Slovenija

FOTO: 'Ustvarja se vtis, da smo koruptivni, preplačani in da nič ne delamo'

Ljubljana, 09. 12. 2014 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DUTB je doslej za zunanje sodelavce porabila 5,2 milijona evrov, ne 12 milijonov evrov, pravi Mansson. Stroške so višale tudi večkratne spremembe načrtov države za sanacijo bank in prenos terjatev. Poročilo KPK jemljejo resno in pozdravljajo izboljšave, ne bodo pa dopustili političnega pritiska.

Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev banke (DUTB) Torbjörn Mansson je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je bila DUTB ustanovljena kot neodvisna institucija, namenjena povrnitvi čim več denarja davkoplačevalcem iz sanacije bank. "Sedaj pa se ustvarja vtis, da smo skorumpirani, preplačani in da nič ne delamo," je dejal.

Ocenil je, da za "napadom" na DUTB v zadnjem času stojijo določene interesne skupine, ki želijo diskreditirati vodstvo DUTB, da bi dosegli spremembe v vodstvu in vpliv na odločitve. Vendar pritiskom ne bodo podlegli, je zagotovil.

"Ne bomo sprejemali nobenih kompromisov glede neodvisnosti delovanja," je dejal in spomnil na primer Cimos, kjer je DUTB zagovarjala drugačna stališča kot država ali Banka Slovenije. Takrat po njegovih besedah slednji nista bili preveč zadovoljni, ker je DUTB vztrajala pri svojih stališčih, na koncu pa sta bili obe zadovoljni. "Ta cilj bomo zasledovali tudi naprej," je poudaril Mansson.

KPK ni ugotovil korupcije

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki še ni javno, ne ugotavlja, da DUTB deluje koruptivno. "KPK tega ni ugotovila in, drugič, zagotovo nismo porabili 12 milijonov za svetovalce in zunanje izvajalce. To je popolna laž," je poudaril Mansson.

Zagotovil je, da so potencialni konflikt interesov ustrezno naslavljali. Povedal pa je, da je eno glavnih priporočil KPK, ki jih bodo vzeli resno, da naj lastnik DUTB, to je država, razmisli o uvedbi dvotirnega, namesto enotirnega sistema vodenja. Mansson sicer v poročilu KPK pogreša več priporočil ali smernic, kaj bi ob danih ugotovitvah DUTB morala narediti.

DUTB
DUTB FOTO: Miro Majcen

Odločno je zavrnil, da bi DUTB doslej za zunanje sodelavce porabila 12 milijonov evrov. Po njegovih besedah je v poročilu KPK naveden znesek 7,5 milijona evrov, ki pa vključuje tudi stroške sodnih taks in podobno, na DUTB pa stroške za zunanje sodelavce navajajo v višini 5,2 milijona evrov.

Stroške so po oceni DUTB višale spremembe v načrtih prenosa terjatev, med njimi sprememba časovnice, sprememba načrta, da bo DUTB dokapitalizirala banke, ustavitev prenosa terjatev s strani Evropske komisije in sprememba koncepta prenosa terjatev, je dejal Mansson.

Samo na ta račun so morali plačati dobre tri milijone evrov, največ oz. 1,25 milijona evrov zaradi spremembe koncepta prenosa terjatev 6. decembra lani. Poleg tega DUTB precej denarja plačuje bankam, ki ji zagotavljajo IT-podporo. Pri tem po njegovih zagotovilih aktivno iščejo rešitve, da bi se to spremenilo.

Mansson je povedal, da je njihov cilj, da državi, ki je v DUTB vložila dobrih 200 milijonov evrov, po odštetju stroškov za delovanje vrnejo ta denar z osemodstotnimi obrestmi.

Aktivni so tudi pri odkrivanju nepravilnosti pri bančnih posojilih, ki so jih banke prenesle nanjo. Poleg 80 primerov, ki so jih odkrile in prijavile že banke same, sami pa obdelujejo še 12 primerov in pripravljajo dokumentacijo za prijavo na Nacionalni preiskovalni urad.

Primerjava z irsko slabo banko

DUTB se zaveda visokih številk za delovanje in svetovanje, a hkrati ugotavlja, da je v primerjavi z irsko 'slabo banko' v primerljivih prvih 18 mesecih delovanja boljša. Mansson je predstavil, da sta obe na začetku zaposlovali 75 ljudi in prevzeli približno enako število primerov oz. okoli 3500 posojil.

