Slovenija

Dva otroka na zdravljenje zaradi slabe prehrane?

Ljubljana, 08. 09. 2011 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H/.T.Š.
Komentarji
74

Starši umrlega dojenčka iz Mirne Peči so v klinični center na preglede pripeljali preostalih pet otrok. Najmlajša dva naj bi dobila napotnico za nujno hospitalizacijo, ker sta preslabo razvita za svojo starost.

Bolišnica Medimedo
Bolišnica Medimedo FOTO: Miro Majcen

Skoraj mesec dni po tragediji, ko je zaradi sepse in pljučnice umrl komaj 10 mesecev star dojenček iz Mirne Peči, so starši na preglede v ljubljanski klinični center pripeljali ostalih pet otrok. Na novomeškem centru za socialno delo pravijo, da gre najbrž za preiskave o zdravstvenem stanju otrok, ki so jih pristojne inštitucije staršem naložile po smrti dojenčka.

Neuradno naj bi zadržali najmlajša otroka zaradi težav, povezanih s slabo prehrano. V kliničnem centru za zdaj izjav ne dajejo. Zdravniki naj bi sicer staršem naložili, da morajo poskrbeti, da bodo tudi starejši trije otroci začeli nadomeščati premalo vitaminov in železa v krvi, prav tako naj bi jim zapovedali, da se morajo otroci začeti prehranjevati z običajno šolsko malico. Socialna služba sicer pravi, da starša sodelujeta zgledno, zato razloga za odvzem otrok ni. Bodo pa počakali na vse zdravniške izvide, ki bodo pokazatelj, kako je za otroke poskrbljeno in na podlagi teh zdravniških mnenj tudi ukrepali, a kot pravi direktor centra Alojz Simončič, je smrt 10-mesečnega dojenčka družino streznila.

