Slovenija

Dvojno triglavsko jezero po 30 letih dobilo priložnost, da se povrne v naravno stanje

Bled, 10. 06. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
60

V Dvojnem triglavskem jezeru so se zaradi jezerskih zlatovčic, ki so pojedle plankton, alge tako razrasle, da jezero gnije. V skoraj 30 letih, odkar je človek vanj vnesel invazivno ribo, razen posamičnih poskusov biologov in ribičev prave sanacije še ni bilo. In to kljub temu, da so rešitve bile na dlani, a se zanje denar nikoli ni našel. Zdaj se bo le premaknilo – zlatovčico in pisanca, ki so ga naknadno v jezeru odkrili pred nekaj leti, bodo ribiči začeli izlavljati še ta mesec.

Rib pred 29. leti v Dvojnem triglavskem jezeru ni bilo. Ljudje so nato nepremišljeno vanj vselili jezersko zlatovčico, ki je plenila plankton in tako porušila občutljivo naravno ravnovesje. Jezero je začelo vidno umirati in po sedmih letih so ribe iztrebile dve planktonski vrsti.

V Dvojnem triglavskem jezeru so se zaradi zlatovčice, ki jo je pred skoraj 30 leti vanj vnesel človek,  razrasle alge in izumrli sta dve planktonski vrsti.
V Dvojnem triglavskem jezeru so se zaradi zlatovčice, ki jo je pred skoraj 30 leti vanj vnesel človek, razrasle alge in izumrli sta dve planktonski vrsti. FOTO: Maja Korošec

Planktonski rakci so imeli v alpskem biseru sicer pomembno vlogo. Prehranjevali so se z algami in tako preprečili, da se niso razrasle. In ker planktona ni bilo več, so se alge poleti začele nenadzorovano množiti, jeseni pa gniti in s tem porabljati kisik v jezeru, je že pred časom pojasnil biolog Anton Brancelj z Nacionalnega inštituta za biologijo, ki si je ves čas prizadeval, da bi alpsko jezero rešili in mu vrnili prvotno življenje. "Čim pa ni kisika, se začnejo nekateri negativni ali nezaželeni kemijski procesi, ki poslabšajo kvaliteto vode," je razložil.

Ribiči so leta 1999 in 2000 že poskušali izloviti ribe z mrežami, a so bili neuspešni, saj bi postopek morali večkrat ponoviti, a država ni imela posluha za rešitev problema – denarja zanj ni našla. Vse do danes.

Zgoraj jezerska zlatovčica (salvelinus alpinus), v sredini in spodaj pisanca (phoxinus phoxinus).
Zgoraj jezerska zlatovčica (salvelinus alpinus), v sredini in spodaj pisanca (phoxinus phoxinus). FOTO: arhiv ZZRS
Projekt VrH Julijcev – izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov TNP vključuje devet partnerjev. Vrednost projekta, ki se bo zaključila novembra 2022, je skoraj 3,7 milijona evrov, sofinancirata pa ga evropski sklad za regionalni razvoj ter ministrstvo za okolje in prostor. Izboljšanje stanja Dvojnega jezera je le del projekta, ki je sestavljen iz osmih vsebinskih sklopov, velja pa za enega prednostnih in najtežjih ciljev. Andrej Arih, TNP

Projekt VrH Julijcev – na vidiku aktivnosti za izboljšanje stanja Dvojnega jezera

V Javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) opažajo, da se stanje Dvojnega jezera zadnja leta slabša, kar se odraža v kakovosti vode in življenju v jezeru. Projekt VrH Julijcev naj bi razmere izboljšal, je na novinarski konferenci na Bledu napovedal Tomaž Kralj iz TNP. V projekt je vključenih več ukrepov, saj razraščanje alg poleg rib pospešujejo tudi drugi dejavniki. 

