Slovenija

Golob: Točka razhoda z Bobnarjevo je bilo vprašanje varovanja mene in moje družine

Ljubljana, 14. 12. 2022 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1828

DZ se je seznanil z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, nato pa so bila na vrsti poslanska vprašanja. Ta so se nanašala predvsem na odnos med Bobnarjevo in Golobom. "Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna," je dejal premier in pojasnil, da je bil razlog v različnih pogledih na delo varnostne službe. "Začela se je politizacija moje pravice izbire do tega, kdo bo varoval mene in mojo družino," je povedal.

S seznanitvijo DZ z odstopom je Bobnarjevi prenehala funkcija ministrice, vodenje ministrstva pa bo začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Sejo DZ so poslanci nato nadaljevali z vprašanji premierju Golobu. 

Prva mu je vprašanja zastavila poslanka NSi Vida Čadonič Špelič, ki jo je zanimalo predvsem, zakaj je sprejel odstop Bobnarjeve, če pa je še med interpelacijo zatrdil, da je ponosen na njeno delo. "Poslanke in poslanci Gibanja Svobode so dejali, da so ponosni, da Bobnarjeva prihaja iz njihovih vrst, saj je s strokovnostjo dvignila ugled Policije, ki naj bi bil doslej okrnjen," je dejala in vprašala, kaj se je zgodilo. Zanimalo jo je še, če so se njuni pogledi razhajali glede strokovnosti in ustreznosti Boštjana Lindava za mesto direktorja Policije. "Ali je politika kadrovala v Policiji? Ali je politika ostala pred vrati direktorja Policije?" je vprašala.  

Golob je v odgovoru dejal, da je bil pred in po volitvah večkrat vprašan, če bo šel v koalicijo z SDS, in dodal, da je vedno odgovoril, da ne. "Ne pri sestavljanju vlade ne pri upravljanju z RTV-jem in tudi ne pri upravljanju s Policijo," je dejal. Ponovil je obljubo, da bodo depolitizirali vse podsisteme, tudi RTV in Policijo. "Tako velik odstotek glasov smo dobili, ker smo ljudi prepričali, da bomo to, kar obljubljamo, tudi izpolnili," pravi. 

Poudaril je, da nikogar ne nastavljajo s strankarsko izkaznico, v tej točki pa so se poslanci opozicije v Državnem zboru zasmejali. Golob je zanikal, da bi kdor koli iz njihove stranke vplival na kakršne koli kadrovske menjave v Policiji. "Niti eno ime, kdo naj bo imenovan na katero koli funkcijo, ni prišlo od nikoder drugje kot izključno s strani ministrice," je zagotovil.

"Res pa je, da smo se, preden sta bila imenovana ministrica in Boštjan Lindav v Policijo, dobili in se spoznali v poslanski skupini in takrat smo se pogovarjali tudi o tem, kateri so tisti kadri, ki so bili imenovani zadnjo minuto ali celo po volitvah, in naj se preveri njihova strokovnost. In to je tudi vse," je dejal Golob.

'Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna'

Bobnarjevi se je zahvalil in dejal, da je bil ponosen na njeno delo. "Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna," je dejal in dodal, da ni povezana z Lindavom. "Točka preloma je prišla po 21. novembru in takrat se je sprožilo vprašanje, ki nima zveze z direktorjem Policije. Sprožilo se je vprašanje mene in moje družine. Začela se je politizacija moje pravice izbire do tega, kdo bo varoval mene in mojo družino in na tej točki sva se žal razšla. Na tej točki se je zgodila politizacija dela Policije oz. varnostne službe," je pojasnil in ponovil, da v tem mandatu ni bilo nobenih pritiskov na Policijo. 

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Pri tem je pojasnil, da je vlada uredbo, s katero je prenesla varovanje na generalni sekretariat vlade, sprejela 8. julija. Uredbo pa je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Bobnarjeve, pri čemer jih, preden je bila sprejeta, ni nihče opozoril, da bo z njo kar koli narobe.

