Slovenija

Očitki javnosti naredili svoje: poslanci ostali brez dodatnih privilegijev

Ljubljana, 22. 10. 2019 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
16

Poslanke in poslanci so s 73 glasovi za in brez glasu proti sprejeli zakon o DZ. Brez zadostne podpore pa je ostal predlog novele zakona o poslancih. V večini poslanskih skupin so se nazadnje namreč odločili glasovati proti, čemur so botrovali tudi očitki v javnosti o povečevanju poslanskih privilegijev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zakon o poslancih
    02:13
    Iz 24UR: Zakon o poslancih
  • Iz 24UR ZVEČER: Privilegiji za poslance
    02:22
    Iz 24UR ZVEČER: Privilegiji za poslance
  • Iz 24UR ZVEČER: Bogomil Ferfila o poslanskih privilegijih
    04:27
    Iz 24UR ZVEČER: Bogomil Ferfila o poslanskih privilegijih
DZ ima od danes svoj zakon, za poslansko novelo postopek končan
DZ ima od danes svoj zakon, za poslansko novelo postopek končan FOTO: POP TV

Pod novelo zakona o poslancih se je junija podpisalo 74 poslank in poslancev, nasprotovali so ji le v Levici in NSi. Potem ko je predlogu zeleno luč že prižgala mandatno-volilna komisija DZ, pa mu je tudi večina ostalih poslanskih skupin odrekla podporo.

Ob zakonu se je največ razprave vrtelo okrog vprašanja sankcij v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije, a predlagana dopolnila na mandatno-volilnih komisiji niso bila sprejeta. To je razširilo dvome o primernosti novele, odločitvi poslancev, da te ne sprejmejo, pa je botroval tudi pritisk javnosti, češ da si dodeljujejo privilegije. Nazadnje so za zakon glasovali le štirje poslanci, 74 jih je bilo proti.

Nad porabo sredstev bo bdelo računsko sodišče

Večinsko podporo pa je ohranil zakon o DZ, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina 81 poslank in poslancev. Prepričani so, da tudi DZ potrebuje svoj zakon, ki bi konkretneje uredil tisto, česar ne predpisujeta niti ustava niti poslovnik.

Da tako pomembna institucija, kot je DZ, nima svojega zakona, medtem ko ga nekateri državni organi imajo, namreč kaže na nek neenak oziroma celo podrejen položaj DZ v državni ureditvi, je na današnji seji dejala podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ). Kot je pojasnila, imajo svoj zakon na primer predsednik republike, DS, računsko sodišče, ustavno sodišče, varuh človekovih pravic in vlada.

Eden od temeljnih ciljev zakona je zagotoviti, da bo DZ imel finančno, upravno in varnostno avtonomijo. Tako so med drugim predvideli, da DZ samostojno določi sredstva za svoje delovanje, a mora pri določitvi in porabi sredstev upoštevati javnofinančna načela. Nad porabo sredstev pa bo bdelo računsko sodišče.

Zakon jasno opredeljuje status generalnega sekretarja DZ; določa, da je generalni sekretar funkcionar, med nalogami katerega je tudi priprava finančnega načrta DZ, ki ga nato sprejema kolegij predsednika DZ. Obenem pa z zakonom vzpostavljajo tudi podlago za ureditev delovanja služb in posebnosti nekaterih delovnopravnih vprašanj.

Zakon ureja tudi posebnosti delovnega časa v DZ.
Zakon ureja tudi posebnosti delovnega časa v DZ. FOTO: POP TV

Zakon ureja okvir organizacije služb DZ, ki bo podrobneje urejen z akti DZ in generalnega sekretarja. Uzakonja se določene specifike za službe poslanskih skupin, ko je delovno razmerje vezano na osebno zaupanje poslancev in se pogodba o zaposlitvi sklepa le za določen čas ter brez javnega natečaja. Tem javnim uslužbencem bo po zakonu pripadel dodatek v višini 12 odstotkov osnovne plače. Določbe, ki urejajo delovna razmerja javnih uslužbencev v službah poslanskih skupin, pa se smiselno uporabljajo tudi za delovna mesta v kabinetu predsednika DZ, ki so vezana na osebno zaupanje predsednika.

Glede na posebno naravo dela DZ v zakonu urejajo tudi posebnosti delovnega časa in iz tega izhajajoče pravice zaposlenih, pa tudi njihovo pravico do stavke. Na zakonski ravni se ureja področje obdelave osebnih podatkov.

V zakonu je opredeljeno tudi delo DZ v vojnem ali izrednem stanju. Glede varovanja DZ se ohranja dosedanja ureditev, po kateri varovanje zagotavlja policija, ki mora pri tem zagotoviti spoštovanje notranjih pravil in posebnosti varovanja, kot jih določi kolegij predsednika DZ. Prevladalo je namreč stališče, da je takšna rešitev racionalnejša, kot če bi se DZ odločil za svojo varnostno službo.

