Slovenija

DZ odredil parlamentarno preiskavo glede t. i. ukradenih otrok

Ljubljana, 22. 05. 2024 19.39 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi, na seji so jo podprli tudi v SD. V Svobodi in Levici so odreditvi preiskave nasprotovali.

Parlamentarna preiskava naj ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakorkoli vplivali na omenjena dejanja, ter ugotovi, čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do primerov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe. Preiskava naj ugotovi tudi povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu, je v imenu predlagatelja na seji zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave predstavil poslanec SDS Andrej Hoivik.

V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi se predvsem v 70. in 80. letih dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. Otroci naj bi umrli takoj po rojstvu ali v nekaj dneh po njem, njihovim staršem pa jih ni bilo dovoljeno niti videti, niti pokopati. Prav tako naj bi bila pomanjkljiva dokumentacija oz. naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti, je dejal.

Zaradi podobnih primerov v Srbiji je ta na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v letu 2020 sprejela zakon, s katerim so uredili postopke ugotavljanja dejstev statusa novorojenčkov, za katere obstaja sum, da so izginili iz porodnišnic na območju Srbije, je dejal Hoivik.

Društvo staršev ukradenih otrok pri nas, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je pred časom parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter pristojnim državnim organom posredovala obsežno gradivo, v katerem so doslej obravnavali že skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah. Odločitvi o ustanovitvi parlamentarne preiskave pa naj bi botrovalo tudi to, da naj bi prosilci težko prišli do dokumentov in informacij.

Otroci v porodnišnici (slika je simbolična).
Otroci v porodnišnici (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Pri pridobivanju dokumentacije želijo pomagati tudi v NSi. "S to preiskovalno komisijo želimo pomagati družinam, ki so se znašle v stiski in želijo priti resnici do dna," je dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek. Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave so podprli tudi v SD. "Naša dolžnost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se dvom staršev razblini, da se jim omogoči dostop do resnice," je dejal poslanec SD Predrag Baković.

Odreditvi parlamentarne preiskave nasprotujejo v Svobodi in Levici. Menijo namreč, da je namenjena le pridobivanju političnih točk. "V Svobodi se zavedamo, da je tema izjemno občutljiva in boleča za mnoge matere in njihove družine, ki so v tem obdobju izgubile svoje otroke in tudi ali prav zato menimo, da ta tema ne sodi v parlament, saj poslanci nikakor ne moremo resno prispevati k preiskavi morebitnih kaznivih dejanj," je dejala poslanka Svobode Lena Grgurevič.

