Slovenija

Duševno zdravje otrok: stanje je alarmantno in se poslabšuje

Ljubljana, 04. 06. 2021 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na NIJZ so predstavili ugotovitve torkovega posveta o varovanju duševnega zdravja otrok in mladostnikov v času epidemije covida-19. Več kot 110 udeležencev je ocenilo, da je sedanje stanje na tem občutljivem področju alarmantno in se še poslabšuje. Zato so pozvali k takojšnjemu skupnemu ukrepanju vlade, vseh pristojnih ministrstev in stroke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ajda Erjavec o duševnem stanju mladih
    03:04
    Iz SVETA: Ajda Erjavec o duševnem stanju mladih
  • Iz SVETA: Duševno stanje mladih
    03:08
    Iz SVETA: Duševno stanje mladih

 

Epidemija covida-19 je po ugotovitvah strokovnjakov prinesla poslabšanje duševnega zdravja celotne populacije, še posebej pa je to očitno pri mladih. V ambulantah opažajo več otrok in mladostnikov z anksioznimi motnjami, depresivno simptomatiko in samomorilnim vedenjem, z znižano motivacijo za šolsko delo in aktivnosti na splošno, motnjami hranjenja ter pretirano rabo zaslonov.

Med prvim in drugim valom epidemije se je povpraševanje po pomoči psihologov in pedopsihiatrov zmanjšalo, se je pa povečal naval v urgentnih ambulantah, je na današnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojasnila klinična psihologinja Mateja Hudoklin. Po njenih besedah so mladi in njihovi starši odlašali z iskanjem pomoči, potem pa so se težave poslabšale do te mere, da je bila potrebna urgentna pomoč.

Šolanje na daljavo, omejevanje socialnega življenja, negotovost glede lastnega zdravja in zdravja bližnjih in negotove finančne razmere v marsikateri družini po besedah Hudoklinove predstavljajo le nekaj dejavnikov, ki so pomembno vplivali na spremenjeno življenje družin. Kar nekaj otrok je izgubilo pomembno podporo odraslih ali vrstnikov ter varovalne dejavnike, ki so jim omogočali zdrav razvoj.

Anksioznost, depresija, znižana motivacija, motnje hranjenja ... Vse to opažajo v ambulantah.
Anksioznost, depresija, znižana motivacija, motnje hranjenja ... Vse to opažajo v ambulantah. FOTO: Dreamstime

Daljšajo se čakalne dobe, namesto preventive le gasijo požar

V tretjem valu epidemije, po vrnitvi mladih v šole, se je povpraševanje po pomoči začelo povečevati, daljšajo se čakalne dobe. Strokovnjaki nikakor ne zmorejo zadovoljiti potreb po pomoči, hkrati zelo težko v celoti sledijo zahtevanim standardom, ker je pomoči potrebnih preprosto preveč, je poudarila Hudoklinova, ki prihaja iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana.

Zaradi porasta težav v duševnem zdravju otrok in mladostnikov so zaskrbljeni tudi strokovnjaki v socialnem sektorju. Po besedah šolske svetovalne delavke na ljubljanski gimnaziji Vič Ajde Erjavec je stanje v šolah neugodno. Pri osnovnošolcih in dijakih opažajo porast težav na področju učne in delovne motivacije ter na področju čustvovanja in socialnih odnosov. Vedno več je zahtevnejše psihosocialne in učne problematike.

Erjavčeva, ki je tudi predsednica Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije, je opozorila, da sedaj ukrepajo predvsem v najbolj kritičnih primerih težav v duševnem zdravju, medtem ko pri blažjih težavah nemočno opazujejo, kako se stanje zaradi nedostopnosti preventive oziroma ustrezne pomoči poslabšuje. Zaradi kadrovske stiske se po njenih besedah namesto preventivnega delovanja le gasijo požari.

Kar nekaj otrok je izgubilo pomembno podporo odraslih.
Kar nekaj otrok je izgubilo pomembno podporo odraslih. FOTO: Shutterstock

Izzvenevanje epidemije covida-19, a ne epidemije na področju duševnega zdravja

Pedopsihiatrinja Anica Mikuš Kos je opozorila, da otroci in mladostniki s težavami v duševnem zdravju trpijo in zato potrebujejo takojšnjo in celovito pomoč. Odgovorne je pozvala k širšemu pogledu na duševno zdravje mladih, ki ni le bolezen ali nebolezen, ampak veliko več. Poudarila je, da bi morali letos v šole, ki so tako kot družina naravno okolje mladih, vgraditi več pomoči, podpore in preventive.

Sicer so na torkovem posvetu pripravili tudi izjavo za vlado in pristojna ministrstva, s katero so jih pozvali k ukrepanju za zaščito duševnega zdravja mladih v času epidemije. Udeleženci so soglašali, da so izobraževalne ustanove med ključnimi varovalnimi dejavniki, saj za mlade predstavljajo prvo podporno linijo. Zato je po njihovem mnenju izjemno pomembno, da v bodoče ne prihaja do zapiranja vrtcev, šol in fakultet ter dijaških in študentskih domov.

