Slovenija

Dvorec Visoko: 'živi', a na račun več kot pol milijona evrov vložka

Visoko, 14. 04. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
36

Visoški dvorec je eden redkih primerov slovenske grajske arhitekturne dediščine, ki ga je domačinom uspelo iztrgati iz primeža postopnega in neustavljivega propadanja. Občina, ki je 100-odstotna lastnica, je v njegovo obnovo v zadnjih sedmih letih vložila že več kot pol milijona evrov. Razlog pa: dvorec ima izjemen potencial in je tako za lokalno skupnost kot širše neprecenljivega pomena.

Dvorec Visoko je javnosti gotovo najbolj poznan po njegovih zadnjih lastnikih Tavčarjevih, po katerih ga občasno tudi imenujemo. Pisatelj Ivan Tavčar je pred natančno sto leti v njem deloma napisal tudi Visoško kroniko, za katero je navdih našel prav v zgodovini nekdanjih lastnikov te čudovite domačije v idiličnem okolju Poljanske doline.

Visoški dvorec pogosto imenujemo tudi Tavčarjeva domačija, Tavčarjev ali Kalanov dvorec.
Visoški dvorec pogosto imenujemo tudi Tavčarjeva domačija, Tavčarjev ali Kalanov dvorec. FOTO: Miro Majcen

Dvorec je bil od sredine 17. stoletja dom Kalanove rodbine. Sodi med naše najpomembnejše arhitekturne spomenike, saj predstavlja višek v razvoju kmečkega stavbarstva. Hkrati – tako Damjana Pediček Terseglav iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) – izraža gospodarsko moč in duhovno obzorje najbogatejše kmečke plasti v drugi polovici 18. stoletja.

Visoška domačija se v pisnih virih prvič omenja v 13. stoletju, današnja podoba pa je ostanek zadnjih stavbarskih del iz 20. stoletja. Od potomcev Kalanovih je posestvo leta 1893 odkupil Ivan Tavčar, okolico pa uredil po vzoru nemških dvorcev.

Dvorec obdajajo starodavna drevesa, ki jih je na vrtu zasadil Tavčarjev vrtnar.
Dvorec obdajajo starodavna drevesa, ki jih je na vrtu zasadil Tavčarjev vrtnar. FOTO: Miro Majcen
Po delitvi občin so bile solastnice dvorca vse štiri občine, ki so nastale iz nekdanje skupne Občine Škofja Loka – in sicer po deležih iz premoženjsko-delitvene bilance, kot jo je določila država, na osnovi česar je Občina Gorenja vas – Poljane (GVP) v letu 1995 imela le približno 14-odstotni delež. Razpršeno lastništvo je bilo pomembna ovira za postopek oživljanja dvorca, zato je GVP sprva vlagala vse napore v pridobitev večjega lastniškega deleža. Ker je bilo skupnih objektov na območju celotne nekdanje škofjeloške občine več, na vseh pa je občina GVP imela 14-odstotni delež, smo začeli obsežen postopek menjav deležev na objektih z vsako od sosednjih občin posebej. Pri tem smo odstopali naše deleže na drugih objektih ostalim občinam v zameno za pridobitev enakovrednega deleža na dvorcu Visoko. Tako smo po letih procesiranja menjav prišli do 74-odstotnega lastništva. Preostali delež smo v letu 2016 podkupili od Občine Škofja Loka. Elizabeta Rakovec, direktoorica občinske uprave Občine Gorenja vas – Poljane

V nasprotju z usodo mnogih podobnih stavb pa znamenitega Tavčarjevega dvorca po drugi svetovni vojni niso nacionalizirali, temveč so ga dediči leta 1962 prodali Občini Škofja Loka. Ta ga je leta 1966 nato prodala kmetu in podjetniku Mirku Šinkovcu. Ta je na Visokem zgradil nov vodovod, hlev preuredil za rejo konj, v dvorcu obnovil tlake, kuhinjo in stranišča. V stavbi je v tem času delovalo gostišče, lastnik je imel v gospodarskem poslopju tudi konjušnico.

Leta pozabe, mrtvila in propadanja

Po smrti Šinkovčeve druge žene je posestvo leta 1985 znova odkupila škofjeloška občina, razglasili so ga tudi za kulturni spomenik. "Do leta 1995 je obnovila propadajoče gospodarsko poslopje do faze, kot je zgrajena danes, saj se je to pred tem rušilo in močno kvarilo videz samega dvorca," je za 24ur.com pojasnila direktorica občinske uprave Občine Gorenja vas - Poljane (v nadaljevanju GVP) Elizabeta Rakovec. Fakulteta za arhitekturo je po občinskem naročilu izdelala tudi načrt prenove, podjetje Alpetour pa bi postal najemnik. Obnovljena je bila fasada in izdelano novo ostrešje. A začeta prenova ni bila dokončana.

