Slovenija

Dvojezične table problem zaradi korupcije?

Celovec, 17. 08. 2009 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koroški Slovenci so vložili tožbo zaradi suma korupcije pri (ne)postavljanju dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem. Vložili so tudi zahtevek za nadaljevanje postopka proti Dörflerju.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je pri posebnem tožilstvu na Dunaju vložil ovadbo zaradi suma korupcije, ker je tožilstvo ustavilo preiskave zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške Gerharda Dörflerja. Slednjega so preiskovali zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri dvojezičnih tablah. NSKS je obenem vložil zahtevek za nadaljevanje postopka proti Dörflerju.

Je Dörfler res zgolj brezglavo ubogal Haiderja in zato ni kazenskopravno odgovoren?
Je Dörfler res zgolj brezglavo ubogal Haiderja in zato ni kazenskopravno odgovoren? FOTO: Reuters

Avstrijski tednik Falter je začel pretekli teden objavljati dokumente, ki naj bi dokazovali hude nepravilnosti v avstrijskem sodstvu pri politično perečih postopkih. Prvi objavljeni primer prikazuje razloge za ukinitev preiskav proti Dörflerju, ki ga je NSKS leta 2006 zaradi prestavljanja krajevnih tabel in neuresničevanja odločb ustavnega sodišča o dvojezični topografiji ovadil zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Kot razkrivajo v Falterju objavljeni dokumenti, so preiskave proti Dörflerju med drugim ukinili z utemeljitvijo, češ da nima nobene pravne izobrazbe in da je brez pomisleka upošteval mnenje svojega tedanjega 'mentorja', umrlega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Vprašljivo naj bi zato bilo, ali je bil Dörfler sploh sposoben preceniti kazenskopravno razsežnost svojih dejanj, zaradi česar naj ne bi bilo namena za storitev kaznivega dejanja.

Kot je danes na novinarski konferenci ocenil predsednik NSKS Karel Smolle, gre za očiten primer korupcije, saj naj bi se državno tožilstvo s takimi utemeljitvami za ukinitev postopka 'politično vmešalo'. Obravnavana zadeva tako niti ni prišla do neodvisnega sodnika, poudarja Smolle.

Ker obstaja sum, da so na državnem tožilstvu politično ukrepali v korist Dörflerja, Haiderja, proti kateremu je bil sicer postopek ustavljen samodejno zaradi njegove smrti, ter v korist Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ), je NSKS pri posebnem državnem tožilstvu za boj proti korupciji na Dunaju vložil ovadbo zoper osumljene odgovorne na državnem tožilstvu v Celovcu ter na ministrstvu za pravosodje na Dunaju.

Vouk vztraja, da gre za kršenje odločb ustavnega sodišča.
Vouk vztraja, da gre za kršenje odločb ustavnega sodišča. FOTO: POP TV

Podpredsednik NSKS Rudi Vouk je danes odločno zavrnil trditve avstrijske pravosodne ministrice Claudie Bandion-Ortner, da je bil postopek zoper Dörflerja ustavljen, ker z njegovem ukrepanjem proti postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel ni "nastala nikakršna škoda" in da ni bila kršena "nobena subjektivna pravica pripadnikov narodne skupnosti".

"Mar ustavni red in manjšinske pravice niso nikakršno dobro?" se je vprašal Vouk in poudaril, da je ustavno sodišče medtem izdalo že 18 odločb o dvojezičnih krajevnih tablah. "Še nobena od njih ni bila uresničena in v drugi avstrijski republiki doslej ni bilo niti ene same sankcije za kršitev manjšinskih pravic," je bil jasen Vouk.

NSKS je poleg ovadbe zaradi suma korupcije in zlorabe uradnega položaja pri ukinitvi postopka proti Dörflerju vložil še zahtevek za nadaljevanje preiskav zaradi suma, da je Dörfler pri neuresničevanju odločb ustavnega sodišča o dvojezičnih krajevnih tablah zlorabil uradni položaj.

