Slovenija

DZ potrdil Marjana Dikaučiča za ministra za pravosodje

Ljubljana, 15. 06. 2021 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, T.V., Nika Kunaver
Komentarji
298

Poslanci so z 44 glasovi za in 41 proti Marjana Dikaučiča izglasovali za novega pravosodnega ministra. Ta je za potrditev potreboval navadno večino glasov poslancev. Pravzaprav do konca glasovanja ni bilo znano, ali bo koalicija uspela zbrati glas za več za večino. Trije poslanci Desusa, to so Ivan Hršak, Branko Simonovič in Franc Jurša, na koncu niso glasovali. V opozicijskih vrstah oziroma v vrstah nepovezanih poslancev pa sta izstopali dve imeni. SD-jev Samo Bevk in nepovezani Branislav Rajić, ki ga danes v parlament sploh ni bilo. Kot je Dikaučič dejal po potrditvi, se zaveda podeljene odgovornosti.

"Zdaj se začne resno delo, še nocoj," je dejal minister, ki bo na tej funkciji zamenjal Lilijano Kozlovič. Dikaučič je že zaprisegel kot novi minister. Primopredaja med Dikaučičem in njegovo predhodnico Kozlovičevo bo predvidoma v sredo dopoldne. Novi pravosodni minister Dikaučič se je v izjavi za medije po imenovanju na položaj zahvalil vsem poslankam in poslancem, ki so mu izrazili podporo. Razmere na ministrstvu so po njegovi oceni urejene, ekipa pa dobra, zato jo namerava ohraniti. Obenem je Dikaučič ponovno zavrnil opozicijske očitke o povezavah s slamnatimi podjetji.

DZ potrdil Marjana Dikaučiča za ministra za pravosodje.
DZ potrdil Marjana Dikaučiča za ministra za pravosodje. FOTO: Miro Majcen

Dikaučič se je v izjavi za medije v DZ po glasovanju, na katerem je prejel potrebno večinsko podporo, zahvalil vsem poslankam in poslancem, ki so mu jo namenili. Kot je dejal, se zaveda, da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU. V svojem mandatu se bo sicer zavzemal predvsem za zaščito oz. spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval s pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Izpostavil je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Opozicijske očitke o povezavah s slamnatimi podjetji je Dikaučič ponovno zavrnil. "Žalosti me, da je politična kultura določenih oseb takšna, da želijo na vsak način diskreditirati osebo, ki je pripravljena odgovorno odpravljati svoje delo," je dejal. Prvak SMC Zdravko Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da je Dikaučič v DZ prejel podporo. "Verjamem, da bo izpolnil vse zaveze, ki smo jih podpisali ob vstopu v to vlado v koalicijski pogodbi, in da bo razrešil tudi vsa vprašanja, ki so se vmes na tem področju nabrala," je pojasnil. Dikaučič ima po njegovih besedah polno zaupanje stranke in koalicije.

DZ razpravo o predlogu kandidata za pravosodnega ministra začel brez nastopa predsednika vlade 

Predsednik vlade Janez Janša na izredni seji DZ ni podal dodatne obrazložitve. Že med predstavitvami stališč poslanskih skupin je del poslancev SDS zapustil dvorano, kar je zmotilo tudi nekatere poslance opozicije. Predsednik DZ Igor Zorčič je pojasnil, da na to ne more vplivati in razpravo so nadaljevali.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je pojasnil Janšev izostanek. Kot je dejal, je imel obveznosti na mednarodnem področju. V Kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da se je Janši nepričakovano zavleklo delovno srečanje z veleposlaniki držav G7. Tako se začetka seje ni mogel udeležiti, da bi to storil 10 minut pozneje, pa po poslovniku DZ ni več možno, je dejal Krivec.

Kandidatu za pravosodnega ministra so soglasno podporo napovedali v poslanski skupini SDS. Kot je v predstavitvi stališča izpostavil poslanec SDS Dejan Kaloh, je Dikaučič, ki ima med drugim opravljen pravniški državni izpit, pravni strokovnjak na področju stečajne zakonodaje, hkrati pa ne sodi v nobeno od pravniških omrežij. To je po njihovi oceni zelo dober signal, da bo kot pravosodni minister deloval brez pritiskov in da se bo lahko neobremenjeno posvečal pravosodnemu resorju.

Ocenili so, da je bila predstavitev ministrskega kandidata dostojna, celovita, izčrpna in verodostojna, v njej pa je prečesal vsa relevantna področja in podsisteme, ki spadajo v pravosodni resor, ter ponudil rešitve. Med drugim se je po Kalohovih besedah kandidat zavzel za digitalizacijo pravosodja in objavo pravnomočnih sodb, kar je pomembno za krepitev sodne prakse in preglednost. "To je po oceni SDS eden od korakov, da bo pravosodni sistem tudi v praksi po meri državljana," je še dejal poslanec SDS.