DUTB je v tem času imela za 15,5 milijona evrov stroškov, irska 'slaba banka', imenovana NAMA, 65,5 milijona evrov. S tem, da je DUTB v 18 mesecih ustvarila dobrih 60 milijonov evrov prihodkov, NAMA pa nič, je še navedel prvi mož DUTB.

Predloga ministrstva za finance, ki je predlagalo prepolovitev plač vodilnih v DUTB, Mansson ni komentiral. Povedal je, da sam, prav zaradi nujnosti politične neodvisnosti, ne komunicira s predstavniki vlade, saj takšni pogovori potekajo med njim in njegovim delodajalcem – upravnim odborom.

Na vprašanje, ali so zaradi plač res zagrozili z odhodom s položaja vodilnih, je ponovil, da "diskusije z vlado ni bilo", na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, pa je dejal: "Ne, danes ne."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
10. 12. 2014 19.53
še z islandsko slabo banko se primerjajte, pa da vidimo
Anonym0use
10. 12. 2014 18.33
+2
Pa saj cela državna uprava ,kar jih je po pisarnahin uradih itd....ne dela drugega, kot zapravlja in krade ,goljufa in prikriva ,pozno vam pride kakšno skrumpirano leglo nesposobnežev, ki so zaposleni prek vez in poznanstev imamo ,neznajo pa osnovnih stvari
silberblack
10. 12. 2014 15.23
Vse to so izjave, ki mi nič ne povedo, ker vsi lahko lažejo ali pa ne?! Še vedno pa ne vem, kaj bo slaba banka storila oz.kaj je njen namen. Bo iz dolgov naredila denar, bo samo odpisala dolgove, bo samo sedela v pisarni in skrbela za pravno zaprtje dolgov????? kaj bomo mi imeli več? Do zdaj služi slaba banka samo temu, da naše banke imajo boljši potfelj, ker bo naivnež mislil, d aso dobro delali. Torej?????
M_teorija
10. 12. 2014 14.06
+3
Sam še tega ni rekel, da vse delajo iz patriotizma in ljubezni do Slovenije!?
24Ppkur
10. 12. 2014 14.03
+1
In kaj so pravzaprav naredili? Jst še do danes nisem slišal enega samega imena, kdo bi naj bil odgovoren za luknjo v bančnem sistemu oz za porazdeljevanje kreditov na lepe oči ....
M_teorija
10. 12. 2014 14.03
+2
Eh, da nam so nam sm za sekundo na vpogled tiste pogodbe, ki jih je Šircelj podpisoval za Janezovim hrbtom in brez njegove vednosti, itak!?
josip1
10. 12. 2014 13.39
+3
Kdaj bo že konec tega!! Tudi to je Janševa dediščina. Lp
batom@pinkponk.com
10. 12. 2014 11.21
+3
a zato je bil un sircl tolk žalosten, ko so ga skinl?
Terezinka
10. 12. 2014 10.31
+5
Primerja se z Irsko banko, ki je bila polomija od nje je lahko vsak boljši
Terezinka
10. 12. 2014 10.32
+4
Če ne ustvarijo resničnega izplena je bolje, da vse kar dokončno odpišemo. V nasprotnem primeru bomo morali z davki plačat še te, ki naj bi dolg zmanjšali
rogerrabbit
10. 12. 2014 10.27
+3
Če bi to, da so navedbe nekega nadzornega organa čista laž ''gospod'' T. M.izjavil v kakšni drugi EU državi, ki ima zadeve pravilno urejene, bi se mu vlada le te države ekspresno zahvalila za sodelovanje in mu zaželela srečno pot domov.... pri nas pa lahko vsak kljukec izjavi kar hoče in se nič ne zgodi...
Terezinka
10. 12. 2014 10.35
+2
V kakšni drugi državi, bi odgovarjal za svoje delo tistemu, ki ga plačuje ne pa da zavrača odgovornost. Ponosa v njem ni, je le na izgleda zelo lahko in sigurno pridobljen denar, ki pride tudi, če ni rezultatov. Jaz bi ne imela nič proti nekemu na učink pridobljenemu denarju
zemljemerec
10. 12. 2014 10.06
-1
Če Slovenski poslovneži nebi tako nesramno kradli,goljufali in zlorabljali položaj, bi tudi DUTB ne obstajal !!!! v tej mafijski državi samo tujci lahko naredijo red...ker niso ne levi ne desni.
