Slovenija

DZ potrdil Jožeta Novaka ter Franca Propsa za ministra

Ljubljana, 07. 12. 2023 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

DZ je potrdil Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Franca Propsa za ministra za javno upravo. Podprlo ju je 49 poslancev, 26 jih je bilo proti. Oba sta že prisegla pred DZ. V koaliciji so pozdravili njuno strokovnost in izkušnje ter jima izrazili soglasno podporo, v opoziciji pa so jima podporo odrekli, saj da v predstavitvah nista podala prepričljivih rešitev in zaradi nasprotovanja vladi.

Podprlo ju je 49 poslancev, 26 jih je bilo proti. Dosedanjemu poslancu Svobode Propsu je po potrditvi za ministra tudi prenehala poslanska funkcija.

V koaliciji so prepričani, da gre za izkušena strokovnjaka, zato računajo, da bosta kos številnim izzivom. Kot je v imenu poslanske skupine SD dejal Damijan Zrim, sta kandidata "izkušena, dobro poznana in zaupanja vredna".

Props in Novak
Props in Novak FOTO: 24ur.com Bobo

V Svobodi so pričakovano podprli oba kandidata iz njihove kvote. Sedanji poslanec Props je po besedah Miroslava Gregoriča delal tako v gospodarstvu kot znotraj javne uprave, "zato pozna obe strani kovanca". Kandidata Novaka pa je označil za edino logično izbiro.

So pa v koaliciji opozorili na številčnost in zahtevnost izzivov obeh resorjev. Pri Novaku se nanašajo predvsem na protipoplavno obnovo in razvoj, pri Propsu pa na pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kot je dejal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, je treba v Sloveniji vzpostaviti protipoplavne sisteme, ki bodo ustrezno odgovarjali na vsakršne bodoče naravne ujme. Bodočemu ministru za javno upravo pa želijo "predvsem precej trdnih živcev, potrpljenja in seveda tudi modrosti pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja".

Opozicija jima je podporo odrekla. V SDS so bili kritični do njunih predstavitev pred odbori, kjer da kandidata nista podala prepričljivih rešitev, v NSi pa so izpostavili izzive resorjev in pričakovanje, da bosta kandidata ponudila rešitve.

Poslanec Andrej Kosi, ki je predstavil stališče poslanske skupine SDS, je dejal, da je Props na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ na vprašanja SDS odgovarjal s splošno vsebino, brez jasnih in konkretnih rešitev. Novak pa je po oceni SDS pred pristojnim odborom nastopil s pozitivno predstavitvijo, vendar "so takšno poslušali tudi od prejšnjih kandidatov".

Od bodočega ministra za javno upravo v NSi pričakujejo kar nekaj konkretnih potez. Med njimi je poslanka Vida Čadonič Špelič naštela poseben program pomladitve javne uprave, napredovanje javnih uslužbencev glede na sposobnosti in znanje, izboljšanje priprave predpisov ter nagrajevanje najboljših javnih uslužbencev tudi s povečano maso za izplačilo delovne uspešnosti. Novakovo predstavitev pa je pohvalila kot zelo dobro. Napovedala je, da NSi kandidatov ne bo podprla, ker aktualne vlade ne podpira, jima pa želi uspešno delo.

Primopredaja poslov na ministrstvu za naravne vire in prostor, ki ga začasno vodi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bo predvidoma v petek. Na ministrstvu za javno upravo, ki ga začasno vodi finančni minister Klemen Boštjančič, pa naj bi jo opravili v začetku prihodnjega tedna.

Golob: Gre za izkušena strokovnjaka 

"Gre za izkušena strokovnjaka, ki sta se celotno poklicno pot izmenjevala med zasebnim sektorjem in javno upravo. Dobro poznata delovanje in ustroj obeh sistemov," je dejal premier Golob.

Franc Props je poklicno pot po Golobovih besedah začel kot strokovnjak v podjetju za upravljanje nepremičnin SPL, kjer se je med drugim ukvarjal z informacijskim sistemom, standardi kakovosti in projektiranjem. Kariero je nadaljeval na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je prvič od znotraj spoznal sistem javne uprave.

Pozneje je prevzel menedžerski položaj v podjetju SPL, nakar je bil dve leti načelnik Upravne enote Litija. "Na ta način je imel možnost javni sektor spoznati z obeh plati, tako z uporabniške kot tudi z upravljavske, in to je zaznamovalo njegovo celotno poklicno pot," je dejal premier.

Zadnje leto in pol je poslanec DZ. "S tem je postal tudi politik in imenovanje za ministra, če bo do njega prišlo, je nadaljevanje te njegove politične poti. Zato ocenjujem, da Props ustreza vsem kriterijem za ministra v vladi," je dodal.

