Slovenija

Ustavno sodišče ima novega sodnika: Svetlič dobil 46 glasov

Ljubljana, 10. 11. 2021 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
926

Rok Svetlič je kljub številnim spornim spodrsljajem, o katerih smo pisali, postal ustavni sodnik. V državnem zboru so ga potrdili s 46 glasovi. Podpora Svetliču je postala negotova predvsem zaradi očitkov, da za ustavnega sodnika nima potrebnih kvalifikacij, da ima neprimerna stališča glede ravnanja z migranti na mejah, poročali smo tudi o njegovem sodelovanju v glasbeni skupini Žabjak bend, ki v albumu z naslovom Aristokrat med drugim podaja rasistične in šovinistične opazke, homoseksualnost pa izpostavlja kot bolezen. Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je opozoril, da Svetlič ne izpolnjuje niti temeljnega ustavnega pogoja za ustavnega sodnika, saj mora biti ta pravni strokovnjak.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rok Svetlič je novi ustavni sodnik
    02:02
    Iz 24UR: Rok Svetlič je novi ustavni sodnik
  • Iz SVETA: Svetlič je novi ustavni sodnik
    04:08
    Iz SVETA: Svetlič je novi ustavni sodnik

 

Rok Svetlič, je za izvolitev na mesto ustavnega sodnika na tajnem glasovanju potreboval najmanj 46 poslanskih glasov. Glasovnice je  prevzelo 46 poslank in poslancev DZ, ki so vsi podprli Svetličevo imenovanje.

"Prisegam, da bom sodil po ustavi in zakonu in po svoji vesti in si z vsemi svojimi močmi prizadeval za ustavnost in zakonitost ter za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin," je takoj zatem pred DZ prisegel novoizvoljeni ustavni sodnik. V krajšem nagovoru po izvolitvi v DZ se je zahvalil za izkazano podporo. Poudaril je, da bo naredil vse, da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči, verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika, njegov govor povzema STA, ki dodaja, da ga je večina poslancev podprla v času, ko velja, da imamo t. i. viseči parlament.

Številni spodrsljaji novega ustavnega sodnika

Pisali smo že o številnih Svetličevih  spodrsljajih, ki je zdaj kljub temu postal ustavni sodnik.  Najprej domnevna izjava o streljanju na migrante, nato podatki o sodelovanju v glasbeni skupini Žabjak bend, čigar člani podajajo rasistične in šovinistične opazke, Svetlič pa homoseksualnost izpostavlja kot bolezen. 

Oglasil se je tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic in zapisal, da Rok Svetlič nikoli ni imel stika s pravno prakso. Krivic je dodal, da kandidat ne izpolnjuje niti temeljnega ustavnega pogoja za ustavnega sodnika, saj ta mora biti pravni strokovnjak. Neskladnost te kandidature z ustavo pa predsednika Boruta Pahorja očitno ne zanima in ne skrbi, je še navedel Krivic. 

V LMŠ, SD, Levici in SAB Svetliču javno odrekli podporo

Da glasovnic danes ne bodo prevzeli, so potrdili v poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP). "To je naše sporočilo, da si želimo bolj kakovostnih, bolj strokovnih in tudi bolj osebnostno primernih kandidatov," je pojasnila vodja poslanske skupine Janja Sluga. Kot je še dodala, je predsedniku republike tudi že sporočila, da Svetlič ne uživa podpore njihove poslanske skupine.

DZ na izredni seji o kandidatu za ustavnega sodnika Svetliču
DZ na izredni seji o kandidatu za ustavnega sodnika Svetliču FOTO: Damjan Žibert

Podobno bi lahko ravnala tudi še katera druga od opozicijskih poslanskih skupin, a tega javno niso potrdili. So pa v LMŠ, SD, Levici in SAB Svetliču javno odrekli podporo.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da tudi v LMŠ Svetliča ne bodo podprli, saj menijo, da kandidat za ustavnega sodnika ni pravni strokovnjak in nima dovolj kompetenc, da bi lahko suvereno sodil na ustavnem sodišču. Ob tem je še poudaril, da naloga predsednika republike ni, da predlaga kandidata, ki ima zgolj največ glasov v parlamentu, ampak da predlaga kandidata, ki ima ustrezne kompetence.

Poslanci bi morali glasovati o Svetliču že 26. oktobra, a so ga takrat na predlog SDS prestavili. Predsednik republike Borut Pahor, ki je Svetliča predlagal, pa je vmes sporočil, da po informacijah, ki jih ima, Svetlič še vedno lahko dobi potrebno podporo v DZ.

Tudi Matjaž Han iz SD je pred sejo v izjavi novinarjem povedal, da so predsedniku republike povedali, da kandidat njihove podpore nima. "Takrat sem tudi povedal, da bo glede na razmere v DZ težko dobiti kompetentne ljudi za to funkcijo," je navedel.

Matej T. Vatovec iz Levice je ponovil, da kandidata v Levici ne podpirajo in da bi bila njegova potrditev velika škoda za ustavno sodišče in njegove sodbe. "Upam, da poizvedbe predsednika republike niso bile točne oziroma so bile nenatančne in da Svetlič ne bo izvoljen," je dejal.

