SLOVENIJA

DZ potrdil novelo, ki podaljšuje veljavnost starih vozniških dovoljenj

Ljubljana, 24.11.2022, 18:21 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
DZ je na seji s 53 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog novele Zakona o voznikih, ki podaljšuje veljavnost starih vozniških dovoljenj za deset let do leta 2033, uvaja ostrejši nadzor nad šolami vožnje in spreminja določila za zdravstvene preglede po ugotovljeni telesni in duševni nezmožnosti za vožnjo motornega vozila.

Kot je na seji pojasnil državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, bo skrajni rok za zamenjavo vozniških dovoljenj, ki niso v skladu z evropsko direktivo in so jih izdajali do 18. januarja 2013 na starih obrazcih, z 19. januarja 2023 prestavljen na 19. januar 2033, je dejal.

Ker je po podatkih ministrstva v obtoku približno 355.000 vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih, kar je približno 22 odstotkov glede na število vseh izdanih vozniških dovoljenj, je Trbič izkoristil priložnost in pozval imetnike "roza dovoljenj", da ne čakajo na zadnji rok za zamenjavo, ampak jih zamenjajo že prej.

Vozniško dovoljenje
Vozniško dovoljenjeFOTO: Blaž Garbajs

V razpravi je Miha Lamut (Svoboda) med drugim pozdravil podaljšanje roka za zamenjavo starih vozniških dovoljenj, saj se približa skrajnemu roku, ki je določen v direktivi EU, in ta je 19. januar 2033. V svoj pravni red ga implementirajo tudi v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Napovedal je, da bodo predlagano novelo v Svobodi podprli.

Podporo zakonu so že pred glasovanjem napovedali tudi v SD, SDS in NSi.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.