Leta 1994 se je dotedanja škofjeloška občina razdelila na štiri. In razpršeno lastništvo je – tako Rakovčeva – postalo velika ovira za postopek oživljanja dvorca. "Občina je zato sprva vlagala vse napore v pridobitev večjega lastniškega deleža," pravi. Novonastali občini GVP je z letom 1995 namreč pripadel 74-odstotni delež visoškega dvorca s pripadajočim gospodarskim poslopjem in zemljiščem. "Leta 2009 smo nato od Občine Žiri odkupili še 11-odstotni delež, v letu 2016 pa še 14 odstotkov od škofjeloške občine," pa pojasnjuje župan Milan Čadež in dodaja, da je Visoko zadnja tri leta tako v celoti v lasti njihove občine.

A domačiji je po letu 1985, podobno kot mnogim gradovom in dvorcem na Slovenskem, sčasoma vendarle grozilo postopno in popolno uničenje. V državni lasti je trenutno 77 enot grajske arhitekture, od tega pet razvalin, ruševin ali arheoloških najdišč, ter 72 še ohranjenih stavb. A dejstvo je, da država prave vizije, kam s temi gradovi in dvorci, nima. Od leta 2008 so tri (Šrajbarski turn, dvorec Viltuš in grad Borl) večkrat poskušali prodati, pa zanimanja za nakup ni bilo. Prodati pa jim je uspelo graščino Socka za 233.000 evrov. Številne postopke prodaje so zato ustavili, nekaj gradov oziroma dvorcev pa predali občinam ali oddali upravljavcem. Prav tako država tovrstne nepremičnine navadno prodaja po precej zasoljeni ceni, in to kljub dejstvu, da so večinoma v slabem stanju in bi moral morebitni novi lastnik vanjo največkrat vložiti še najmanj enkrat toliko, kot je znašala nakupna cena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na srečo pa se je rek, da izjeme potrjujejo pravilo, za resničnega izkazal na Visokem. Občina je leta 2012 v posestvo namreč začela izdatneje vlagati, ga po korakih oživljati in postopoma obnavljati. Uredili so prvo sobo za razstave (prenova, opleski, podi, inštalacije), in s tem je dvorec spet lahko odprl svoja vrata. "Pripravljali smo tudi vso potrebno dokumentacijo za celovitejšo prenovo dvorca, uredili smo tudi novo prometnico, da ni več potekala mimo dvorca in da smo lahko na tem mestu predvideli letni vrt za obiskovalce. Obnovili smo kozolec, v katerem so lahko potekale prireditve," opisuje Elizabeta Rakovec.

Leta 2017 so nadaljevali dela – celotno so restavrirali in obnovili poročno dvorano, nadaljevali restavratorska dela v nekdanji kuhinji, kjer je na ogled meščansko ognjišče iz časa Kalanov, postavili nove muzejske zbirke, obnovili dostop do Tavčarjeve grobnice z okolico ter začeli izvajati projekt 'Visoške poroke'. Konec avgusta 2017 je bil objavljen tudi Odlok o razglasitvi Ambienta Visoške in Debeljakove domačije na Visokem pri Poljanah za kulturni spomenik državnega pomena. Od začetka leta 2018 pa ima dvorec v upravljanju Zavod za turizem in kulturo Poljanska dolina, ki skrbi za sprejem skupin in posameznih gostov ter vodenje obiskovalcev po muzejski zbirki.

Vhodni portal domačije Tavčarjevih in poprej še Kalanovih.

Obnovitvena dela so se nadaljevala tudi v letu 2018. V kletnih prostorih so uredili nove sanitarije, uredili so odvodnjavanje meteorne vode.

Najobsežnejše prenove so se lotili jeseni, po zaključku turistične sezone. "Lani smo objavili javni razpis za izbiro izvajalca del," razlaga Čadež. Septembra so nato z izbranim izvajalcem podpisali gradbeno pogodbo v višini 356.000 evrov (brez DDV), za dela, ki jih načrtujejo v prihodnjih dveh letih. Delavci izbranega podjetja so nato celotno osrednjo stavbo odkopali, da so prišli do temeljev, te pa nato statično ojačali in jih toplotno- in hidroizolirali.

"Dolga leta speči biser kulturne dediščine zaprtih vrat je le še preteklost," je leta 2015 po prvih večjih obnovitvenih delih dejal župan.

Prek zime so nadaljevali dela v kletni etaži (to so obnovili do tretje gradbene faze), kjer bodo poleg družabnih prostorov tudi servisni prostori za gostinske prostore v pritličju.

Naslednji korak je sicer beljenje in položitev končnih tlakov, a bo klet, v stanju kot je sedaj, za zdaj tudi ostala. "Kako naprej, se bo pokazalo v naslednjih letih, odvisno tudi od sredstev," poudarja župan. Spodnje prostore sicer želijo zapolniti tudi z vsebino dolgoletnih gospodarjev Kalanov. "Vemo namreč, da takšen objekt – tako dvorec kot hlev – nista nastala le s prihodki od poljedelstva in živinoreje, ampak je bila tukaj še dodatna, trgovinska dejavnost," pripoveduje. Kalani naj bi se namreč ukvarjali z nakupom vina iz Primorske in Italije, na Visokem so blago nato skladiščili in ga pozneje prodajali naprej po slovenskih deželah. Čadež tako meni, da je 'glavna zgodba' prav v tem in ravno zaradi tega so tudi obnovili kleti. "Tam bodo v prihodnosti tako vinoteka, morda tudi pivnica, in vse kar takšnemu objektu, kot je dvorec na Visokem, tudi pritiče," pravi.

