Slovenija

Poslanci s 66 glasovi za podprli predlog referendumske novele

Ljubljana, 07. 04. 2020 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z. / V.Š. / STA
Komentarji
123

Poslanci so s 66 glasovi za in osmimi proti potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pohitriti tudi postopek sprejemanja novih protikorona zakonov. Razpravo o pooblastilih vojske pa je koalicija umaknila.

S 66 glasovi za in osmimi proti so poslanci danes potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pohitriti tudi postopek sprejemanja novih protikorona zakonov.

Z novelo bi pridobili do osem dni krajšo časovnico

Novela zakona o referendumu in ljudski iniciativi ureja postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten. Ustava namreč določa, da referenduma med drugim ni mogoče razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.

Po noveli bi bili lahko takšni zakoni razglašeni in uveljavljeni takoj, ko ne bo več zadržkov morebitnega veta državnega sveta. Z novelo bi tako pridobili do osem dni krajšo časovnico tudi pri postopkih sprejemanja novih ukrepov za blažitev posledic epidemije.

Še pred glasovanjem o predlogu novele so poslanci glasovali tudi o predlogu dopolnila LMŠ, s katerim so skušali v največji opozicijski stranki v novelo dodati določbo, da bi morala poleg vlade sklep, da referenduma o nekem zakonu ni utemeljeno sklicati, podpreti tudi dve tretjini prisotnih poslancev.

Poslanci so s 66 glasovi za podprli predlogu referendumske novele.
Poslanci so s 66 glasovi za podprli predlogu referendumske novele. FOTO: Miro Majcen

K podpori dopolnila so opozicijske poslance pozvali v Levici. A že v razpravi so to možnost kritizirali ne le v koalicijskih poslanskih skupinah, temveč tudi v SD in SAB. Večina v DZ je tako glasovala proti predlaganemu dopolnilu.

S 66 glasovi proti osmim pa so prisotni poslanci podprli novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Kot je v razpravi poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je ta nujna, da bi lahko ukrepe za pomoč ljudem in gospodarstvu ob epidemiji koronavirusa uveljavili čim hitreje. "Pomoč pa rabijo vsi, ne glede na politično pripadnost, verske in druge usmeritve," je dejal.

"Novele ne sprejemamo za to vlado, ampak za katero koli vlado, ki se bo znašla v takih razmerah," je poudaril Koritnik. 

Razprave o izjemnih pooblastilih vojakov ni bilo

Obravnavo predloga o izjemnih pooblastilih vojakov pa so poslanci preložili na eno od prihodnjih sej. Nekateri v opoziciji so protestirali, ker koalicija predloga uradno ni utemeljila. V izjavi za javnost pa so pojasnili, da želijo razčistiti, ali bi moral DZ kljub nezadostni podpori predlogu na matičnem odboru o njem vseeno glasovati.

Predlog vladnega sklepa, zaradi katerega so koalicijski poslanci zahtevali izredno sejo, je bil na dnevnem redu, ki so ga v uvodu seje poslanci tudi potrdili. Predlog prejšnji teden na matičnem odboru za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih poslancev, zato po današnji časovnici ni bilo predvideno glasovanje o sklepu, ampak le predstavitev stališč poslanskih skupin ter splošna razprava poslancev. Časovnica je za to točko predvidevala dobrih pet ur.

Toda poslanci SDS, SMC, NSi in DeSUS so predsedniku DZ Igorju Zorčiču v pisni obliki poslali predlog za preložitev te točke na eno od prihodnjih sej, kar so ob začetku obravnave te točke tudi izglasovali z 51 glasovi za in 35 proti.

Razprave o izjemnih pooblastilih vojakov ni bilo.
Razprave o izjemnih pooblastilih vojakov ni bilo. FOTO: POP TV

Kot je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, jih preseneča, da koalicija predlaga preložitev razprave "o nečem, kar glede na odločitev odbora sploh ne obstaja več in je zakonodajni postopek končan".

