Slovenija

Golobu 54 glasov podpore, v DZ že vložil listo ministrskih kandidatov

Ljubljana, 25. 05. 2022 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R., STA, N.Š.
Komentarji
2264

V Državnem zboru so glasovali o kandidatu za predsednika vlade. Dr. Robert Golob je bil izvoljen s 54 glasovi podpore. Golob je takoj po objavi rezultatov tudi prisegel. Dejal je, da je hvaležen in ponižen, ker bo lahko državo popeljal "v boljšo prihodnost, ki si jo zaslužimo vsi". Obljubil je, da želi delati v dobro vseh. Golobu so v razpravi podporo izrekli koalicijski poslanci, medtem ko so bili opozicijski precej kritični do načrtov nove koalicije. Golob je sicer v DZ že vložil listo ministrskih kandidatov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tajno glasovanje
    03:58
    Iz 24UR: Tajno glasovanje
  • Iz 24UR: Kdaj bo Golob prevzel funkcijo?
    01:01
    Iz 24UR: Kdaj bo Golob prevzel funkcijo?
  • Iz SVETA: Izredna seja
    03:34
    Iz SVETA: Izredna seja
  • Iz SVETA: Glasovanje v državnem zboru
    01:14
    Iz SVETA: Glasovanje v državnem zboru
Golobu je ob izvolitvi čestital tudi Janez Janša: "Čestitke dr. Robertu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo."

Seja se je začela ob 15. uri. Robert Golob je v uvodnem nagovoru, ki mu je sledilo približno pet ur razprave, dejal, da si ljudje želijo, da bo prihodnost lepša. Dal je zavezo, da bodo ljudje dobili upanje za boljšo prihodnost: "Mi pa moramo za to delati vsak dan ali dvakrat štiri leta." 

Obljubil je, da bodo rešitve iskali skupaj s civilno družbo, ki jim je pomagala k volilni zmagi. 

Med nosilnimi temami je izpostavil zdravstvo, na področju katerega se obetajo interventni zakon in stresni testi. "Ne bomo pisali ne bele ne zelene knjige, ne bomo najeli konzultantov. Pripravili bomo načrt, imenovali nosilce z odgovornostjo in zagotovili denar za reševanje javnega sistema." Dejal je, da bodo morali v prihodnjih 18 mesecih ugotoviti, kje so meje javnega zdravstva, izkoreniniti je treba korupcijo. "Gre za zgodovinski eksperiment, ampak z jasnim namenom, kako postaviti sistem leta 2024, da bo nato vzdržal nekaj let." 

Iz Bruslja je Golobu čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Skupaj zgradimo močno Evropo, ki bo kos sedanjim in prihodnjim izzivom," je zapisala. 

Izpostavil je tudi področje draginje in izrazil upanje, da bodo negotovost razrešili do jeseni. Obljubil je, da bodo poiskali vzroke draginje in jih skušali omejiti. "Če bo potrebno, bomo šli tudi v regulacijo cen," je dejal. Najprej pa bodo skušali bremena razporediti z dogovori. "V Sloveniji ne bo vojnih dobičkarjev," je dejal. Ugotoviti želijo, katere podražitve so (ne)upravičene. Napovedal je kratkoročne in dolgoročne ukrepe na tem področju. Med ključnimi ukrepi je napovedal energetski prehod. 

Tretja izpostavljena tema pa je bila družba znanja: "Začne se z digitalizacijo, povezljivostjo sistemov, potem dobimo dostop do informacij. Zaradi vidljivosti informacij vemo, kaj počnemo, brez tega tavamo v temi." Napovedal je vlaganje v ljudi, da bodo lahko delali tisto, v čemer so najboljši. "Vrednost se ne meri le v denarju," je še poudaril Golob, ki pravi, da si v novem družbenem dogovoru želijo zajeti vse generacije. "Ne želimo si družbe hlapcev," je še izpostavil in kot zgled postavil države z višjo stopnjo blaginje. Med odločitvami, ki jih bo treba sprejeti, pa je izpostavil odločanje med ljudmi, kapitalom in različnimi skupinami: "Sprejemali bomo odločitve, ki ne bodo krnile dostojanstva ljudi."

"Danes je 25. maj, jaz se ga spominjam z radostjo. Nanj sem se spomnil veselja do življenja. In veselje do življenja je tisto, kar želimo vrniti državljankam in državljanom," je zaključil Golob. 

Opozicija kritična do Goloba in Levice

Njegovemu govoru so sledila mnenja poslanskih skupin. V razpravi pred glasovanjem so v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica Goloba označevali kot človeka, ki bo prekinil z demontažo demokracije in bo ponudil jasno dolgoročno vizijo.