Terezinka
10. 12. 2014 10.37
+4
Ti si naiven. Tujci so tako levi kot desni, so zase in za vse, ki jim omogočajo dober zaslužek. V njih ni domoljublja za Slovenijo, v njih je gola ljubezen do denarja. To ne bi bilo nič slčabega, če bi bil ta denar za dobro delo ne pa kar tako brez polaganja resnih računov
zemljemerec
10. 12. 2014 09.54
+3
ta vtis se bo ustvarjal toliko časa, dokler ne boste javnosti razkrili resnice iz podatkov, kdo je kradel, goljufal in zavajal tako podjetja, banke, institucije kot državljane...bojijo se, zato ustvarjajo medijsko zmedo, dovolj denarja so pokradli da lahko podkupijo vsakega Slovenca...čas je da gospodarski kriminal dobi ime in priimek iz spisov DUTB ! Vsak mesec podajte javno izjavo o ugotovitvah in rešitvah, pa vam visoke nagrade javnost ne bo odrekla.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
10. 12. 2014 08.24
+2
Samo 5,2 mio..... hitr se dva milijona nagrade prosim...
gerd
10. 12. 2014 08.12
+3
Kaj so slepi ti naši politiki, da bo uprava samo črpala nič pa ne bo naredila. Pravi bedaki so.
gerd
10. 12. 2014 08.14
+4
Roko na srece 6 do 7 tisoč bi jim bilo dovolj. Naj razpišejo delovna mesta pa se bo videlo. Bratuškovo pa na odgovornost, ker je podpisala take plače. Mramor pa tudi samo menca.
prašek
10. 12. 2014 08.39
+0
Mislim da je te plače podpisala ena vlada pred Alenkino !!!!!!
zemljemerec
10. 12. 2014 09.56
+1
ne pozabite, da se v teh dokumentih skrivajo imena gospodarsko-političnih teroristov...in samo tujci lahko razrešijo uganke...
Miha1972
10. 12. 2014 10.56
+1
zakaj jih pa že niso. ker jim ni to namen. namen je samo čim ceneje prodat , ker bodo kot svetovalci njihovi prjatli in partnerji
Timy15
10. 12. 2014 07.49
+5
Tri predsednikove plače na mesec,pa kaj je s temi ljudmi in našo socialno in pravno državo,ko bi najrevnejšemu še zadnjo drobtinico vzela samo da se eni lahko tako bogatijo.
fant z vasi
10. 12. 2014 00.55
+11
Ta mozakar resnicno misli, da je od boga poslan in edini, ki lahko opravi delo. Kje ste sedaj tisti, ki ste ga najeli? Kdo je sprejel zakone, spremenil ustavo in se marsikaj, da gre vse v polomijo?Ali poleg nasih domacih bankirjev resnicno moramo najeti tudi tujce? Je ze vse tako na koncu? Mislim, da bi domaci ljudje lahko opravili vse in ne, da se tujec pase na detelji, ki je le na tej njivi! To je tisto, zakaj je treba polomijo ustaviti, zamenjati vse in nadaljevati drugace!
Ope?enka
10. 12. 2014 00.47
+5
Celo banko men prpelte, jih prec pošlihtam, kot Sardele v konzervi.
Mr.
10. 12. 2014 00.34
+8
Finančna mafija ki grozi z bonitetnimi ocenami itd...... a gospod si je na svojo firmo nakazal menda več kot 3 mio, da ni bankrotiral.. res imamo strokovnjake - nategatorje... in zelence ki ne znajo šteti do 3..... naša boniteta je tako ali drugače v podnu jaz bi jim dal čevelj in resnično izbral strokovnjake... za vsak korak so potrebovali zunanje svetovalce a zaposlenih je kot listja in trave... znajo pa vnovčevati samo državna poroštva... vlada jih pa kar gleda, da se pasejo na davkoplačevalskem denarju...
Mr.
10. 12. 2014 00.35
+0
Morda bo pa to nedospela provizija kakemu zaporniku...
bbbccc
10. 12. 2014 00.33
+6
S temle Finci imamo en kup težav, najbolj, da kr stike prekinmo.
SDS_je_poden
10. 12. 2014 08.09
+3
zemljemerec
10. 12. 2014 09.58
-1
samo tuji strokovnjaki lahko razvozlajo gospodarsko mafijo iz spisov...bojijo se lumpi.
bbbccc
10. 12. 2014 00.27
+5
Kakšne plače jim je A.B. podpisala.
Mr.
10. 12. 2014 00.30
+1