Slovenija

Predlogu ponovne uvedbe vojaškega roka le še načelna podpora SNS in DeSUS

Ljubljana, 04. 03. 2020 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V./N. P./STA
Komentarji
1506

Predstavniki večine poslanskih skupin so na seji DZ izrazili odklonilno stališče glede predloga SDS o ponovni uvedbi naborništva. Da je predlog novele zakona o vojaški dolžnosti primeren za nadaljnjo obravnavo, so poleg predlagateljev ocenili le še v DeSUS in SNS. Levica je sicer napovedala, da v primeru potrditve ne izključujejo niti referenduma.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odločanje o naborništvu
    02:45
    Iz 24UR: Odločanje o naborništvu
  • Iz SVETA: Naborništvo
    03:58
    Iz SVETA: Naborništvo

Poslanec SDS Žan Mahnič je v imenu predlagateljev spomnil na kadrovske cilje, ki si jih je država zastavila ob izidu referenduma o vstopu Slovenije v zavezništvo Nato in so predvidevali 8000 pripadnikov stalne sestave Slovenske vojske (SV), 2000 pripadnikov pogodbene rezerve in 15.000 pripadnikov prostovoljne rezerve. Poznejša doktrina o vojaški strateški rezervi je predvidela celo 25.000 pripadnikov strateške rezerve.

Danes SV sestavlja približno 6300 pripadnikov stalne sestave, trend njihovega števila pa je še vedno v upadu. Zato v SDS menijo, da bi bilo treba za popolnitev vsaj za neko srednjeročno obdobje ponovno uvesti šestmesečno služenje vojaškega roka.

V SD, LMŠ in SMC predloga novele ne podpirajo

V vladi, ki opravlja tekoče posle, predloga novele ne podpirajo. Državna sekretarka na obrambnem ministrstvu Nataša Dolenc je priznala, da veljavni sistem kaže določene pomanjkljivosti na področju kadra, vendar pa razlogi za uvedbo posameznih ali vseh sestavin vojaške dolžnosti po njeni oceni niso podani. Poudarila je, da bi predlogi za popolnjevanje Slovenske vojske morali temeljiti na podrobni analizi stanja in posledic predlaganih rešitev.

Odklonilno stališče do predloga so v predstavitvah stališč po pričakovanjih izražali tudi predstavniki večine poslanskih skupin. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je sicer dejal, da se je o uvedbi posameznih oblik naborniškega sistema smiselno pogovarjati. "Vendar se tovrstni posegi v družbeni sistem ne morejo narediti čez noč, pač pa ob poglobljeni javni razpravi," je dejal in napovedal, da bodo zato predlogu nasprotovali.

Podpora noveli zakona o ponovni uvedbi naborništva je vprašljiva.
Podpora noveli zakona o ponovni uvedbi naborništva je vprašljiva. FOTO: Bobo

Da gre za resno vprašanje, ki se ga ne gre lotevati na hitro, je opozoril tudi poslanec SD Samo Bevk. Opraviti je treba poglobljeno razpravo in presoditi, ali je obrambni sistem sposoben zagotoviti kakovostno izobraževanje nabornikov, ustrezno namestitev in opremo, zadostna sredstva, ki v aktualnih proračunih v ta namen niso predvidena, in doseči družbeno soglasje o tem vprašanju. Tudi v SD menijo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Ponovno uvajanje naborništva bi predstavljalo zapleten družbeni proces, ki bi vplival na več družbenih sistemov, zato tudi v SMC hitenju s takšnim ukrepom niso naklonjeni. Takšna zamisel bi po besedah poslanca SMC Gregorja Židana prišla v poštev, šele če kadrovskega primanjkljaja ne bi uspeli zajeziti z drugimi ukrepi. Sredstva iz proračuna bi bilo po njegovem mnenju v tej fazi bolj smiselno nameniti izboljšanju položaja vojakov.

Opozicijska Levica v primeru potrditve ne izključuje niti referenduma

Ostro predlogu nasprotujejo v Levici. Kot se je izrazil poslanec Miha Kordiš, se ponovno uvaja prisilno služenju vojaškega roka, če bi bil predlog potrjen, pa v Levici napovedujejo tudi možnost zakonodajnega referenduma. Med drugim je opomnil, da vojska ne deluje le z represijo, ampak tudi z ideologijo, zato kot namen takšnega predloga vidi tudi v "pranju možganov".

