Slovenija

DVK sodnikom: Ponovno premislite o (ne)sodelovanju v volilnih komisijah

Ljubljana, 18. 01. 2024 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je na predsednico Slovenskega sodniškega društva dr. Vesno Bergant Rakočević in na predsednika Sodnega sveta Vladimirja Horvata naslovil dopis s pozivom k ponovnemu premisleku o (ne)sodelovanju v volilnih komisijah.

"Kot predsednik samostojnega in neodvisnega državnega organa, ki skrbi za zakonitost volitev in usklajuje delo volilnih komisij, sem dolžan izraziti skrb zaradi sklepov, ki jih je 4. januarja 2024 sprejel glavni odbor Slovenskega sodniškega društva in se med drugim nanašajo tudi na možnost nesodelovanja sodnikov v volilnih komisijah ob izvedbi junijskih volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament," je uvodoma zapisal predsednik DVK Peter Golob.

Peter Golob
Peter Golob FOTO: Bobo

Trenutno je v delo volilnih komisij vključenih 156 sodnikov (iz sodniških vrst je imenovanih 20 predsednikov volilnih komisij volilnih enot in njihovih namestnikov, 88 predsednikov okrajnih volilnih komisij in 46 njihovih namestnikov ter predsednik DVK in njegova namestnica). Po besedah Goloba so predsedniki volilnih komisij in njihovi namestniki iz vrst sodnikov garant neodvisnosti in varuhi zakonitosti volitev, zato je njihova vloga v volilnem procesu izjemnega pomena.

"Podpiram prizadevanja sodnikov za uresničitev ustavne odločbe za ureditev plačnega položaja, vendar pa obenem opozarjam, da je dolžnost vseh, ki smo imenovani v volilne komisije (predsedniki in njihovi namestniki, člani in njihovi namestniki, tajniki in njihovi namestniki), da moramo volitve izpeljati in pri tem spoštovati načela pravne države," je zapisal. 

Kot dodaja, bi bila izvedba volitev v primeru uresničitve napovedi o odstopu sodnikov iz volilnih komisij otežena, prav zato je, kot pravi, kot predsednik Državne volilne komisije sodnike dolžan pozvati k ponovnemu premisleku o (ne)sodelovanju v volilnih komisijah. "Ob tem naj spomnim, da je DVK svoje obveznosti do vseh, ki delujejo v volilnih organih, vselej pravočasno izpolnila in bila vedno v strokovno oporo in pomoč," je poudaril Golob.

Slovensko sodniško društvo in Sodni svet je tudi zaprosil, naj čim prej sporočita, kakšna je njuna dokončna odločitev glede sodelovanja v volilnih komisijah. Ob predvidevanju, da bodo roki za volilna opravila začeli teči v prvi polovici marca, bo namreč DVK morala postopati v skladu z volilno zakonodajo, ki ji med drugim nalaga tudi dolžnost imenovanja volilnih komisij.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
18. 01. 2024 16.33
Ne rabimo EU poslancev !
tv1206802
18. 01. 2024 15.17
Sosedova Štefka tudi zna dati podpis na razglas volitev in dodatno dati v žep 500€.
borjac
18. 01. 2024 14.14
+4
Sodniki imajo polna usta Ustave RS, vendar iz Ustave hočejo slamo tisto kar jim paše, ob grožnjah o blokadi EU Volitev, pa so popolnoma pozabili na pravice Državljanov Slovenije, osnovna pravica državljanov Slovenije je pravica do volitev, če pa kdo nam Državljanom to pravico ovira, je to kaznivo dejanje, pa človek se vpraša, le zakaj bi njm po hitrem postopku reševalki Ustanovne odločbe, če pa Sodniki in tožilci kršijo Ustavo z oviranjem Ustavne pravice do volitev, sicer pa koliko Ustavnih odločb je še na čakanju ?? mislim da kar nekaj, in ne vidim vzroka da bi ravno to Odločbo o Sodniških in Tožilskih plačah reševali pod nujno, a ostali pa lahko čakajo ??? nekater Odločbe so reševali po par let , pa se Sodniki niso nič razburjali, ko oni vlečejo po Sodiščih tožbe po 5 let , in to z namenom da le te zastarajo, te iste Sodnike to prav nič ne moti, da obsodijo pedofila na za desetletja dolgo nadlegovanje otrok na 3 leta in 1o mesecev, in bo ta pedofil lahko zunaj že po 2 letih, jih tudi nič ne moti, to da je več kot očitno kako Kavaški klan podkupuje Sodnike da vlečejo proces v nedogled in umaknejo dokaze, pa čeprav so v Srbiji in Italiji na podlagi istih dokazov te kriminalce že obsodili na dvajset let, kot pa se vidi bodo naši "pošteni" sodniki te morilce izpustili na prostost, tudi to te sobnike nič ne moti...... le kaj naj si povprečen državljan misli o njih ??
ROMELS
18. 01. 2024 13.29
+4
Štrajka elita katera ima mastne plače. Rabimo diktaturo, da vzpostavi red. Demokracija pa je ustvarjena za tatove.
Peklenšček
18. 01. 2024 13.15
-3
Matr, pogle koga vse nau pernati najel da bo sodnike spet nasral. Jaz upam da bo vsaj ta sodna veja oblasti dosegla nekaj kar je normalno za demokratično državo! Ker če se pa še tile pokakajo pol smo pa res v riti.