Po besedah predsednice stranke SAB Alenke Bratušek tudi v njihovi stranki Svetlič nima podpore. Po njihovi oceni Svetlič ne izpolnjuje niti najmanjših strokovnih kompetenc. V stranki pa bi si želeli, da bi na funkcijo ustavnega sodnika imenovali žensko, ki bi nadomestila Dunjo Jadek Pensa, predvsem pa si po besedah Bratuškove želijo osebe z izkušnjami iz sodstva, še posebej z gospodarskega področja, saj naj bi prav ta profil strokovnjaka na ustavnem sodišču manjkal.

Pahor je menil, da ima Svetlič še vedno zadostno podporo

Pahor je po prestavitvi glasovanja sicer ugotavljal, da je skupina nepovezanih poslancev po vložitvi Svetličeve kandidature odtegnila svojo podporo. Tudi del opozicije je javno napovedal, da ga ne bo podprl.

Po nedavnih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin pa je predsednik ugotovil, da ima Svetlič še vedno zadostno podporo za izvolitev v DZ. Predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper Svetlič je sicer že njegov četrti kandidat za ustavnega sodnika, pred tem pa so v DZ vsi njegovi predlogi ostali brez zadostne podpore.

Po izredni seji bodo poslanke in poslanci nadaljevali izredno sejo o razmerah v državi, ki so jo začeli že 26. oktobra, a jo zaradi nesklepčnosti prekinili. Razpravo o tem so zahtevali v opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levici in NeP, kjer menijo, da je za zaskrbljujoče stanje v državi kriva vlada, ki mora zato odstopiti. Očitajo ji denimo vladanje z odloki, ustvarjanje izrednih razmer in politizacijo Policije. Toda večina na odboru za notranje zadeve je ocenila, da priporočila predlagateljev niso utemeljena, in je predlagane sklepe zavrnila. O njih tako DZ danes ne bo glasoval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (926)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
11. 11. 2021 13.14
+2
Jaz osebno ne podpiram ta naš volilni sistem. Lahko bi uvedli odpoklic POSRANCEV, PREDSednika in podobno. To bi naredili tko, da bi vsak ki glasuje imel pri sebi kopijo za koga je glasoval in če ta ne dela kot mora bi posamezniki ta glas odpoklicali in namesto njega pride na položaj naslednji po številu glasov ... malo štale bi bilo ampak red bi se ustvaril
nestabilen
11. 11. 2021 11.34
+2
Uvajamo Ameriski sistem politike ki dovoljuje nekvalificiranim vladanje pod samo enim pogojem: ce so izvoljeni ( ce imajo dovolj financne podpore in si kupijo ) polozaj ,lahko delajo kar hocejo.In potem jok in stok ko udari kriza.Ne razumem EU, da gleda take.
Žabec
11. 11. 2021 11.34
+2
Zanimivo bo spremjati njegove odločitve, saj v normalni demokraciji stolčka ustavnega sodišča niti povohati ne bi smel. Ni in ni videti ne konca ne kraja uničevanja slovenske družbe in njene prihodnosti. Sprašujem se, le kako in žal tudi sploh kdo bo to še lahko popravil.
jutri bolje bo
11. 11. 2021 11.28
+2
Malo panike v naših vrstah, počasi se pri nas prebuja demokracija in odnosi, ki v starih demoktlracijah vladajo že zelo dolgo. Upam, da bo vsaj ta nevtralen oziroma strokoven pri svojih odličitvah. Tako kot Jaklic.
serumresnice
11. 11. 2021 10.52
+2
In sedaj na Poljsko mejo uresničiti svoje sanje!
jutri bolje bo
11. 11. 2021 11.25
+0
plavimil
11. 11. 2021 10.39
-1
In kulovcem je zastal dih, škodsa, da ne za vedno.
ksenak2
11. 11. 2021 12.18
+0
Neverjetno, kakšna rupa zagamana je ta Slovenija pistala pod to kriminalno kliko.... 17 let je študiral oz faliral pravo ta človek vprašljivega slovesa brez pravne in sodne karjere, brez spoštovanja ljudi... ustavni sodnik!!! Tonemo...tonemo....
Adolph
11. 11. 2021 10.33
+0
Fousijarji,to je pravi nas clovek . . . .
Trglav
11. 11. 2021 10.36
+2
Mansc
11. 11. 2021 10.32
-2
jutri bolje bo
11. 11. 2021 11.29
+1
Res je, počasi zgubljamo levi primat nadrase in priviligerancev po genih.
Trglav
11. 11. 2021 10.31
+2
Ja, psihopat premier, podrepna muha predsednik in ustavni sodnik s 17-letnim študentskim stažem - kaj bi želel si še več - če si na SDS strani!
Grunf TNT
11. 11. 2021 09.45
+3
