Slovenija

'DUTB bi lahko gradila najemna stanovanja in domove za starejše'

Ljubljana, 23. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Država bi lahko spremenila poslanstvo DUTB in nepremičnine, ki jih ima v lasti DUTB, po vzoru Irske in Španije uporabila za doseganje ciljev stanovanjske in demografske politike, meni glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc. DUTB bi lahko tako gradila najemna stanovanja in domove za starejše ter zagotovila okoli 5000 dodatnih enot, ocenjuje.

"Večji del preostalega premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so nepremičnine, primarno namenjene prodaji, lahko pa se uporabijo tudi za druge namene, in sicer za doseganje ciljev države na področju stanovanjske problematike in demografske politike," je dejal Matej Pirc in dodal, da sta za podobno nalogo svoji slabi banki uporabili Irska in Španija.

Država bi lahko spremenila poslanstvo DUTB in nepremičnine, ki jih ima v lasti DUTB, po vzoru Irske in Španije uporabila za doseganje ciljev stanovanjske in demografske politike, meni glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc.
Država bi lahko spremenila poslanstvo DUTB in nepremičnine, ki jih ima v lasti DUTB, po vzoru Irske in Španije uporabila za doseganje ciljev stanovanjske in demografske politike, meni glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc. FOTO: Bobo

"DUTB ima v portfelju kar nekaj nepremičnin, ki bi bile primerne za te namene, poleg tega ima ustrezne izkušnje in znanje. Seveda pa bo to na koncu odločitev našega lastnika," je dodal.

DUTB ima po njegovih besedah še za okoli 800 milijonov evrov neunovčenega premoženja, od tega je za 600 milijonov evrov nepremičnin in terjatev, ki so večinoma zavarovane z nepremičninami. Po zakonu mora vsako leto prodati 10 odstotkov prvotnega premoženja oz. za okoli 210 milijonov evrov, kar pomeni da bi do konca leta 2022 prodala vse premoženje. Izjema je premoženje, ki je vključeno v pogodbe o prestrukturiranju finančnega dolga (MRA) z bankami z rokom dospelosti po letu 2022, in nekatero težko prodajljivo premoženje. Tega je za okoli 100 milijonov evrov in naj bi bilo po sedanjih načrtih preneseno na Slovenski državni holding (SDH).

DUTB ima trenutno v lasti še 30 zemljišč, ki so primerna za gradnjo stanovanj, s poslovanjem je ustvarila okoli 250 milijonov evrov kapitala, bi pa samo gradnjo lahko financirali z izdajo obveznic ali z bančnimi posojili, je povedal
DUTB ima trenutno v lasti še 30 zemljišč, ki so primerna za gradnjo stanovanj, s poslovanjem je ustvarila okoli 250 milijonov evrov kapitala, bi pa samo gradnjo lahko financirali z izdajo obveznic ali z bančnimi posojili, je povedal FOTO: Miro Majcen

To pomeni precej dinamično prodajo premoženja, ki ga DUTB na tak način ne more v celoti optimizirati, je dejal Pirc in povedal, da nekateri morebitni kupci zaradi pričakovanega izteka življenjske dobe DUTB leta 2022 tudi že špekulirajo z nizkimi cenami, poleg tega je v naslednjih letih pričakovati vpliv gospodarskega ohlajanja.

Primanjkuje 10.000 stanovanj, sklad pa jih bo lahko zgradil le 3000

Skladno s tem predlaga, da bi DUTB na svojih zemljiščih gradila stanovanja za ranljivejše skupine, oskrbovana stanovanja, domove za starejše in študentske domove. Po ocenah v državi trenutno primanjkuje 10.000 stanovanj, Stanovanjski sklad RS pa jih bo, tudi na zemljiščih, ki jih je prevzel od DUTB, v naslednjih petih letih lahko zgradil okoli 3000.

"Če se pa tudi DUTB vključi v to, bi lahko v naslednjih šestih letih skupaj zgradili okoli 8000 stanovanj. Torej 5000 dodatnih," je dejal Pirc.

DUTB ima trenutno v lasti še 30 zemljišč, ki so primerna za gradnjo stanovanj, s poslovanjem je ustvarila okoli 250 milijonov evrov kapitala, bi pa samo gradnjo lahko financirali z izdajo obveznic ali z bančnimi posojili, je povedal.