Kdaj bodo kletni prostori dokončani in bodo v skladu z načrti tudi zaživeli, je odvisno od dodatnih sredstev. "Menim, da je prišel čas, da dobimo kaj še tudi od pristojnega ministrstva. Se pa zavedamo, da moraš najprej nekaj narediti sam, da te sploh začno jemati resno, da vidijo, da mislimo zares. Potem je pa tudi več možnosti na javnih razpisih. Klet bo zdaj v celoti izdelana do tretje gradbene faza, pritličje pa bo letos v celoti končano," pojasnjuje Čadež. Prvo nadstropje pa je po njegovem nadaljnja zgodba. "Želimo, da je poročna soba tudi uraden prostor za poroke, kar pomeni, da plačilo okoli 100 evrov za poroke izven uradnih prostorov, tukaj ne bi bilo potrebno. A tudi ta prostor potrebuje še dostop za invalide."

Zadnja letošnja dela pa vključujejo še obnovo dveh pritličnih prostorov, kjer načrtujejo kavarno in slaščičarno z letnim vrtom. "Nov je strop, nova so tla s talnim gretjem, estrihi in lesenim podom, ter belež. Postavljena je tudi že peč iz istih elementov, kot je bila nekdanja, prav tako je na istem mestu," dela v zadnjem letu našteva Čadež. Zraven je še en prostor, ki bo prav tako namenjen gostinski dejavnosti in v katerem bodo lahko, skupaj s prvim, sprejeli 54 gostov. Obnova pritličnih prostorov, računajo, bo končana maja, odprtje kavarne načrtujejo poleti.

Obnova brez investitorjev, le z občinskimi sredstvi, a "končana ne bo nikoli"

A obnova Kalanovega dvorca samega po sebi, po mnenju župana, ne bo končana nikoli. Stroške zadnjih del sicer ocenjujejo na okoli 350.000 evrov. V celoti gre za javna, občinska sredstva. "Kandidirali smo sicer tudi na razpisu kulturnega ministrstva in pričakujemo, da bomo dobili kakšen evro," je optimističen. Občina je v zadnjih sedmih letih, skupaj z nakupom 14-odstotnega škofjeloškega deleža, v dvorec sicer vložila slabih 660.000 evrov.

V naslednjih dveh do treh letih novih večjih investicij ne načrtujejo, energijo bodo namreč vlagali v promocijo tega, kar so naredili do zdaj. "Delali smo s kratkimi in zanesljivimi koraki, zadnjega pol leta pa je bil korak daljši in tudi bolj naporen in moramo zato 'malce priti do sape'. Glede na to, da je bilo v zadnjem letu vloženih toliko sredstev, moramo v prihodnje 'obstoječi proces najprej optimizirati'," pravi prvi mož občine.

Urejena je tudi okolica. Zgradili so teniško igrišče na travi, kakršno je bilo na posestvu v času Ivana Tavčarja, za najmlajše pa je zraven igrišča postavljenih tudi nekaj igral.
Urejena je tudi okolica. Zgradili so teniško igrišče na travi, kakršno je bilo na posestvu v času Ivana Tavčarja, za najmlajše pa je zraven igrišča postavljenih tudi nekaj igral. FOTO: Miro Majcen

Kje je država? Že druga kandidatura na razpisu, a ministrstvo denarja zanje ni našlo

Letni proračun občine znaša okoli 10 milijonov evrov. Na račun primerne porabe in dohodnine – tako župan – prejmejo okrog 6 milijonov, potem pa iz tega 'ustvarijo' dobrih 10 milijonov.

Pri obnovi Visokega je občina do zdaj že dvakrat kandidirala na razpisu Ministrstva RS za kulturo, a neuspešno. "Če kulturno ministrstvo nima zadosti sredstev za obnovo in vzdrževanje pomembnih objektov kulturne dediščine, je to druga zgodba. Meni se zdi najpomembneje to, da sta ministrstvo in vlada leta 2017 prepoznala naše delo v preteklih petih letih in območje Visokega, skupaj s sosednjo Debeljakovo domačijo, razglasila za spomenik državnega pomena. To je za nas velikega pomena in nam odpira bistveno večja vrata in lažje kandidiramo za državna sredstva. Prej smo namreč – kot lokalni spomenik – dobili premalo točk, ki bi nam omogočala pridobitev kakšnih sredstev," pravi župan.

So pa zadovoljni z delom Restavratorskega centra ZVKDS, s katerim so sodelovali že v preteklosti. Ta je v celoti denimo restavriral sobo v pritličju, lani portal glavnih vhodnih vrat, trenutno pa obnavljajo portale in stropove v kleti. "To je tisto, kar so bila dejansko državna sredstva. In začne se s prvo stopnico," meni sogovornik.