Prednost Marjana Dikaučiča je, da izhaja iz praktičnih pravnih okolij, za kandidata pa so se v SMC odločili zaradi ureditve stečajne zakonodaje, je predlog kandidature pojasnil vodja poslancev SMC Gregor Perič. Nekateri so sicer ocenjevali, da to področje ni ključno za delovanje pravne države kot take, toda v SMC so po Peričevih besedah že večkrat izpostavili, da so "politični partner gospodarstva". Prav na tem področju zato vidijo še veliko možnosti za izboljšave, saj se tudi na ta način ščitijo delovna mesta in podjetja.

Po oceni poslanske skupine SMC je Dikaučič v predstavitvi pred matičnim odporom pokazal, da kratkotrajnost mandata ne vpliva na njegovo široko vizijo, ki jo ima za pravosodni sistem. Kot je dejala poslanka SMC Mojca Žnidarič, kandidat za pravosodnega ministra pozna sistem in težave pravosodja iz prakse, celoviti predstavitvi pa je prepoznal ključne teme, ki odražajo jasne cilje za delovanje ministrstva za pravosodje.

V SMC verjamejo, da se bo Dikaučič zavzemal za avtonomno pravosodje in vladavino prava, svoje delo pa opravljal zakonito in transparentno, je dejala. Prepričani so, da bo Dikaučičevo vodilo ob prevzemu resorja v središče pravosodja postaviti človeka in pravičnost. Žnidaričeva je še izpostavila, da so v SMC ponosni na vse, kar je uspelo realizirati nekdanji ministrici Lilijani Kozlovič, saj je realizirala bistveno več, kot je bilo zastavljeno v koalicijski pogodbi. To po besedah poslanke priča o prodornosti ministrstva za pravosodje pod vodstvom ministra iz vrst SMC. "Nič manj ne pričakujemo od Dikaučiča," je še poudarila.

Poslanska skupina NSi ni predstavila svojega stališča.

Marjan Dikaučič
Marjan Dikaučič FOTO: Miro Majcen

Ob prevzemu resorja novega ministra čakajo mnogi izzivi, eden izmed njih bo imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. Na predstavitvi pred člani odbora DZ za pravosodje pa je med drugim poudaril pomembnost zagotavljanja primernih materialnih pogojev za delo v pravosodju. Ob tem je napovedal, da se bo zavzel za pospešitev postopkov za izgradnjo nove sodne palače, nadaljevanje gradnje zaporov na Igu in v Dobrunjah ter nadaljevanje posodabljanja informacijskih sistemov pravosodnih organov.

V odgovoru na kritike na račun njegove neizkušenosti je zagotovil, da je za delo dovolj usposobljen ter da ima dovolj izkušenj, da pozna delovanje sistema in težave pravosodja iz prakse.

V opoziciji kritično do pomanjkanja Dikaučičevih izkušenj in povezave s slamnatimi podjetji

V delu opozicije so v predstavitvi poslanskih stališč ponovili svoje dvome o njegovi izkušenosti, med drugim so bili kritični do njegovih povezav s slamnatimi podjetji in da se ni opredelil do vprašanja evropskih delegiranih tožilcev.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je med drugim ocenil, da "gre za slamnatega moža, za slamnatega kandidata". Pravi minister za pravosodje bo po njegovih besedah premier Janez Janša. Kot je Golubović še opozoril v predstavitvi stališča poslanske skupine, od Dikaučiča niso izvedeli, kje je zaposlen, kakšna je bila njegova vloga pri slamnatih podjetjih in drugih poslih, pa tudi kakšna so njegova stališča do že sprejetih zakonov in aktov te vlade. Spomnil je, da se na predstavitvi pred matičnim odbor DZ o najbolj aktualnem vprašanju imenovanj dveh evropskih delegiranih tožilcev ni želel izreči. Poslanec je to označi za sprenevedanje in zavesten beg od prevzemanja odgovornost. 

Poslanec Levice Željko Cigler je opozoril, da ni veliko znanega o kandidatu, ki da je brez političnih izkušenj in strokovnih referenc. Tudi predstavitev na odboru je bila tako splošna, da bi jo lahko uporabili za večino kandidatov večine ministrstev, so ocenili v poslanski skupini Levice. Kot je dodal, premier ni želel kandidata, ki bi bil podoben dosedanji ministrici, ki je ugovarjala odločitvi vlade, ampak želi kandidata, ki bo ubogal njegove ukaze. 