SDS je čas izkoristila tudi za kritiko delovanja DZ. "Izjava predsednice DZ, da je razrez, ki ga je pripravila, takšen, kot mora biti po poslovniku, in da je bil amandma Nove Slovenije izglasovan z večino, pomeni, da lahko večina odloči, da ta pravila ne veljajo več. Napovedi v medijih, da bodo sklicani 'hiringi' pred poslovniškim rokom, govorijo tudi o tem, da se očitno v tem DZ ne bo več spoštoval poslovnik. SDS bo delovala v DZ takrat, ko se bo spoštoval Poslovnik DZ in ko bomo dobili predsedniška mesta, ki nam pripadajo," je dejala Jelka Godec. "Po razrezu in opravljenem matematičnem izračunu na podlagi Poslovnika DZ s strani Kabineta predsednice DZ RS je PS SDS pripadalo šest predsedniških mest v delovnih telesih. Na seji kolegija predsednice DZ je prišlo do odločitve, ki je v nasprotju s Poslovnikom DZ," je ocenila. 

Opozicije, SDS in NSi, Golob sicer ne navdušuje, še manj jim je všeč vloga Levice v prihodnji vladi. Godčeva je med drugim ocenila, da je podpisana koalicijska pogodba v marsikaterih točkah diametralno nasprotna stališčem koalicijskih strank, pa tudi ministrskih kandidatov. "Zato težko pričakujemo vsaj približno harmonijo znotraj vlade in koalicije," je dejala. Dodala je, da se bo to odražalo v stanju razvoja Slovenije, in sicer v smislu stagnacije ali celo vračanja v preteklost, ko so podjetja selila sedeže v tujino.

Z izvolitvijo na mesto predsednika vlade bo Golobu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat poslanca, prav tako ne bo več vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda. Na tem mestu ga bo nasledil zdajšnji namestnik Borut Sajovic.

Spomnila je na Golobove napovedi o eksperimentu v javnem zdravstvenem sistemu, s katerim naj bi ugotovili, kje so meje javnega zdravstva. "Bojazen je, da bomo na koncu eksperimenta doživeli to, da bosta umrla tako bolnik kot zdravstvo," je dejala Godčeva.

Poslance SDS med drugim moti, da bo v novi vladi SD prevzela resorje, a z osrednjimi vrednotami socialne demokracije nima skoraj nič skupnega, kar po besedah Godčeve očitno pomeni, da je ta stranka popustila pod Levico.

Opozorila je še na hitrost, s katero se oblikuje nova vlada pod Golobovim vodstvom. "V teh časih ni pomembna hitrost, temveč modrost, tehtne odločitve, ki bodo pripomogle k varnosti, stabilnosti in nadaljnjemu razvoju Slovenije," je poudarila in dodala, da v SDS teh kvalitet v Golobu ne vidijo. A to po njenih besedah ne pomeni, da zapirajo vrata za tvorno sodelovanje v prihodnje.

Goloba torej ne nameravajo podpreti niti v NSi. Kot je pojasnil predsednik stranke in poslanec Matej Tonin, se ne strinjajo z določili koalicijske pogodbe. "Delimo številne pomisleke gospodarstva, zdravnikov, sindikatov in navadnih ljudi," je dejal. Po njegovi oceni koalicijska pogodba v preveliki meri sledi idejam Levice, katere program je po mnenju NSi škodljiv.

Zato Golob ne more računati na njihovo podporo. "Nismo pa škodoželjni in nismo politikanti. Novi vladi želimo uspešno delo. Če bo vlada delala dobro, bo to dobro za vse nas," je poudaril Tonin.

Napovedal je, da bodo konstruktivna opozicija, kar pa ne pomeni, da bodo "pridni in tihi". "Daleč od tega, dobre rešitve bomo podprli. In če bomo povabljeni, bomo pri njihovem sooblikovanju tudi tvorno sodelovali," je dejal. Ob tem je napovedal, da pa bodo uporabili vse demokratične možnosti, "da preprečimo različne socialistične eksperimente, tihe nacionalizacije in dodatne obdavčitve tistih, ki danes delajo in ustvarjajo".

Razpravi je sledilo glasovanje o Golobu. Oddanih je bilo 85 glasovnic, od tega 84 veljavnih. Golob je zbral 54 glasov podpore, proti je glasovalo 30 poslank in poslancev. 

V izjavi po izvolitvi je Golob dejal, da se zaveda velikih pričakovanj, a da morajo biti včasih izzivi veliki, zato da še bolj trdo delaš. Kljub temu da mandat nastopa v neprijaznih okoliščinah ne samo za Slovenijo, ampak tudi v svetovnem merilu, Golob verjame, da je obkrožen z odlično ekipo sodelavcev, ki bo kos prihajajočim izzivom.