"Brez te uredbe, ki jo je sprejela vlada in jo potrdila brez razprave, nič od tega, o čemer govorimo, sploh ne bi bilo možno," je izpostavil predsednik vlade. Poudaril je, da je bilo to pred petimi meseci, od takrat naprej pa so potekali operativni pogovori, kako izvesti uredbo in to službo prenesti na generalni sekretariat vlade. Ti pogovori pa so, je dodal, potekali izključno na relaciji generalni sekretariat in ustrezne službe znotraj Policije.

Golob: Vso pravico imam za mnenje vprašati kogar koli

Tudi poslanec SDS Žan Mahnič je predsedniku vlade zastavil vprašanje o politizaciji slovenske Policije. Zanimal ga je predvsem odnos premierja z Milošem Njegoslavom Milovićem, ki ga je Mahnič označil za kriminalca in se vprašal, zakaj ga je Golob nastavil za vodjo svojega varovanja. Zanimalo ga je tudi, zakaj je zahteval imenovanje Darka Muženiča na čelu NPU in ga vprašal, zakaj je zahteval zamenjavo direktorja PU Nova Gorica. 

Golob je najprej spregovoril o Muženiču in dejal, da so ga z lažno kazensko ovadbo spravili ob položaj. "Vaša ovadba je bila ovržena, ker je bila lažna. Pravno državo si predstavljam tako, da če je nekdo krivo obdolžen, da je prav, da se ga rehabilitira," je dejal in poudaril, da so danes vse ovadbe pravnomočno zavržene.

"Na novembrskih poslanskih vprašanjih sem vas ujel na laži, dejali ste, da z Milošem Milovićem nimate nič, da ga nikjer ni in da ni zadolžen za vašo varnost. Grdo ste se nam zlagali, gospod Golob. Na laž vas je postavil direktor policije, ki je dejal, da Milović prisostvuje na vaših sestankih in se predstavlja kot vodja vašega varovanja," je dejal Mahnič. Golob pa je odvrnil, da se ni nič zlagal in na Milovć nič ne vodi ali usmerja. "Milović je bil vodja varnostne službe, natančno tisto, kar danes počne nekdo drugi, ki ste ga vi razkrili javnosti in on je skrbel za varnost gospoda Janeza Drnovška in vem, da je skrbel dobro za njegovo varnost, sedem let je bil vodja njegove službe," je dejal Golob in pojasnil, da ga je zgolj vprašal za nasvet. "Vso pravico imam za mnenje vprašati kogar koli. Vprašal sem ga, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene in ali obstajajo kakšni boljši primeri prakse," je dodal.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Spomnil je na svojo pot v Bruselj, kamor sta odšla tudi njegova otroka. Zgrožen je bil, da se je v medijih pojavila fotografija njegovega mladoletnega sina. "Takrat sem vedel, da so nasveti o tem, naj si stvari organiziram drugače, nekaj, kar je nujno. Varnostniki z vami prebijejo 24 ur na dan in zaupanje med vami in njimi mora biti popolno. Hvala bogu, da je bilo popolno v preteklosti. Ni popolnega zaupanja, tudi varnostniki ne morejo opravljati svojega dela, če ni zaupanja. Mnenje o tem, kakšni sistemi so delovali v preteklosti, pa z velikim veseljem poslušam," je dejal. 

"Pustiva puhlice, preidiva k dejstvom," je odvrnil Mahnič, ki je premierju očital, da laže. Prebral je pričanje, da je Milović dejal, da je vodja varnosti. Golob pa je ponovil, da mu je Milović svetoval kot zasebna oseba, ki jo je poznal iz preteklega življenja. "Nihče ga ne plačuje. Jaz vem, da sklepate po sebi, ampak ne, ne počnemo tega. Lahko pa za mnenje vprašam nekoga, ki ima konkretno izkušnjo in vprašal sem nekoga, ki je sodeloval z Janezom Drnovškom," je dejal. 

