Slovenija

Andrej Šiško v prostorih za pridržanje

Ljubljana, 06. 09. 2018 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H./ STA/ A.K.
Komentarji
2030

Kriminalisti so opravili hišne preiskave v povezavi s posnetki, ki kažejo oblikovanje t.i. Štajerske varde. V pridržanju je Andrej Šiško, samooklicani poveljnik varde. Očitajo mu več kaznivih dejanj, med njimi ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve. Za vse skupaj mu grozi do deset let zapora, trenutno pa je v prostorih za pridržanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija pridržala Šiška
    02:28
    Iz 24UR: Policija pridržala Šiška
  • Iz 24UR: Pet dni po postroju
    02:48
    Iz 24UR: Pet dni po postroju
  • Iz 24UR: Andrej Šiško je v prostorih za pridržanje
    01:07
    Iz 24UR: Andrej Šiško je v prostorih za pridržanje
  • Iz SVETA: Šiško v pridržanju
    04:35
    Iz SVETA: Šiško v pridržanju
  • Iz SVETA: Zahteven postopek
    02:38
    Iz SVETA: Zahteven postopek
  • Iz SVETA: Pogovor z Boštjanom Lindavom o postopku delovanja policije
    04:53
    Iz SVETA: Pogovor z Boštjanom Lindavom o postopku delovanja policije
  • Preiskava na domu Andreja Šiška
    00:18
    Preiskava na domu Andreja Šiška
  • Iz 24UR ZVEČER: Šokirani domačini
    01:32
    Iz 24UR ZVEČER: Šokirani domačini
  • Iz 24UR: Težave za podmladek SDS
    03:58
    Iz 24UR: Težave za podmladek SDS
  • Iz 24UR ZVEČER: Preiskava Štajerske varde
    05:46
    Iz 24UR ZVEČER: Preiskava Štajerske varde

Predstavniki Generalne policijske uprave so podali več informacij o kriminalistični preiskavi glede t. i. Štajerske varde. 

"V preteklih dneh je bilo precej objav v zvezi s posnetki, ki so se pojavili na spletu. Slovenska policija je z vso resnostjo obravnavala konkretni primer," je uvodoma dejal Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Kot je dejal, razumejo željo javnosti po takojšnjem ukrepanju, vendar opozarja, da policija za učinkovito delo potrebuje čas, da zberejo ustrezne dokaze.

Ni še znano, ali so bile vse osebe tam prostovoljno, ali so bile morda zavedene glede namena srečanja, saj namen zborovanja naj ne bi bil znan do začetka dogodka. So pa udeleženci dobili navodila, kako naj bodo oblečeni in obuti in kakšen bo zgodovinski pomen srečanja.

Dodal je, da je policija takoj, ko so se pojavili posnetki, začela s preiskovanjem suma kaznivih dejanj. Preiskava je bila usmerjena proti več posameznikom. Kot je pojasnil Lindav, je policija že v preteklosti v zvezi z omenjeno skupino preverjala določene informacije, a do objave posnetkov niso imeli konkretnih dokazov.

Glede na to, da so se v preteklosti pojavljale navedbe, da naj bi bili v t. i. Štajerski vardi tudi pripadniki policije, so kriminalisti preverjali tudi to. "Policija nima podatkov, da bi bili pri sumu kaznivih dejanj bili udeleženi tudi policisti. Vkolikor se bo to izkazalo, bodo izvedli ustrezne ukrepe," je dejal Lindav. 

Munda je še dejal, da imajo določen seznam imen, kdo so bili udeleženci zborovanja. "Do sedaj nismo ugotovili, da bi bili prisotni aktivni policisti ali aktivni vojaki," je dejal in dodal, da glede tega vseeno poteka notranjevarnostni postopek na policiji. 

Če bi se to potrdilo, bodo o tem obvestili tožilstvo in bodo izvedli ustrezen delovnopravni ukrep, je napovedal  Lindav.