Poslanci so izvolili tudi podpredsednico DZ, to bo Nataša Sukič iz Levice. 

Glasovali tudi o podpredsednici DZ

Poslanci so na tajnem glasovanju z 52 glasovi za in 29 proti za podpredsednico državnega zbora izvolili poslanko Levice Natašo Sukič. Predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič bosta tako odslej pri delu pomagali dve podpredsednici, tretje podpredsedniško mesto, ki pripada poslanski skupini SDS, pa ostaja še nezasedeno.

Kandidaturo Nataše Sukič so vložili poslanci iz vrst prihodnje koalicije, torej Gibanja Svoboda, SD in Levice. Prvopodpisani pod kandidaturo Matej T. Vatovec (Levica) je v obrazložitvi predloga Sukičevo ocenil kot "multipraktik", saj je imela v svoji poklicni poti različne vloge. Po njegovih besedah je borka, ki ne trpi nepravičnosti, zanjo je pomembno, da so pravila enaka za vse. Vatovec verjame, bo znala ta načela uveljavljati tudi z mesta podpredsednice DZ, da bo to funkcijo opravljala z največjo odgovornostjo, vestnostjo in predanostjo.

Podporo pa so ji odrekli v SDS in NSi. Po besedah Franca Breznika sicer ne gre za nasprotovanje "ad personam", temveč ker Sukičeva pripada "izredno radikalni stranki", ki ne sodi v vrh zakonodajne veje oblasti. V NSi pa po besedah Janeza Ciglerja Kralja Sukičevo presojajo po preteklih ravnanjih. "Žal smo bili z njene strani večkrat deležni vedenja, ki podpredsednici DZ ne pritiče," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novoizvoljena podpredsednica DZ Nataša Sukič je bila rojena 1. junija 1962, diplomirala je iz elektrotehnike. Bila je aktivistka za človekove pravice, urednica, publicistka, pisateljica in didžejka. Kot pisateljica je bila večkrat nominirana za nagradi kresnik in fabula. V DZ je bila prvič izvoljena leta 2018, v minulem mandatu je bila med drugim predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Predsednici državnega zbora sicer pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki. Zaenkrat ima DZ dve podpredsednici, poleg Sukičeve še poslanko SD Meiro Hot, ki so jo izvolili že na ustanovni seji DZ. V poslanski skupini SDS, ki ji kot največji opozicijski poslanski skupini pripada eno podpredsedniško mesto, pa svojega kandidata še niso predlagali.

Golob takoj vložil listo ministrskih kandidatov

Novoizvoljeni predsednik vlade mora v 15 dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov. Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Prva zaslišanja ministrskih kandidatov je glede na napovedi pričakovati že konec tega tedna.

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oz. najkasneje v 48 urah predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne upoštevajo ministri brez resorja. Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica si sicer želijo vlado sestaviti do 3. junija. 

Delovna telesa DZ lahko začnejo delo, generalna sekretarka DZ ostaja Zore Tavčarjeva