Po navedbah vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca bi danes morali opraviti zgolj seznanitev s stališči poslanskih skupin. "Ne razumem tega manevriranja koalicije s premikanjem te seje, mislim, da je zgodba nepotrebna," je dejal. Ob tem je ocenil še, da tudi razprava ne bi smela biti dovoljena, če je matično delovno telo predlog zavrnilo.

Podobno meni vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je dejal, da treba to točko končati, in to se lahko naredi "samo na tak način, da vsaka poslanska skupina pove stališče in je seja končana". "Že to, da imamo razpravo, je diskutabilno," je dejal.

Vatovec je za pojasnitev razlogov za prestavitev koalicijo na seji tudi prosil, a se od koalicijskih poslancev ni oglasil nihče. "To, da ste čisto tiho, da ste ta manever naredili, ima nek svoj namen," je ocenil Han.

V izjavi za medije ob robu seje je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat sicer pojasnil, da so preložitev predlagali, ker želijo s pravniki razčistiti, ali bi moral DZ kljub nezadostni podpori predlogu na matičnem odboru o tem vseeno glasovati.

V NSi si po Horvatovih navedbah želijo pridobiti relevantno razlago ustavnih pravnikov, "ker v zakonu in v ustavi jasno piše, da o tej zadevi glasuje DZ". Kot je poudaril, bi po njihovem razumevanju danes moral o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki govori o izjemnih pooblastilih vojakov, glasovati DZ, in sicer ne glede na rezultat glasovanja na matičnem delovnem telesu.

V DZ zadostna večina za potrditev možnosti sej na daljavo v primeru izrednih razmer

Na dnevnem redu je bil tudi skrajšani postopek obravnave novele poslovnika DZ. Pod novelo, s katero bi v določenih primerih omogočili potek sej DZ in sej delovnih teles tudi zunaj sedeža DZ s pomočjo računalnikov, telefonov, tablic, so podpisani poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo Levice, ki predloga tudi ne podpira.

Parlamentarna komisija za poslovnik je sicer brez glasu proti prižgala zeleno luč noveli poslovnika DZ, s katero v določenih izjemnih okoliščinah, in sicer v primeru naravne ali druge hujše nesreče, omogočajo potek seje DZ na daljavo.

Spremembe bodo omogočile, da poslanci v izjemnih okoliščinah s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije na seji DZ in v določenih primerih delovnih teles razpravljajo in glasujejo na daljavo. Seje bodo javne.

Člani komisije so največ časa v razpravi namenili vprašanju definicije okoliščin, v katerih je možno sklicati sejo na daljavo. Prvotna dikcija se je glasila, da je to možno v primeru naravne ali druge hujše nesreče ali drugih izrednih okoliščin. V poslanski skupini LMŠ so predlagali ožjo dikcijo, o čemer so se člani komisije uskladili in sprejeli kompromisno različico, po kateri so izredne okoliščine dali v oklepaj. Torej je sejo na daljavo možno sklicati v primeru naravne ali druge hujše nesreče (izredne okoliščine), če izvedba seje z osebno navzočimi poslanci predstavlja tveganje za zdravje in varnost poslancev, in je to nujno zaradi sprejetja odločitev, s katerimi ni mogoče odlašati.

Levica je vztrajala pri definiciji, ki bi možnost sej na daljavo zožila le na čas epidemije. Vodja poslanske skupine Luka Mesec sicer predlogu sprememb poslovnika na koncu ni nasprotoval, pač pa je bil vzdržan.

Prvopodpisani pod predlog, Zorčič, je na seji večkrat izpostavil, da bodo take seje nekaj izjemnega. Seja na daljavo bo sklicana le, če jo na kolegiju predsednika DZ podprejo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo najmanj dve tretjini vseh poslancev v DZ. Po njegovem prepričanju je s tem zagotovljena močna varovalka in ni bojazni po zmanjšanju demokracije.