Skupno je doslej občina v obnovo dvorca tako vložila več kot pol milijona evra lastnih sredstev, a kljub oddanim vlogam še ni pridobila nobenih nepovratnih sredstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A čemu toliko časa in denarja za nekoč propadajočo nepremičnino? "Vrednota in potencial dvorca in njegovega ambienta je bil prepoznan tudi na državni ravni." Njegov potencial je po besedah direktorice občinske uprave tako za Poljansko dolino kot širšo regijo in državo težko opisati z nekaj besedami. "Je pa dvorec za lokalno skupnost neprecenljivega pomena."

Častitljiva obletnica izida zgodovinskega romana, prvega dela nikoli dokončane trilogije

Usode Kalanovih iz Visoške kronike smo sicer spoznavali že v šoli. Ravno letos pa mineva tudi 100 let od izida tega znamenitega Tavčarjevega zgodovinskega romana – ta je v 12 rednih mesečnih nadaljevanjih najprej izšel v Ljubljanskem zvonu, leta 1921 pa je sledila še prva knjižna izdaja. Prav zato so se v Poljanski dolini letošnje leto odločili zaznamovati s pestrim dogajanjem, v vseh aspektih povezanih s Tavčarjevo knjižno mojstrovino. Visoko bi radi – tako domačinom kot širši javnosti – predstavili ne le kot mesto dogajanja zgodbe, pač pa kraj, zanimiv za turiste, raziskovalce, zgodovinarje, pripoveduje vodja projektne skupine za koordinacijo dogodkov na občini GVP Milena Alič.

Ivan Tavčar – politik, ljubljanski župan in eden najvidnejših pisateljev slovenskega realizma (avtor kipa je Jakob Savinšek).
Ivan Tavčar – politik, ljubljanski župan in eden najvidnejših pisateljev slovenskega realizma (avtor kipa je Jakob Savinšek). FOTO: Miro Majcen
Dogodki se bodo odvijali vse leto, z zaključkom novembra. Med drugim tako maja na primer pripravljajo že tradicionalni pohod v Zalo, ki pa bo letos vključeval tudi igrane prizore iz Visoške kronike. Prav tako maja na Visokem načrtujejo zgodovinski večer, na katerem bo zgodovinar Igor Grdina obiskovalcem skušal širše orisati takratno dogajanje v Evropi, na območju današnje Slovenije in v Poljanski dolini. Junija bo nato sledila uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju, nato pa v izvedbi ljubljanske Drame še v neposredni okolici samega dvorca. Na temo Visokega pripravljajo tudi razpis za likovna in literarna dela za osnovnošolce, jeseni pa bralne večere.
Letos mineva 100 let od izida Visoške kronike. Tavčar je sprva nameraval napisati trilogijo, ki bi v treh zaporednih stoletjih opisovala življenje treh generacij. Pred smrtjo (leta 1923) mu je uspelo napisati le prvi del.
Letos mineva 100 let od izida Visoške kronike. Tavčar je sprva nameraval napisati trilogijo, ki bi v treh zaporednih stoletjih opisovala življenje treh generacij. Pred smrtjo (leta 1923) mu je uspelo napisati le prvi del. FOTO: Miro Majcen

Izjemna zgodovinska najdba – skrinja z zlatniki: je Polikarpova skrinja z denarjem torej resnična?

Iz Poljanske doline pa so nas pred dnevi obvestili tudi o presenetljivi najdbi, ki da so jo ob prenovi dvorca našli v spodnjem delu kleti. Našli naj bi kovano skrinjo, ki je bila skoraj do vrha napolnjena z zlatniki. "Po posvetovanju s strokovnjaki ZVKDS predvidevamo, da je Polikarpova skrinja z denarjem resnična! Veselimo se, da bo neprecenljiva najdba lahko na ogled obiskovalcem, ki bodo nad skrinjo s cekini nedvomno izjemno presenečeni," so zapisali.

A na žalost nekaterih je šlo le za prvoaprilsko potegavščino, ki so si jo na Visokem privoščili v sklopu promocije letošnjih prireditev.

Skrinja pa je – čeravno so se 'zlatniki' izkazali za čokoladne – sicer pravcata umetnina, ki jo je izdelal oblikovalec Andrej Hladek. Kot razlaga, je za okoli 50-kilogramsko skrinjo izdelavo potreboval okoli 150 ur. "Precej dela sem imel s sistemom za zaklepanje – skrinjo zaklepa poseben, velik ključ, pa še dve manjši ključavnici. Če bi prišel kakšen lopov, je tako gotovo ne bi mogel odpreti."

Še nekaj zgodovine ...

Današnja podoba visoške domačije je nastala s postopnim oblikovanjem od prve omembe v virih 13. stoletja pa do zadnjih sprememb v 20. stoletju.

Najstarejše podatke o Visokem je mogoče črpati iz srednjeveških urbarjev, v katerih so bile popisane podrejene kmetije (hube), njihova velikost, obveznosti, dajatve in služnosti fevdalnemu gospodu. Najstarejši tak popis na Slovenskem je prav popis posesti Freisinške (Brižinske) škofije za škofjeloško območje, ki v letih 1291 in 1318 omenja na Visokem tri grunte, katerih število se skozi stoletja ni spreminjalo. Kmetje na teh gruntih niso bili svobodnjaki, ampak kot vsi ostali podložniki v mejah loškega gospostva. Zemljiškemu gospodu so dajali dajatve v naravi in denarju ter sodelovali pri tlaških obveznostih. Leta 1560 so bili ti grunti v lasti treh kmetov, Andreja in Gregorja Starmana ter Tomaža Legata, od leta 1604 pa si sledijo Telbani, Tuškovi in Smoleti. Nekaj desetletij pozneje sta dva visoška grunta prešla v roke Janeza Stibela, na tretjem gruntu pa se že leta 1691 omenja Jakob Debellak (Debeljak), po domače Karničnik (Krnišnik).