Mahnič je dejal še, da ima danes lahko kdor koli v roki telefon in lahko kadar koli kogar koli fotografira in da tega ne bo mogel preprečiti noben varnostnik. Zanimalo ga je, zakaj torej vztraja pri menjavi varnostne službe. "Najbolj zlorabljena beseda leta je svoboda, ker to, kar izvajate vi, ni svoboda, ampak ravno nasprotno. Delate točno to, kar očitate nam," je pripomnil. 

Golob je sicer v izjavi po zaostritvi odnosov z ministrico Bobnarjevo menil, da pritiskov na Policijo ni bilo. Iz njegovega kabineta so kot podkrepitev te navedbe kasneje posredovali dopis namestnika generalnega direktorja Policije Igorja Ciperleta, ki je po pooblastilu Boštjana Lindava na izrecno vprašanje Goloba navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdor koli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi Policija, ali vplivati nanje.

Na zadnjem plenarnem zasedanju letos bodo sicer poslanci med drugim obravnavali vladni predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, poslanci bodo odločali tudi o kandidatu za viceguvernerja Banke Slovenije Marku Pahorju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1828)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
17. 12. 2022 14.51
+2
PV, mi smo pa zgroženi nad vami in vašimi početji!! Če bi se slike vaših otrok pojavile v kakšnem tujem časopisu bi verjetno bili zelo ponosni!!
Jernej Sekirnik
15. 12. 2022 17.39
+4
a mi plačujemo, da vozi svoje družinske člane na izlete v Bruselj in okoli po svetu. Pa vso varovanje, prehrana, hotelske nastanitve, oglede,...
najjana
15. 12. 2022 10.36
-1
Družino?????????????Zakaj potem živiš pri prijatelju?????????
Trapon
15. 12. 2022 09.08
+3
🐦 je prestrašen diktatorček in vseh 400000 ki so ga potprli je max domet....ta trenutek je PV in nikoli več ne bo....upamo samo da ne bo prepozno za Slovence...obrtniki,podjetniki,kmetje....takrat bo realna slika stanja kako se slabša stanje in kam furajo levaki vse skupaj....trenutno nam slabo kaže
Damir Bukva Katyuša
15. 12. 2022 08.47
+0
g.Golobcek!! Ce nisi nicesar skrivil,ter ne lazes narodu...zakaj sploh tako obsezno varovanje??? Vidim,da rad porabljas davkoplacevalski denar! Samo,narod se ni spregledal!!
dron
14. 12. 2022 21.59
+0
GOLOB JE CAR.
najjana
15. 12. 2022 10.31
+0
rovte
17. 12. 2022 14.52
+1
Stoenka
14. 12. 2022 21.58
+1
Robi mora še naprej imeti varnostnika na črno in ga plačati z gotovino
pekoči paradižnik
14. 12. 2022 21.58
-2
Se opravičujem, ampak ne morem si kaj, da ne ponovim svojega mnenja, ker me janševci prav silite v to, s svojim zasmrajanjem scene,... Ljubljano ste zaplinjali,... Janševci, spet ste v svoji latrini v kleti, proizvedli ogromno količino prepoznavne vsebine, ki jo zlivate povsod na okoli, ampak brez učinka, nihče vam ne verjame, vaše razgrajanje in napenjanje nobeden več ne jemlje resno, ker vprašajte se, koliko ljudskih glasovanj v zadnjem letu in pol ste preživeli brez odločnega poraza. Niste se sposobni nič naučiti in od enakega delovanja pričakujete drugačne rezultate. To je definicija norosti!
rovte
17. 12. 2022 14.55
+3
Stoenka
14. 12. 2022 21.57
-2
Za nas,ki smo navijači Bandelija zadovoljstvo in občutek sreče
pekoči paradižnik
14. 12. 2022 21.57
+1