Andrej Šiško je v prostorih za pridržanje

Ob Andreju Šišku, ki so mu odvzeli prostost zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, so policisti aretirali tudi Mateja Lesjaka, člana izvršilnega odbora podmladka SDS.

Samo zborovanje je potekalo 1. septembra med 11. in 13. uro, je pojasnil Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor. Iz fotografij in videoposnetkov je razvidno, da je eden od pripadnikov imel orožje, t.i. jurišno puško, ki je prepovedano, je dejal. Policisti so iz posnetkov ugotovili, da je bilo na zborovanju manj kot 60 oseb. Zborovanje, je potekalo na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač

Prvoosumljeni Andrej Šiško je po ugotovitvah policije pozival pripadnike k nasilni spremembi ustavne ureditve in strmoglavljenju državnega voditelja. Najvišja kazen za omenjena kazniva dejanja je do 15 let zapora. Po Mundovih  besedah je iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Glede na to, da so njegove izjave šle v smer, da je treba oblast zrušiti, k čemur je pozival tudi širšo javnost na javno objavljenih posnetkih, bi lahko to pripeljalo do nasilnega strmoglavljenja vodstva države. Takšne grožnje je treba obravnavati skrajno resno in tako so jih v policiji tudi obravnavali, je dejal Munda.

Andrej Šiško je v prostorih za pridržanje, po naših neuradnih informacijah ga še niso zaslišali. Do sobote zjutraj ga morajo privesti pred preiskovalnega sodnika ali pa ga morajo izpustiti. 

Drugi osumljenec novačil k udeležbi sodelovanja

Drugi osumljenec pa je, zato da bi ogrozil ustavno ureditev Slovenije, novačil in aktivno pomagal prvoosumljenemu priskrbeti najmanj štiri osebe, ki so prišle na zbor, je pojasnil Munda. Ni še znano, ali so bile vse osebe tam prostovoljno, ali so bile morda zavedene glede namena srečanja, saj namen zborovanja naj ne bi bil znan do začetka dogodka. So pa udeleženci dobili navodila, kako naj bodo oblečeni in obuti in kakšen bo zgodovinski pomen srečanja.

Kriminalisti so obravnavali še tretjo osebo, ki jo sumijo kaznivih dejanj prometa s prepovedanimi drogami. Pri njemu so našli in zasegli približno pol kilograma prepovedane droge konoplje.

Robert Munda je dejal, bodo storili vse, da vsaj enega od osumljenih privedejo k preiskovalnemu sodniku. Šlo naj bi za prvoosumljenega Andreja Šiška.

Zamaskirani z razlogom

Po policijski oceni je bilo na postroju okoli 60 posameznikov. Policija vse, ki so se udeležili zbora, poziva, naj kontaktirajo policijo in podajo več informacij o razlogih za njihovo udeležbo in samem dogajanju. Policija med preiskavo ni ugotovila, da bi šlo tudi za dejansko urjenje.

"Sami posnetki, ki so bili objavljeni, kažejo, da so bile osebe prikrite. Nosili so kape in ni bilo možno ugotoviti njihove identitete," je dejal Munda. Organizatorji so naredili vse, da tudi posamezniki, ki so bili na dogodku, niso prepoznali drugih oseb, je še dodal. Policija pa ni dobila dokazov, da bi bili med zbranimi tudi pripadniki policije ali Slovenske vojske. 

Munda je pojasnil, da sta dve osebi še vedno v pridržanju. Policija trenutno nima nobenega podatka ali namiga, da bi se kjer koli v Sloveniji organizirala kakšna podobna skupina, je povedal Lindav. So pa zaznali aktivnosti prvoosumljenega po oblikovanju takšnih skupin širše in na drugih območjih.

Opravili pet hišnih preiskav

Policija je prvo informacijo o aretacijah in hišnih preiskavah objavila na svojem Twitter profilu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato so poslali še podrobnejše sporočilo za javnost, v katerem so zapisali: "Slovenska policija je v preteklih dneh z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih. Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru," so zapisali na Generalni policijski upravi. 

