EU volitve

DVK potrdila vseh 14 vloženih kandidatnih list za Evropske volitve

Ljubljana, 26. 04. 2019 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K./ STA
Komentarji
4

Državna volilna komisija (DVK) je na seji potrdila vseh 14 doslej vloženih kandidatnih list za volitve osmih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Rok za vložitev kandidatur se sicer izteče opolnoči. Uradno se je začela tudi volilna kampanja.

Državna volilna komisija (DVK) je na seji potrdila vseh 14 doslej vloženih kandidatnih list za volitve osmih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament.

Tudi stranka Zeleni Slovenije je vložila svojo kandidatno listo za volitve v Evropski parlament. Njihov cilj je dobiti najmanj enega evropskega poslanca, želijo pa si tudi mesto komisarja za okolje in prostor.

Kandidatne liste so vložile vse parlamentarne stranke: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarno SLS, ter LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS in SNS. Poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se.

DVK je na današnji seji preizkusila zakonitost vloženih list in jih tudi vse potrdila.

Rok za vložitev poteče ob polnoči

Rok za vložitev kandidatur sicer še ni potekel, saj imajo stranke in liste za to čas še do polnoči. Če bo v tem času vložena še kakšna kandidatura, jo bodo člani DVK potrjevali v soboto. A zaenkrat vložitev dodatnih kandidatur ni napovedana, je na seji pojasnil predsednik DVK Anton Gašper Frantar.

Seznam potrjenih list pa bodo z žrebom predvidoma določili v torek, 30. aprila, ko bo torej znano, kakšen bo vrstni red kandidatnih list na glasovnici.

Pred evropskimi volitvami, ki bodo 26. maja, se je danes uradno začela tudi volilna kampanja. Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
27. 04. 2019 08.47
+1
Kar ima duh po komunistih in udbovsko miselnostjo preskočiti, platno imamo v rokah !