"Verjetno se prehranjuje nekoliko drugače, kot se prehranjujemo mi, vendar težko na prvi pogled ocenjujem, ali je to zdravo ali manj zdravo. Posledice tega prehranjevanja bodo pokazali razni izvidi in če je to posledica res tega prehranjevanja, bo potrebno spremeniti način prehrane," pravi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samson444
09. 09. 2011 19.53
+6
Počas bo treba psihoteste pa dovoljenja uvest kdo bo lahko imel otroke in kdo ne!
Ines Grgi?
09. 09. 2011 12.08
+3
To je vse skupaj bedarija. Kljub temu da so nas starši naredili jim zato ne daje pravico, da se odločajo kaj naj jemo, v koga ali kaj naj verujemo,... Lahko nas samo usmerjajo in dajo možnost izbire. Smo bitja, ki smo dobili možnost, da se sami odločamo.
Neutrino
09. 09. 2011 11.49
+1
In v čem je vegeterjanstvo in najhujša oblika stradanja ljudi - veganstvo boljše od rednega, zdravega vsejedstva ? Po pisanju nekaterih sodeč vegeterjanci in vegani nimajo ne sladkorne, ne povišanega pritiska, ne povišanega holesterola in ostalih srčno žilnih bolezni današnjega časa. Očitno k dohtarju hodimo samo vsejedci. :) Določenih esencialnih stvari pač ne more telo drugje dobiti kot v mesu. In na žalost so te pomembne za zdravo telo celo življenje, od rojstva dalje. Kako se individuum odloči da bo živel ko je samostojen je seveda njegova lastna odločitev. Da pa zaradi prepričanja oz. zaradi mentalne stihije zavestno uničiš življenje svojega otroka pa bi moralo biti kaznovano z zaporom do 30 let. Na koncu pa itak ne bo nobenih razlik - vsi gremo proti sigurni destinaciji, tako vsejedci kot vegeterianci in vegani. Mogoče bo kakšen vegeterianec res bolj zdrav umrl od vsejedcev, kar pa bo na koncu štelo le malo. :)
petmar
09. 09. 2011 11.44
+1
Ana Mon 09.09.2011, 10:27 Svoj glas ste že oddali -18 Še dobro, da imamo v Sloveniji 2 mio sodnikov. Pa kje vam pravica, da kažete sprstom na druge....pometajte pred svojim pragom in pustite ljudem njihovo mnenje. Veganom odvzet otroke...zakaj že? Vsak starš imam svojega otroka rad, v 99.99% to drži. In zanj bi naredil vse kar je v njegovi moči. Tudi to drži kot pribito. Mar bi morali odvzeti tudi vse preveč debele otroke staršem? Pa tistim, ki kadijo? Pa tistim, ki kdaj spijejo kozarček rujnega, kakšno pivo? Kaj pa tistim, ki zahajajo na strani z dvomljivo vsebino? Morda tistim, ki vsak dan molijo? Ali pa tistim, katerih otroci morajo veliko delati na kmetiji? Morda tistim staršem, kateri delajo več kot 8 ur na dan? Ali pa tistim, kateri so brez zaposlitve? Ali pa tistim staršem, ki.... Vsak se najde lahko med vsaj eno "kategorijo". Noben starš ni 100% starš v očeh drugega. Zato še enkrat povdarjam....vsak naj se zazre vase, v svoj odnos z otroci, v svoj partnerski odnos....druge naj pa lepo prosim pusti na miru. In prenehajmo z našo folkloro.....bodimo preprosto samo ljudje. Pozdravljam takšno pozitivno razmišljanje!!!!!
Anastasya
11. 10. 2013 00.33
+6
10 urni delovnik staršev, občasno pivo ali pa molitev otroka ne ubijejo. bistvo telih dveh "staršev" ni v tem, da sta vegana, ampak da sta skrajneža. in verskim, prehranskim, itd. skrajnežem, ki na smrt bolnemu otroku odrečejo medicinsko oskrbo, je verjetno otroke za vzet, če nadaljujejo v istem stilu...
zelen-paradajz
09. 09. 2011 11.43
+3
Ana Mon otrok ni lastnina staršev, je samostojno bitje, ki pa žal še ni mogel sam odločati o tem, kaj bo jedel. otrokom sta očitno vsilila svoj način prehrane, ne da bi jim dala možnost izbire. pa tudi tega, da so otroci čisto shirani in podhranjeni očitno nista opazila. skrbnost pa taka... moj otrok je imel že ob rojstvu več kot 3,5 kg.
jezektekateka12
09. 09. 2011 10.59
-6
Ma ne vem kwa se sociala vtika v to družino ... naj jih pusti pr mer ...
qwaa
09. 09. 2011 10.43
+3
Ana Mon Kaj pa tistim staršem,ki ne peljejo otroka k zdravniku,čeprav tehta ubožček samo še cca 4 kg? Je to odgovoren starš? Tudi otrok je bil človek,ki je potreboval pomoč,pa je žal s strani staršev ni dobil!
KnightTemplarSL
09. 09. 2011 10.38
+1
Je treba tudi včasih imet kakšen šniclin za kosilo ;)
Ana Mon 1
09. 09. 2011 10.27
-3
Še dobro, da imamo v Sloveniji 2 mio sodnikov. Pa kje vam pravica, da kažete sprstom na druge....pometajte pred svojim pragom in pustite ljudem njihovo mnenje. Veganom odvzet otroke...zakaj že? Vsak starš imam svojega otroka rad, v 99.99% to drži. In zanj bi naredil vse kar je v njegovi moči. Tudi to drži kot pribito. Mar bi morali odvzeti tudi vse preveč debele otroke staršem? Pa tistim, ki kadijo? Pa tistim, ki kdaj spijejo kozarček rujnega, kakšno pivo? Kaj pa tistim, ki zahajajo na strani z dvomljivo vsebino? Morda tistim, ki vsak dan molijo? Ali pa tistim, katerih otroci morajo veliko delati na kmetiji? Morda tistim staršem, kateri delajo več kot 8 ur na dan? Ali pa tistim, kateri so brez zaposlitve? Ali pa tistim staršem, ki.... Vsak se najde lahko med vsaj eno "kategorijo". Noben starš ni 100% starš v očeh drugega. Zato še enkrat povdarjam....vsak naj se zazre vase, v svoj odnos z otroci, v svoj partnerski odnos....druge naj pa lepo prosim pusti na miru. In prenehajmo z našo folkloro.....bodimo preprosto samo ljudje.
saby2010
09. 09. 2011 10.11
-1
Telo potrebuje rdeče meso! Tako smo pač ustvarjeni. Brez mesa in mesu podobnih izdelkov naše telo pač ne more pravilno funkcionirati, brez prehranskih dodatkov!!!
qwaa
09. 09. 2011 10.08
+5
Veganstvo gor ali dol! Mene samo zanima,kako se počutita,ker zaradi svojih prepričanj nista peljala otroka pravočasno k zdravniku? Mene bi čist sesulo!
smajser
09. 09. 2011 09.26
+0
krvavice, ocvirki, zelje, repa žganci preverjena dieta skozi stoletja
dr_fik
09. 09. 2011 09.06
+4
Madona je to žalostno, da v 21 stoletju "kao" študirana starša zabluzita svoje otroke na tako beden način
Tonček Balonček
09. 09. 2011 08.53
+2
Še en dokaz, kako je prekomerno hranjenje manj rizično od pomanjkanja! Nikoli mi ni bilo jasno, kakšno zvezo ima prehrana z ideologijo, vero in ezoteriko. Buda je bil prav lepo okrogel!
luckyss
09. 09. 2011 08.51
+1
Vegetarijanstvo je sigurno zelo primeren način prehranjevanja v vseh obdobjih, veganstvo pa za odrasle osebe, še posebej v zrelih letih... pod pogojem, da vemo kaj delamo! Tu pa boste nekateri kmalu ugotovil, da je "Fast food" bolj zdrav od vegetarijanstva :))
hoalo
09. 09. 2011 08.36
Še moje mnenje: Nič nimam proti drugim, kateri se prehranjujejo tako ali drugače, naj se, vendar se mora vsak posameznik zavedati da to le njemu tako paše in da ni nujno da tudi drugim. Zato je zmotno prepričevanje vegeterjancev in veganov in..., drugih različnih od sebe, da pa je ta njihova prehrana najboljša najbolj zdrava...ne biti po silem
odzad
09. 09. 2011 08.16
+1
Ne vem kaj še ima socialna za razmišljat in ugotavljat.en otrok je umrl druga dva sta v kliničnem zaradi slabe prehrane,otroke odvzet in jih dat v rejništvo,slabše se jim sigurno ne more godit,starše pa ovadit!!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
09. 09. 2011 08.14
Ja pa kaj misliš, da dohtarji in sestre hodijo po deželi in merijo ter tehtajo otroke po stanovanjih ter hišah? Saj nismo v Koreji ali Romuniji!
PolnKontejner
09. 09. 2011 08.07
-1
Kar se mene tiče bi na zagovor povabil patronažno medicinsko sestro in dodeljenega pediatra. Sta bila oba slepa ??
petmar
09. 09. 2011 07.54
+1
Zakaj se ljudje toliko vmešavate v tujo nesrečo, morda pa srečo? Vsem komentatorjem ki še niste spoznali in mogoče nikoli ne boste spoznali kaj je življenje pa svetujem da pometete prvo pred svojim pragom. Dajte se podučit in ne čakat na starost in lastno nesrečo da se iz tega kaj naučite. Kasneje vam bo pa žal, vendar ne bo več poti nazaj.