Podobno je izpostavila tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper. Izogibanje opredelitvi o zakonitosti razveljavitve razpisa po njenih beseda meče slabo luč na kandidata in v poslanski skupini SAB se ne morejo otresti občutka, da bo še ena od marionet v rokah predsednika vlade. "Prepričali smo se že, da ministri te vlade nimajo avtonomije in da sploh ni važno, kdo sedi na ministrskem stolu," je dejala. Dodala je še, da jih kandidat ni prepričal ne z referencami ne s stališčem in vrednotami. 

Izredna seja DZ na kateri obravnavajo predlog za izvolitev Marjana Dikaučiča za ministra za pravosodje.
Izredna seja DZ na kateri obravnavajo predlog za izvolitev Marjana Dikaučiča za ministra za pravosodje. FOTO: Bobo

Poslanec SD Predrag Bakovič pa je v predstavitvi stališča poslanske skupine SD poudaril, da mora biti pravosodni minister prvi branilec prava, predpisov in celotne pravosodne veje oblasti. Dikaučič je po Bakovičevih navedbah povedal, da vlogo ministra za pravosodje razume kot arbitra, ki mora pogosto iskati ravnotežje med predlogi in interesi tako med pravosodnimi organi in tudi politiko. V SD se zato sprašujejo, kako bo zagotovil spoštovanje pravnega reda in preprečil vmešavanje politike v neodvisno sodno vejo oblasti.

Očitajo mu, da je njegova preteklost obremenjena s slamnatimi podjetji, stečaji in osebami, ki so bile kazensko preganjane. Kot je dejal Bakovič, mora biti pravosodni minister zaupanja vredna oseba z visoko stopnjo integritete. Poslancev SD Dikaučičeva predstavitev ni prepričala, ostali so brez konkretnih odgovorov, med drugim se ni opredelil do vprašanja delegiranih tožilcev.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je izpostavil, da so kandidata konkretno spoznali šele na predstavitvi, saj je svež obraz in niso poznali njegovega ozadja, kompetenc in načina dela. Prav tako je nad prestavitvijo visela "senca člankov, ki so ga prikazali v izjemno negativni luči". "Kandidat je oseba, ki nima izkušenj z zahtevanega področja. Čeprav verjamemo, da se posameznik lahko nauči marsikaj, je vodenje tega resorja lahko težka preizkušnja za neizkušeno osebo, kot je Dikaučič," je opozoril.

Ob pomanjkljive reference kandidata se je danes obregnila tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. "Od Dikaučičevega bodočega šefa smo dobili trivrstično obrazložitev kandidature, ki bi jo lahko strnili v nekaj besed in rekli, da je to pač moj predlog za ministra. Sprašujemo se, ali se v teh nekaj besedah predsednika vlade zrcali vse zavržno podcenjevanje najvišjega zakonodajnega telesa v državi ali pač res ni nobene vsebine o kandidatu, s katero bi lahko utemeljil njegovo kandidaturo," je dejala.

Poslanska skupina SNS danes ni predstavila svojega stališča.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je v izjavi za medije pred državnim zborom komentirala glasovanje o Dikaučiču in izpostavila, da trenutno nobena stran nima večine, zato vsako glasovanje pomeni vnovično preštevanje. Z današnjim glasovanjem o novem pravosodnem ministru bi po njenem mnenju lahko ponovno pokazali na anomalije v državi. S temi dejanji bi si želeli predsedniku vlade in koalicijskim partnericam dokazati, da delajo v škodo Sloveniji in so za situacijo v državi soodgovorni.

Glasovanje o kandidatu za pravosodnega ministra je označila za "še eno farso", ki se dogaja v državnem zboru. "Na mizi imamo ime, ki ne vliva zaupanja. Ne verjamem, da bo sposoben upravičiti poštenost, pravosodni sistem in delovanje. Tukaj gre za zaupanje tudi v delovanje države. Kandidat je nekompetenten. Noče ali pa ne sme povedati, zakaj Slovenija še ni imenovala evropskih javnih delegiranih tožilcev. Temu se izogiba, pričakovala pa bi, da bi to naredil," je povedala Fajonova.