Rod Kalanovih na Visokem gospodaril od sredine 17. pa do 19. stoletja

Od Stibela je posestvo leta 1651 prevzel gospodar Filip Kalan. Rodbina Kalanovih verjetno izhaja iz neposredne okolice Visokega, saj se ime precej pogosto omenja v loških urbarjih iz 16. stoletja. Tudi Kalani so bili fevdalno odvisni kmetje, ki so se dvignili glede na premoženjski položaj.

Zgodovinarji domnevajo, da je okoli leta 1650 že obstajala nadstropna zidana kašča, ki so jo po naročilu gospodarja Jurija Kalana (posestvo je prevzel leta 1725) furlanski stavbeniki istega leta nato obokali, podprli z mogočnim stebrom na sredini, bogato okrasili stene s štukaturno dekoracijo, poslikali zunanjost ter preuredili v jedilnico. Najverjetneje so sočasno prizidali tudi južni del s kletjo in kamro, osrednjo veliko vežo in ves zahodni del stavbe. Obnovili in povečali so tudi hlev. Hiša je v današnji tlorisni velikosti tako verjetno nastala med drugo polovico 18. stoletja in letom 1824.

Zgodovina visoških gospodarjev je tesno povezana s stavbno zgodovino visoškega kompleksa. Pri obnovi Visokega v letih med 1987 in 1989 je bila odkrita prvotna zasnova današnjega objekta – nekdanja nadstropna zidana kašča, ki je morda stala že v 17. stoletju. V pritličju sta bili dve obokani kleti z dvema ločenima vhodoma, v nadstropju pa je bil verjetno enoceličen prostor z lesenim stropom.

Po dobrih 100 letih stagnacije pod dvema slabima gospodarjema je posestvo znova oživelo s podjetnim Johanom Kalanom. Ta je leta 1835 najprej popolnoma obnovil hlev, leta 1851 so morda pozidali nadstropje hiše, fasade pa preoblikovali v duhu 19. stoletja s pilastri in bogatimi okenskimi mrežami. Istega leta je bil vgrajen nov, mogočen kamnit portal z letnico in začetnicami JK ter kamnito stopnišče. V hiši je Johan prenovil veliko kuhinjo z ognjiščem, takrat je verjetno nastala tudi stenska poslikava (odkrili in restavrirali so jo leta 2015). Johan je leta 1863 zgradil tudi kozolec toplar, porušil pa dve pomožni poslopji. Poleg poslopij, ki še stojijo na Visokem, so bila takrat tudi druga, ki pa jih danes ni več – drvarnica, lopa ter sušilnica za sadje in lan. Pod okrilje Visokega je spadal tudi mlin v Hotovlji.

V zadnjih desetletjih 17. stoletja so Kalani veliko trgovali z Italijo, saj je preko Poljanske doline že v srednjem veku potekala pomembna trgovska pot s Furlanijo, v 18. in 19. stoletju pa so tovorili in tržili z vipavskim vinom. Zaradi velikega ugleda so bili nekateri Kalani tudi župani, kar pa ni bila samo častna funkcija, ampak je prinašala tudi dohodke, saj je bilo na županovanje vezano tudi izvajanje pobiranja desetine.

Na Visokem prvo teniško igrišče v tedanji državi

A posestvo je po letu 1885 kljub temu začelo znova stagnirati in leta 1893 sta ga od sina zadnje lastnice Ane Kalan Hafner z vsem inventarjem kupila zakonca Tavčar. Osnovna (kmetijska) dejavnost se je nadaljevala tudi pod novimi lastniki, vendar so jo namesto hlapcev izvajali oskrbniki in tako imenovani posli. Kmetijske površine so začeli pogozdovati. Zakonca Tavčar sta na Visokem leta 1897 postavila igrišče za tenis, ki je bilo sicer sploh prvo teniško igrišče v tedanji državi. Visoko je postalo družabno središče, kamor sta vabila znance in ugledneže iz tedanjega političnega, kulturnega in prosvetnega okolja.