"Če se pa tudi DUTB vključi v to, bi lahko v naslednjih šestih letih skupaj zgradili okoli 8000 stanovanj. Torej 5000 dodatnih," je dejal Pirc.
"Če se pa tudi DUTB vključi v to, bi lahko v naslednjih šestih letih skupaj zgradili okoli 8000 stanovanj. Torej 5000 dodatnih," je dejal Pirc. FOTO: Miro Majcen

Z DUTB na stanovanjski sklad so bila prenesena tri zemljišča v Ljubljani (Glince), Novi Gorici in Novem mestu za skupno okoli 600 stanovanj in 90 vrstnih hiš, v načrtu je prenos še šestih zemljišč, in sicer treh v Ljubljani (ob Parmovi ulici, v Rožni dolini in v Podutiku na območju kamnoloma) ter zemljišč na Vrhniki, v Zgornjih Gameljnah in Šmarjah pri Kopru, kjer bi skupaj lahko zraslo 1160 stanovanj. Sklad mora po Pirčevih besedah študijo o teh dodatnih šestih zemljiščih pripraviti v kratkem in se odločiti, ali so primerna ali ne.

DUTB sicer nadaljuje s prodajo nepremičnin, vendar pri tistih, ki so predvidena za prenos na sklad, interesente o tem vnaprej obvesti. Tik pred zaključkom prodaje sta sicer zemljišči na Vilharjevi cesti v Ljubljani in v Kranju za sosesko Kozolci, je povedal.

Poleg nepremičnin med premoženjem tudi deleži v podjetjih

Poleg nepremičnin so med premoženjem DUTB tudi deleži v podjetjih. Potem ko je DUTB v preteklosti po prestrukturiranju nove lastnike našla npr. za družbe Cimos, Liv Kolesa in pa tudi za najpomembnejše premoženje Avtotehne, družbo Swaty Comet oz. zdaj Weiler Abrasives - te tri so tudi med tistimi, ki jih je Pirc nanizal kot primere uspešnega prestrukturiranja - ima v svojem premoženju še vedno tudi kar nekaj lastniških naložb.

Pirc je omenil turistični družbi Istrabenz Turizem in Thermana, mariborsko MLM, Mladinsko knjigo, Alpino in Farme Ihan. V okviru nadaljnjega optimiziranja premoženja, ki mu kratka časovnica do zakonsko predvidenega prenehanja delovanja t. t. slabe banke ne gre v prid, želijo povečati tudi vrednost omenjenih lastniških naložb. Ta bi lahko po njihovih ocenah v petih letih ob nadaljnjih ukrepih prestrukturiranja narasla za okoli 130 milijonov evrov.

Podrobneje je Pirc spregovoril tudi o naložbah v MLM in Mladinsko knjigo.

Glede MLM, kjer je DUTB 100-odstotni lastnik, je spomnil, da je družba odpravila kapitalsko neustreznost in s tem dolgoročno plačilno nesposobnost. Finančno prestrukturiranje je tako skoraj v celoti zaključeno, poslovno pa je še v teku. Najpomembneje se Pircu zdi, da je družba ohranila zaupanje kupcev in dobaviteljev, izvaja pa tudi investicije s ciljem nadaljnjega izboljševanja poslovanja in zagona novih projektov ter s tem zagotavljanja rasti prodaje.

Zagotovil je, da DUTB kot lastnik podpira družbo pri poslovanju, dolgoročni cilj pa ji je še naprej poiskati strateškega lastnika, ki bo družbi omogočil stabilnost. DUTB je za družbo že lani iskala kupca, a se pogovori s finskim skladom KJK Capital, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo, na koncu niso izšli. V kratkem, tako Pirc, nov poskus prodaje družbe ni v načrtu.

Bolj zahtevna je zgodba z Mladinsko knjigo. Ta po Pirčevih opozorilih deluje v specifični panogi, ki gre skozi intenzivno transformacijo. Prihodki družbe se že več let zmanjšujejo, družba ustvarja izgube, s tem pa kot nekaj več kot polovični lastnik "vsekakor ne moremo biti zadovoljni".

Vodstvo družbe je pripravilo načrt poslovnega prestrukturiranja in sprejelo številne ukrepe. Ti se po Pirčevih besedah že kažejo v boljši stroškovni učinkovitosti poslovanja, a prihodki še upadajo, z njim pa tudi tržni delež. Družbo je treba stabilizirati, zato DUTB na to naložbo gleda "zelo dolgoročno". Dokler podjetje ustvarja negativen denarni tok, DUTB izstopa iz lastništva ne predvideva. Pirc sicer meni, da bi se rezultati prestrukturiranja lahko pokazali v dveh letih.

