Slovenija

UKC Ljubljana: Dveletno Nežo mama na lastno odgovornost in stroške odpeljala v Padovo na zdravljenje

Ljubljana, 18. 11. 2016 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hudo bolna dveletna Neža Arnolj ni več v ljubljanskem kliničnem centru. Potem ko so zdravljenje malčice v Londonu zavrnili, jo je mama na lastno odgovornost in stroške odpeljala v italijansko Padovo. Odpeljala naj bi jo na urgenco ene od klinik, brez kakršnega koli dogovora z italijanskimi zdravniki.

Nežina mama Zala Arnolj se odločno bori za svojega najmlajšega otroka.
Nežina mama Zala Arnolj se odločno bori za svojega najmlajšega otroka. FOTO: Damjan Žibert
V UKC Ljubljana so v sporočilu za javnost potrdili, da dveletne Neže Arnolj ni več v UKC Ljubljana. Kot so zapisali, jih je včeraj mati deklice po elektronski pošti obvestila, da bo hčerko še istega dne odpeljala v Padovo na lastno odgovornost in na lastne stroške. Deklico je spremljala medicinska ekipa UKC Ljubljana, so še sporočili. 

Po poročanju 24UR jo je mama na urgenco ene od klinik odpeljala včeraj popoldne, z zasebno reševalno službo, brez kakršnega koli dogovora z italijanskimi zdravniki. Neuradno pa naj bi Nežo v Padovi že pregledali in ji predpisali zdravila, so še poročali v 24UR.

Spomnimo. Nežo, ki je bila prej popolnoma zdrav in živahen otrok, so zaradi popuščanja srca v bolnišnico sprejeli konec avgusta. Njeno stanje se je hitro slabšalo, že dva tedna po začetku zdravljenja ni mogla več samostojno dihati in priklopili so jo na zunajtelesni krvi obtok. 27. septembra je deklica doživela možgansko kap, zdravniki so se odločili za odklop in paliativno oskrbo. "Nam so rekli, da srček ne more delati več sam zase in da glavica nima več polja zavedanja in da bo otrok takoj umrl. Mi smo se takrat prišli vsi poslovit od nje," je povedala Nežina mama Zala Arnolj. "Do takrat v diagnozo nisva dvomila," je dodala. A dekličino srce je po odklopu celo kljub infekciji zdržalo in bije še danes.

Starša zato zdravnikom, ki so ves ta čas skrbeli zgolj za paliativno oskrbo malčice, ne pa tudi za zdravljenje, ne zaupata več in začela sta iskati možnost za nadaljevanje zdravljenja v tujini.

Ta se je odprla pred dnevi, a so deklico nato v londonski otroški bolnišnici Great Ormond Street Children's Hospital zavrnili. Odvetnica družine Vanja Šisernik je takrat menila, da je bila za to kriva neformalna komunikacija med ljubljanskimi in londonskimi zdravniki. V listinski dokumentaciji, ki so jo poslali z UKC v London in jo je Šisernikova prejela, namreč ni bilo nobenega govora o transplantaciji srca. Se pa ta naenkrat omenja v zavrnitvi. Prav tako je nenavadno, da so londonski specialisti omenjali priključitev na zunajtelesni obtok, Neži pa so ga ljubljanski zdravniki odstranili že pred dvema mesecema, je Šišernikova povedala za 24ur.com.

Odvetnica je takrat menila, da je bilo Nežino zdravstveno stanje očitno predstavljeno na takšen način, da so v Ljubljani sposobni nuditi ustrezno zdravljenje, vendar starši zaradi nezaupljivosti tega ne dopustijo. Poudarila je še, da je za dekličino zdravje pomembna vsaka izgubljena ura.