Ivan in Franja Tavčar sta na Visokem gospodarila 45 let. Pokopana sta v bližnji družinski grobnici, ki je danes povsem prenovljena. (V ozadju je vidna cerkvica svetega Volbenka z dvema stolpoma.)
Ivan in Franja Tavčar sta na Visokem gospodarila 45 let. Pokopana sta v bližnji družinski grobnici, ki je danes povsem prenovljena. (V ozadju je vidna cerkvica svetega Volbenka z dvema stolpoma.) FOTO: Miro Majcen

Po drugi svetovni vojni je država nacionalizirala večino gozdnih zemljišč in Tavčarjevi dediči posestva brez gozda niso mogli več vzdrževati, zato so leta 1962 vse prodali Občini Škofja Loka. Z gozdom je nato upravljajo gozdno gospodarstvo, kmetijska zemljišča in vsa poslopja pa je občina leta 1966 prodala kmetu Mirku Šinkovcu. Ta je v obdobju svojega gospodarjenja zgradil na Visokem nov vodovod, s katerim je napeljal pitno vodo iz kilometer oddaljenega studenca, v hlevu je poglobil tlake in ga preuredil za rejo konj, na travnikih pa uredil konjsko dirkališče – posestvo je namreč želel razviti za komercialni konjeniški turizem. V dvorcu je obnovil tlake, kuhinjo in stranišča, prostore pa usposobil za gostinsko dejavnost.

Po smrti druge Šinkovčeve žene je škofjeloška občina posestvo leta 1985 spet odkupila nazaj. Po njenem naročilu je Fakulteta za arhitekturo izdelala načrt prenove, podjetje Alpetour pa bi postal najemnik. A med letoma 1985 in 1989 uspešno začeta prenova dvorca ni bila dokončana. Obnovljena je bila fasada, izdelano novo ostrešje in delno na novo pozidano gospodarsko poslopje.

Razstave na ogled spet maja

V znamenitem Tavčarjevem dvorcu so sicer na ogled tudi stalne muzejske zbirke oziroma razstave – Zgodovinski in stavbni razvoj visoške domačije, Kalanova rodbina, Ivan in Franja Tavčar in Visoška kuhinja v 19. stoletju. Zaradi prenove so trenutno odstranjene in skrbno hranjene, a naj bi bile znova na ogled že maja.