Nekateri so danes poudarili, da je sprememba poslovnika potrebna zlasti zato, da se tudi v primeru epidemije zagotovi obstoj parlamentarne demokracije oziroma izogne morebitni razglasitvi izrednih razmer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orcus
07. 04. 2020 21.45
+2
Ta zakon z to krizo nima nic skupnega. Gre za to, da bodo prisle reforme, proti katerim se bodo civilne iniciative organizirale v zbiranje podpisov za referendum. Tako bodo dani postopki za sprejemanje zakonov na hladno in vse se bo zavleklo. Nazadnje smo imeli situacijo, ko so delaci migranti zbrali zakonito in pracocasno podpise ampak jih je Cerar preko njegovega predsednika drzavnega zbora nezakonito in protiustavno izigral in zavrgel. To danes so podprli vsi, ker vedo da jim bo koristilu pri vladanju. En del demokracije je danes umrl.
Infraping
07. 04. 2020 21.45
+1
zavetnik
07. 04. 2020 21.09
+9
Naj samo slišim Židana in Hana kako sta za človekove pravice in socialno državo SD največji izdajalci volivcev.
Kopriva60918022
07. 04. 2020 21.12
+6
Jožajoža
07. 04. 2020 21.22
+11
koliko vem, v sloveniji nimamo več parlamentarne demokracije. demokracija je umrla 13.3. popoldan.samo en človek s pomočjo štaba iz trstenjakove odloča o naših usodah.
Jožajoža
07. 04. 2020 21.24
+3
zavetnik
07. 04. 2020 21.24
+3
Zdaj so poleg omenjenih pokazali pravi obraz SD
DKR
07. 04. 2020 21.33
-2
bojer
07. 04. 2020 21.08
+12
Menim, da smo zašli..... Kdorkoli želi, si lahko omisli izredne razmere, danes to ustreeza trenutni vladi, naslednjič bo zopet tisti vladi. Skrtaka, vsak, ki pride na oblast mu paše OBLAST kot prešičku pri koritu.
Kopriva60918022
07. 04. 2020 21.06
+3
referendumska novela - izkoriščanje krize za totalno oblast. SDS dame in gospodje..
kolbek460
07. 04. 2020 21.04
+7
Kdo bo sedaj dežurnega Kovačiča plačal da bo lajal na mimoidoče ,
cini?no
07. 04. 2020 20.12
+13
in kljub vsemu trudu ki ga vlagajo zdravstveni delavci minister Gantar prtedlaga da se naj jim NE izplača 65 proc dodatka k plači, dodatka ki je že v kolektivni pogodbi in ni vezan na zaustavljen megazakon,,, kaj je država bankrotirala, kaj je janša ves denar že preusmeril na kajmanske otoke no verjamem da je to samo polenu ki so ga gantarju vrgli pod noge kar iz sds da sami prevzamejo vso oblast tako da vse ostale pokažejo kot nesposobne--- tudi zgodba o čeferinu kaže da želijo samo diskvalificirat vse kar ni po njihovi volji
Malin3
07. 04. 2020 19.31
+5
Ko stranke skupaj stopijo. Nč vam ni prav.
Jožajoža
07. 04. 2020 19.28
-6
opozicija,tudi če tega zakona ne bi podprli, imate še vedno ogromno podporo pri volilcih. ne se jim pustit.izigrali so vas spet.
TEHNOVED
07. 04. 2020 19.38
+26
Katera opozicija če so jo podprli skoraj vsi razen Levice??
Jožajoža
07. 04. 2020 19.58
-6
tokrat,samo tokrat,,ker ste cvilili,prosili na kolenih,modelovali.imate srečo, da levi nismo hudobni,ne sovražimo .smo samo jezni.
DKR
07. 04. 2020 21.35
+1
Dvojnemu Jožetu je potrebno malce bolj natančno pojasnjevati stvari. Malce bolj počasi dojema.
zajebant2
07. 04. 2020 19.27
