Slovenija

PKP 7: Poslanci črtali določbo o odvzemu pomoči kršilcem vladnih odlokov

Ljubljana, 30. 12. 2020 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun, Mirko Vorkapić
Komentarji
440

DZ je sprejel sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, v njem je zapisana tudi možnost prisilnega upokojevanja. Večina poslancev je odločila, da se črta določba o tem, da se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19. S 44 glasovi za in 40 proti so sprejeli, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona STA izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe. Izglasovali pa so tudi, da bodo trgovine to nedeljo ostale zaprte. Državni svet pa na sedmi paket ni izglasoval odložilnega veta.

Potrdili PKP 7.
Potrdili PKP 7. FOTO: Shutterstock

Vlada je predvidela, da bi bile lahko trgovine izjemoma odprte v nedeljo, 3. januarja, kar pa je DZ iz zakona črtal. Tako so predlagali poslanci LMŠ, SAB, SD in Levice. Poslanec slednje, Primož Siter, je dejal, da so bile trgovine zaprte tri dni zapored tudi prejšnji konec tedna, pa smo vsi preživeli.

Da pa bi bilo treba kršiteljem vladnih odlokov odreči pomoč za blažitev posledic epidemije, so po kršenju pravil na smučišču Krvavec konec prejšnjega tedna predlagali poslanci SDS in NSi. Strankama ni uspelo z določbo, da se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19, saj je večina navzočih na plenarni seji soglašala, da ta določba v zakonu nima kaj iskati.

Izplačilo zaostalih obveznosti do STA

Čeprav ne gre za blažitev posledic epidemije, so poslanci podprli tudi dopolnilo SMC, naj se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona Slovenski tiskovni agenciji izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe v letu 2020, financiranje iz državnega proračuna pa zagotovi tudi v letu 2021.

Kot je vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pojasnila v izjavi za medije ob robu seje DZ, na kateri so obravnavali tudi predlog sedmega protikoronskega zakona, so se za dopolnilo odločili glede na vse dogajanje v zvezi z nefinanciranjem STA za evidentno opravljanje javne službe.

STA se izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe v letu 2020.
STA se izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe v letu 2020. FOTO: Bobo

Možnost prisilnega upokojevanja

Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, bo lahko delodajalec odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Odbor DZ za finance je v ponedeljek to določbo iz zakonskega besedila črtal, danes pa so jo poslanci na predlog SDS in NSi vanj vnovič zapisali. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.

Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, bo lahko delodajalec odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga.
Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, bo lahko delodajalec odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. FOTO: Bobo

"Nikogar ne želimo prisilno odsloviti," je o tem dopolnilu dejal Jožef Horvat (NSi). A če bo delodajalec na nekem delovnem mestu, ki ga zaseda delavec z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, potreboval mlajšo silo, bo lahko prekinil pogodbo o zaposlitvi. "Tak delavec se bo torej upokojil in imel zagotovljeno vso socialno varnost," je dejal Horvat.

Medtem iz ministrstva za delo sporočajo, da ne gre za prisilno upokojevanje, kot je bil zmotno poimenovano v javnosti."Z ukrepom omogočanja zaposlovanja, ki ga vključuje sedmi protikoronski zakon, ne bomo sprožili prisilnega upokojevanja," so poudarili. Ne glede na vrsto dela se bo zaposlitev lahko nadaljevala, če se bosta s tem strinjala oba akterja, zato ukrep ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice, so prepričani. "Ključen je torej obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem," menijo.

Z ukrepom želijo predvsem spodbuditi zaposlovanje mladih, kar se bo po njihovih navedbah zrcalilo v izboljšanju gospodarske slike. Zaradi koronske krize je namreč trg dela trenutno zelo prizadet, v tem času se je precej povišala brezposelnost zlasti med mladimi.

"Slednji tudi sicer ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo zatem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Obenem pa bo ta sprememba izboljšala zaposlitvene možnosti tudi osebam med 55. in 58. letom starosti, ker se jih delodajalci zdaj bojijo zaposlovati," so še dodali.

Ukrepi za pomoč gospodarstvu

Vlada je predlog novega protikoronskega zakona pripravila z namenom omilitve posledic, ki jih je epidemija covida-19 povzročila gospodarstvu in prebivalstvu, je povedal finančni minister Andrej Šircelj. Z njim se podaljšujejo nekateri ukrepi iz predhodnih šestih protikoronskih zakonov, drugi so novi. Zakon prinaša številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi po njegovih besedah podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oz. delujejo okrnjeno.

Med drugim se bo povečal obseg sredstev, namenjen za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva. Tista podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, bodo lahko tudi izkoristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom. Šircelj je pri tem omenil podjetja v storitvenih dejavnostih, gostinstvu, turizmu in transportu.

Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, se povračilo teh stroškov lahko podvoji do 2000 evrov mesečno na zaposlenega. Podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, med novimi ukrepi za blažitev posledic epidemije je pomoč za prostovoljna gasilska društva v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote.

Določeni so še nekateri popravki veljavne protikoronske zakonodaje, med drugim delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa bo veljal še do konca junija 2021.

Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa bo veljal še do konca junija 2021.
Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa bo veljal še do konca junija 2021. FOTO: Shutterstock

Že v ponedeljek je odbor za finance preprečil ukinitev sklada za razvoj nevladnih organizacij, v katerega se stekajo neporabljena sredstva, ki bi jih lahko zavezanci za dohodnino namenili kateri od nevladnih organizacij. Ostaja pa v zakonu zapisano zvišanje deleža, ki ga je mogoče nameniti za donacije, na odstotek od obračunane dohodnine zavezanca.