Kot so pojasnili, so danes zjutraj kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave (GPU) začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil. "Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so odvzeli prostost in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama. Operativne aktivnosti izvaja 40 kriminalistov," so sporočili. 

Policija opravlja hišne preiskave na petih lokacijah.
Policija opravlja hišne preiskave na petih lokacijah. FOTO: Danica Ksela

Preiskave so opravili na območju Policijskih uprav Maribor in Murska Sobota. Zbirali so dokaze in skušali zavarovati sledi glede kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. 

"V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določeni del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden, zato pozivamo vse osebe, ki bi kar koli vedele o tem dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 12 00," so še zapisali na GPU. 

Odziv Šiškovih staršev

Starši Andreja Šiška nad dogajanjem niso presenečeni. "Andrej je že sam rekel, da če policisti ne bodo prišli k njemu, bo šel on k njim," sta povedala novinarjem pred njegovo stanovanjsko hišo v mariborski mestni četrti Tezno. Po njunih besedah so kriminalisti iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev.

"Sramota za našo državo, da človeka, ki je resnično domoljub od pete do glave, pozna našo zgodovino bolj kot jaz, ki sem včasih bila v prosveti, preganja, medtem ko nekateri drugi lahko počnejo vse. Andrej je sam povedal, da zakaj bi sam spoštoval zakone, če jih tisti, ki jih ustvarjajo, ne spoštujejo," je dejala njegova mati.

Štajerska varda, ki jo je ustanovil Andrej Šiško, je najbolj pereča tema tega tedna.
Štajerska varda, ki jo je ustanovil Andrej Šiško, je najbolj pereča tema tega tedna. FOTO: Facebook

Odziv Andreje Katič

Po mnenju obrambne ministrice v odhodu in kandidatke za pravosodno Andreje Katič je pojav Štajerske varde eden v nizu dogodkov, saj smo v zadnjem času tolerirali vse več dejanj, ki mejijo na sovražni govor. "Verjamem, da so organi - policija, MNZ - naredili vse, kar je treba, in da se bo v prihodnjih dneh, tednih zadeva tudi odvila," je dejala.

Katičeva je v izjavi za medije po današnjem zaslišanju pred pristojnim odborom pozvala vse, ki nosijo javne funkcije, in tudi državljanke in državljane, da se vzdržijo sovražnega govora, da so spoštljivi in prijazni drug do drugega, tudi do tistih, ki drugače mislijo. Prav tako je pozvala, da ne žalijo in ne spodbujajo nestrpnosti in nasilja. Ob tem je spomnila tudi na določbo v kazenskem zakoniku, ki prepoveduje javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Kaj je Štajerska varda?

Minuli konec tedna so zakrožili posnetki urjenja zamaskiranih moških. Posnetki so razburili javnost, čeprav so sprva nekateri dvomili, da gre za dogajanje v Sloveniji. A izkazalo se je, da gre za samooklicano Štajersko vardo, ki naj bi jo ustanovil Šiško. Ta je medijem pojasnil, da se enota uri že več kot leto dni. Člane naj bi urili ljudje z vojaškimi izkušnjami, streljajo na streliščih, njihovo orožje pa je skladiščeno na "varnih lokacijah, do katerih nepooblaščeni ljudje nimajo dostopa". 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor je oblikovanje paravojaških enot takoj obsodil in takšne formacije označil za nesprejemljive.

Varnostni strokovnjaki pa so ocenili, da imajo prikazana dejanja številne znake kaznivosti in pristojne organe pozvali, naj nemudoma in temeljito ukrepajo. O oboroženi paravojaški skupini so poročali tudi svetovni mediji. 

Več o tej pereči temi si lahko pogledate na tej povezavi.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.33

Dve osebi še vedno v pridržanju

Po policijski oceni je bilo na postroju okoli 60 posameznikov. <br><br> <i>"Še vedno sta dve osebi v pridržanju,"</i> je pojasnil Munda.

13.32

Pri enem od osumljencev so našli in zasegli so približno pol kilograma prepovedane droge konoplje.

