Slovenija

Dvigi v ZDA?

Ljubljana, 16. 10. 2009 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
6

Slovencem, ki so med 12. januarjem in 7. septembrom v Španiji plačevali s plačilnimi karticami, so morda ukradli podatke s kartic. Slovenske banke so jih obvestile in preventivno preklicale kartice.

V Activi je na voljo klicni center 24 ur dnevno s številko 05/666 12 56, v Bankartu pa na številki 01/583 41 83.

Med 12. januarjem in 7. septembrom naj bi nepridipravi vdrli v baze podatkov prodajnih mest v Španiji in se dokopali do podatkov s plačilnih kartic. Zato so slovenske banke komitente, ki so v tem obdobju v Španiji plačevali s karticami MasterCard, Visa in Maestro, obvestile o sumu zlorabe. Njihovih računov večinoma niso izpraznili, kljub temu pa so številni preventivno preklicali kartice ali vsaj spremenili PIN-kode.

Med oškodovanci so tudi tujci, ki so plačevali v Španiji. Nepridipravi so podatke dobili preko magnetnih stez na prodajnih mestih, kjer trgovci še nimajo POS-terminalov s čipskim sistemom branja kartic, transakcije pa opravljajo preko POS-terminalov in dvigov gotovine na bankomatih. Neuradno naj bi transakcije, natančneje kraje denarja, izvrševali tudi v ZDA.

Banke preklicujejo kartice

Denarnica
Denarnica FOTO: Reuters
V družbi MasterCard smo zaskrbljeni vsakič, ko se pojavi možnost, da bi imetniki kartic lahko imeli nevšečnosti. Če se imetniki kartic kadar koli znajdejo v skrbeh glede njihovega osebnega računa, naj se obrnejo na svojo finančno institucijo.

Banka Celje je bila obveščena, ''da obstaja sum prestrezanja podatkov s kartic na različnih prodajnih mestih v Španiji, vendar trenutno še ne beležimo nobene zlorabe kartic, ki jih izdajamo, to je MasterCard in Visa''. O možnosti zlorabe jih je obvestil procesni center Activa na podlagi obvestila MasterCarda in Vise.

Imetnike kartic, ki bi lahko bile predmet zlorabe, so obvestili in jih seznanili, da bodo izvršili blokacijo in brezplačno menjavo kartice. ''Hkrati smo imetnika kartice seznanili, da je do prejema nove kartice poslovanje z obstoječo v tujini omejeno, še vedno pa lahko s kartico nemoteno posluje na vseh napravah, ki za potrjevanje transakcij zahtevajo PIN." Kartice so uvrstili na posebno listo, ''kar pomeni, da so blokirane transakcije preko magnetne steze v vseh državah, razen v Sloveniji in na Hrvaškem, še vedno pa so imetnikom omogočene transakcije na napravah, ki zahtevajo potrditev s PIN''.

Tudi v Gorenjski banki do dejanskih zlorab kartic ni prišlo, čeprav bi bilo lahko ogroženih več kot 200 njihovih komitentov. Svetovali so jim preklic kartic, nove lahko pričakujejo v nekaj dneh. ''Prav tako ni povsem nujno, da so bili podatki o karticah tudi res pridobljeni, ker pa obstaja utemeljeni sum, smo seveda ukrepali, da morebitne zlorabe preprečimo.'' Preiskava, na kakšen način naj bi bili ukradeni podatki, še traja, vendar pa je po vsej verjetnosti res prišlo do vdora v bazo podatkov prodajnih mest v Španiji. ''S tako pridobljenimi podatki so možne transakcije le na opremi, ki ni čipsko prilagojena in omogoča transakcije še prek magnetne steze. Takih kartic pa Gorenjska banka nima.'' Če bi prišlo do zlorabe, bi vse nastale stroške krila banka.

''Imetnike kartic, za katere obstaja možnost, da so bili podatki o njihovi kartici v Španiji prestreženi, smo takoj obvestili. Istočasno smo tem karticam deloma omejili poslovanje in za vse imetnike naročili nove. Po prejemu novih kartic bomo imetnikom izročili nove in blokirali stare, brez kakršnih koli stroškov zamenjave. S takim načinom bomo preprečili vsako možnost nadaljnje zlorabe,'' so sporočili iz banke Volksbank, kjer dejanskih zlorab sicer ni bilo.