Miha Kordiš meni, da ponovno uvajanje vojaškega roka "vceplja pokorščino do oblasti".
Miha Kordiš meni, da ponovno uvajanje vojaškega roka "vceplja pokorščino do oblasti". FOTO: Kanal A

Da predloga ne bodo podprli, so napovedali v NSi. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je sicer poudaril, da je eden ključnih za zagotavljanje varnosti države obrambni sistem, ki pa je trenutno v kadrovski krizi. V NSi uvedbo naborništva prepoznavajo možen ukrep za reševanje tega položaja, je pa Horvat spomnil, da koalicijska pogodba poleg postopnega uvajanja vojaškega roka predvideva tudi konsolidacijo profesionalnega sestava SV.

Poslanec SAB Marko Bandelli je med drugim opozoril na poseg v zasebnost posameznika, ki bi ga takšen ukrep povzročil. Prav tako bi bilo po mnenju SAB pri tako pomembnem vprašanju treba upoštevati voljo ljudi, ki bodo vojaški rok dejansko služili. Razmislek o ukrepih za povečanje števila vojakov je nujen, vendar pa je predlog SDS po njegovih besedah na več točkah pomanjkljiv.

Načelna podpora le še s strani SNS in DeSUS

Da bodo predlog v prvem branju podprli, pa so napovedali v DeSUS in SNS. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je spomnil, da so uvedbo sicer trimesečnega vojaškega roka v program zapisali tudi v njihovi stranki. Se je pa zavzel, da bi v morebitnem nadaljnjem postopku sprejemanja novele o njej potekala javna predstavitev mnenj.

Predlog tudi posodablja člene, ki določajo denarne kazni v primerih, ko se obveznik izogiba nekaterim opravilom.
Predlog tudi posodablja člene, ki določajo denarne kazni v primerih, ko se obveznik izogiba nekaterim opravilom. FOTO: Aljoša Kravanja

Poslanec SNS Jani Ivanuša pa je med drugim ocenil, da vojska nikomur ne bi škodila in da bi bila kvečjemu koristna. Med drugim bi se mladi na ta način osamosvojili od svojih staršev, prav tako pa bi jim privzgojili ljubezen do domovine, je povedal.

