Slovenija

Dve tretjini prometnih nesreč povzročili motoristi in kolesarji sami

Ljubljana, 27. 03. 2021 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
157

Obeta se nam lepše, toplejše vreme, nenazadnje se je začela koledarska pomlad. To med drugim pomeni, da bo ceste in pločnike zasedlo več pešcev, kolesarjev, motoristov in mopedistov. Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil nagovarja k največji previdnosti, saj je za prometno nesrečo dovolj že pogled na mobilni telefon.

Statistika kaže, da je bilo od začetka letošnjega leta do 19. marca na slovenskih cestah 2.379 prometnih nesreč, lani v enakem obdobju sicer manj – 3.546. Umrlo je deset udeležencev (14 v letu 2020), 80 jih je bilo hudo (94 v 2020), 643 pa lažje telesno poškodovanih (1.135 v 2020). Kar šest od desetih ljudi, ki so umrli letos, je umrlo med petkom in nedeljo. Agencija RS za varnost prometa (agencija) zato vse udeležence v prometu opozarja, naj ne pozabijo spoštovati cestnoprometnih pravil in naj spremljajo razmere na cestah, v promet pa naj se vedno podajo trezni.

Pešec nima absolutne prednosti – vedno se prepričajmo, ali lahko varno prečkamo cesto.
Pešec nima absolutne prednosti – vedno se prepričajmo, ali lahko varno prečkamo cesto. FOTO: iStock

Najbolj črna je statistika med pešci 

Med letošnjim 1. januarjem in 19. marcem je bilo 89 prometnih nesreč, v katerih je bil udeležen pešec. Ob tem je treba izpostaviti, da so bili pešci v manj kot desetih odstotkih tudi krivci prometnih nesreč (sedem od 89). Umrli so štirje pešci in vsi niso bili povzročitelj prometne nesreče, v kateri so umrli. 17 pešcev je bilo hudo, 65 pa lažje telesno poškodovanih, so statistične podatke navedli na agenciji. V enakem obdobju lani je bilo 159 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, dva sta umrla, 27 pešcev je bilo hudo, 125 pa lažje telesno poškodovanih. 

Pešci so najpogostejši, pa tudi najranljivejši izmed vseh udeležencev v prometu. A ker lahko za svojo varnost največ naredijo sami, so na agenciji spomnili na nekaj napotkov. 

  • – Pešec nima absolutne prednosti – vedno se prepričajmo, ali lahko varno prečkamo cesto.
  • – Uporabljamo prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi).
  • – Če ni zagotovljenih površin za pešce, hodimo ob levem robu vozišča, tako da nas nasproti vozeči vozniki prej opazijo.
  • – Vedno se prepričamo, ali lahko varno prečkamo cesto: pogledamo levo in desno, preden stopimo na vozišče.
  • – Cesto prečkamo hitro in brez nepotrebnega ustavljanja.
  • – Za večjo vidnost nosimo svetla in odsevna oblačila, dodamo tudi odsevna telesa – odsevne trakove, kresničke, tudi svetilka je odsevno telo, ki opozarja na nas v temi, megli ali dežju, ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti. Odsevnik nosimo na vidnem mestu. Glejte, da bo odsevnik vedno na strani, ki je obrnjena proti vozišču.
  • – Obvezno prečkajmo cesto pri prehodu za pešce.
  • – Na nesemaforiziranih prehodih smo zlasti pozorni na približujoča se vozila z obeh smeri in počakamo, da se  ustavijo (dvig roke, vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom).
  • – Kresnička ali odsevni trak je po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v slabši vidljivosti ali ponoči.

Dve tretjini prometnih nesreč povzročili motoristi

Med letošnjim 1. januarjem in 19. marcem sta v 77 prometnih nesrečah z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil dva umrla, 11 jih je bilo hudo, 32 pa lažje poškodovanih. Kar dve tretjini (47 od 77) prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. V enakem obdobju lani je bilo takšnih prometnih nesreč 87, en voznik je umrl, 13 jih je bilo hudo, 46 pa lažje poškodovanih, so pojasnili na agenciji. 