''Preprečevanje prevar in zaščita finančnih informacij, s tem pa varovanje imetnikov plačilnih kartic, je glavna prioriteta v družbi MasterCard. Vsaka možnost ogroženosti podatkov imetnikov plačilnih kartic in obstoj tveganja njihove zlorabe je zato razlog za zaskrbljenost. Če zaznamo situacijo, ki bi lahko pomenila tveganje za podatke o imetnikih plačilnih kartic, v sodelovanju s svojimi strankami, ki izdajajo MasterCardove plačilne kartice, imetnike kartic obvestimo o možnosti tveganja. Ti lahko tako ukrepajo za zaščito informacij o računu, ki lahko vključujejo tudi novo izdajo kartic,'' so sporočili iz MasterCarda.

S kartico ravnajte kot z denarjem

MasterCard
MasterCard FOTO: Reuters
Visa
Visa FOTO: Reuters
Če vas kdo pokliče iz banke, bo praviloma od vas zahteval ime in priimek ter kvečjemu zadnje štiri številke kartice. Nikomur ne dajajte polne številke bančnega računa ali celo PIN-kode!

Slovenska policija o navedenih zlorabah ni bila uradno seznanjena. Opozarjajo pa, da je treba s karticami ravnati previdno: ''Kartice in osebna gesla (PIN-kode) ne shranjujemo skupaj. Kodo si je treba zapomniti. Če to ni mogoče, naj bo zapisana samo na način, ki bo znan imetniku kartice (v obliki telefonske številke, napačnem zaporedju, v obliki črk …). Nikomur in nikoli ne sporočamo podatkov s kartice ali osebnega gesla na podlagi telefonskega pogovora ali po elektronski pošti. Nihče, ki ima resne poslovne namene, tega tudi ne bo zahteval."

"Kartica mora biti med poslovanjem vedno v lastnikovem vidnem polju in nikoli ne zaupamo PIN-kode drugim osebam. Pred dvigom na bančnem avtomatu ga vizualno pregledamo in iščemo dodatne nameščene predmete, kot so razna držala in stojala za reklame, obvestila, dodatni nastavki na režah za kartico, žičke na ustjih rež … Iščemo kar koli, kar se že vizualno ne poda k bančnemu avtomatu. Če opazimo kakršen koli 'dodatek', takoj obvestimo policijo na 113 ali Bankart in Active.''

Še nekaj najosnovnejših pravil za varno poslovanje s karticami na Cekin.si.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ForwardThinking
13. 11. 2009 17.41
To banke kr same kradejo iz računov. ali pa je država začela krasti iz računa svojih državljanov, saj nimajo več kje ukrasti denarja so se pa na nas spravli. Spraznili so pokojninsko blagajno, pa krivdo zvalili na upokojence, da preveč odžirajo... kriva je pa samo politika. Za vse tegobe tega sveta!
odbogaposlan
16. 10. 2009 15.58
To je samo uvertura v VELIKEGA BRATA¨ in v NEW WORLD! kjer je zapsiano spraznili bodo vaš račun, vas pa bo bilo strah!
odbogaposlan
16. 10. 2009 15.57
lopovske banke kradejo svoje kliente!
ninja.subversion
16. 10. 2009 14.27
varen sistem poslovanja ne obstaja in ne bo nikoli obstajal, ne glede na vrsto placila oz tehnologijo. tudi roparji gredo v korak z casom
gostgozd
16. 10. 2009 12.27
hmmm: ali so "nepridipravi vdrli v baze podatkov prodajnih mest v Španiji" ali pa "Nepridipravi so podatke dobili preko magnetnih stez na prodajnih mestih" (ali sem samo preveč lačen, da bi videl pravo povezavo) Mimogrede pa - morda kdo ve kako je z vračilom "izgubljenega" denarja v takem primeru? Ga dobimo nazaj? (saj nismo mi krivi, če neki banki ukradejo naše podatke?)
ACEG
16. 10. 2009 10.40
Očitno je, da so lopovi tehnično in fizično prehiteli izdajatelje teh kartic. Kaj sedaj?Ali izdajatelji kartic pogruntajo kaj novega ali pa spet gotovina?