Vodja nacionalnega programa duševnega zdravja za obdobje 2018–2028 Jožica Maučec Zakotnik je na današnji novinarski konferenci še opozorila, da z izzvenevanjem epidemije covida-19 ne bo izzvenela epidemija na področju duševnega zdravja, ampak se bodo težave še stopnjevale zaradi vseh dolgoročnih posledic epidemije. Zato je po njenih besedah potrebno povezano ukrepanje odločevalcev in stroke.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
04. 06. 2021 20.19
+2
Stroka je opozarjala vlado VES ČAS na hude težave! Predstavnica celo do Pahorja je šla, da naj nujno naredijo nekaj, ker v hitrem tempu uničujejo otroke! Ni bilo NOBENEGA odziva! Banda prekleta, in vaša solidarnost. Vtaknite vi vašo solidarnost nekam, če to pomeni biti solidaren do 3% prebivalstva, ostali pa naj crknejo tam kjer so.
aristotel
04. 06. 2021 19.51
+2
...Na NIJZ so predstavili ugotovitve torkovega posveta o varovanju duševnega zdravja otrok in mladostnikov v času epidemije covida-19. Več kot 110 udeležencev je ocenilo, da je sedanje stanje na tem občutljivem področju alarmantno in se še poslabšuje...STANJE JE alarmantno kaj se greste tako imenovani strokovnjaki ni bilo lahko nobenemu a stanje za otroke imenujete alarmantno in se še poslabšuje HALO stanje je alarmantno zaradi popolnega razvajanja večine otrok.ki živijo v neživljenjskem mehurčku prekomernem servisu ki ga večina staršev in pedagoških prijemov nehote v dobri veri nudi svojim otrokom kaj pa realno življenje ti otroci ko bodo odrasli in bodo trčili ob oviro bo JOJ in...mehurček je eno realno življenje nekaj drugega.Pričakoval bi od strokovnjakov na tem področju več treznosti a očitno zaman Zakaj se sprašujem a je spet denar ta.To je življenje kaj pa če se zgodi kaj res hudega (upam da nikoli) kaj bo potem vam je jasno kaj vse se je dogajalo v preteklosti in vi še podpihujete!
vonbongo
04. 06. 2021 20.33
In lih pod Janezom , je slo vse narobe !!! Le zakaj ??
maco 1
04. 06. 2021 19.11
-5
vse pocepit,bo prec bolje.😁
totinori
04. 06. 2021 19.06
+7
Ker se nihče ne upa pisati s duševnem stanju našega pacienta, vam prav pridejo otroci, ki pa so žal žrtve njegove politike !!!
vonbongo
04. 06. 2021 18.34
+6
Eno leto se derem na svećke , da imamo VELIK problem z otroki , zaradi neumnih ukrepov in oni se temu smejijo. Zapomnite si to , na volitvah !!!! Njim je vseeno za nase otroke !!!🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
vonbongo
04. 06. 2021 18.29
+5
Vladi dol visi za otroke !!!
Mars1212
04. 06. 2021 17.14
+3
V prvi vrsti so starši odgovorni za psihično stanje otroka.
TV-MindControl
04. 06. 2021 17.09
+10
Čaki malo a ni ta isti NJIZ pred enim letom govoril čisto drugače?Da na otrokih ukrepi me bodo pustili nobenih posledic
vonbongo
04. 06. 2021 18.30
+3
cilem
04. 06. 2021 17.07
+3
A Janša bo ukrepal, dejte no prosim. Pa Šarec tudi ne. In vsi njima enaki prav tako ne........
A3umf
04. 06. 2021 17.02
+7
Vec se bi morali psihologi posvetiti suhoparnim predmetom in predavanjem v solah, ki so naravnana izkljucno na KVANTITETO materije ne pa na KVALITETO! Tak solski sistem ubija kreativnost in radovednost otroku in unicuje njihovi intuitivnost! INTUICIJA JE VEC OD ZNANJA. To je povedal Albert Einstein
silce
04. 06. 2021 17.37
+1
Točno tako, na dane razmere- šolanje na daljavo in ista potegavščina od šolanja.
Moncsa
04. 06. 2021 20.20
+2
A vam ni jasno, da tukaj težave nimajo veze z učno snovjo?
Uporabnik1839384
04. 06. 2021 17.02
+6