Večina motoristov pravila varne vožnje dobro pozna, a se jih v težavnih situacijah včasih ne zavedajo, jih ne upoštevajo ali pa nanje pozabijo.
Večina motoristov pravila varne vožnje dobro pozna, a se jih v težavnih situacijah včasih ne zavedajo, jih ne upoštevajo ali pa nanje pozabijo. FOTO: Thinkstock

Agencija si želi osveščati o večji varnosti, zato bo 6. aprila 2021 za vse motoriste organizirala brezplačen dogodek s priznanimi strokovnjaki, ki bo potekal preko Zoomu. Opozoriti želijo na stvari, ki jih motoristi sicer dobro poznajo, a se jih v težavnih situacijah ne zavedajo, jih ne upoštevajo ali pa nanje pozabijo.

Od vseh ranljivih skupin udeležencev prometa je bilo letos na slovenskih cestah največ nesreč kolesarjev 

Po podatkih agencije je bil v kar 117 letošnjih prometnih nesrečah udeležen kolesar (od 1. januarja do 19. marca). 19 jih je bilo hudo, 73 pa lažje telesno poškodovanih. Dve tretjini (75 od 117) prometnih nesreč so povzročili kolesarji sami. 

V enakem obdobju lani so zabeležili 133 prometnih nesreč, v katerih je bil udeležen kolesar, 15 jih je bilo hudo, 102 pa lažje telesno poškodovana. 

Poškodbe glave so pri padcu s kolesom lahko usodne, zato je čelada priporočljiva za vse starostne skupine.
Poškodbe glave so pri padcu s kolesom lahko usodne, zato je čelada priporočljiva za vse starostne skupine. FOTO: Dreamstime

Prvo nujno pravilo za to, da bi bila vožnja kolesarjev v prometu varnejša, je tehnično brezhibno opremljeno kolo, opozarjajo na agenciji. Pomembna je tudi zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa je za ljudi vseh starosti. "Poškodbe glave so lahko usodne oziroma imajo težke in dolgotrajne posledice že pri manjših trkih," so poudarili na agenciji.