Za zbirke skrbi Muzej Škofja Loka. Sodelovanje občine in muzeja se je začelo leta 2016, ko so na dvorcu pripravili stalno muzejsko zbirko Visoška domačija pripoveduje, v sklopu katere so na ogled omenjene zbirke. "Leta 2017 smo zbirko dopolnili s knjižno polico z deli iz Tavčarjeve knjižnice z Visokega, ki jo sicer hranimo v muzeju. Letos ob stoletnici romana pa pripravljamo dodatek v zbirko na temo Uprizoritev Visoške kronike," sodelovanje predstavlja strokovna sodelavka škofjeloškega muzeja Marija Demšar. V muzeju sicer jeseni pripravljajo še predavanje o Tavčarju, prav tako pa so že pripravili pedagoški program za višje razrede OŠ, ki se bo odvijal na Visoški domačiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
15. 04. 2019 12.55
+1
Kaj naj rečem, Grofije obnavlja država in po nekod EU.- Bajte in pristave v tem stilu pa socializem, ampak samo kot nekoč lepe stanovanjske hiške za vsakega, ki je delal. Pokažite mi danes Banko, ki bi dala tak kredit za novogradnjo za trideset let, na osnovi kljub na novo popravljene mezde , da o prejšnji niti ne sanjamo!? Da ne omenjam firm , ki so nekoč kredite ponujale vsem zaposlenim. Le kam so izginile ?? Ah kaj bi to; Mismo pa morali po kavbojke in po kavo v Trst porečejona desnjaki! Kaj hiše, pa brezplačno zdravstvo in štipendije šolstvo. Kavbojke in kafe to šteje za vzor preživetja kajnede zgagarji. No kaj si moreš pamet je pač lepša kot žamet!
Misija1
15. 04. 2019 11.49
+1
Eden redkih gradov, dvorcev, ki je preživel požganje in uničevnje s strani partizanov med 2 sv. vojno in po njej. Eden redkih, ki ni bil nasilo odvzet lastnikom s strani socialistov. Seznam je pa javno dostopen.
Frane Šajn
15. 04. 2019 12.58
+3
Čudno mar ne, za razliko tile na Visokem niso plesali na zaprisegi na Plečnikovem stadionu kot ostali na desni in dandanes njihovi potomci!
Karantanija
15. 04. 2019 09.46
+5
Tu je tudi dokaz, da so bele hiše najlepše, ne pa vse tiste kričeče fasade z nemogočimi barvami sredi vasi! Ljudje res nimajo nobenega okusa za to!
štrekeljc
15. 04. 2019 09.39
+8
Mirko Šinkovec je bil prvi, pa žal tudi zadnji, ki je imeč neko dolgoročno vizijo razvoja tega dvorca. Žal je bil dober rejec konj, pa malo slabši podjetnik. Lokaciaj je idealna za razvoj konjskega turizma, sploh, če bi v ponudbo dodali še kakšno drugačno jahanje.
Karantanija
14. 04. 2019 14.01
+35
Krasno posestvo in notranjost hiše. In po dolgem času en zanimiv, dober članek! Še več takih si želimo, saj imamo Slovenci veliko pisateljev, umetnikov in pravih, klenih domoljubov!
pingvinislo5
14. 04. 2019 12.58
+38
600k za obnovo tako velikega kompleksa je drobiž. tako da 24 kur novinarji, ne delajte drame, kjer je ni.
LedenaGora
14. 04. 2019 13.07
+22
Ta dvorec bo nazaj prinesel veliko večji dobiček tako da tukaj ni bilo nobene škode le dubiček 😀 tako kot ga kuje loški grad to so znamenitosti in naša preteklost 😀 ljudje se bojo in se notri poročali in meli svečane prireditve tukaj bo občina hitro nazaj dubila kar je vložila prav tako pa lahko popestri turizem saj ni daleč od škofje loke in po veliki vrjetnosti bo to le nova dobra točka za turiste ki prihajajo v škofjeloške konce 😀 tako da sem tudi jaz mnenja da je dobro izkoriščen denar
sandi101
14. 04. 2019 12.42
-14
Občina vložila denar, le odkod pa ga je dobila???
LedenaGora
14. 04. 2019 13.11
+16
Naš župan še ni zapravil za traparije kot marsikateri drugi župani tako da tiho!! Čene nebi imel take podpore!
ferari23
14. 04. 2019 15.40
+4
Ta tvoj župan so ga same leporečje,kva je pa še naredu,vse je že prejšni župan začel,ta samo nadaljuje začeto.
JanezNovakJohn
14. 04. 2019 11.58
+11
Kar se tiče denarja je to jama brez dna. Če ne bo najdena namembnost bo to črna luknja. Problem skoraj vseh Slovenskih graščin, dvorcev, gradov je namembnost. Žal se ne najde nihče ki bi jih združil v kolektivno turistično ponudbo.
JanezNovakJohn
14. 04. 2019 12.06
+6
Ta dvorec že od Tavčarjeve smrti požira denar.
JanezNovakJohn
14. 04. 2019 12.07
-6
Najbolje je da ga občina podari, zavod za varovanje kulturne dediščine pa naj novemu lastniku visi za vratom.
METKA102
14. 04. 2019 11.39
+11
Na dr. Metko Zorc in njeno sestro Rudo, ki sta obnovili grobnico ste pa kar pozabili?
Frane Šajn
14. 04. 2019 11.28
+5
No ste videli kako lepo gremo z roko v roki! kapitalizem in socializem¨!Nekdanjim bajtarjem je pa socializem pomagal postaviti ponovno lične družinske hiše. Vse se, da če se le zmenimo!
JanezNovakJohn
14. 04. 2019 12.03
-2
genius2013
14. 04. 2019 12.16
+6
Socializem je pripeljal ta dvorec do propada.. Socializem poskrbi za propad na vseh ravneh.. Čudno pa da partizani niso požgali in zminirali dvorca, tako kod številne druge dvorce,gradove in cerkve..
JanezNovakJohn
14. 04. 2019 17.36
-2
Kater letnik si ti ? iz časa socializma gotovo ne. Pa še to SDS je Social Dem. Stranka. Ta SOCIAL ima isti koren kot social ističen al kaj?
Antropozofija
14. 04. 2019 10.35
+11
Vprašanje za miijon evrov.. Komu dati dvorec v upravljanje? Tistemu, ki bo privabil goste in začel ustvarjati dobiček in posredno bogateti, ali tistemu, ki to ne bo.. Državne inštitucije pravijo, da ne ustvarjajo pridobitnih dejavnosti.. In kvadratura kroga je zaključena
Frane Šajn
14. 04. 2019 11.29
-1
Eh kako ?? Če bomo živi bomo že videli kajnede!
Homofobb
14. 04. 2019 10.34
-7
:)) priporocam da v iskalnik npr vtipkate " ville venete". Ne pa te nase razvaline.
JohannDoe
14. 04. 2019 21.07
+2
