Slovenija

DVK z navodili za izvedbo lokalnih volitev in volitev v državni svet

Ljubljana, 30. 08. 2022 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna volilna komisija je sprejela rokovnik volilnih opravil za izvedbo volitev v državni svet, ki bodo 23. in 24. novembra, ter rokovnik za izvedbo lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra 2022. Poleg tega so člani DVK sprejeli tudi navodila volilnim komisijam volilnih enot za izvedbo volitev v državni svet in navodila občinskim volilnim komisijam za izvedbo lokalnih volitev.

Roki za volilna opravila za volitve v državni svet začnejo teči 1. septembra. Predstavniki lokalnih skupnosti lahko kandidaturo za člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov vložijo do vključno 23. oktobra, interesne organizacije pa lahko kandidature za člane državnega sveta – predstavnike funkcionalnih interesov vlagajo do vključno 24. oktobra. Volitve predstavnikov lokalnih interesov v državnem svetu bodo 23. novembra, volitve predstavnikov funkcionalnih interesov pa 24. novembra.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: AP

Roki za volilna opravila za izvedbo volitev županov in občinskih svetnikov začnejo teči 5. septembra. Politične stranke lahko kandidate za lokalne volitve določajo do 20. oktobra, kar je tudi skrajni rok za zbiranje podpore skupin volivcev in vlaganje kandidatur. Lokalne volitve bodo 20. novembra, morebitni drugi krog volitev župana, kjer bo to potrebno, pa 4. decembra. 

DVK organizatorje Ljubljanskega maratona opozarja, naj zagotovijo nemoten dostop do volišč

Državna volilna komisija je prejela obvestilo organizatorjev Ljubljanskega maratona, da bo ta dogodek potekal isti dan kot volitve predsednika republike, torej 23. oktobra 2022. Volivke in volivci morajo imeti ves čas glasovanja, torej med 7. in 19. uro, zagotovljen neoviran dostop do volišč, kar bi bilo zaradi zapor cest v času maratona zagotovo močno oteženo in nekaterim celo onemogočeno. 

Zato DVK organizatorje maratona opozarja, da naj z vidika uresničevanja volilne pravice zagotovijo nemoten dostop do volišč v času glasovanja oz. v nasprotnem primeru razmislijo o možnosti prestavitve termina maratona. DVK bo o tem obvestila tudi predsednico Državnega zbora RS, ljubljanskega župana in Upravno enoto Ljubljana. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
30. 08. 2022 20.13
+1
Državni svet bi bilo potrebno ukiniti . To je samo neki nekoristni oz.škodljivi klub starcev
bonkintos
30. 08. 2022 17.48
+1
dvk in vučjaka izgnati na jahorino da bodo enkrat poštene volitve...
umetnik1234
30. 08. 2022 17.28
+2
Državni svet bi morali ukiniti !!!
SlepiSlovenc
30. 08. 2022 17.09
+1
Jih ne rabimo. Jajck je odletu.