So pa v zakonu uredili tudi vprašanje hišne preiskave v prostorih DZ. Po novem se mora pred izvedbo hišne preiskave oziroma preiskave elektronskih in z njo povezanih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov v prostorih DZ o tem, da je sodišče odredilo preiskavo, obvestiti predsednika DZ. Pri izvedbi preiskave je lahko navzoč predstavnik DZ, pri izvedbi preiskave v prostorih poslanske skupine, preiskovalne komisije ali delovnega telesa, pristojnega za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, pa je lahko navzoč tudi predstavnik poslanske skupine ali delovnega telesa, v prostorih katerega se preiskava opravlja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
23. 10. 2019 11.36
+2
Poslanci in elita. Zavrtite si sinočnja večerna poročila z Urošem Slavkom. Zamislite se, morda se boste zamislili sami nad seboj, čeprav v to močno dvomim. 😎
gekados
23. 10. 2019 11.30
+3
Pa saj nič pametnega ne naredijo
Levcekk
23. 10. 2019 11.26
+2
Ubogi politiki,bodo pa kaksno kuverto pod mizo morali vec pospravit v zep za kaksen zakon pisan na kožo plenilskih elit in za kaksen preplacan posel dodeljen njim.
ArkaMast
23. 10. 2019 11.14
+2
Levica si zasluži 10% +
roten
23. 10. 2019 10.34
+3
Maša narod te je gor postavil(bogi tisti ki so ti dali glas) in vedi narod te bo dol vrgel ker so ti dali glas da delaš za ljudstvo ne zase ki se imaš za božanstvo
User1063544
23. 10. 2019 09.55
+4
POSEKAT ŠE TISTE PRIVILEGIJE KI SO JIH IMELI DO ZDAJ.. Oz. sem takoj zato da se jim skine Poslanska imuniteta. To bi lahko malo skozi referendium pohendlali.. Naj dečki začnejo odgovarjat za svoja dejanja.
zmago56
23. 10. 2019 08.24
+9
Dokler bo za mesto v parlamentu bistveno več povpraševanja-zanimanja kot je tam stolčkov se nimajo kaj pritoževat, pa četudi imajo manjše šplače od nekih direktorjev katerim so prav oni previsoke plače omogočili.
ina5785
22. 10. 2019 21.32
+10
Se je moral Han zopet izpostaviti namesto Židana. Me je pa presenetila poslanka Maša Kociper, ki sem jo zelo cenila. . . . . . . . . . . Njena izjava je bila pa malo huda!
zmago56
23. 10. 2019 08.13
+5
@ ina....., ne malo, ampak orng prehuda, ona in Jerca sta po njeno največji simbol Slovenije in pri takih simbolih se ne čudim, da Slovenci Slovenijo zapuščajo.
jankomat
22. 10. 2019 21.12
+22
še parazitski nadzorniki bi si moral zmanjšat sejnine. kaj pa so počeli ,ko jk ebila kriza -ko se je banki dalo 5 milijard--kje so se takrat skrivali,sedaj pa se delajo frajerje,ko jim je mati država vse poplačala.
Neutrino
22. 10. 2019 20.53
+17
Samo prestavili so glasovanje na bolj primeren čas, recimo na zadnjo letošnjo sejo vlade pred božičem. Tako je npr ameriški kongres in predsednik ZDA, Woodrow Wilson 23.12.1913 sprejel zakon o ustanovitvi frs, ali zveznega sistema za rezerve, danes eno in edino tiskarno dolarjev, ki je v privatni lasti in ne odgovarja nobenemu sistemu. Tako bo tudi s tem zakonom, ker se poslanci ne bodo odpovedali dodatnemu denarju. Zakaj? Ker lahko!
nightangel
22. 10. 2019 20.41
+18
Pravilno! Vsaj enkrat so upoštevali mnenje naroda in tako bi moralo biti pri vsaki stvari,ki se sprejema v parlamentu.
Adjgalomt
22. 10. 2019 20.11
+16
Medij naredi svoje
Cesar Millan - Vodja krdela
22. 10. 2019 20.28
+27
Mediji naredili svoje !!! Čisto pravilno ,nekateri upokojenci ,ki imajo nizke penzije bodo životarili a poslanci pa preko !!! Kilometrine dosegli ta rang !! A ni to sramota !!! BILO BI DOBRO ,DA VSI MI ,KI SMO DELALI ČEZ 40LET PRISPEVAMO ZA TE NE SPOSOBNE POSLANCE ,DA SI BODO ŠE VEČ NAGRABILI ,KOD BI V BISTVU PORABILI !!!!
BERO
22. 10. 2019 21.20
+14
Tu spadajo nadzorniki banke. Če ima banka dobiček naj se vrne denar, ki smo ga davkoplačevalci dali za kritje izgube banke.
cirenij
23. 10. 2019 07.15
+2