Prizadevajo si zagotoviti nadzor nad preostankom premoženja Instrabenza

Si pa DUTB na drugi strani prizadeva zagotoviti nadzor nad preostankom premoženja holdinške družbe Istrabenz, katere edini upnik je. Po tistem, ko na nedavni skupščini zaradi manevrov preostalih lastnikov ni uspela s predlogom prenosa Istrabenzovega premoženja nanjo, ki bi mu sledila uvedba likvidacije nad podjetjem, zdaj poskuša z upniško prisilno poravnavo. Ta se ji zdi boljša rešitev kot stečaj, saj bi imeli kot upnik večji nadzor nad postopkom.

Pirc je sicer opozoril, da ima Istrabenz 65 milijonov evrov negativnega kapitala, medtem ko so njegove obveznosti pri okoli 73 milijonih evrov. Premoženje, ki bi ga želela pridobiti DUTB, je ocenjeno na okoli devet milijonov evrov. "V takem položaju lastniki ne bi smeli imeti velike vloge, a jo žal imajo," je dodal.

Najpomembnejši del Istrabenzovega premoženja predstavlja 50-odstotni delež v podjetju Adriafin, kjer je solastnik Luka Koper in ki ima v lasti vinarja Vina Koper. Ta delež zanima še nekatere druge interesente, nekateri med njimi se po pisanju medijev ozirajo predvsem na zemljišča, ki jih ima v lasti koprski vinar. Pirc je glede tega dejal, da jih zakon in smernice delovanja zavezujejo, da gledajo na dolgoročno usodo podjetij, v katerih so prisotni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