13.27

Zamaskirani z namenom

<i>"Sami posnetki, ki so bili objavljeni, kažejo, da so bile osebe prikrite. Nosili so kape in ni bilo možno ugotoviti njihove identitete,"</i> je dejal Munda. Organizatorji so naredili vse, da tudi posamezniki, ki so bili na dogodku, niso prepoznali drugih oseb, je še dodal. Policija pa ni dobila dokazov, da bi bili med zbranimi tudi pripadniki policije ali Slovenske vojske. <br><br> <i>"Zbrali smo dokaze, ki potrjujejo naše navedbe,"</i> so pojasnili. Na policiji upajo, da bo to dovolj tudi za sodišče. <br><br> Policija med preiskavo ni ugotovila, da bi šlo tudi za dejansko urjenje.

13.26

Ni podatkov o drugih podobnih skupinah

Trenutno slovenska policija nima podatkov, da bi se kjerkoli v Sloveniji organizirala kakšna podobna skupina, je poudaril Lindav.

13.21

Eno osebo bodo privedli k preiskovalnemu sodniku

Vsaj eno osebo bodo privedli k preiskovalnemu sodniku, je dejal Munda.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2030)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrofKrof
25. 10. 2019 09.47
deratizacija
08. 09. 2018 10.34
+2
Ob podrobnejšem pregledu posnetka postroja vardistov opazite v ozadju v krošnji desno spečo sovo.
kapljač1
07. 09. 2018 15.02
+0
Šiško potrebuje kolajno za hrabrost, ker se je lotil propagande svojih idej na svoj način. In povsem v nasprotju z "pomehkuženimi in poženščenimi " Slovenci moškega spola.
MrKritik77 .
07. 09. 2018 09.22
+7
Šiško potrebuje psihiatrično zdravljenje, ne pa zapora.
Hachi
07. 09. 2018 10.11
+2
samo tega ne, ker bo cez 3 mesece na varnem!
Bofur
07. 09. 2018 09.19
+1
Glede na to, da je drugi mož te para-vojske vidni član SdS, je zadeva postala rahlo bolj maligna, ne gre torej samo za postroj štajerskih gobarjev, ampak zgolj in samo poskus prevzema oblasti z nedemokratičnimi sredstvi, kar je z drugimi besedami poimenovano državni udar. To je pač dejstvo, dokazljivo, da je vstajo orkestriral relativni zmagovalec Janez Janša, ki ni mogel sestaviti vlade, že večkrat pa je grozil z nekakšnimi gardami in oboroženimi posamezniki, ki bodo prevzeli nadzor. Neverjetno, da je imel JJ po tem štajerskem postroju že vnaprej pripravljene tvite, da je Šiško podtaknjen s strani zveze borcev, da gre menda za zaroto levice itd., ni pa Janša "vedel", da je ob Šišku glavni logistik te Šiškove vojske in snemalec postroja vidni član SDS :))) To je malo verjetno oziroma neverjetno, da Janša tega ni vedel, kaj počne član SDS, ki je skrbel za logistiko in novačenje novih članov "varde".
Madeni
07. 09. 2018 08.46
-7
Zdej lahko poda datum REFERENDUMA za Samostojno ŠTAJERSKO..po sistemu Slovenskih KOMUNISTOV v SRBIJI ((( KOSOVO, PARDON štajerska republik..Tudi Primorci nekaj kuhajo..
Madeni
07. 09. 2018 08.46
-2
Narod si bi pisal sodbo sam naj odloči..??
robespierre16
07. 09. 2018 08.31
+5
da vidmo naslednjo potezo varde...
grumf
07. 09. 2018 08.20
+14
ampak... greš na tako nelegalno zborovanje, nakar se zadeva pojavi v medijih, rata afera, policija, preiskave... In si tolk neumen, da ne pospraviš paketa ganje doma. Ta si res medaljo zasluži, za največjega butca.
Lexys
07. 09. 2018 08.17
+12