Dörflerja ovadili tudi Zeleni

Medtem so Dörflerja zaradi prestavljanja krajevnih tabel v letu 2006 zaradi suma zlorabe uradnega položaja ponovno ovadili tudi Zeleni. Kot je v izjavi za javnost danes sporočil predstavnik Zelenih za manjšinska vprašanja Wolfgang Zinggl, v ovadbi zatrjujejo, da je Dörfler javno priznal, "da je v preteklosti vede in namenoma kršil veljavno ustavno pravo in odločbe ustavnega sodišča". Zato je po oceni Zinggla očitno, da je Dörfler s prestavljanjem krajevnih tabel in neuresničevanjem odločb ustavnega sodišča zlorabil uradni položaj.

Zinggl je sicer tudi mnenja, da zahtevek NSKS za nadaljevanje postopka proti deželnemu glavarju avstrijske Koroške ni najbolj primerno sredstvo za sprožitev vnovičnih preiskav. To se lahko po njegovem mnenju doseže le z novo ovadbo. Podoben dvom je sicer danes izrazil tudi podpredsednik NSKS Vouk.

Proti razstavi v spomin na Haiderja

Koroški Slovenci nasprotujejo razstavi v spomin na Haiderja.
Koroški Slovenci nasprotujejo razstavi v spomin na Haiderja. FOTO: Reuters

NSKS je danes predstavil tudi izjavo proti načrtovani razstavi v spomin umrlega deželnega glavarja Haiderja, ki jo nameravajo odpreti ob prvi obletnici Haiderjeve smrti 11. oktobra v nekdanjem bunkerju pod Križno goro v Celovcu, ki so ga za zaščito pred zračnimi napadi naredili nacisti.

