgornji primer izmislila, gre za nepremičnino, zgrajeno pred približno 10-imi leti ob reki Krki, latnik pa je direktor večjega podjetja v državni lasti.
Berenika
16. 07. 2021 13.32
+3
Poglej, si napisala. Seveda gledam, ne vem pa kam naj bi pogledal, kajti tega nisi napisala. Nato si napisala nekaj čisto izven... neko zgodbico, s katero ne vem kaj bi, ker je pač čisto v nasprotju z dejansko zahtevo referenduma. Kajti nisi mi odgovorila na vprašanje, ali sebe prištevaš med rajo in če to počneš iz nekega uživaškega samousmiljenja. Uživaškega, kjer je uživanje še premil izraz.
najboljsa24
16. 07. 2021 13.53
-1
dobro-Fomal-bom bolj dobesedno napisala, da boš tudi ti lahko razumel. torej 700.000 ljudi je glasovalo proti zakonu, ker so jih prepričali, da se borijo za pitno vodo. v resnici zakon s pitno vodo nima NIČ. bilo pa mi je zanimivo, da je tako močna kampanja-NVO-ji nimajo sredstev za tako obširno kampanjo, torej je moral biti interes nekoga, ki ima veliko denarja in moč. Ko sem prebrala zakon, mi je bilo pa hitro jasno, da imajo interes, da se zakon ne sprejme tisti, ki imajo (nagledane) parcele v bližini rek/jezer... in bi radi gradili tam nepremičnine (kot oni iz našega kraja), kar pa bi jim NOVI zakon ONEMOGOČAL. seveda, če bodo raji rekli, da naj ne podprejo zako zato, da si bodo oni (bogata kisla smetana) lahko ob vodi gradili nepremičnine, jih (že zaradi favšarije) ne bi prepričali. Potem pa so se odločili, da jim bodo rekli, da jih bo zakon odvzel pitno vodo-pa kakor trapasto se že to sliši. ampak ta ista raja ob nenehnih napadih in kritikah vlade po medijih, od napadih na poslance, kjer se nikomur (od napadalcev ne zgodi NIČ) verjamejo, da je Janša diktator, da imamo diktaturo... To je torej zame raja, ki ne zna razmišljat in lahko z njo uprabljaš čisto kakorkoli.
Cervantes Saavedra
16. 07. 2021 14.14
+2
za najb: A ti ni nič čudno, da v EU v Bruslju in celo velika večina desničarske stranke EPP imajo Madžarsko, Poljsko in zdaj tudi Slovenijo za države, kjer se vlade vse bolj odklanjajo od demokracije v diktaturo? A da so tako močni tisti naši vplivneži z veliko denarja in moč? A res to verjameš!!! In vlada je imela in izkoristila veliko več sredstev v kampanji (TV, letaki, govori) kot tisti, ki so bili zoper nov zakon o vodi. A so nesposobneži, da tega niso znali izkoristiti? Saj imajo vrhunske medijske strokovnjake na NOVATV24 in v Budimpešti.
najboljsa24
16. 07. 2021 15.22
+0
Cervantes: zadeva je precej preprosta-evropski voditelji vodijo Evropo v smer, da bo čez nekaj desetletij glavnina prebivalstva črneskega/neevropskega porekla. to se tudi že v Sloveniji lepo vidi, še boj pa v nekaterih drugi državah. zakaj to počneje-preprosto na svetu je preveč ljudi in potrebno je zmanjšati prebivalstvo. S tem se več ali manj vsi strinjajo (tudi jaz), ampak mi "rasistični desničarji"-konzervativci, bi pač želeli ohranjati svoj narod in belsko Evropo, cilj nekaterih je pa ravno uničiti to "belo" Evropo. Tu zadaj je vsekakor veliko kapitala, poglj samo koliko promocije se namenja temu-Holywood, NBA, črna življenja štejejo, biti homo je moderno... Kdo pa stoji za tem? ne vem. veliko je teorij (zarot) od Kitajcev, Judov... Vsekakor nekdo, ki verjetno meni, da bo lažje manipuliral (in nadvladal) s črnci, ker z belci, da smo belci hujša konkurenca morda??? ne vem. so pa dejanja in smeri povsem jasne, sprehodi se po kakšnem večjem mestu v Evropi...pa ti bo marsikaj jasno. To je pač agenda, ki jo nekdo vodi. Voditelji, ki želijo zaščititi svoj narod (Orban ipd) so pa črne ovce. Meni je popolnoma jasno zakaj podpiram to (desno) politiko.
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.06
-8
kako so levaki hitro pozabili, da njihovi KULci niso glasovali za redno sejo na kateri je bila točka ustavne obtožbe zoper Janše, ki so jo sami vložili..haha..
Berenika
16. 07. 2021 13.10
+7
Ali mi lahko prosim odgovoriš na vprašanje, ki sem ti ga zastavil ob 13:01:03?
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.13
-5
Ne, mislil sem edina pravična v tej situaciji. Torej, želel sem povedati, da bi bilo zapiranje vsega tudi za cepljene, nepravično. Ok?
Capone42
16. 07. 2021 13.15
+6
Demokracija@ se spomniš, ko kimalicija ni glasovala za dnevno točko seje, na kateri naj bi razrešili Zorčiča in katero so sami sprva zahtevali?