Dvojno jezero dodatno bremenijo odpadne vode iz planinske koča ob njem, je povedal Kralj. Čeprav je bila v kočo leta 2010 vgrajena čistilna naprava, pa ta ne deluje, kot so pričakovali, kar so potrdile analize vzorcev iz odtoka čistilne naprave, pa je pojasnil Dušan Prašnikar s Planinske zveze Slovenije: "Zastavilo se je vprašanje, kakšen je vpliv koče na jezero. TNP je leta 2018 izvedel sledilni poizkus, ki je potrdil, da se odpadna voda iz čistilne naprave podzemno izteka v jezero. Ni pa bila narejena analiza, kolikšen je vpliv te vode."

Zato bodo prihodnje leto poskrbeli za optimizacijo te naprave in njeno nadgradnjo, da bo vpliv koče na jezero čim manjši. "Poleg izboljšanja tehnologije čiščenja odpadne vode so aktivnosti usmerjene tudi k zmanjševanju porabe vode, da bo pritok v čistilno napravo čim manjši, z ustrezno tehnologijo pa uspešnost čiščenja čim večja," je predstavil načrte Kralj.

Za izlov pisancev bodo ribiču uporabili kogole - posebne pasti za ribe.
Za izlov pisancev bodo ribiču uporabili kogole - posebne pasti za ribe. FOTO: arhiv ZZRS

Nad ribe s preizkušenimi metodami

Kot smo že omenili, so pred nekaj leti predstavniki TNP v Dvojnem triglavskem jezeru opazili še pisance, katerih prisotnost so leta 2017 potrdili na Zavodu za ribištvo Slovenije (ZZRS). "Predvidevamo, da so jih prinesli ljudje – nekdo, ki je prišel lovit zlatovčice, saj je splošno znano, da se s pisanci da loviti zlatovčice. Verjetno so jim po lovu pisanci ostali in so rekli: zakaj bi jih nosili nazaj v dolino, saj so lepe ribe, dajmo jih spustiti," razmišlja Miha Ivanc z ZZRS.

Čeprav je pisanec domorodna vrsta, ki živi v potokih, pa za visokogorsko jezero predstavlja večji problem kot zlatovčica, je zatrdil Ivanc: "Zlatovčica je kanabalist in sama vzpostavlja ter vzdržuje svojo populacijo. Nikoli ne bo masovno prisotna. Za pisance pa je značilno, da nimajo svoje regulative, lahko eksplodirajo in njihova številčnost postane enormna. Poleg tega se prehranjujejo še z manjšim planktonom kot zlatovčice, zato so bolj radikalni, še bolj pospešujejo rast alg."

 

Elektroizlov rib
Elektroizlov rib FOTO: arhiv ZZRS

Zavod za ribištvo Slovenije načrtuje izlov rib v več fazah. Začeli bodo v drugi polovici tega meseca, in sicer najprej z odlovom pisanca, v letih 2021 in 2022 pa še jezerske zlatovčice. Pisanci bodo prvi na vrsti zato, ker jih zlatovčice preganjajo v plitvo vodo, kar pomeni, da so skoncentrirani na določenem območju jezera, je pojasnil Ivanc: "Podatkov in literature o izlovu pisancev je zelo malo, so pa strokovno z njimi delali Španci v pirenejskih jezerih in z njimi smo bili v kontaktu – povedali so nam kako in kaj narediti, razglabljali smo o metodologiji izlova."

Lani so predstavniki ZZRS tudi preizkusili tudi nekaj tipov mrež in se na koncu odločili za kogole – ribje pasti, v katere se ribe  ujamejo same. V njih ni nobene vabe oziroma hrane. Pomembno je, da so pravilno nastavljene in da jih je veliko. "Za obe jezeri načrtujemo od 70 do 80 mrež. Pisanci so veliki od 10 do 12 centimetrov in so jatne ribe, zato se drugače obnašajo kot zlatovčice. Za njih je potrebna drugačna metoda izlova, mreže kogolov so bolj fine," je pojasnil Ivancin in dodal, da je mreže treba redno čistiti, ribe pa odstranjevati, da so učinkovite.