"Nabiranje političnih točk na tako občutljivih temah, kot je ugrabitev in izguba komaj rojenega otroka, je neetično in nehumano in za prizadete lahko pogubno," je dejala poslanka Levice Tatjana Greif. Vlada je Društvu izgubljeni otroci Slovenije ponudila ustrezno pomoč, materialna sredstva za izvajanje pravnih postopkov, DNK-preiskave in drugih stroškov, je dejala.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
23. 05. 2024 16.47
+2
Nè bo težko poiskati nosilca te dejavnosti. V času juge beri tita smo imeli ministrstvo za tihotapljenje. Poštena vlada po navedbah danes živečih potomcev kpj. Poštenje in tihotapljenje se med seboh izključujeta. Najvišji politični vrh kot organizator in nižje po hiearhični lestvici do izvajalcev so vpleteni. Javna tajna o kateri se nekdaj ni smelo na glas govoriti. Mislim da bo ta preiskava tako kot povojni poboji čakala nekje v predalu. Sodelujoči priimki so preveč poznani, da bi jih javno obravnavali. Zavlačevalo in oviralo se bo to preiskavo do onemoglosti
iskriv
23. 05. 2024 08.27
+0
Tema ukradenih otrok ni delo za državni zbor temveč za organe pregona in pravosodje , vse ostalo je nabiranje političnih točk na morebitni bolečini iz zgodovine , ki jo tako Janša in Tonin tako rada obujata , namesto bi gledala v prihodnost !
Smuuki
23. 05. 2024 16.49
+1
Pričakovan odziv. Na to preiskavo bo povsod nalepljen napis strogo zaupno. V javnost ne bo smelo priti nič. Zakaj že ?
Manjša smola
22. 05. 2024 21.47
-3
Tanja Fajon žaluje zato ni dobro ,da je danes ta novica.
anabanana
22. 05. 2024 21.42
+0
Hahaha, dobro jutro, iščete pozornost, kje ste pa bili v tistih časih🤮🤮🤮, sds🙃
Smuuki
24. 05. 2024 15.11
+1
A si si upal v tistih časih svobode povedati vic o dolancu, kardelju, titu? Niti slučajno. Vsak tak vic je bil za 6 mesecev. Da bi kdo takrat raiskoval to bi bila doživljenska ali pa nesreča. Saj nisi pozabil a ne? Ni bilo tako lepo kot se to skuša danes prikazati. Ustrahovanje na vsakem koraku. Možje v usnjenih plaščih udbovci so bili strah in trepet. Verjetno ne brez razloga.
primorec2
22. 05. 2024 21.35
+0
Mislim, da sta NSi in SDS s puklastim politkomisarjem vred zgrešila par stoletij. Posebno pukladti je obseden s prejšnjim socialisticnim sistemom, ga sanja ponoči v morah.
4556
22. 05. 2024 21.57
+1
primorec kar norčuj se ,da je nekdo puklast upam takšne kot ti rado kaj doleti potem boš pa lahko razmišljal o svoji zlobi in neuravnovešenosti.
primorec2
23. 05. 2024 09.31
Je živa zloba in nevredna bilo kakšne omembe ali spoštovanja. Kakor on narodu tako narod temu Hipokrat in oportunistu.
Smuuki
23. 05. 2024 12.18
+1
To hibo bi preskočil za norčevanje iz drugih. Lahko bo res dobil lastno izkušnjo s tem. Zarečen kruh saj vemo kam to pripelje. Moč misli mu res lahko puklavost pravo puklavost pripelje v družino. Kaj pa zdaj?
osservatore
22. 05. 2024 21.34
-1
Zgleda, da Ištvan Janširi išče svojo družino.
osservatore
22. 05. 2024 21.34
+2
Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi.
Sakramenttinajne
22. 05. 2024 21.24
+3
Zakaj SDS ni dal pobudo ko so bili na oblasti so imeli možnost, sedaj pa samo mešajo drek
Delavec_Slo
22. 05. 2024 21.22
+3
A se ne bi raje ukvarjali z aktualnimi temami tile politiki, pol slo je že od hrvatov, oni pa pogrevajo 30 stare teme- aja kdaj pa rešitev z izbrisanimi?
Perivnik
23. 05. 2024 08.53
-1
Delavec_Slo - komentar, ki ste ga napisali, lahko napiše samo človek brez srca!!!! Samo za trenutek se vprašajte kaj čutijo te mame!!!! Poznam primer. Žal še ne razvozlan.
Bombardirc1
22. 05. 2024 21.13
+3
Kdaj bo parlamentarna preiskava o otrocih, ki jih zlorabljajo duhovniki?
Smuuki
23. 05. 2024 12.22
+1
Kaj pa partijski sekretarji, profesorji ki so za pogoj ocene, zaposlitve, stanovanja zahtevali in dobili mesene užitke nazaščitenih, nemočnih mladenk? Se tudi to razišče? To je javna tajna. Zlorabili so položaj in moč, ki jo jim je ta položaj dal. Se tega ne spomnite več? Uporabljate selektivni spomin? Tista ki ni dala jo je čakala trnova pot. Saj tudi to veste.
Angelski
22. 05. 2024 20.12
+2
verjetno so bili vpleteni očetje in strici levice in svobode in povsem človeško je da jih nočejo razkriti