Spodnji videoposnetek vam bo vzel le nekaj več kot minuto časa, da se spomnite priporočil za večjo varnost na kolesu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dario4
01. 04. 2021 13.17
Pa tudi kolesarji ne poznajo CPP. Sem že večkrat opazil, da na mestih kjer kolesarska steza prečka cestišče, brez pogleda zdrvijo prek, kao oni imajo prednost. Tistega trikotnika na kolesarski pa ne vidijo, oziroma ne vedo kaj pomeni.
+2
Že več let opažam motoriste na cesti kateri so popolna katastrofa in apsolutna nevarnost na njej.Če izključim dirjanja čez naselja,ulice itd.z cirka nekateri čez 100 km/h in popolno neobvladanje motornih koles ostane še neznanje,pomanjkanje refleksov že zaradi starosti motoristov.Na drugo stran pa se vožnja z težjimi motornimi kolesi od primer Skuterjev nikakor ne bi smela dovoliti mlajšim od cirka 35 let,ker so nekulturni v vožnji nedisciplinirani itd.Skratka kot zagrižen levičar podajam predlog,da se teškim motornim kolesom v Sloveniji prepove uporaba,ker niti ceste niso primerne za njih zaradi puhoglavosti pa so glavni krivci prometnih nesreč.
flojdi
27. 03. 2021 17.51
+0
. itak . nesrečo zelo težko in redko povzroči motor , kolo , avto ,
Anonimnež1
27. 03. 2021 17.34
+7
Bi mel samo eno vprašanje, če se izvajajo dela na cesti in je izmenično urejen promet s semaforjem, a za kolesarje ne velja rdeča luč na semaforju? Videno tisočkrat...
s3tar
27. 03. 2021 17.27
+2
Kaj pa skirojčki za odrasle. Ti se vozijo potiho v vse smeri, po pločnikih, kolesarskih stezah,... To je verjetno OK? A če ima kolesar kolesarsko stezo in vozi po cesti, ker wannabe Roglič oz. Pogačar je tut OK?
DirtySanchez
27. 03. 2021 17.16
+1
Najbolj nevarni na cestah do starejši motoristi nad 50, ki mislijo da obvladajo svoj motor v resnici pa mu niso več kos, refleksov več skoraj ni, itd.
felix59 drugič
27. 03. 2021 18.50
+3
Motor obvladati ne pomeni dirkati z motorjem. Glede na pametno glavo se še dandanes z užitkom vozim z motorjem.
soseda
27. 03. 2021 20.09
+2
Starejši so malo bolj življensko izkušeni in tako jemljejo tudi vožnjo z motorjem. Oni ne rabijo super refleksov, ker ne polagajo ovinkov, ne prehitevajo, niso hrupni, ampak vozijo po pameti. Zato tudi ne rabijo pred sezono t.i. treningov, ker vedo, da je treba začeti po pameti. Oni ne rabijo biti opozorjeni, da je lahko pesek na cesti, hladen asfalt,....predvsem se zavedajo, da so ranljivejši v prometu. Oni ne ogrožajo ostalih prometnih udeležencev s svojim navijanjem, oni upoštevajo kulturo vožnje, oni se ne navijajo okoli ograj,.... Tako, da ne pisati neumnosti. Mimogrede, koliko se jih več ubije ali težko poškoduje, mladih ali starejših? Mladih! Je pa starejših motoristov mnogo več.
Rotter80
27. 03. 2021 17.09
+7
Sem motorist, a tu sta dve plati. Peljite se z motorjem v Avstriji, spostovali boste omejitev, a tudi noben kombi se ne bo prilepil na nas.
MesniBurek
27. 03. 2021 17.07
+3
Mene pa je zanimiv pojav, ko sem še nekaj let nazaj lahko opazil ogromno koles z pomožnim motorjem (Ciao, Bravo...). Nato se je država lotila "urejanja" te nevarnosti s tem, da državi in servisu plačaš za registracijo in tehničnega. Sedaj pa vidim stotine mulcou in fotrou na električnih skirojih, ki gredo isto hitro!
Komentator16381
27. 03. 2021 16.57
+8
Ljudje se za nespremljanje prometa tolažijo z "itak gre motorist zmeraj prehitro". Ko bi te naši majstri vidl kako se do nas (motoristov) obnašajo v avstriji, švedski ter drugod bi se zamislni..
slim386
27. 03. 2021 18.30
+0
Ajde Dolenjševik priznaj kateri izmed motoristov ti je ženo speljal?
slim386
27. 03. 2021 19.22
+0
Če bi bilo to res potem avtomatično odpadeš. Majhni možgani in še manjše orodje.
meadow_007
27. 03. 2021 16.55
-2
Sej ni cudno, motoristi prehitevajo vsepovsod, se vrivajo.. Da o kolesarjih ne govorin.. Mislijo da so edini na cesti deb.li
bucko1975
27. 03. 2021 16.39
+3
kje v Sloveniji pa imamo take lepe ceste kot je na sliki z motoristom?
klemzoid
27. 03. 2021 16.39
+13
Kolesarijo po sredi ceste, 2 metra desno je pa kolesarska steza? Le za koga? Videno vsak dan!
soseda
27. 03. 2021 20.16
+0
O kolesarskih stezah pa raje ne bi izgubljal besed. Sploh starejše so pravi rodeo, npr. kolesarska skozi Črnuče. Spotoma pa še, skoraj vsi avti, ki se vključujejo na cesto, kolesarske steze sploh ne upoštevajo, direkt do ceste, sem se reševal že sigurno 20 krat, tudi že padel in tudi že zadel v avto. Jaz skozi Črnuče samo po cesti, nič drugače.
Xxdproxx
27. 03. 2021 16.38
+9