Ob izglasovanju bo Dikaučič nasledil Lilijano Kozlovič, ki je odstopila zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, da ponovi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
16. 06. 2021 11.01
+1
Ah... Desničarji in spremljajoča flota, vaš čas se izteka. Največ še eno leto, pa bot. 😀
sinhron
16. 06. 2021 10.36
+3
SDS si je pridobila še eno marioneto več iz marionetne SMC ! Pravosodni minister , ki ga je sprejel parlament 44 glasovi ZA in 41 PROTI je postal del koalicije , ki neumorno pritrjuje Janševi politiki uničevanja demokracije in pravne države , kar je tudi danes pokazal Janša , da mu parlament in poslanci , kot tudi ministrski kandidat ne pomenijo nič , ker se mu ni zdelo vredno priti in predstaviti ministrskega kandidata , ki je zanj samo orodje za dosego svojih ciljev in to so , podreditev pravosodja ! Svoj obraz so pokazali tudi v NSI , ki si niso upali v parlamentu nastopiti s svojimi komentarji in besedo za ali proti ministrskemu kandidatu , so pač igralci teme , kot DESUSOVI poslanci , ki niso glasovali .
jodr
16. 06. 2021 09.35
-3
Nadrsali ste ga levaki. Ta minister vas bo zrihtal, kot afna banano.
smoljo
16. 06. 2021 10.37
+2
Uporabnik1929613
17. 06. 2021 08.21
@jodr - misliš kot je zrihtal svoja podjetja? pa prov domobranska hudobija tolče iz vas. vidim, da bomo res zaorali. samo tokrat ne spiiizdite
INAZ
16. 06. 2021 09.06
-1
Še en poraz levakov. Padajo vse nižje in nižje, ne pade pa jim na pamet, da bi spremenili način dela. Butalci.
Uporabnik1929613
17. 06. 2021 08.24
torej te ne moti, da ima tip kriminalno preteklost zdaj pa bo vodja pravosodja? To iz čiste zlobe ali si tako butast?
brabusednet
16. 06. 2021 08.19
-2
Levičarji pokrijte se z dolgimi ušesi in smuk pod mizo.Več,kot leto rovarite na gnusen način delate proti vladi in državi.Res mislite,da vas bo narod volil.Boste dobili pravo porcijo na volitvah naslednje leto.
Ali63
16. 06. 2021 08.18
+3
Ko misliš da so že dosegli dno.... NE! Oni gredo še nižje in nižje in nižje... do pekla. Upam, da bomo kmalu zapeli "od pekla do raja".
proofreader
16. 06. 2021 08.17
-1
KUL poražen, Fajonova pa še vedno govori da vlada ni operativno sposobna.
mungus
15. 06. 2021 21.59
+1
SRAMOTA! Upam da samo pri tem ostane!!!!
TonePav?ek69
15. 06. 2021 21.56
+1
Jožajoža
15. 06. 2021 21.55
+5
Je to sploh možno,da taki postanejo " ministri"
mbtukaj
15. 06. 2021 21.54
+3
Janša se je zapisal v Slovensko zgodovino kot najbolj pokvarjen politik.
Castrum
15. 06. 2021 21.46
+0
Paranoja, histerija se spet povečuje. V povezavi s patetiko, postaja že zoprna in nadležna......ampak, ker je demokracija - bomo normalni Slovenci prebavili tudi to pleničarsko zgodbo!
Castrum
15. 06. 2021 21.43
+0
Kljukci sploh ne štekate, da je OSNOVNI problem v tem, da ima opozicija 41/42 glasov in to je to! Pika, Ende, Konec!!...................Lahko se komedijanti šopirite, javkate, kričite ali stokate - 42 je maksimum, in to je to!..................Koalicija pa zbere večino takrat, ko je to potrebno - in to je edino kar je pomembno!
Castrum
15. 06. 2021 21.40
-1
Slovenija postaja štala! Sploh se več ne ocenjuje človeka, njegovo znanje in sposobnosti, ampak samo to od kje prihaja in kdo ga predlaga. Komedijanti in enodnevne politične muhe so naredile Slovensko politično sceno popolnoma ponižujočo do nas SLOVENCEV..........
VOŠINEK R.
15. 06. 2021 21.35
-3
Vlada ki nima 46 glasov ne more biti ligitimna!
Castrum
15. 06. 2021 21.40
+4
"ligitimna"........ni kaj, ti točno veš!
boss2
15. 06. 2021 21.29
+2
Še ena pokvarjena lutka JJ in Počivalška
mbtukaj
15. 06. 2021 21.22
+3
Toti še bo drek mešo, bo polno odlagališč.
BalalajkaGTI
15. 06. 2021 21.17
+3
Resno razmišljam... Da ponaredim parlament...
Diabloss
15. 06. 2021 21.11
+6
O stečajnih ma pa res izkušnje iz prve roke
Biti biti
15. 06. 2021 21.11
+1
Mi levičarji smo danes spet dobili po smrčku...🧛
Brakedirt
15. 06. 2021 21.18
+1
cela levaska klet na trstenjakovi je ze cisto obtolcena.