Slovenija

DZ bo na izredni seji obravnaval predlog novele zakona o RTVS

Ljubljana, 12. 07. 2022 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor se bo predvidoma v četrtek sestal še na eni izredni seji. Na njej naj bi obravnavali predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija in predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Kolegij predsednice DZ bo o tem odločal v sredo.

Predlog vladne novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), za katerega je državni zbor že odločil, da se obravnava po nujnem postopku, želi depolitizirati javno radiotelevizijo. Vodenje, upravljanje in nadzor bi namesto zdajšnjemu programskemu in nadzornemu svetu zavoda prepustili enotnemu svetu RTVS, ki bi štel 17 članov. V skladu z enim od dopolnil, ki jih je v ponedeljek potrdil pristojni odbor DZ za kulturo, državni zbor vanj ne bo imenoval nobenega člana.

Novinarska stavka proti politizaciji javnega zavoda RTVS.
Novinarska stavka proti politizaciji javnega zavoda RTVS. FOTO: Bobo

V skladu z dopolnilom bodo zaposleni iz svojih vrst izbrali šest, in ne samo pet članov, kot je predlagala vlada. Preostalih 11 članov bodo na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, varuh človekovih pravic in nacionalni svet invalidskih organizacij.

Zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali omenjeni točki, so vložili v koaliciji.

Kot posvetovalno telo sveta predlog uvaja petčlanski finančni odbor. Javni zavod bi po predlogu vodila uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani, vodil pa bi jo predsednik uprave.

Predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih pa so vložili v koaliciji. Ocenjujejo namreč, da novela sodi med izjeme, navedene v 90. členu ustave. Ta določa, da predmet zakonodajnega referenduma med drugim ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

Kot pojasnjujejo v koaliciji, novela odpravlja neustavnost, ki jo je junija lani ugotovilo ustavno sodišče. Po njegovi ugotovitvi je v neskladju z ustavo del zakona, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje. Posledično so bili neustavni tudi epidemiološki vladni odloki v tistem delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi.

Za četrtek je sicer že sklicana ena izredna seja. Začela se bo ob 9. uri, na njej pa bodo obravnavali predlog zakona za zmanjšanje škodljivih ukrepov vlade in predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu. Prav tako sta na dnevnem redu predloga zakonov o oblikah alternativnih investicijskih skladov in o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih. Poleg tega bodo obravnavali predlog zakona o ratifikaciji sporazuma med vlado Slovenije in Italije o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dober-man
12. 07. 2022 19.14
-1
jansisti pravijo, ko ovi! se zalaufali se nismo v redu, s tem ko želimo referendume, presojo ustavnosti...