Zakaj AŠ dajete takšen medijski pomp. To vse gre samo njemu in somišljenikom v podporo. Organi pregona naj opravijo svoje delo, zatem pa samo obvestijo javnost o epilogu. Ne pa AŠ-ju še dodatno delati reklame s pompoznimi naslovi v medijih.
Uporabnik458403
07. 09. 2018 08.09
+2
Meni te stvari ne pijejo vode. Na koncu bomo siskoti placali veliko odskodnino...... Ce samo primerjam, da so vse to delali nasi osamosvojitelji pa jih nihce ni tiral v zapor.........
tiger101
07. 09. 2018 08.07
+0
anakondabox
07. 09. 2018 08.05
-2
Čestitam naši državni ureditvi in odločilnim sistemskim rešitvam. Ne samo, da nas pred migranti ščitijo policaji, vojska in prostovoljci, zelo so odločni in nemudoma ukrepajo v primeru Štajerske varde in AŠ. Izvedeli smo namreč, da je bila ta varda nevarna za državljane in bi lahko ogrozila vladajočo garnituro. Najprej so preverili posnetke in prostor položaja ŠV. Nato so ukrepali že čez šest dni ter Šiška in NN odpeljali za dva dni na pridržanje. Tako se dela. Pri naslednjih volitvah imate znova moj glas. #bravo
kajpavzdevek
07. 09. 2018 07.55
+5
Upam da se nebom rabil smejat če ga spustijo iz pripora in mu še dajo odškodnino. Taki nebi smeli imet niti medijskega reklamiranja. V Jugi si zginil čez noč na morje !
caspera1
07. 09. 2018 07.27
+14
Menda ni kdo pričakoval, da bi kaj obremenilnega imel kar pri sebi doma? Sploh, ker jih po objavi na spletu pričakoval.
Uporabnik113089
06. 09. 2018 22.59
+7
Poziv k strmoglavljenju Pahorja!? Ta je čuden že od takrat ko ga je "strmoglavil" kar konj....
DAEMONIUM
06. 09. 2018 22.46
+26
Torej Siska so obdolzili Scuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve po 359 cl. Ker je ogrozil obstoj, ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije s tem da je: poziva ali ščuva k neposredni storitvi kaznivih dejanj: Veleizdaje, Napad na ozemeljsko celovitost, Napad na neodvisnost drzave, Oborozen upor. Pa cesar taksnega jim nikoli nikdar ne bo uspelo dokazati ker povsod manjka Bistveni element kaznivega dejanja "Kdor s silo ali z grožnjo, da bo uporabil silo...." prav tako pa se drzave in njenega sistema ne da spremeniti niti ogroziti z 3 naboji in eno sekiro, mogoce le v mali slovenski bolani pameti!! Po moje mu preiskovalni sodnik v soboto niti pripora ne bo izrekel, drugace pa naj tistemu vzamejo sekiro da ne bo ponovitvene nevarnosti. Bi pa bilo zanimivo videti to kazensko ovadbo.
Uporabnik113089
06. 09. 2018 22.46
+15
O tem bodo pripovedovale generacije zanamcev! Lažgoška bitka part 2. 140 preiskovalcev, kriminalistov, policistov in..... Zasegli so tri slepe naboje! Poziv k nasilni spremembi ustavne ureditve in strmoglavljenju državnega voditelja !? Hahaha! Zelo močna država in še močnejši voditelj!
AyrtonS
06. 09. 2018 22.25
+3
Čuj čuj čuj čuj...
macro
07. 09. 2018 07.25
Uporabnik1430139
06. 09. 2018 22.20
+28
Sam da ga nebojo tko pospravli kot so goapoda Krambergerja.
mario7
07. 09. 2018 07.40
-1
Krambergerja so pokončali desničarji,ker jim je bil prehuda konkurenca na volitvah.
Uporabnik1430139
06. 09. 2018 22.09
+25
Gospodu Šiškoto bo še ljudstvo ploskalo.
mario7
07. 09. 2018 07.41
-9
Tudi jaz bom ploskal,ko bo obsojen sedel na Dobu!