-5
bogi ti levaki, ni jim za zameriti, pač teško dojemajo
FAUSTOS1
07. 04. 2020 19.23
+1
ČE janša kaže zadovoljstvo to pomeni da mu je uspelo še en orbanovski zakon ki mu bo omogočil da postane diktator kot orban.
plotter123
07. 04. 2020 19.05
-2
še en korak do diktature več
plotter123
07. 04. 2020 19.07
-9
izredne razmere ostajajo za nedoločen čas , janša pa kot PM tudi za nedoločen čas oz dokler ga matilda ne povoha. VOLITEV ČEZ 2 , 5 ALI 20 , LET NE BO VEČ , ker bo večni janez sedel na stolčku in ga potem predal svojim otrokom kot dediščino
weed28
07. 04. 2020 18.51
-9
puklasti se bo tak zaštrikal, da tudi na dobu nebo varen.....
tofsy2
07. 04. 2020 19.07
+23
Klub temu, da si žaljiv pa dokazuješ,da si tudi neumen. Če bi nekaj štrikal ne bi dobil takšne podpore.
noire
07. 04. 2020 19.28
+15
Weed prižgi še raje kak joint kot pa da gnojiš po forumih.
weed28
07. 04. 2020 19.39
-8
sami mali puklasti..... resnica boli ane.... pejte štrikat naprej
Franček
07. 04. 2020 21.40
+5
Weed, nima smisla komentirat, določeni delajo sedaj nadure
flojdi
07. 04. 2020 18.50
+1
.še vedno ne vem kaj je po novem novela ( tastare , dobre , po Znam
Cicamica
07. 04. 2020 18.44
+8
Bla bla bla.. Lapanje v prazno. Sam da bo plača.
Uporabnik1262524
07. 04. 2020 18.35
+32
In sedaj je vlada dala befel za zakon, ki ga leta 2016 oni kot opozicija niso sprejeli ... kdo bi to razumel 🙉🙈🙊
ODKLOP1
07. 04. 2020 18.33
+9
Ta levi so pa res levi.a sploh se kdaj strinjajo z kakšnim predlogom. Dejmo ljudje skupaj stopiti. Za regres bi kar bone nam razdelili. Naj še plačo dajo v menjavi z blagom Zakaj sploh delajo ukrepe itak nič noben ne bo dobil
vinogradnik33
07. 04. 2020 18.41
+1
Za razliko od SDS in NSI sedanja opozicija deluje konstruktivno in državotvorno !
Franček
07. 04. 2020 21.42
+1
viggo
07. 04. 2020 18.22
+32
A zdaj pa ne rabijo več "Referendumskega Vilija"? A zato tega niso podprli že 2016!?
MeaParvitas
07. 04. 2020 18.34
+27
Svoje je že oddelal...zdaj pa imamo drugo ablast...:))
marston
07. 04. 2020 18.43
+11
Vili je bil proti madžarom, sedaj bodo madžari verjetno dobili polovico drugega tira in tudi pol obstoječega, pa ne bo več referendumov?
plotter123
07. 04. 2020 19.09
+4
izak marston in glede da je lovro šturm kot pravosodni minister zaposlil in nastavil celo kopico skorumpiranih notarjev , bo orban dobil še polovico slovenskih stanovanj in zasebnih hiš
flojdi
07. 04. 2020 18.03
-2
. ok . potrebujem prevod za telebane. kaj je referendu(u)mska novela. ( vem le , da je bil nek referendu(u)m , ki je bil podprt . Izvedlo se ga pa ni . Novela je pa .. moram pobrskat po spominu ali mi bo morda pomagal gugi
tomi.passion@gmail.com
07. 04. 2020 17.35
+24
Ampak ta Levica je pa vedno proti. Že pri Marjanu so bili proti, zdaj so proti, te so še proti samim sebi.
SLObunkeljn
07. 04. 2020 18.25
-3
Večinoma imajo prav, da so proti, pa čeprav ne prenašam ne Kordeža in ne Violete , škoda, lahko bi bili dobra stranka brez teh dveh!
DKR
07. 04. 2020 21.38
+1
Ne moreš biti proti vsemu,ker potemtakem nisi za nič.