V UKC Ljubljana so vse očitke ostro zavrnili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

heello
19. 11. 2016 17.38
+4
Draga Neža, vsi smo s teboj in tvojo družino, borite se in uspelo vam bo !
Bofur
19. 11. 2016 15.28
+9
Ta tragičen primer male Neže kaže na to, da v Sloveniji nimamo programa otroške srčne kirurgije, nimamo usposobljenih otroških srčnih kirurgov. Torej dejansko ne znajo v Sloveniji zdraviti takih srčnih napak pri otrocih. Zato Slovenci ne verjeti vsega, kar vam servirajo, in takoj, ko pride do težav, v tujino. München, Padovo, kamorkoli. Samo ne k nam.
LLLEPI
19. 11. 2016 15.22
+9
A niso polna usta vzajemnosti v nasih zavarovalnicah in zdravnikih.Seveda dokler placujemo sam nisem bil pri zdravniku ze 20 let torej sem ze kar nekj vplacal dobil pa nic nazaj in taksnih je ogromno.Torej zalaj zavarovalnice ne porabijo te vzajemnosti na taksnih primerih.A zato ker bi zmankalo za zavarovalniske direktorje in njihovo bando kamor sodijo seveda tudi nasi zdravniki.
ONniON
19. 11. 2016 14.58
+1
podpiram naraščanje revščine !
Jožajoža
19. 11. 2016 14.35
-6
tako se dela. to je njihova zasebna zadeva, zato nas nehajte utrujat s takšnimi nepomebnimi zgodbicami, ki se nas ne tičejo.
den456
19. 11. 2016 15.51
+5
Najbolj nepomembna zgodba na teh straneh si ti Jožajoža, s tvojimi "bistrimi" komentarji. Novice niso samo nogometni rezultati.
hoalo
19. 11. 2016 13.57
+20
po vsem tem kar so delali z onim malim ko so mu nogo pri nas hoteli odrezati ker druge da ni.....tu so že malo nežo pokapali dobesedno in ona ostane živa še vedno ja pa kateri bi še pol zaupal no, ne vem kaj se čudijo slo zdravniki, ja najbolje da so pacienti krivi in svojci....pa dajte no mir, pa ono gospo dajo na kemoterapijo ki raka sploh nima ona ki ga pa ma pa umre, pol onemu dajo narkozo z plinom zamenjajo cevi in nihče tega ni preverjal ja pa saj ja mora folk znoret ob takšnem zdravstvu plačujemo pa tak kot žuti, pol pa prideš k zdravniku si pa na vrsi čez dve leti če plačaš pa jutri....pa kje smo mi, istočasno pa zdravniki vsako leto stavkajo ker premalo zaslužijo po moje je to krivo premalo zaslužijo in pol to vpliva na njihovo presojo ali kako??? pa kdo je tu n...ali niso zdravniki šli v ta poklic ker so kao poklicani.... pa revčki delajo skoz cele dneve ja pa kaj boš pol več denarja še kaj če delaš skoz saj nimaš kaj kdaj zapraviti, kaj ti bodo tri hiše 5 avtov....če kao skoz delajo....
49mf5k0d
19. 11. 2016 12.56
+10
presadsitev srca?!, ki normalno bije! ... dobro je neža, da si, čim prej, odšla v padovo ... <3 držimo pesti zate
22
19. 11. 2016 13.43
+5
mk-a
19. 11. 2016 15.40
-5
in to ti piše sam strokovnjak... tipično slovenceljsko...
nevica
19. 11. 2016 12.50
+11
Po moje trenutno lep del dohtarjev dela cel šiht v zasebnih klinikah...Jaz bi bila lahko že pokojna, če ne bi šla samoplačniško k zdravniku...To je kruta resničnost. Anarhija v bolnišnicah, oderuško nastrojeni dohtarji, pa še šlamparija. V zasebnih klinikah pa popolnoma drug obraz....Zdravstvo je treba privatizirat, potem naj pa štrajkajo priti lastniku bolnice - ta jim bo dal knjižico tako kot v gospodarstvu, če ne bo dober zdravnik. Cena zdravstvenega dela bo odvins od konkurence, vsako dogovarjanje ceha, bi moralo biti pa kaznivo.