Zanimivo kako se med desnake vedno infiltrirate petokolonaši, ki ob tupem recitiranju "domoljubja" spodkopavate vsakršne temelje slovenske potence, ko čakate na vzpon vaših gospodarjev. Koliko stane se prodat dandanes? To počnete raje na ulici ali v profi hiši?
gulit
14. 04. 2019 10.09
+12
Bravo, še več takih dejanj z obnovami, zdaj pa izkoristiti potencial.
genius2013
14. 04. 2019 09.48
+21
Če ne bi bilo pohlepnih županov, bi ta dvorec že leta bil biser kulinarike pod Jezerškom.. Zdaj pa je notri gostilničar, ki niti tortic ne premore, kaj šele gostinstva na nivoju dvorca..
Frankk
14. 04. 2019 09.37
+9
V teh zapisih kar mrgoli netočnosti. Visoški dvorec ni bil kmečki dvorec, temveč plemiški dvorec, od takrat, ko so se Kalani priženili v Prevcovo rodbino in postali z ogromno doto, tako kot vsak, ki se je priženil, Prevcova stranska veja in uživali vse privilegije, ki so jih imeli Prevci po izvoru, zagotovljene s strani Freisinškega škofa Filipa, katerega zapis najdemo na turističnih oznakah na gradu v Škofji Loki. Beri Visoški kroniko med vrsticami. Šwarckoblerka je postala s poroko v Prevcovo rodbino nedotakljiva in oproščena čarovništva, kot predprotestantska duhovnica (Husiti). Takih dvorcev je bilo na Slovenskem zelo veliko, ker so se Prevci ženili s svojimi in svojo vero od Gorenjske, Primorske, Dolenjske, Štajerske, Notranjske. Ta rod je na skrivaj finančno podpiral svoje ljudi, tako umetnike, kot finančnike od Trubarja dalje. Zgodba o zakladu je resnična, vendar tisti Polikarpov je samo delček. Tavčar je bil pohlepnež in ga je seveda tako kot mnogo drugih podobnikov, tudi iskal, zato je verjetno tudi oskrunil grobnico Kalanovih.
Frane Šajn
14. 04. 2019 11.31
+0
Pusti nevedne ovčice naj uživajo v delih , ki jih bogato sofinancirajo posredno sami , brez osebne koristi! Saj za to tudi so za moužo!!!
Frankk
14. 04. 2019 13.29
+2
Mimogrede: Slovenska Katoliška cerkev s svojimi jezuiti je imela in izgleda še ima Sveto nalogo to vero in njene predstavnike sistematično uničiti, da se zabriše in prekroji resnica za vsako sled. Vse kar je treba je iti v predprotestyntske in protestantske arhive, koder RKC do njih ne more. Ti ljudje so nam iz Bratislave (Npr.;Pressburg - Prešeren-Kelih) prinesli knjige in pisavo. Pred tem je bilo to ozemlje Windisch, neka spakedranščina praslovanščine in stare Nemščine. tako mkot je to trdil Haider, ki je bil sponzor ogromno slovenskih knjig. Gospodje "doktorji" zgodovine. Vsaj dvestopetdeset let slovenske zgodovine od leta 1450 naprej vam manjka. Ko gledatze v cerkev, poglejte malo na križe na njih ,ki so Husitski križi, na peteline na strehah, kelihe na znamenjih, znamenja sonca in angelov, zabetonirane freske, vključno s hrastoveljsko in hkrati, ker so Turki imeli celotno Vipavsko dolino in oblegali dvakrat z veliko vojsko Benetke, tudi zvonike na Krasu, ki imajo obliko džamijskih minaretov... RKC je te, ki so obranili krščanstvo potem enostavno pobila in zapise pokurila, ker to ni bil katolicizem, temveč evangelska cerkev s papežem v Avignonu. Danes imamo pa Celjski turški grb namesto Prevcovega orla. Mimogrede, Freisinški škofje so se v času okrog leata 1500, poročali in imeli otroke. Krainburg je bil zadnja trdnjava, Krainiburg v boju proti Turkom. Taki veleumneži, kot je bil nekdanji župan Loške občine Vraničar in ostali so izredno lepo obnovljeno matično hišo rodbine na Studenem, podrli, ker so gradili cesto in dali zanjo minimalno iztožen o odškodnino... In še in še. Da o dveh gradovih v Selški dolini ne govorim.
tornadotex
14. 04. 2019 19.38
+3
Zanimivo,se vidi ,da ste dobro podkovani v zgodovini,hvala ,da še obstajajo taki,ker resnica ni samo ena,skozi katero,predvsem rkc,nam jo skuša predstaviti skozi svojega zornega polja....zato tudi izgubljajo svojo moč,predvsem preko osveščanja,,,
Frankk
14. 04. 2019 21.56
+1
Menim, da bi dvojni doktor Grdina lahko kaj več povedal, saj ima dostop do cerkvenih arhivov, pa žal tega ne bo storil, ker se to, kar pišem ne vklapa v uradno cerkveno verzijo RKC. Naj si pogleda Cankarjevo rodoslovje. Mogoče mu Betajnova kaj pove? Ravno ta teden sem na TV gledal neko pogovorno oddajo, kjer je neki drugi dr. slavil jezuitske šole, da so bile prve. Pa ljudje božji. Jezuitske šole na Slovenskem in še prej na Slovinskem nikoli niso bile prve. Zmeraj so bile vzpostavljene, če in ko je bilo treba nekoga pripraviti ob njegovo izobrazbo in to prej zgrda, kot pa zlepa. Ali mislite, da so inkanabule Codex Corvinum nastale brez izobrazbe? Lastniki so bili takratni lastniki Bratislavskega gradu. Turki so jih ob svojem vdoru odnesli v sultanov dar. Zdaj so po celi Evropi,ker so jih Turki dali v sedemdesetih letih nazaj. Dragoceni in neverjetno lepi rokopisi. Pa niti enega v Sloveniji. Ko se boste sklicevali na rod, bo lahko tudi kateri tukaj. Če boste potvarjali, pa nikoli.
ferari23
14. 04. 2019 08.54
+9
Se strinjam,če bi dali to v najem G Jezeršku .znanemu gostincu,ki sicer prihaja iz Poljanske doline bi taDvorec Visokože leta privabljal goste iz bližnje in daljne okolice.
LedenaGora
14. 04. 2019 08.47
+19
Bravo ko sem bil majhen sta bila dvorca katastrofalna in zapuščena kapo dol občini da kar je naredila v zadnjih letih je res ohranila naš največji spomenik poljanske doline!
tornadotex
14. 04. 2019 08.24
+36
Res lep kulturno zgodovinski spomenik,ki pa je obenem tudi jama brez dna....Čim bolj se bo dogajalo in čim večkrat bodo vrata v to hišo odprta,tem bolj in preje se bo vse skupaj povrnilo..