josco
23. 12. 2019 16.18
Odgovor Vlade Marjana Šarca na portalu Predlagam Vladi: "Glede na vse predhodno navedeno in upoštevajoč dejstvo, da DUTB skladno s sprejeto poslovno strategijo še vedno razpolaga z določenimi nepremičninami, obenem pa vodi tudi pomembne procese prestrukturiranja več podjetij, Ministrstvo za finance v tem trenutku ne načrtuje aktivnosti za uveljavitev podanega predloga za nepreklicno ukinitev DUTB."
josco
23. 12. 2019 17.25
DUTB bo obstajal še čez 50 let, tako kot Državna tehnična pisarna za obnovo Posočja po potresu 1996..
ni_mi_vse_eno
23. 12. 2019 16.05
Lahko bi, a zakaj bi?
User1035444
23. 12. 2019 12.09
+3
Če bodo le krast prenehali, jim ni potrebno drugega delati!
felix59 drugič
23. 12. 2019 11.13
+10
Samo se spomnimo , koliko denarja , milijone in milijone našega denarja je DUTB zamolčal , preusmeril , pokradel in pospravil , največ v svoje žepe , koliko smo preplačali direktorje iz drugih držav , kolikšne vsote so si talali odhajajoči vodstveni delavci , tako da , čimprej zaprite to lopovsko ustanovo , ker je ne rabimo , saj je samo pokazatelj kako se na legalen način krade , in to naš denar !!!
santamaura
23. 12. 2019 10.49
+14
Če ne bi politično nastavljeni kravatarji izropali in zapufali države, si bi mladi lahko sami gradili ali kupovali stanovanja, starejši pa jim bi pomagali
grumf
23. 12. 2019 10.39
+12
G. Šarec, pričakujem jasno odločitev glede nadaljnega obstoja DUTB. Vsi vemo, da je treba to kloako zapreti!
plotter123
23. 12. 2019 10.33
+10
v bistvu je to zelo podobvna zgodba kot ukinitev prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja , kjer so akterji iz vzajemne takoj skočili v luft ...ja kaj pa naši zaposleni...BOLI ME Razpustite oboje , samo da bo ceneje pa makar za eno kavo na mesec
krnekilojz
23. 12. 2019 10.32
+16
DUTB zapremo in s prišparanim denarjem, ki ga ne dajemo lenuhom za nedelo, zgradimo stanovanja in domove za starejše!
plotter123
23. 12. 2019 10.27
+2
Ja seveda in potem pride na ablast SDS in ta stanovanja proda za drobiž svojim podrepnikom
krnekilojz
23. 12. 2019 10.34
+0
pa s ponarejeno sliko dobijo 6 milijonov kredita in ta ponaredek zastavijo kot garancijo za poplačilo kredita!
Chon
23. 12. 2019 10.23
+16
DUTB-ju se več kot očitno izteka namen za katerega je bila ustanovljena. Paraziti in priskledniki zdaj na vse pretege iščejo načine kako ostati prisesan na državni proračun, javna podjetja in davkoplačevalski denar. Verjamem da vlada precejšnja panika kako nadaljevati z luksuznim življenjem na podlagi dela v državni ustanovi preko hrbta davkoplačevalcev. Delovanje DUTB je treba samo še zaključiti in družbo razpustiti. Vsako nadaljnje delo te izkoriščevalske kvazi banke je škodljivo tako za podjetja ki so preko dogovorov v ozadju podarjena novim lastnikom (prijateljem in družabnikim zaposlenih v DUTB) kot za nas državljane. Ukinit!
plotter123
23. 12. 2019 10.30
+4
Ne pozabit da je ta banka bila ustanovljena na zahtevo SDS-a njen prvi direktor je bil strokovnjak za TUJE FINANCE Andrej šircelj. Kar pomeni da so se z našim denarjem KRIMINALCI iz vrst SDS še dodatno okoristili , poleg tatvine 15 miljard evrov med letoma 2004 in 2008
Chon
23. 12. 2019 10.33
+7
Samo da je kriv SDS... Vsi so se okoristili, tudi tvoji favoriti, pa kateri koli to so, ve pa se da so kriminalci na levi daleč nad nivojem vseh ostalih. Zdaj je pa skrajni čas da gredo ti ljudje končno nekaj delat... predvsem pa nekam drugam.
krnekilojz
23. 12. 2019 10.35
-1
15 milijard je bilo v letih 2004 - 2006, od 2006 do 2008 pa še enkrat toliko! Revše pa še za akumulator nima!
rjavookisan
23. 12. 2019 11.19
+1
pa povej kaj se je dogajalo od 2008-2020....b.u.bar nevedni z opranimi možgani boš nekaj pametoval....pa 15 miljard,ja le kje si se rodil fante
Geres
23. 12. 2019 10.12
+17
Sam še svojo rit rešujejo. Čimprej zapret. V Sloveniji je državno lastništvo žal sinonim za korupcijo, visoke plače izbranih "naših" kadrov, zaničljiv odnos do uporabnikov storitev in odsotnost vsakršne odgovornosti.
korintos23
23. 12. 2019 10.11
+9
Vsako leto se gradijo nova stanovanja in nove hiše, starih se prekleto malo podre, prebivalcev je pa enako, tu nekaj ne štima.
Fery Zaka
23. 12. 2019 09.40
+20
Sem mislil, da se bodo z avioni ukvarjali. Prejšnji teden je tako pisalo. Očitno je to propadlo, pa bodo šli malo v gradnjo. Majstori za sve.
AlexReal
23. 12. 2019 09.35
+21
To leglo srkanja državnega denarja je treba čim prej razpustit. Njihova vloga je že zdavnaj končana, sedaj samo že lupijo državo.
Uporabnik740916
23. 12. 2019 08.57
+26
Spet iščejo izgovor za prejemanje visokih plač za 0 dela.
lumpimonster
23. 12. 2019 08.39
+14
Dobri so dobri 8000 jih bodo naredil, kakih 2000jurja bodo itk spet zarubl pa ponovno prodal....nice
hotchilipoper
23. 12. 2019 08.23
+25
Koliko jih je zaposlenih v tej firmi,samo vprašam
josco
23. 12. 2019 10.17
+14
131 + cel kup zunanjih prisklednikov (svetovalcev, odvetnikov,...). Redijo pa se od petih milijard EUR, ki smo jih davkoplačevalci prispevali za sanacijo bank!
xmp125
23. 12. 2019 08.22
+42
DUTB bi do 2022 morala prodati vse premozenje. Lahko pa ga prenese na Stanovanjski sklad. V vsakem primeru je DUTB treba zapreti, ker je bila narejena za sanacijo bank in ne za "podjetniske" podvige. Namesto da bi se na DUTB bali kazni, ker niso v 8 letih, in od tega 4 letih konjukture, ze likvidirali premozenja, se se drznajo lastno neaktivnost uporabljati kot izgovor, da se jim podaljsa mandat.
beowulfsam
23. 12. 2019 08.50
+19
Jp. Originalno bi moral DUTB zapret 2017, če se prav spomnim. No ja, unim tam je fajn, plače so krasne, dela vprašanje kok je, oziroma, se mi zdi, da je velik del časa in energije namenjen temu, kako bi DUTB še naprej cuzal, ne pa da bi izpolnjevali svoje poslanstvo, kot si že ugotovil.
waga7
23. 12. 2019 08.22
+9
Hitro ste se spomnili...
grumf
23. 12. 2019 08.15
+36
Oh ja.... "Mi bi še super službico meli, ne nas zapret! Bomo pa gradili pa prodajali pa kradli pa še naprej delalli s tujim dernarjem al pa pufi. ne nas zapret, itak smo tolk nesposobni, da nikjer drugje ne dobimo službe!"