Na Dvojnem triglavskem jezeru bo intenzivni izlov rib potekal tri zaporedne poletne sezone.
Na Dvojnem triglavskem jezeru bo intenzivni izlov rib potekal tri zaporedne poletne sezone. FOTO: arhiv ZZRS

Ker zlatovčice zrastejo večje, se jih lovi z drugačnimi, zabodnimi mrežami. "Če si predstavljate: to so take mreže, kot jih imajo na morju. Imajo različno velikost oken, položijo se na jezero in lebdijo tik pod površino. Ker so prozorne, jih ribe ne vidijo. Ko plavajo skozi njih, se zataknejo. Pomembno je, da so mreže čiste, da se na njih ne zarastejo alge, sicer ribe odplavajo stran, ko jih zagledajo," je opisal Ivanc in še povedal, da predvsem manjše zlatovčice lahko zaidejo tudi v kogole, ki so sicer namenjene pisancem.

Tako zlatovčic kot pisancev  se bodo ribiči lotili tudi z elektoizlovom, ki je preizkušena metoda v ribištvu. V treh letih intenzivnega lova pričakujejo, da bodo ribe povsem odstranili.

Z aktivnostmi projekta VrH Julijcev bodo za ozaveščanje obiskovalcev Dvojnega jezera v letošnjem letu vzpostavljeni informacijski kotiček v koči, informacijske table ob Dvojnem jezeru in na izhodiščnih točkah z informacijo o poteku dela.
Z aktivnostmi projekta VrH Julijcev bodo za ozaveščanje obiskovalcev Dvojnega jezera v letošnjem letu vzpostavljeni informacijski kotiček v koči, informacijske table ob Dvojnem jezeru in na izhodiščnih točkah z informacijo o poteku dela. FOTO: Maja Korošec

 Odtranjevanje alg 

Še eden od ukrepov za izboljšanje stanja jezera bo odstanitev alg. Na ta način bodo zmanjšali količino hranil. Poleg tega bodo poostrili nadzor v naravi. Zlasti v poletni sezoni bodo prostovoljni nadzorniki opozarjali na nepravilna ravnanja obiskovalcev, denimo na kopanje v jezeru, ki je prepovedano, je izpostavil Tomaž Kralj. Ob tem je še napovedal, da bodo pozornosti namenili tudi osveščanju in informiranju obiskovalcev. Načrtujejo info točko in novo tablo pri koči ter vzgojno-izobraževalni film.

