Slovenija

Dvomi o pripravljenosti članic EU za razširitev

Portorož, 09. 04. 1999 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pravo vprašanje ni, ali in koliko so vzhodnoevropske države pripravljene za pridružitev Evropski uniji (EU), pravo vprašanje je, ali in koliko so na razširitev pripravljene članice EU, je v uvodnem referatu na sklepnem delu dvodnevnega strokovnega srečanja združenja Manager v Portorožu, na katerem so udeleženci presojali koristi in težave včlanitve Slovenije in drugih držav kandidatk v EU, poudaril rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger.

Očitnost obotavljanja in sprenevedanja EU v procesu vključevanja nekdanjih socialističnih držav v svoje vrste, je Mencinger utemeljil s podatki, da EU s širitvijo pridobi tri odstotke produkta, 29 odstotkov prebivalstva in 44 odstotkov obdelovalne zemlje. Za zdajšnje članice EU so torej potencialne koristi širjenja zanemarljive, stroški pa previsoki.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.