Državni zbor je na mesto generalne sekretarke DZ znova imenoval Uršulo Zore Tavčar. Poslanci so na današnji seji ustanovili tudi parlamentarna delovna telesa ter imenovali njihove predsednike in podpredsednike. Ker v SDS svojih kandidatov protestno niso predlagali, ta mesta še niso popolnjena. Kljub temu pa delovna telesa lahko pa začnejo delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
26. 05. 2022 13.39
-1
Kako se bomo znašli navadni smrtniki ko bo Slovenija med naj razvitejšimi in naj bogatejšimi na svetu saj sebo teško prilagoditi na tako dobro ,no smo preživeli vojne bomo pa še svobodo.
gulmor
26. 05. 2022 12.27
+1
Bravo golob. Pokaži fašistom kako zgleda demokracija.
El pi5tolero
26. 05. 2022 11.55
+1
Najprej nadzornike poslancem, potem pa nadzornike narodu! Fasizem!
biggbrader
26. 05. 2022 11.21
+1
Žalostno, toliko rom pom poma, je pa večjo podporo dobil Šarqo s svojimi 12 % leta 2018.
GRoman
26. 05. 2022 11.21
+2
Kaj je to: Civilna družba, ki je robertu pomagala pri volitvah? S katero se bo posvetoval?
Eugenija Žnidaršič
26. 05. 2022 11.35
+2
grenn
26. 05. 2022 11.55
+1
Bi ti razložil kaj je Civilna družba.....pa je malo težko izobraževalno obdobje osnovne in srednje šole preskočit v enem dopoldnevu.
Victoria13
26. 05. 2022 11.06
+6
Golob dobro dresira svoje poslance, da ne bodo kam ušli jih je razdelil na skupine in vsaki daločil pastirja...
kuhankrompir
26. 05. 2022 11.51
+1
mali.mato
26. 05. 2022 10.47
+1
Dobili bomo najslabšo vlado v zgodovini države.
Nimiuseen
26. 05. 2022 10.59
+3
enakatalena
26. 05. 2022 10.22
-3
Ne glede na to, kaj bo naredil Golob, je njegova komunikacija na nivoju, ki ne povzroča bruhanja (za razliko od predhodnika).
User1035444
26. 05. 2022 10.35
+6
Victoria13
26. 05. 2022 10.58
+2
GRoman
26. 05. 2022 11.23
-1
"Začne se z digitalizacijo, povezljivostjo sistemov, potem dobimo dostop do informacij. Zaradi vidljivosti informacij vemo, kaj počnemo, brez tega tavamo v temi."... mal za bruhat
GRoman
26. 05. 2022 11.24
+0
grenn
26. 05. 2022 11.51
+1
Vsak dan brez tvojih neumnosti je zlata vreden!
grenn
26. 05. 2022 11.52
+1
Mislim na neumnosti Victorije...da ne bo pomote!😂😂
hondoid
26. 05. 2022 09.54
-1
Upam na predčasne volitve,ker tega človeka ne morem videt💃
enakatalena
26. 05. 2022 10.22
-1
ksenak2
26. 05. 2022 10.26
-3
Odkar je ta človek zmagal na volitvah, je v zadušljive mrakobe žveplenih par Janšističnega Mordorja zavel svež veter normalnosti .... ahhhh lażje se diha...
User1035444
26. 05. 2022 11.00
-1
Zrak bo kmalu zatohel, ampak to bomo začutili na prijazen način, s priporočili.
Mehtilda
26. 05. 2022 11.12
-1
No, čemu bi pa to služilo, saj so lihkar bile, sicer pa...dihaj globoko, saj se da preživeti. Govorim iz izkušenj zadnjih dveh let
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.44
-1
Vsem predlagam, da si vzamete 12 minut in poslusate komentar tedna z naslovom "protesti pod crto" od Roberta Hledeta. Zelo informativno.
borjac
26. 05. 2022 09.26
+1
Janša : "Čestitke dr. Roberu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo." kaj ta človek JJ zmore sploh napisati normalno čestitko ob izvolitvi dr. Goloba za Predsednika vlade ?? mislim da ne zmore, Janša je psihično motena osebnost prepojena z sovraštvom, in kot Obramboslovec in diplomiranec Politične šole v Kumrovcu več pač ne zmore.
Darko32
26. 05. 2022 09.35
+0
borjacImaš prav. Da je mera še hujša so včeraj nasedli SDS-ovci na pravokacijo in to skupaj z NSI-jem v določitvi predsednikov delovnih odborov. SDS-ovci so se predstavljali kot tesen sodelavec NSi-ja. A glej ga zlomka SDS-ovcem ni prav, da so odbor za finance dobil iv NSi-ju. Vsak normalen bi rekel, da kaj potem, saj so naši partnerji in somišljeniki na desni. SDS-ovci pa so šli v konflikt in z tem AVTOMATIČNO POKAZALI, DA SO VES ČAS SE ŠLI LAŽNO PARTNERSTVO IN SODELOVANJE.
toni71
26. 05. 2022 09.43
+1
JJ že žaga polena da jih bo metal Golobu pod noge in to na očeh cele Slovenije. Nekateri pa še kar slepo sledijo temu zdraharju in se ne morejo potolažiti po rezultatu volitev.
matt82
26. 05. 2022 10.11
+1
Janša mu je še kako dobro to pivedal, ker ve, kateri so spet na oblasti in kaj počnejo!!!!!