preprosto
19. 11. 2016 13.14
+13
Zdravniška zbornica ima samo en namen ščititi svoje kolege v belem in odločanje ali je ali ni bilo kdaj kja naorbe iz strani zdravnikov je bedasto. Kdaj pa je še kod o zdravnikov kaj odgovarjal za napako? Nikoli.
avtosijaj
19. 11. 2016 13.45
+2
Se popolnoma strinjam kompletno zdravstvo privatizirat pa bo cez noc red
preprosto
19. 11. 2016 18.20
+3
Ja se strinjam, vendar najvišje možne cene posegov, pregledov, materialia določi država, ukene se dodtano zavarovanje povsod bo dovolj obvezno zavarovanje brez doplačil, dražavi pa se plačuje najemnina bolnic, zdravstvenih domov.... No sedaj pa verjetno zagovorniki privat zdravstva (zdravniki) ne bi bili več za privat.
LLLEPI
19. 11. 2016 12.48
+6
Tako nasa drzava in zdravniki pustijo svoje ljudi na cedilu ko rabijo pomoc.Vazno je da jih lahko oboji gulijo z davki in uslugami ki so drage pa se smrtonosne
nevica
19. 11. 2016 12.21
+8
Normalno, saj to kar je "organiziral" UKC v Londonu ravno tako ni omogočilo ničesar pozitvnega, tako kot izkušnja v LJubljani. Popolnoma razumem, verjetno bi večina mam poskušala rešiti otroka.
preprosto
19. 11. 2016 13.12
+1
Ciymbalta
19. 11. 2016 12.21
-15
Ja pol pa bo še Italjanska bolnišnica kriva. Tuji zdravnikom zaupa, domačim pa ne kaj je to za ljudi
LLLEPI
19. 11. 2016 12.50
+11
Domaci so zadnje case zelo dobro pokazali iz kaksnega testa so in kaj znajo.Clovek bi razmislil ce bi jim zaupal svojega psa v zdravljenje kaj sele kaj drgega
preprosto
19. 11. 2016 12.17
+14
Stavka zdravnikov. Mar ne obstaja neka Hipokratova zaprisega.... Vsakič, ko nek bolnik ali pacient ne dobi pregleda, ali posega ali... ki je neposredna posledica vaše stavke, vsaj jaz to razumem tako, je kršenje Hipokratove zaprisege vsakega stavkakjočega zdravnika, pri tem pa jih podpirata sindikat in zbornica. KRIMINAL!!!! PA SE JE V TEJ SMERI SPLOH KDO UPAL RAZMIŠLJAT IN OPOZARJAT ZDRAVNIKE, MISLIM NA DRŽAVO, MEDIJE....?
nevica
19. 11. 2016 12.24
+21
Briga zdravnike! Le redkokdo je postal zdravnik, da bi res zdravil, večina vidi v tem nek prestižen in ugleden status ter več denarja....nekateri izhajajo kar iz zdravniških dinastij, torej je že v naprej jasno kaj bo otrok, ko zraste......
resslovenka
19. 11. 2016 11.33
+22
Prosim spoštujte željo staršev, da si želijo miru in se posvetiti zdravljenju malčice. Vsem vsevednim zagovornikom dosedanjega načina zdravljenja pa: Mislite da vse veste, ampak v resnici nič ne veste. Dejstvo! Lahko se obešate na svoje znanje, ki ni nujno zveličavno. Starši imajo vso tuzemsko pravico iskati pot do rešitve. Do konca, če hočete. Kar nekaj otrok je umrlo zaradi takih, ki mislijo da so naredili vse. Izkazalo pa se je nasprotno. Spoštujte te in vse starše, ki se podajo na pot iskanja mukotrpne rešitve in resnice. O kateri nimate niti malo pojma. Prepričana sem, da bo prišel dan, ko bosta starša spregovorila o zadevi pošteno in brez sprenevedanja. Pa potem pametujte.