S to razstavo naj bi BZÖ zlorabljal pokojnega in s tem postavil spomenik hudo sporni osebi, deželnemu glavarju, ki je zapustil globoko zadolženo, socialno osiromašeno deželo, in ki je številnim ljudem prizadejal škodo in trajno škodoval ugledu dežele avstrijske Koroške in Republike Avstrije.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simonax
08. 09. 2009 12.17
ukinit manjšine, pa še daenar bi ostal
porka.malorka
18. 08. 2009 12.57
Potrebno bi blo ukint vse manjšine pa bi bil mir.
Morana7
18. 08. 2009 11.43
Plebiscit je bil v vsaki naši zgodovinarski knjigi si lahko pogledate kakšna akcija je takrat bila v prid priključitve Avstriji, ljudje so dejansko menili, da jim bo boljše, bili so prevarani pika.... Pred plebiscitom bi se še dalo kaj storiti a žal je bila akcija jugo vojske prepozna. To da se morajo ti naši zamejski slovenci, pa ne samo na tej meji še danes boriti za osnovne pravice kar se jezika tiče pa je predvsem odraz naše jebivetrske politike, ki manjšinam pri nas ugodi za naše manjšine pa ne poskrbi, kakor bi lahko v smislu vzajemnih meddržavnih pogodb. Naše politike zamejci zanimajo samo v času volitev in resnično me zanima, kdaj jim bodo vrnili milo za drago z bojkotom le teh.
luciluk
18. 08. 2009 08.54
-Asgard- zopet se oglaša nekdo, ki nima pojma kaj se je dogajalo po koncu WW1. Koroške Slovence je prodal Srbsk ikralj Karadžordževič, in njegov potomec, bi rad sedaj nazaj rezidenčne objekte v SLO!!!!! Tej prek1leti rodbini srbskih kraljev, bi bilo potrebno z zakonom prepovedati prehod, vstop in prelet preko SLO. Kakor brezbrižno in brezsrčno je srbski dvor barantal s Slovensko Koroško, tako jim je zahod odvzel Kosovo. Saj ko je Z Evropa pogledala samo 100 let nazaj v zgodovino Balkana so takoj opazili da so Srbi največji izdajalci J Slovanov v vsej njihovi zgodovini. Prav tako je bilo vsaj minimalno zadoščeno pravici, ko so izgubili Kosovo; srce Srbije. Koroška je srce Slovenije!!!!!!!! Na Koroškem so vsi največji kulturni, zgodovinski in verski objekti Slovencev!!! Kranjci smo dejansko kolonisti Karantancev, še iz časov, ko je na LJ barju živelo max.1500 ljudi. Premalo sodobni zgodovinarji preučujejo zgodovino S Koroške. Kot zanimivost: Avstrija še vedno ne dovoli zgodovinarjem vpogled v vojaška dogajanja na Koroškom od l1919 naprej, prav tako ne dovoli vpogleda v volilne glasovnice (ki so arhivirane), ter vpogleda v osebno korespondenco častniškega kadra, ki je deloval na Koroškem v l.1919. Le zakaj ????? Verjetno lahko najdemo v BG podoben molk in zanikanje. A bog je le eden in pravičen. Zato je Srbom tudi odvzel Kosovo. Oko-za-oko...............!!!!!!!!!
luciluk
18. 08. 2009 08.49
-Asgard- zopet se oglaša nekdo, ki nima pojma kaj se je dogajalo po koncu WW1. Koroške Slovence je prodal Srbsk ikralj Karadžordževič, in njegov potomec, bi rad sedaj nazaj rezidenčne objekte v SLO!!!!! Tej prek1leti rodbini srbskih kraljev, bi bilo potrebno z zakonom prepovedati prehod, vstop in prelet preko SLO. Kakor brezbrižno in brezsrčno je srbski dvor barantal s Slovensko Koroško, tako jim je zahod odvzel Kosovo. Saj ko je Z Evropa pogledala samo 100 let nazaj v zgodovino Balkana so takoj opazili da so Srbi največji izdajalci J Slovanov v vsej njihovi zgodovini. Prav tako je bilo vsaj minimalno zadoščeno pravici, ko so izgubili Kosovo; srce Srbije. Koroška je srce Slovenije!!!!!!!! Na Koroškem so vsi največji kulturni, zgodovinski in verski objekti Slovencev!!! Kranjci smo dejansko kolonisti Karantancev, še iz časov, ko je na LJ barju živelo max.1500 ljudi. Premalo sodobni zgodovinarji preučujejo zgodovino S Koroške. Kot zanimivost: Avstrija še vedno ne dovoli zgodovinarjem vpogled v vojaška dogajanja na Koroškom od l1919 naprej, prav tako ne dovoli vpogleda v volilne glasovnice (ki so arhivirane), ter vpogleda v osebno korespondenco častniškega kadra, ki je deloval na Koroškem v l.1919. Le zakaj ????? Verjetno lahko najdemo v BG podoben molk in zanikanje. A bog je le eden in pravičen. Zato je Srbom tudi odvzel Kosovo. Oko-za-oko...............
demidov6
18. 08. 2009 00.13
v Avstriji nej bodo vse table u nemscin, v Sloveniji v slovenscini v Italiji pa italjanske. Ne rabmo dvojnih tabel. Problem resen.
alterego
17. 08. 2009 21.43
koroški Slovenci nad Ruplom niso bili ravno navdušeni
unja1m
17. 08. 2009 20.17
dejmo jim pomagat...po sistemu bolni zdravega nosi
punca08
17. 08. 2009 19.52
Ka pa naši posranci naredijo za naše rojake?? ka pa predstavniki naših zamejcev naredijo za naše rojake?? sam dobre cvenke vlečejo - to je!!
naivna
17. 08. 2009 19.11
Tale zgodba zaradi dvojezicnih napisov traja ze cez 60let... Eni bi ze mogli popustit, saj ce si tam rojen si Avstrijc in razumes Nemsko, vsaj tako je moje mnenje.
Uporabnik113189
17. 08. 2009 18.56
Rudi Vouk se je končno lotil težav na pravem koncu. Demokracija je pač naporna, ker se mora vsakdo za svoje pravice boriti. Haider je odkrito nasprotoval slovenskemu narodu na Koroškem in izrabil vsako slamico in še tako majhno luknjo v zakonodaji za napad na slovence. Rudi Vouk je pokazal, da tudi slovenci znajo brati zakone in jih tudi aktivno uporabiti, ne pa samo pasivno čakati, da se bo svet spremenil.
Nad.oblaki
17. 08. 2009 18.26
Kva jokarjo Koroščci prodal so srce Avstrijcem sedaj pa naj trpijo njihovo nadvlado.
odbogaposlan
17. 08. 2009 17.30
Sodstrvo za posrat.
odbogaposlan
17. 08. 2009 17.30
Tako je v vsaki EU državi!