mali.mato
26. 05. 2022 10.52
-4
Normalna čestitka za normalno vlado. Golobova to ni.
User1035444
26. 05. 2022 11.01
+0
dartford
26. 05. 2022 09.17
+7
S temi volitvami so nas zavedli kot norce! Nismo volili za lenuhe, brezdelneže, migrante, višje davke.... Sploh pa ne za šiviljo, puško metalca in mesečnika ! Zdaj smo dobili prav to....
enkve
26. 05. 2022 09.32
+3
Tudi Janševe vlade nismo izvolili pa smo vseeno dobili cel kup arogantnežev, ki so ljudstvo zmerjali z lenuhi, fašisti, svinjami itd da o policijskem nasilju, vodnemu topu in solzilcu niti ne razpravljamo.
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.35
-2
Zmerjali, grozili, napadali, vandalizirali ste pretezno samo levi fasiti in jugovina, za vodni top ste pa dejansko moledovali iz svojimi divjaskimi izpadi. Nima veze levi, desni, nemores ti kar razbijati po mestu in zapirati ceste in pricakovati, da se kar nic nebo zgodilo, mislim kaj je narobe iz vami?? Ste sploh sposobni kej mislit?
Mehtilda
26. 05. 2022 11.13
+0
Ne vem, kaj se oglašava, ti si volil za sds
STRELA-10
26. 05. 2022 09.13
+2
gledat to sramoto, bedo od bede, sama tema in luzerji ki nas bodo pripeljali v propast
enakatalena
26. 05. 2022 10.23
-1
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.13
-2
Upam da holob vsem svojim ovcam, ki so ga volili, natrpa v domove vsakemu po ene 5-10 migrantov brez pardona, pa skrbite za njih kakor veste in znate, me zanima koliko cajta bi se plesali. No kar zacnite jih sprejemat, saj ste volili zato, dejmo hinavci
Mars1.2
26. 05. 2022 09.49
+1
Ja potrebujemo nove delavce, davkoplačevalce, da bodo vplačevali v pokojninsko blagajno in proračun (Finančni model Merklove), ker naši kmetje in zelo uspešni poslovneži kot si najbrž sam dobivajo le subvencije, vplačujejo pa nič.
mali.mato
26. 05. 2022 10.53
-3
vlahov
26. 05. 2022 09.10
+2
Upam , da bo Revščina samo še slab spomin...1,. 50% nas životari pod pragom revščine. 2. kaznovanje za korupcijo 3. dvig minimalne plače na 1200 e neto . Če naredi to troje bomo živeli in peli kakor ponosni Slovenci.
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.14
-1
Kako ce je sam tajkun, podprt iz strani mafije in islama?? Ovce naivne
cakra
26. 05. 2022 09.27
+4
Ni dobro dvigovat samo minimalno plačo. Po mestih vidiš razne reklame kako Avstrijci in Nemci iščejo inženirje. Z politiko dvig samo minimalne plače bomo te pregnali na zahod. Zadnji mesec se jih je kar nekaj izselilo iz Maribora v Avstrijo.
Mars1.2
26. 05. 2022 09.46
-1
Pravilno je "s strani mafi...". Slovenščina ti ni kaj blizu, kajne?
mali.mato
26. 05. 2022 10.53
+1
Victoria13
26. 05. 2022 11.01
+2
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.07
-2
Komaj cakam da propade, tega kokainskega arogantnega gnusa ni mozno niti poslusati, kaj sele gledati. Nisem te volil, volili so te izdajalci slovenije in jugovina, tako da zame tvoji zakoni ne veljajo, men tale pe*de nebo pametoval.
Mars1.2
26. 05. 2022 09.22
-1
O pa še kako bodo veljali zakoni Republike Slovenije zate, prav tako kot so za nas ostale veljali nezakoniti odloki tvojega boga....
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.29
-1
Vidmax.com
26. 05. 2022 09.32
-2
Malo manj lapaj in na siroko odpri vhodna vrata, da bojo migranti imeli kam it! Ne pozabi jih dobro nafutrat in jim ponuditi se zeno, ljubico, sestro ali mater, da nebos izpadel nestrpen nacionalist, nocemo da bi se miranti pocutili slabo kajnede?
Mehtilda
26. 05. 2022 11.15
+2
Vidmax, meni je Persen zadnji dve leti pomagal, priporočam
Nidani
26. 05. 2022 08.51
+3
Čestitam! Verjamem, da svečkam ne paše svoboda in normalna retorika, jim je avtokracija in enoumje precej bližje...
natmat
26. 05. 2022 08.44
+4
Čestitke Golob!!!Sedaj pa počisti to nesnago ki so jo naredili v zadnjih dveh letih!!
Charlie Nooris
26. 05. 2022 08.41
-4
Smrt GOLOBalizmu, svoboda narodu!
Nimiuseen
26. 05. 2022 08.45
+4
hondoid
26. 05. 2022 08.40
-5
Sram me je,da SLO 🇸🇮 vodi tak človek.
Nimiuseen
26. 05. 2022 09.16
+1
Pojdi nazaj odkoder si prišel k nam svečka.
hondoid
26. 05. 2022 09.35
-2
Nimi..na tvojo žalost sem zavedni Slovenec. Še nekaj let in penzija.