Janševci so v krču groze, leto in pol doživljajo poraze na ljudskih glasovanjih, s ščepcem poslancev si ne morejo v parlamentu nič privoščiti, so nepomemben igralec, nikogar v Svobodi, v sd je drugače ampak oni nimajo teže, ne morejo izsiljevati, politične trgovine z njimi se nihče noče iti in jim tudi ni potrebna z 41 poslanci, ostajajo sami,... togotni,... jezni na cel svet,... neprecenljivo je bilo danes gledati obraze glavnih protagonistov janšizma v kako težkem položaju so se znašli, če se bodo v kratkem zlomili, kot se je Tatjana, ne bo nič čudnega, ali pa če se bo kdo od njih vrgel po stopnicah.
rovte
17. 12. 2022 14.57
+2
Verjetno so krčo pri tebi, ker takšne pišeš!
Salting
14. 12. 2022 21.55
+3
Socialni parazit Žan Mahnič je od dr. Goloba dobil odgovor, da preveč sklepa po sebi.
Jožajoža
14. 12. 2022 21.54
+2
Danes v parlamentuSlovenci proti janšistom 1-0
Samo DESNO je pravo
15. 12. 2022 14.57
+0
Jožajoža-spet dr.k mešaš.Če bi bil malo bolj razgledan,bi vedel kdo je proti Janšatu..lenuhi in balkanci..Slovenci ziher ne..
Fargo
14. 12. 2022 21.54
+2
Golob ima vso pravico, da ga varuje ekipa, kateri zaupa. Predvidevam, da so stari mački Hojs, Olaj, Kangler nastavili v določene službe policije njim lojalne kadre, katerim Golob ne zaupa. In prav ima.
Rudolf Maister
14. 12. 2022 21.54
-2
Napišeš, da sodanes vklenili LASTNIKA zemljišča na katerem bi radi brez dovoljenj kopali in da je lastninska pravica sveta povsod v razvitem svetu in ti zbrišejokomentar. Ja takle mamo.gotovi so
MladInPerspektiven
14. 12. 2022 21.58
+7
No kaj pa vaša dvojna merila, kje ste bili, ko so na naših parcelah postavljali ograjo ob meji in sploh nismo nič vedeli... se boš izjasnil za dvojna merila?????
dron
14. 12. 2022 21.52
+2
Tako se dela Golob, ti si CAR, to je šele začetek cviljenja svečarije....
ThorStorm793
14. 12. 2022 21.51
-3
Golob počasi tone... Golobizem je zlo
Salting
14. 12. 2022 21.54
+4
Zlo Janša je že v podmornici proti Mauriciusu
najjana
15. 12. 2022 10.32
-2
Rudolf Maister
14. 12. 2022 21.49
+0
JANŠA VRNI SE ,LAČNI SMO
MladInPerspektiven
14. 12. 2022 21.52
+6
A ti si tisti s transparentom na Trstenjakovi??? Menda ko se Režiser Mahnič jutri vrne bo pripeljal sendviče in PINGO sokce ... tako nič bat malo je treba potrpet ste že tko in tko predebeli. :-)
peglezn
15. 12. 2022 08.53
+4
DKR
14. 12. 2022 21.48
+0
Pernati ptič laže po dolgem in počez. Hotel je imeti vpliv na Policijo in imenovanja direktorja NPU, ker je želel ustaviti pregled njegovih umazanih rabot. " Kvazi ukradena identiteta" in odprt bančni račun v Romuniji in to v neposredni bližini poslovalnice GENI-ja v tej državi :)))). Pa 500 mil € ,ki bi jih rad podaril svojo poročni priči na vrhu HSE, pa grožnje zdravnikom,.....gru, gru, gru.......
Betuul
14. 12. 2022 21.57
+0
Zdaj bo dobu vse! Varovanje, papamobil🛺, neprobojni jopič🦺, neprobojni šlem🪖; neprobojne👜€💰€👜€💰!? 😸
najjana
15. 12. 2022 10.33
-3
Betuul
14. 12. 2022 21.45
+2
Pol nakonc pa še sovražni govor!? Tako vlečejo €👜€💰€ 👜€💰€👜€💰; kot mačke🐈🐈‍⬛mlade!😺
vsnsvt
14. 12. 2022 21.41
-8
Če mu to kdo verjame, je naiven bedak. Ker vemo, da je ta izgovor iz riti potegnil..
Salting
14. 12. 2022 21.44
+6
Iz tam si SDS ne potegnejo, ampak porinejo...