Kakšno sodstvo imamo, je dokaz že psihopat na premierskem položaju...
plavimil
11. 11. 2021 09.14
-6
In kulovcem je zastal dih, škoda, da ne za vedno.
ValterUdovernik
11. 11. 2021 09.13
+6
Tonemo, globoko tonemo.
mita1
11. 11. 2021 09.12
+5
Pahorju vzeti vsa pooblastila. Preveč norosti je že storil.
provni
11. 11. 2021 09.04
+4
Kako bo ta tip brez pogojev za to delo upravljal funkcijo ustavnega sodnika ? In koliko časa ?
jodr
11. 11. 2021 09.07
-4
Je že zmagal, če ga ne bo v levo potegnilo.
provni
11. 11. 2021 09.10
+6
A zdaj bo na Ustavnem sodišču Svetlič filozofiral o človekovih pravicah ?
jodr
11. 11. 2021 09.11
-4
Realni
11. 11. 2021 08.55
-1
Pustite človeku priložnost. Sedaj imamo celo sodnike, ki razsojajo o lastnih sodbah, pa se vam to zdi normalno. Samo v ozadju sodb so vedno ljudje in glede na padle sodbe na Evropskem sodišču, je precej nedolžnih.
ad21
11. 11. 2021 08.51
+3
Kako bo korektno odločal o ustavnih vprašanjih nekdo , ki je DOLŽAN nekomu za imenovanje ? Seveda , v imenu NEKOGA in ne po USTAVI !
xyz01
11. 11. 2021 08.38
+5
Daleč smo pršli. Ustavo bo branil pravni filozof. Slabo se nam piše. Vsi, ki so v parlamentu potdrdili tega kandidata bodo zapisni v zgodovino uničevalcev pravne države Slovenije. Naj jih bo v dno duše sram pred lastnimi otroci in vnuki. Niso vredni, da sedijo v parlametnu kot predstavniki ljudstva. To so predstavniki za lastne riti.
apodgra
11. 11. 2021 09.19
+2
Glavo krivdo, za izvolitev nosi naš predsednik države . Takega človeka, ne bi smel nikoli predlagati za ustavnega sodnika , seveda ,ker ni imel" jajc" je sprejel ukaz vladajoče stranke SDS. Zadnje čase je naš predsednik pod močnim vlivom vladajoče koalicije , pod vplivom stranke SDS in njihovega šefa . Ne vem kje in kako bo končal naš maneken po preteku svojega mandata. Kot maniken , si prav gotovo ne bo služil svoj vsakdanji kruh. Njegov obraz ne skriva posledic njegovih let, oja in njegova samozavest še kažejo posledice menikenstva .
Gabiula
11. 11. 2021 08.32
+5
Ta izvolitev Svetlica je pa češnja na torti.On ni sposoben niti,da kontrolira PCT potrdila.
puspan
11. 11. 2021 08.37
-1
Nič hudega. Dovolj je že, da po toliko letih vaše prevlade nekdo samo vas kontrolira.
Gabiula
11. 11. 2021 08.49
+2
Pušpan ti kar kontroliraj saj tako boš našel še več vaših.
jodr
11. 11. 2021 08.21
+9
Baje so nekateri člani volilne komisije potrebovali umetno dihanje....
sinhron
11. 11. 2021 08.11
+5
Da imamo v Sloveniji zelo neodgovorne in pokvarjene politike je že dolgo jasno ! Da pa gredo tako daleč , da degradirajo kompetentnost ustavnega sodišča z nekompetentnim kandidatom je pa dokaz več , da podkupljeni podrepni parlamentarci SNS , DESUS in Madžarske manjšine nimajo kančka morale in odgovornosti , da dajo svoj glas za nekaj drobiža nekompetentnemu kandidatu ! Ob takih glasovanjih ki škodijo vsem se pokaže vsa beda in plitkost poslancev !
puspan
11. 11. 2021 08.26
-1
Neverjetno, vi pa tako pošteni in etični, sinhron??! Imate zelo težak nahrbtnik in njegovo smrdljivo vsebino prenašate že skoraj eno stoletje namesto, da bi ga še pravočasno očistili in dezinficirali.
sinhron
11. 11. 2021 09.08
+2
Nimam nikakršnega političnega ali kriminalnega nahrbtnika zaradi katerega bi me bilo lahko sram ali strah , kot te iz te politične falange v koaliciji te Janševe vlade !
apodgra
11. 11. 2021 09.30
+2
Kda sta ta dva poslanca dveh manjši? Izgleda da sta samo na plačilni listi oziroma sta odločilni jeziček na tehtnici pri glasovanju. Tudi trojček e Desus-a glasoval po svoji vesti. Njihova vest je še samo denar in do konca mandata vztrajati in držati vlado nad vodo in zato prejemati poslansko plačo . Stari gnusni "prdci " nimajo nobene sramote in spoštovanja lastne stranke , delajo tako, kot so se dogovorili s koalicijo in verjetno so zato tudi denarno nagrajeni .Če prekineš dogovor , se lahko zgodi nekaj podobnega , kot se je zgodilo z Vizjakom.
puspan
11. 11. 2021 09.36
-1
Nisem mislil tebe osebno, ampak tiste, katerim tako vztrajno držite štango. Že veste zakaj.