Slovenija

DZ o razvoju Zasavja

Ljubljana, 14. 07. 1999 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Politika še naprej posveča kar precej pozornosti razvoju Zasavja. Po spodletelem referendumu o gradnji nove termoelektrarne v Trbovljah je zdaj vlada izdelala nov zakon o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje - Hrastnik, o ekološki sanaciji TET 2 in o spodbujanju regionalnega razvoj Zasavja. Parlament je zakon danes obravnaval prvič.

Predlagani zakon naj bi zagotovil pogoje da bi rudnik Trbovlje - Hrastnik zaprli do leta 2019, pri čemer bi premog izkopavali do leta 2015. Stroški zapiranja bi po tem scenariju znašali približno 65 milijard tolarjev. Ekološko sanacijo elektrarne naj bi po načrtih izvedli že do leta 2003, stroški bi znašali 11 milijard tolarjev, finančne posledice pa naj bi bilo čutiti do leta 2009.

Tretji del, ki ureja spodbujanje regionalnega razvoja regije pa predvideva izboljševanje infrastrukture, predvsem seveda cest, razvojno prestrukturiranje gospodarstva ter investicije v razvoj človeških virov. V parlamentu se je ločnica med zagovorniki in nasprotniki vzpostavila kot ob razpravi o TET 3 pred meseci. Državni zbor naj bi po napovedih prvo obravnavo zakona dokončal jutri.