Maček2
19. 11. 2016 11.36
+8
kokon12
19. 11. 2016 11.55
+4
nevica
19. 11. 2016 12.27
+0
Tako je. Naj Against kar neha moriti narod s svojimi "strokovnimi " vizijami in pljuvti po drugih, kot da je vseeveden in ve kdo kaj komentira....Pa mu osnovne logike manjka, ker ne zmore oceniti kdaj je šlo v postopku vse narobe....On se že ves čas spravlja na starše...
myphone
19. 11. 2016 11.03
+3
Vsak starš želi svojemu otroku najbolje, tudi ko gre za otrokovo zdravljenje. Obstajajo pa tudi starši, ki se ne morejo sprijazniti z dejstvom in mnenjem zdravniške stroke, da ima otrok neko neozdravljivo bolezen ali pa prirojeno napako, ki je ni mogoče uspešno pozdraviti in ker se ne morejo sprijazniti z realnim otrokovim zdravstvenim stanjem iščejo vse možne načine, da bi otroku povrnili zdravje, če tudi to ni možno. Dejstvo je, da je nad zdravniki tudi narava, ki odloča ali bo pacient ozdravel ali ne. Torej, zdravnik lahko za zdravljenje nekega pacienta s hudo boleznijo ali prirojeno napako vloži maksimalno znanje in napore, pa pacient kljub temu ne ozdravi ali pa umre, ker njegova bolezen ali prirojena okvara ni bila združljiva z življenjem.
Against
19. 11. 2016 11.11
-7
++++ zelo dober komentar------pa da jaz napišem nadaljevanje, konkretno ---------------zlasti za tiste, ki rantajo nad zdravniki, brezpogojno podpirajo mati v tej stvari kljub neumnostim, ki jih je naredila, pa jih ne bi bilo treba, kljub _nadaljni_ škodi, ki bi jo lahko preprečila, pa je zaradi svoje _ neumnosti _ ni.
resslovenka
19. 11. 2016 11.35
+5
Saj nimam besed. Še dva, ki "vesta vse". Kako patetično!
myphone
19. 11. 2016 11.45
-2
Še ena , ki si upa trditi, da narava ni močnejša in mogočnejša od človeka. O pravilnosti materine odločitve glede zdravljenja hčerke bo pa pokazal čas.
Metulj?ica2016
19. 11. 2016 11.56
+1
myphone in Against preberita si malo nižje moj komentar osebi POLIZEI, če vaju slučajno zanima mnenje oseb, ki smo bili par mesecev na tem oddelku.
kokon12
19. 11. 2016 11.59
+1
myphone,against: mislim, da vama je resslovenka v zgornjem postu odgovorila na vse dvome
WAYNE.ROO
19. 11. 2016 12.17
+1
muholovka
19. 11. 2016 12.18
+11
VSI, in ne samo nekateri starši se bodo do konca borili za svojega otroka. če so normalni. starš ne more biti realen, saj nismo roboti. spomnim se komentarjev pri Reneju, kako bodo mučili otroka z operacijami itd itd, ko bi lahko čisto prijetno živel brez noge. veste, koliko krat zdravniki postavijo napačno diagnozo? kar jim niti ne zamerim, ker vem, da so samo ljudje, pa čeprav so s svojo belo haljo oprali ljudem možgane, da so bogovi. zamerim pa jim njihovo aroganco, da napak ne priznajo. vsako jutro, večkrat na dan se spomnim na malo deklico in srčno upam in prosim, da bo z njo vse v redu, tako majhen otrok, nič kriv, nič dolžen, meni kot staršu bi se zmešalo.
nevica
19. 11. 2016 12.30
+1
Pa kaj posplošuješ Myphone? Tu gre za konkreten primer, kjer je očitno prišlo do zmote in nestrokovnega ravnanja. Mogoče ob drugačnem zdravljenju deklice sploh ne bi zadela kap....