Po njegovih besedah je bila podobna tudi Novakova poklicna pot. Diplomirani krajinski arhitekt je začel na uradu za prostorsko planiranje kot strokovnjak za prostor, nato se je pridružil vladi, kjer je bil nekaj časa državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor. "Takrat sem imel to srečo, da sem bil tudi sam njegov kolega," je dejal.

Kariero je nadaljeval v zasebnem sektorju, kjer se je ukvarjal z razvojem gradbenih projektov v turizmu in nepremičninah. Pozneje se je med drugim zaposlil na ministrstvu za finance, kjer je vodil projekt evidentiranja nepremičnin z namenom vzpostavitve osnove za morebitni nepremičninski davek. Nato je spet delal v zasebnem sektorju, oktobra pa je postal državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor.

"Zaradi vseh teh izkušenj je bil najboljši kandidat za državnega sekretarja. Poprijel je za popoplavno obnovo in rezultati so danes tudi vidni," je dejal premier. Poudaril je, da je Novak tudi izjemno izkušen strokovnjak za zakonodajo s področja prostorskega načrtovanja in voda. "In ravno to je tisto, kar bo glavna prednostna naloga njegovega udejstvovanja na ministrskem mestu, zato ocenjujem, da ustreza vsem kriterijem za imenovanje za ministra v vladi," je dodal.

V koaliciji izpostavili izkušenost in strokovnost

Poslanci Svobode so v razpravi izpostavili pozitivne lastnosti svojega dosedanjega kolega v poslanskih klopeh Propsa. Poslanec Aleš Rezar je tako izpostavil Propsovo odlično strokovno znanje na področju javne uprave ter izjemne osebnostne lastnosti, kot so mirnost, preudarnost, doslednost in pravičnost. Tereza Novak pa je denimo kot pomembno izpostavila tudi, da Props razume pomen in vlogo civilne družbe, prostovoljstva in nevladnih organizacij za našo družbo.

Kandidata za ministra za naravne vire in prostor Novaka je Rezar označil za izredno operativnega, strokovnega, natančnega in srčnega. Po njegovem mnenju Novak tudi zelo dobro pozna delovanje institucij, ki bodo ključne, da v nadaljevanju karseda hitro in strokovno steče popoplavna sanacija. Tomaž Lah (Svoboda) je ob tem omenil tudi kandidatovo "zelo pozitivno gledanje na Naturo 2000" in kot pozitiven označil tudi pogled na strategije sobivanja in upravljanja z velikimi zvermi.

Tudi poslanka Novakova je izkušnje s kandidatom Novakom ocenila kot izjemno dobre. Čudežev se po njenih besedah sicer "ne da izpeljati, so pa potrebni modrost, znanje in razumevanje situacije in mislim, da jo oba kandidata imata". Da bosta kos vsem izzivom, je med drugim glede na zaslišanje kandidatov prepričana tudi Sandra Gazinkovski (Svoboda).

Iz opozicije tudi kritike celotne vlade

Anja Bah Žibert (SDS) pa je bila do zaslišanja Propsa pred matičnim odborom kritična, saj da je bilo slišati veliko želja o tem, kakšna bi morala biti javna uprava. "Ampak veste, to po dveh letih ne morete več govoriti. Dve leti sta za vami in pravzaprav nobenega napredka na tem področju. Še več, na ulicah je javni sektor, kajti na področju plač, kar ste obljubljali kot veliko prioriteto v koalicijski pogodbi, ni bilo nobenega napredka," je bila ostra.

Anton Šturbej (SDS) se je obregnil tudi ob navedbe z zaslišanja, da pogajanja s sindikati javnega sektorja niso zastala. Opomnil je, da je del sindikatov danes pripravil shod pred vlado, kar pomeni, da pogajanja niso bila dovolj uspešna. Kot je dejal Šturbej, pa ceni Propsov pogum, da bo sprejel to funkcijo v tako "nestabilnem okolju".

Po mnenju Jožefa Horvata (NSi) izkušnje kandidatov lahko tudi nič ne pomenijo, saj je ključno, kolikšna bo politična moč novih ministrov v vladi oz. koliko bosta slišana. Predsednika vlade Roberta Goloba je pozval, naj vlada sprejme normativni program dela.

Horvat je sicer med drugim opozoril na težave glede pridobivanja kadrov na upravnih enotah in na preživet plačni sistem v javnem sektorju, kar bo tudi največja naloga novega ministra. Izjemno težko poslanstvo bo imel po njegovih besedah tudi novi minister za naravne vire in prostor, ki je sicer, kot je dejal Horvat, naredil dober vtis. Pričakuje pa, da se ne bo izogibal sprejemanju odločitev.

