Slovenija

Duma ratificirala sporazum Start-II

Moskva, 15. 04. 2000 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters/M.P.
Komentarji
0

Ameriški predsednik Bill Clinton je izjavil, da je zelo zadovoljen, ker je ruska duma ratificirala rusko-ameriški sporazum o razorožitvi START-II, so sporočili iz Bele hiše. Clinton je dejal, da se bosta državi zdaj lahko dogovarjali o projektu o razorožitvi START-III in o pogodbi o protibalističnem orožju ABM, da bi okrepili varnost ZDA, Rusije in nenazadnje celega sveta. Spodnji dom ruskega parlamenta je včeraj ratificiral sporazum Start-II o jedrski razorožitvi. Seje za zaprtimi vrati se je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Za ratifikacijo sporazuma, ki ga je Rusija z ZDA sklenila leta 1993, je glasovalo 288 poslancev, proti jih je bilo 131, štirje so se glasovanja vzdržali. V preteklosti so komunistični in nacionalistični poslanci ratifikacijo sporazuma blokirali sedem let.

Putin se je po zmagi na volitvah pred tremi tedni začel zavzemati za čimprejšnjo ratifikacijo sporazuma Start-II, ki predvideva zmanjšanje števila jedrskih konic v Rusiji za 3000 in za 3500 v ZDA. Ameriški senat je omenjeni sporazum ratificiral že leta 1996.

Rusija ima po ocenah vojaških strokovnjakov še približno 6900 jedrskih konic, od katerih jih je velik del zastarel, in bi jih bilo treba umakniti iz uporabe tudi brez sporazuma Start-II.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.