Dejte se na šole ozret. Poglejte kaj se dogaja tam pa boste vidli iz kje izhaja stiska večina najstnikov. Malo si poglejte statistike na koncu tega leta koliko jih je ponavljalo in padlo razrede in izpite in maturo itd. Potem se pa ozrite na nasilje, nasilje v družinah, v partnerskih zvezah, nasilje očetov in mater alkoholikov ki so zaradi epidemije raje pili doma kot v barih. Ozrite se na družine ki so ostale brez strehe nad glavo, brez hrane v hladilniku, brez elektrike in vode. Nehajte gledat samo nase in kako vam je fajn ker imate polno rit vsega. Če je pri vas doma vse lepo in rožice cvetijo šele ne pomeni da je vsepovsod tako. Ampak na koncu bomo mi, mladi in otroci, tisti ki bomo nastradali. Ne profesorji ki jamrajo kako je tudi za njih teško leto, in politiki ki imajo polno rit vsega in "bi radi šli na morje z družino". Ne oni. Mi. Vsi oni bojo mrli iste plače po koncu epidemijo, učitelji in profesorji bojo učili naprej, obdržali službo in šli na naslednjo generacijo dijakov in učencev, mi pa bomo ostali brezposelni, v gospodarski krizi in z uničenim planetom. Hvala vsem odraslim ki ste kakorkoli pripomogli k temu in vsem tistim ki tukaj v komentarjih krivite otroke in s prstom kažete drug na drugega. Vsakemu ki pa je v stiski, vsakem dijaku ki se počuti kot zguba, vsakemu študentu ki je ostal brez strehe nad glavo in edinega dela s katerim se je lahko preživljal, vam pa želim veliko sreče, vprašajte za pomoč, poiščite nekoga ki vas bo poslušal in ne obupajte.
Moncsa
04. 06. 2021 20.22
+1
devlon
04. 06. 2021 16.50
-1
Starsi jih ob zivce spravljajo
Zentrum
04. 06. 2021 16.42
+7
Rezultati vaših super ukrepov. Čestitke, upam, da ste ponosni nase.
mario7
04. 06. 2021 16.50
-2
Sredina
04. 06. 2021 16.55
+3
ukrepi so kaplja v morje ob vsem ostalem kar vpliva na psihicno zdravje..depresija in druge bolezni se ni pojavle zarad epidemije in z odpravo ukrepov ne bojo zginle
Zentrum
04. 06. 2021 17.04
-2
Preberi si članek. Strokovnjaki pravijo, da je zaradi epidemije oz. bolje rečeno, zaradi ukrepov, stisk več kot prejšnja leta.
Anonymus
04. 06. 2021 16.41
+0
#simonakustec
Lili3000
04. 06. 2021 16.40
+3
Me veseli, da se kdo zgane ob katastrofalnem stanju, ki je nastalo ... žal pa Mateja, Bojana, Milan in Janez po moje ne bodo imeli nikakršnega posluha za resnične težave, resnično epidemijo, ki je začela razsajati. Predvidevam, da bomo jeseni znova najprej zaprli šole z za lase privlečenimi razlogi ... ter znova naredili prostor za priviligirane, ki bodo lahko poslovali, obedovali, se družili ... kot da ni nič. Tako je bilo namreč do sedaj, čeprav so bile stiske najbolj ranljivih že dolgo očitne ... in težko je verjeti, da bi se vladajoči, ki so se za zdaj izkazali za povsem brezčutne, čez poletje čudežno preobrazili v razumna, sočutna bitja, ki jim je resnično mar za druge.
Rožice so zacvetele
04. 06. 2021 16.40
+7
Le kakšno je bilo duševno zdravje otrok med in po končani 2 svet. vojni. Ker se nihče ni ubadal s tem, so zrastli v normalne in koristne ljudi...ker so imeli normalne starše, ki so vedeli za prioritete življenja.
Sredina
04. 06. 2021 16.46
-2
danes je svet cist drugacen, ze zqrqdi druzbenih omrezij preko katerih so mladi izpistavljeni marsicemu...tut psihiatricna in druga stroka je bistveno napredovala, tko da casov ni mozno primerjat
Zentrum
04. 06. 2021 16.50
+4
Ti ne bi škodilo, če bi si prebral kakšne izjave preživelih ...
Janko Ig
04. 06. 2021 16.35
+8
Ko vidiš novodobne starše in jih poslušaš ni nič čudnega......najprej bi bilo treba njih pozdravit....
User1280007
04. 06. 2021 16.30
+2
Ah... brez besed... tisti ki so otroke pahnili v obup sedaj tulijo da je stanje alarmantno. Samo še kalašnik lahko stvari postavi na prava mesta..
medus
04. 06. 2021 16.25
+1
Ukrepanje ne bo rešilo problema. Ukrepanje nas je pripeljalo do tega. Odpravit vse ukrepe.
Moncsa
04. 06. 2021 20.41
-3
bundy crocodile
04. 06. 2021 16.20
+4
NIJZ poziva vlado k ukrepom a jasno je, da mora vlada upoštevat priporočila stroke in NIJZ. Torej.. Vsi ti ukrepi, ki so marsikoga pahnili v revščino in zlomili dušo veliko otrok je jasno, da so bili popolnoma zgrešeni in te ukrepe je podajal ravno NIJZ, ki danes kao poziva vlado k ukrepom. Saj ne veš več kdo je tu bolj nor. Krek, Beović in par njih se delajo dobesedno norca iz naroda. Ta stroka je še 10x slabša od politike in samo zato, da so si lahko žepe nabasali. Polno strokovnjakov je opozarjalo na posledice pa to ni zanimalo niti Beovičeve, niti Kustečeve. Upam, da bosta odgovarjali in da bo kazen vzgojna, gre namreč za rahel genocid nad lastnim narodom.
Moncsa
04. 06. 2021 20.41
-1