Sami doktorji prometa se skrivajo za anonimnimi uporabniskimi imeni. V sloveniji je polovica udelezencev v prometu takih, ki sploh niso sposobni biti v prometu(od pescev naprej). Vsak naj gleda, da bo sam vozil varno, da bo imel malo vec spostovanja do soudelezencev v prometu in da je velikokrat na cesti potrebna kmecka logika z upostevanjem cpp, fizike in dimenzije vozil. Drugace je pa se malo nesrec, kakor ljudje vozijo.
morfo
27. 03. 2021 16.42
+4
morfo
27. 03. 2021 16.27
+10
Že po komentarjih se opazi kje je najvec arogantnega, prepotentnega folka ki misli da je cesta samoza njih. Med avtomobilisti. Žal sem tudi jaz med njimi, sempa tudi kolesar in motorist. In dokler se ne usedeš na kolo ti ni jasno koliko primitivnega folka je na cesti v SLO.
morfo
27. 03. 2021 16.43
+3
Niti bolani ljudje ne .....imajo pa vozniško...🤔
27. 03. 2021 16.57
-2
Dolenjševik@ ti raje vrni vozisko.. po tvojih komentarjih bi rekel da si ti tisti ki ogroza vse druge na cesti..
slim386
27. 03. 2021 18.24
-2
Tale dolenjševik je tipičen slovencelj. Samo js znsm vozit ostali so b.udale 🤣🤣🤣 pa mimogrede motoristi plačujemo cestnino
morfo
27. 03. 2021 19.43
-1
@Dolenjševik# Plačujem cestnino za 2 avta, za en motor, za skuter in 80€ licence za kolo.....kaj da tebi večjo pravico na cesti?🤔
soseda
27. 03. 2021 20.19
+0
Sem prvi, ki plača sorazmerno cestnino za kolo. Ampak, potem pa ne poskušam več voziti med luknjami 1 m od roba ceste.
borci333
27. 03. 2021 16.15
+4
enaka omejitev za avtomobile in motoriste ? a ne ? kolesarji pa sploh nimajo kaj iskat na cestah kjer je omejitev 50+ nimajo kaj iskat na odprtih cestah...
DaVinci
27. 03. 2021 16.09
+3
Veliko kolesarjev se ne zaveda,da avto ne ustavi v 1m ko gre 50km na uro.Voznik te lahko hitro spregleda se posebej na kriziscis in kolesar busne na prehod za pesce.se mi ze veckrat zgodilo. Ce mene vorasate bi avto mogel imeti vedno prednost.Tako pa imajo pevi in kolesarji podtuho.
morfo
27. 03. 2021 16.31
+0
Zato pa prilagodiš hitrost in vožnjo danim razmeram na cesti. Nikjer ne piše da če je omejitev 90 moraš vozit 90. In nikoli mi ni jasno da ko grem v coni 30 s kolesom 30 se mora zmeraj najti nekdo ki ti trobi in maha. Nima pa jajc da bi se ustavil in povedal s kom opravičuje svoja dejanja.
DaVinci
27. 03. 2021 16.44
+5
No Morfo pol pa kar skocinna prehod in raskiraj zivlenje.Jaz pocakam da avto ustavi ali pa odpelje.Ne upravicujem mojo prednost.
morfo
27. 03. 2021 19.45
-1
S tem komentarjem si samo pokazal tvojo kulturo v prometu in spištovanje CPP. V Nemčiji se naprehodu ustavijo če ga kot pešec samo pogledaš....
aco scer
27. 03. 2021 15.59
+11
Zavajanje s povzročitvijo nesreče glede enoslednih vozil. V kar so verjetno vključene nesreče, kjer so bili le sami udeleženi. Bi bilo veliko bolje še dodat koliko je dejansko nesreč, kjer je udeleženih več vozil, ne le motor, in kdo je kriv v tem primeru (nemci jo imajo, 2/3 je krivih voznikov avtomobilov za take nesreče). Ne pomeni da sočasno ne morejo biti za 2/3 odgovorni vozniki motorjev sami, pač..76 nesreč nesreč so povzročili sami, ampak mogoče je od tega le 12 takih, kjer je bilo udeleženo še drugo vozilo, kar ti poda pa točno zgoraj omenjeno, da so vozniki avtov povzročili 24, vključeni so bili pa v 36 takih incidentov. Ja, statistika ni lahka, če si iz FDV-ja :D
Komentator16381
27. 03. 2021 16.53
+4
Ja sej to, zgoraj omenjene nesreče so tiste, kjer je motorist zletel s ceste, v JVO ograjo itd. Ne pa da se je zaletel v drugo vozilo.. Bolj kot gledam so naši mediji vsi v riti..
NeMoresVerjet
27. 03. 2021 15.52
+11
Vecina kolesarjev pri nas sploh ne ve, da ko pesci preckajo cesto, rdeca velja tudi zanje. To, da preckanje prehoda za pesce z voznjo kolesa, predstavlja krsitev je pa sploh novica stoletja.
revolucijakorupcijafasizem
27. 03. 2021 15.41
+5
Še skiroje odstranit iz pločnikov pa bo
kampasutra
27. 03. 2021 15.40
+10
kot kolesar se držim na cesti roba kolikor se da, edino v primeru ko je cesta uničena se peljem proti sredini voznwga pasa. Obanšanje voznikov, 10 cm od mene vstric, trobeljnje iz objestnosti, včeraj je nekods q7 namerno prehiteval traktor ko sem se peljal naproti, zapeljal na pesek bankinoin za las zgrešil jarek. vdsakič si želim, da bi ustavil, ker bi ga olupil iz kože in drobivno potegnu ven, vendar taki pajaci in arogantneži so brezjajčniki na 2nogah iz oči v oči. PO drugi strani se zavedam, da nismo vsi kolesarji previdno v prometu. Tudi v razčinih koncih Slo je kulutra voznikov in kolesarjev različna.
morfo
27. 03. 2021 16.22
+2