Lektor Jure T.
16. 07. 2021 13.17
-4
tega se res ne spomnim, priznam..so pa 2x neuspešno probali..to mi je pa jasno..ampak bistvo je, da ste zelo na hitro pozabili na vse smešnice, ki so jih v zadnjem letu počeli KULci. Manjkalo je samo še to, da za mandatarja predlagajo Damjana Murka
zibertmi
16. 07. 2021 13.32
+4
a ti je to ime dal janša ,demojkracija pa to.a ti in on sploh vesta kaj demokracija pomeni.to ni nekaj za na kruh namazat
zibertmi
16. 07. 2021 13.01
+14
Tito je bil državnik, ki so ga spoštovali po svetu, JJ je psihopat, katerega vsi opozarjajo naj pazi kaj govori in v čigavem imenu. Zato je SRAMOTA objavljati ti dve sliki skupaj.
Gabiula
16. 07. 2021 13.00
+9
Maršalu Twitu se dogaja kmalu bo ostal osamljeni jezdec . Zdaj se pa je pokazalo da imajo svinje dober spomin.
najboljsa24
16. 07. 2021 12.52
-7
Hi, Hi, Hi...In ta elita (iz spodnjega komantarja) ima svojo podložno rajo še celo tako za norca, da se jih je odločila prepričat o dikaturi kjub: nenehnemu napadanju in kritiziranju vlade in PV po medijih, kljub grožnjam in napadom na poslance koalicije, kjub nenehnim protestom, kljub motenju osrednje proslave od dnevi državnosti (tega verjetno Evropa še ni videla). Verjetno pač poskušajo kako daleč lahko gredo, kako oprana ali preprosto ne-s-pamentna je ta raja.
vonbongo
16. 07. 2021 12.55
+8
Tebe pa ornk panika daje 😭😭😭🤘🕯🕯🕯🕯
najboljsa24
16. 07. 2021 12.59
-9
Panika? NE, meni je kristalno jasno, da je fašizem in dikatatura samo v vaših glavah... Če pa vaša elita pride spet do korit-smo že navajeni 30 let visokih davkov in čakalnih vrst v zdravstvu-nič novega. ja, seveda vam so vaši povedali, da je za to kriv janša :D :D :D
najboljsa24
16. 07. 2021 13.00
-5
no, seveda, da je Janša kriv, saj je bil 4 leta na oblasti :D :D :D
Capone42
16. 07. 2021 13.01
+7
Ta elita ima svojo podložno rajo celo tako za norca, da gonijo svojo mantro 'demokracije in domoljubja' pod skritimi partijskimi metodami groženj in napadov na medije, posameznike, ki se jih drznejo kritizirati, nenehnim ustrahovanjem in manipuliranjem večine prebivalstva, z odloki, kaznovanjem in zakoni, s katerimi se krši pravica do izražanja stališč in javne razprave, z ograditvijo 'elite' od ljudstva ob dnevu drzavnosti (tega verjetno Evropa še ni videla)..Verjetno pač poskušajo kako daleč lahko gredo, kako oprana ali preprosto ne-s-pamentna je ta raja. A bo svečko?
najboljsa24
16. 07. 2021 13.04
-6
Capone-če mi poveš enega novinarja, ki je bil zaprt, bil odpuščen ali je izginil, ker je kritiziral vlado, bom svoje komentarje vzela nazaj in se strinjala, da imamo fašizem. Ok, ni nujno, da je novinar-kdorkoli, ki kritizira vlado, napada poslance, PV...
vonbongo
16. 07. 2021 13.04
+7
najboljsa24 16.07.2021, 13:00:34 -2 no, seveda, da je Janša kriv, saj je bil 4 leta na oblasti :D :D :D 🤘 Z tem si potrdila , da si se nizje od amaterja v znanju ekonomije 🤘🇸🇮🇸🇮🇸🇮🕯🕯🕯🕯💚
najboljsa24
16. 07. 2021 13.07
-5
kaj Capone-ti je žena prepovedala računalnik in mi ne moreš odgovoriti? Janša kriv?
vonbongo
16. 07. 2021 13.10
+6
Najboljsa Ta vlada je v enem letu ulozila tozbe za vse nobinarje ,ki pisejo proti njim. Saj najbrz ves kok jih je ??? Ti mal pomagam , samo necenzurirano.si je dobil 39 tozb . No kok je skupna stevilka vseh tozb te vlade , do novinarjev ???
Capone42
16. 07. 2021 13.12
+7
Najboljša@ tako na kratko, twiter profil našega vrlega PV govori sam zase. Samo zase govori tudi strankarsko trobilo delničarjev sds nora24 v vsem svojem 'leporečju in vljudnostnih frazah', pa demokracija,...Šikaniranje, diskreditiranje,...to vse potegne za sabo rajo, ki je sovražno nastrojena, kot še nikoli. Deli in vladaj se temu reče. No, samo še pobijati med sabo se nismo začeli. Drugače pa tak način vladanja na dolgi rok nima svetle prihodnosti in upam, da ti je to jasno. Bolje preventiva, kot kurativa
Strunjan
16. 07. 2021 12.48
+8
Janesz Kranjski Janez, kam odhajs danes?