apolon
19. 11. 2016 11.01
-3
saj ni res pa je.....
Against
19. 11. 2016 11.11
+6
Kaj ni res, pa je? Kaj je to za ena neumnost brez vsebine?
janezov uč
19. 11. 2016 10.48
-8
a lahko prosim nehate nabijat s to bolano sceno. poglejte mamo, čisti psiho, ki zdaj celo slo kuži s tem svojim psihiranjem, ovce pa nasedate.
gump3c
19. 11. 2016 11.06
+7
Against
19. 11. 2016 11.13
-3
Se strinjam z BOGOLJUBOM, kar potrujejo tudi dejstva, ki so jih navedli mediji (prepoved zdravljenja, odvoz deklice na urgenco (sic!) v Itiaijo brez dogovora z zdravniki, kjer zdravijo enako, kot bi naši zdravniki, pa še kakšna bedarija bi se našla.
Metulj?ica2016
19. 11. 2016 12.06
+6
joj kak bi jaz nekaterim privoščila, da bi bili kakšen mesec s svojim otrokom na tem oddelku...potem bi lahko govorili iz lastnih izkušenj in močno dvomim, da bi bilo njihovo mnenje enako
01xxy
19. 11. 2016 10.43
+7
Ti arogantni ljudje v belih haljah bodo morali odgovarjati za svojo nestrokovnost in šlamparijo. Da o empatiji ne govorimo. Za povzročitev invalidnosti ali smrti so kazni določene. In njihove bebave vzvišenosti bo hitro konec.
kokon12
19. 11. 2016 12.13
+3
vox populi
19. 11. 2016 10.36
-2
Čaki počakaj malo Neža zdaj je čas stavke pogajanj nesporazumov nesoglasij in nestrinjanja. Tvoj čas prihaja. Strokovnjaki so se odločili da tvoj problem NE SODI MED NUJNE in bo držalo. Ampak ura hočeš nočeš tika taka.
nevica
19. 11. 2016 12.35
+2
Strinjam se z sarkastičnem stališčem - res izgleda, kot bi se norčevali iz pacientov in še zaostrujejo....Policija bi jih morala v red spraviti, ker gotovo ogrožajo življenja s tem ravnanjem, ker kašen pacient sploh k zdravniku ne bo šel, pa bi moral - če bo mislil, saj itak stavkajo in me nihče ne bo niti pogledal....To je kriminal z zelo tragičnimi posledicami....pa zdravnika sploh ni poleg - pa je kriv. Vsi so krivi, ki štrajkajo.
Morana7
19. 11. 2016 10.33
+14
To za kar plačujemo bomo morali začet zahtevat tako ali drugače...plačujemo zdravstvo v katerem nato šparajo pri svojem osnovnem namenu, to je zdravlejnju pacientov, plačujemo za ceste, kjer prav tako denar ne gre tja kamor bi moral it, plačujemo šolstvo, da lahko vaš otrok sedi v razredu s tremi huligani, ki jim noben nič ne upa, ker je zaradi keša treba obdržat dijake...in tako dalje.....če grem v trgovino kupim mleko, na računu, piše mleko, iz trgovine odnesem mleko....Kaj pa v primeru države? Plačujemo vse živo, a tega dejansko ne dobimo. Zdravili se bomo vsak čas kar doma, v službe bomo šli po tirih, v šolah pa bodo samo še huligani, ostali pa se bodo šolali doma....
kr--en
19. 11. 2016 10.07
+5
Admin tule spodaj je precej komentarjev, ki bi jih moral zbrisati na podlagi vaši pravil. Zakaj se to ne ne dogaja in zakaj niso objavljeni nekateri povsem mirni in nežaljivi komentarji - kot je na primer tale. V vaših pravilih med drugim piše tudi tole: "nadlegovanje, grožnje ali povzročanje stiske oziroma neprijetnega občutka drugi osebi ali ljudem, razburjanje: pomeni objavo jeznih in podlih komentarjev;" Ali pa je po vašem nekatere ljudi zaželeno žaliti?