Tri poslanske skupine, ki so napovedale podporo predlogu, skupaj štejejo 34 poslancev. Ker za ustreznost predloga novele v prvem branju zadošča navadna večina, bo morebitna potrditev odvisna tudi od prisotnosti poslancev in od tega, ali bodo o njem sploh glasovali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1727405
05. 03. 2020 21.22
Koalicija je pokazala na prvi oviri,da ni enotna.Do kdaj bo zdržala?
_Grizzly _
05. 03. 2020 20.16
Slovenska vojska je danes dobila enega izmed najmodernejših in učinkovitih protioklepnik raketnih sistemov. Imenuje se Carl Gustav M4(4 pomeni najnovejša različica),ki je izredno lahek a močan. Kupili so ga veliko različno namenskami raketami a sta 2, ki izstopata. To sta HEAT(visoko eksplozivne protioklepne) in HEDP(visokoeksplozivne dvo namenske), ki lahko samo 1 sesuje Patria AMV oklepnik.
nikhrast
05. 03. 2020 18.46
-1
Disciplina in reda bi se učili, kaj pa če obiskuješ šolo ali hodiš v službo, tam moreš pokazati tudi disciplino in red. Pa bo potem vojska nek vzgojni center, tja bodo pa šli samo tisti ki še ne poznajo kaj sta disciplina in red.
Uporabnik1421433
05. 03. 2020 17.39
+1
Mlad zdrav človek mora delati bilo kaj ne pa biti na socialni.Prijeti za vsako delo.Če pa ne pa takoj odvzeti socialno.Pa potrebno zmanjsati za polovico!!!
Marko Live
05. 03. 2020 13.55
+2
Za začetek naj jih pošljejo v Grčijo na mejo za sovzivec metat rabijo 1uro priprav nato pa marš na mejo.
zdrava.pamet
05. 03. 2020 12.52
+6
Pač ne bodo 6 mesecev igric igrali
zdrava.pamet
05. 03. 2020 12.49
+5
maj?i kašelj
05. 03. 2020 12.24
-6
To si želijo tisti ko nimajo majhnih otrok😢
Principat
05. 03. 2020 10.26
+2
tako radi se primerjamo z nemčijo , seveda tisti , ki radi blatijo slovenijo , sedaj naj izračunajo , koliko nabornikov bi potem vsako leto imeli nemci , povprečno se rodi 810.000 otrok
periot22
05. 03. 2020 09.56
+9
Tisti starsi ki ne znajo vzgajati in nauciti svoje otroke delovnih navad in reda za samostojno življenje svojega otroka tistim otrokom tudi sluzenje vojske ne bo pomagalo!
ajnajs
05. 03. 2020 09.35
-4
Fantje morajo od doma, mamice jih preveč razvajamo. naučiti se morajo nekega reda, življenja. Zdaj ima vsak neke pravice, dolžnosti pa nobenih, tako je tudi v službi. Braniti je treba naše meje pred vstopom drugačne vere drugačnega načina razmišljanja (ženska je enakopravna in ne samo sredstvo za razplojevanje in potešitev moških potreb). Če ne bomo sami branili svoje meje, drugi nam jih ne bojo.
marker1
05. 03. 2020 09.20
+1
Namesto naborništva naj Levica zasadi plantažo konoplje, da se bodo lahko zadevali. Saj se je Levica borila za legalizacijo konoplje in s tem pridobivala glasove volivcev . Po medijih je krožila slika tega nasprotnika naborništva v blaženem stanju.
Kollerik
05. 03. 2020 08.33
+7
Kordiš razlaga bedarije na kvadrat. Imeti svojo vojsko pomeni imeti svojo svobodo, svojo državo. Se močno nagibam k temu, da tole razvajeno mularijo vtaknejo v uniforme minimalno za pol leta stran od maminih krilc. Bi morda bolj spoštovali svojo državo. Toda, nekateri strokovnjaki na tem področju trdijo, da bi bilo bolj smiselno vložiti še več denarja v sedanji sistem in tako narediti profesionalno vojsko še močnejšo, bolj opremljeno in bolje plačano.
Lumpx
04. 03. 2020 21.12
-3
Citiram: Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška se zavezujejo, da bodo pomagale Grčiji pri obvladovanju mejne krize! V sloveniji pa levaki se kr naprej rovarijo proti varni Sloveniji in EU! Itak so levaki namensko unicili slovensko vojsko in policijo da je od njih ostal sam se en kaos.
marker1
05. 03. 2020 09.22
-5
V SV sta Kučan in Kacin navlekla ves škart kader iz JLA.
periot22
04. 03. 2020 21.09
+4
Kdor sam ne zna vzgojit otroka ga tudi nobena vojska ne bo!!!!!!!!!!!!!
Lumpx
04. 03. 2020 21.10
+12
ce bi bil v vojski sploh pa v jugo vojski bi vedel da to ni res
periot22
04. 03. 2020 21.28
+5
A res to ti pravis jaz sem bil v Srbiji!!!!!!!!
periot22
04. 03. 2020 21.31
+1
Tisti ki je bil len tistega so tudi v vojski sparali da se ni pretegnil govorim iz lastnih izkusenj ker vem kaj se je dogajalo v vojski!!!!!!!
marker1
05. 03. 2020 09.25
+10
JLA je take znala udomačiti. Najprej kazenska požarstva, dodatne straže in nazadnje pa zapor. Hitro so se navadili reda.
txoxnxy
04. 03. 2020 21.09
+10
Vsaj mal reda, discipline in spoštovanja se bo s tem vrnilo mladini.
FAUSTOS1
04. 03. 2020 21.05
+16
Prav vse upokojence ljubitelje desetarja vljudno vabim ,da se takoj aktivirajo v uniforme in na mejo z fračami ,da si kdo ne odstreli prazne buče.
Lumpx
04. 03. 2020 21.05
+2
Sami "jamreki" levaski n razmazene mamine maze ... vsi se bojijo par mesecev vojske. Bi pa vsi imeli UTD al pa vsaj socialko na racun tistih ki delajo in bi se tud borili za slovenijo ce bi bilo treba.
periot22
04. 03. 2020 21.04
+27
Place v vojski dvignat pa bo dovolj novih vojakov!!!!!!!!!!!
periot22
04. 03. 2020 21.01
+19
Mahnic malinovc najprej zlezi iz plenic in pojdi sam sluzit vojsko potem pa pametuj!