Poslanci SD in Levice v razpravi niso sodelovali, ob kar se je obregnil Zvonko Černač (SDS), ki je vprašal tudi, zakaj v DZ še ni tudi imena kandidata za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "Verjetno si noben resen in kredibilen kandidat, ki malo razmišlja tudi o svoji nadaljnji poklicni poti, ne želi mazati imena s sodelovanjem v sedanji ekipi predsednika vlade Roberta Goloba," je dejal. Tudi Vida Čadonič Špelič (NSi) je dejala, da so pričakovali tri imena in da tretjega pričakujejo kmalu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1535136
08. 12. 2023 13.38
-1
Do sedaj so bili potrjeni sami sposobni,toda teh "sposobnih" v delovanju vlade,žal še nismo videli! Bomo pa zelo veseli,ko nas ta nova dva presenetita!😀😊👍
St. Gallen
07. 12. 2023 20.02
pa Svica je samo na drugi strani hriba, drugi svet. Kot Indonezija, na drugi strani zaliva pa Singapur...
TEHNOVED
07. 12. 2023 19.41
+2
strokovnost in izkušnje, tako so trdili za vse prejšnje pa so jih pet zamenjal!!
pekoči paradižnik
07. 12. 2023 19.31
+1
Do naslednjih volitev leta 2026 bosta dobra,.... v naslednjem mandatu pa odlična ministra.
trgft
07. 12. 2023 16.54
+0
Za kakšno neumnost podpisati bosta dobra, itak pri nas nihče za nič ne odgovarja. Nato, adijo.
SlepiSlovenc
07. 12. 2023 16.28
-1
Kje so pa tote našli?
Delavec_Slo
07. 12. 2023 16.34
+0
ap100
07. 12. 2023 16.21
+1
stari in izrabljeni - nekateri znani iz preteklosti kot koruptivni, drugi kot nesposobni čestitam na učinkoviti izbiri
igy02
07. 12. 2023 16.12
+4
Pa imamo dva kekca več v vladi. Tako ne bosta dolgo tam.
mijavci
07. 12. 2023 16.10
+2
Ta dva preden bosta speljala bodo že redne volitve. Golob kaj zavlačuješ, spokaj da resetiramo državo ker tole ni za nikamor, to je hujš kot kovid.
jože podgoršek
07. 12. 2023 16.07
+2
lolka e bolka🥲😛
Andrej Lon?ar3
07. 12. 2023 16.02
+9
DZ bi potrdil tudi Racmana jako in Miki Miško,ker drugega resnega ne morejo dobiti.
111111112
07. 12. 2023 15.59
+4
Mater samo minus komentarji tle.. Gremo na ulice? To pa ne ane?
slim386
07. 12. 2023 16.04
-1
Ko to omeniš svečkarjem so samo polna usta izgovorov in kruljenja. Klasična žanova armada 🤡🤡🤡
Kollerik
07. 12. 2023 17.57
+1
Treba je zaslužit za skorjo suhega kruha...
Con-vid 1984
07. 12. 2023 15.58
+6
A zdej bo prostozidarska loža stare prdce v aktivacijo poslala.
augsburg
07. 12. 2023 15.54
+8
Oba zrela za penzijo...da nimamo mladih sposobnih ljudi,ki bi vodili našo državo?Ampak penzioniste?
E.Nigma
07. 12. 2023 16.07
+2
HumanNOTsheep
07. 12. 2023 15.54
-1
NITI LEVI NITI DESNI NITI SREDINA !! TO KAR SEDI V PARLAMENTU JE POKUPLJENA LASTNINA!
Forum 21
07. 12. 2023 16.07
+1
mazo111
07. 12. 2023 15.50
+0
mi plešemo, lo lo lo, Butalistan
Mnogo
07. 12. 2023 15.48
+7
Za Goloba sta spet najvecja strokovnjaka na teh podrocjih, ze da das taksno izjavo, preden kdo kaj zacne delat, ves da je samo natolcevanje.
Mikofinkica
07. 12. 2023 15.47
+12
Še dva rdeča dvorna norčka..
Mnogo
07. 12. 2023 15.49
+5
Z Golobnjakom, ter celotno vlado in posranci v drzavnem zboru.
Mnogo
07. 12. 2023 15.45
+7
Policija bi naj hodila na domove in prestrasevala ljudi, kateri kaj objavijo ali zapisejo na omrezjih proti sedanji vladi, to pa je demokracija totalitarizma, plesite volilci Golobnjaka se bolj in bolj.
Podlesničar
07. 12. 2023 15.44
-2
Uspešen mandat ali 2. 👏👏👏