V TNP se posvečajo tudi problematiki tujerodnih vrst, saj je v parku prisotnih 23 tujerodnih vrst na skoraj 1700 lokacijah. Da ne bi prišlo do vnosa novih vrst in širjenja obstoječih, jih odstranjujejo, hkrati pa se trudijo z izobraževanjem in ozaveščanjem o njih, je opozorila Tanja Menegalija iz TNP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
11. 06. 2020 11.11
+4
Turizem pušča posledice, večji kot je naval na koče in gore večje je breme za naravo. Seveda če si spoštljiv do narave in odpadke nosiš v dolino, koče pa da poskrbijo za odstranitev človeškega dreka, šamponov in detergentov, ampak naše koče imajo povečini odtoke speljane v naravo.
novincek
10. 06. 2020 21.48
-6
Kaj pa "diversity is our greatest strength"? Takšno rasistično govoričenje o tujerodnih stvareh hitro pripelje do holokavsta.
slovenc59
10. 06. 2020 19.12
+7
No, kje ste sedaj nevladni aktivisti, ki imaste zmerom polna usta skrbi za vse po spisku ! Kdo bo pa zdaj kriv ???
MojsterSplinter
11. 06. 2020 08.42
+1
Ne vem, verjetno si tudi za krivca dobil kakšna navodila?
vicente
10. 06. 2020 18.55
+9
torej nova specialiteta v kocah girice
Voluhar7
10. 06. 2020 18.29
+2
Ribe bodo v akciji (hofer lodl) navali narode
Blond James
10. 06. 2020 18.06
-11
Zakaj ne zlijejo odpadkov od izdelave koke v jezero
clox
10. 06. 2020 15.58
+24
Hitro nevladniki, easy money, gremo scitit ribe
Agent967
10. 06. 2020 15.45
+17
Ne to pa ne..Ustavil bom društvo za zaščito teh rib...In se pritoževal do samega papeža..Ha, ha ha..
Uporabnik1921660
10. 06. 2020 15.29
+49
"Rib pred 29. leti v Dvojnem triglavskem jezeru ni bilo. Ljudje so nato nepremišljeno vanj vselili jezersko zlatovčico." Ljudje so vselili zlatovčico? Ribe so bile pripeljane v jezero leta 1991 s helikopterjem, torej, se mora točno vedeti, kdo je dovolil to neumnost, tudi v soglasju s TNP. Sedaj se pa rabi tri leta za odlov???? A ne morejo tega narediti v dveh, treh vikendih, seveda s pomočjo istih botrov, kot leta 1991??
Roadkill
10. 06. 2020 14.50
+7
sklepam da so tudi izločki rib naredili svoje
jakec1575
10. 06. 2020 14.30
+6
za bavcarje, potem pa tole.
Quercus
10. 06. 2020 14.07
+43
Vse to zaradi tega, da se zadovolji potrebe tistih 0.5% ljudi, ki ne zmorejo uživati ob rekah in jezerih, ne da bi v njih lovili ribe. Upam, da v bodoče ne bomo povzročali takšnih neumnosti zaradi peščice zdolgočasenih ribičev, ki morajo namakati svoje trneke tudi v najbolj neokrnjenih in zaščitenih predelih narave.
Uporabnik1940659
10. 06. 2020 14.14
+23
Se povsem strinjam! Pustite jezero pri miru!
Mladimož
10. 06. 2020 18.22
-4
Transformerji
10. 06. 2020 13.48
+45
Ko se neumen človek vtika v pametno naravo.........
bincek84
10. 06. 2020 13.20
+49
takšne problemi bomo imeli z migranti
Kaj?mo
10. 06. 2020 14.30
-19
Vet63
10. 06. 2020 18.16
+5
Oliguma
10. 06. 2020 12.32
+1
Elektro izlov navit na 300W pa kišto pirčeka..na travco dat..pa v vodo lulat hodit.
Jože Hari
10. 06. 2020 12.00
+4
Zakaj ni dovoljeno komentiranje o ropu napisano v zgornjem članku?
linj
10. 06. 2020 13.45
+43
Ker je vse malo čudno: Rom lovil Policaja, ki je oropal banko. Samo v SLOVENIJI :)
ho?emVšolo
10. 06. 2020 11.39
+23
Torej če prav razumem, je tam dovoljen brezplačni ribolov in so hvaležni za odlov.
BenQurer24
10. 06. 2020 11.36
+3
samo eno vprašanje... kje se štemplam v potni list ko pridem gor na triglav?
BenQurer24
10. 06. 2020 11.37
+9
ho?emVšolo
10. 06. 2020 11.40
+40
Sanuka
10. 06. 2020 11.30
+40
človek se mora pa v čisto vsak kotiček v naravi vtikat.. me zanima če bi bli vi veseli če bi na vaše dvorišče zmetali 5 vreč smeti, magari zakurili še kakšen kres v kuhinji in potrgali vse balkonske rože..pustite naravo pri miru in uživajte v taki kot je!
Moncsa
10. 06. 2020 11.29
+57
Super, končno!! Bodo počistili tudi Krnsko jezero? Tam nastaja isti problem, sicer bolj počasi.