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta

Tako so odprli pot hitrejši uveljavitvi dodatnih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, vrednih 550 milijonov evrov. Vseeno je kar nekaj svetnikov menilo, da bi morali zaradi posega v zakon o delovnih razmerjih poslancem naložiti ponovno odločanje o zakonu. 

DZ je zakon sprejel v torek pozno zvečer, da bi pospešili čimprejšnjo uveljavitev zakona, pa so se državni svetniki sestali že danes. Proti vetu jih je glasovalo 29, trije so bili za.

Peter Ješovnik s finančnega ministrstva je pojasnil, da želi sedmi protikoronski zakon omiliti posledice in vpliv covida-19 na področjih gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva. "Določeni ukrepi v zakonu so namenjeni najranljivejšim skupinam, za katere vlada ocenjuje, da izplačilo potrebujejo čim prej," je dejal.

Da bi moral DZ o zakonu ponovno odločati, je menila Lidija Jerkič. V zakonu so tudi rešitve, ki so trajne in ne začasne oz. interventne narave, je opozorila. Spomnila je na možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez navedbe razloga zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev."S tem se trajno posega v zakon o delovnih razmerjih, in to na neustaven in nestrokoven način," je bila ostra ter vključitev te določbe v protikoronski zakon označila za zlorabo interventne zakonodaje in nujnega zakonodajnega postopka. Strinjal se je Branimir Štrukelj: "To je ilustracija padca pravne varnosti v tej državi, ki se je zgodila ob vladavini te vlade v zadnjih šestih mesecih."

Po drugi strani je Franc Golob ocenil, da ob naraščanju števila brezposelnih v času koronske krize poseg v zakon o delovnih razmerjih zagotovo sodi v sedmi protikoronski zakon. Število brezposelnih se namreč povečuje in zdi se mu prav, da se delodajalec z delavcem sporazumno dogovori, ali ga še potrebuje.

Tudi Franci Rokavec je menil, da bo v skladu z v zakon zapisano rešitvijo glede upokojevanja starejših delavcev lahko prišlo do prekinitve pogodbe le na podlagi dogovora. "Ne gre za kršitev pravic delavcev," je zatrdil. K podpori zakonu je pozval tudi z besedami, da bi DZ pri ponovnem odločanju v primeru veta potreboval 46 glasov, kar pa bi bilo verjetno ob trenutnih razmerjih težko.

Državni svet
Državni svet FOTO: POP TV

Marija Lah je med pomanjkljivostmi zakona izpostavila, da ni bilo podaljšano subvencioniranje čakanja na delo. Ta ukrep se tako 31. januarja 2021 izteče. "Zakon kot celota mi ni všeč, a ko dam na tehtnico pozitivne in negativne zadeve, je več pozitivnih," je kljub temu odrekla podporo odložilnemu vetu.

Z namenom pospešitve uveljavitve so državni svetniki "navidezno" glasovali o odložilnem vetu tudi pri prejšnjih protikoronskih zakonih. A predsednik državnega sveta Anton Kovšca je danes poudaril, da kljub temu ne odločajo rokohitrsko. V torek sprejeti zakon so denimo obravnavale tri komisije državnega sveta.

Je pa Jerkičeva povedala, da interesna skupina delojemalcev razmišlja o možnosti vložitve zahteve za presojo ustavnosti postopkov, povezanih z odločanjem o odložilnih vetih državnega sveta na predloge zakonov v izredno kratkih rokih, da bi s tem pospešili uveljavitev.

PKP7 prinaša tudi vrsto enkratnih dodatkov

Za čas epidemije zakon določa denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, predvideno je tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka najranljivejšim skupinam – upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, otrokom do 18. leta starosti, staršem z več otroki in starejšim kmetom z nizkimi dohodki. Za 100 evrov bo v času epidemije višji tudi dodatek za nego otroka.

Upokojenci

Upokojenci s stalnim prebivališčem v Sloveniji in pokojnino do 510 evrov bodo prejeli solidarnostni dodatek v višini 300 evrov, s pokojnino do 612 evrov v višini 230 evrov, s pokojnino do 714 evrov pa v višini 130 evrov.

Izplačilo do 15. januarja 2021.

Otroci

Eden od staršev oz. rejnik otroka do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki dejansko živi v Sloveniji, bo prejel solidarnostni dodatek v višini 50 evrov.

Izplačilo za upravičence do otroškega dodatka do 31. januarja 2021, izplačilo za tiste, ki ne prejemajo otroškega dodatka, pa na podlagi vloge na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prav tako do 31. januarja 2021.

Otroci s posebnimi potrebami

Znesek dodatka za nego otroka na podlagi zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se poveča za 100 evrov.

Izplačilo vsak mesec za čas od 18. oktobra 2020 do konca epidemije.

Velike družine

Znesek letnega dodatka za velike družine se za čas do konca epidemije poveča za 100 evrov za družine s tremi otroki in za 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki.

Novorojenci

Eden od staršev oz. posvojitelj otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega v času od 1. januarja 2020 do enega leta po koncu epidemije, bo prejel izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov.

Izplačilo za otroke, rojene do uveljavitve zakona, do 31. marca 2021, za otroke, rojene po uveljavitvi zakona, pa v treh mesecih po rojstvu.

Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov.
Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov. FOTO: Dreamstime

Študenti

Študenti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/21 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Sloveniji in na dan 19. oktober 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bodo prejeli solidarnostni dodatek v višini 150 evrov.

Izplačilo do 31. januarja 2021.

Zaposleni

Vsak zaposleni, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, bo prejel krizni dodatek v višini 200 evrov oz. v sorazmernem deležu, če ni delal cel mesec. Delodajalcem bo izplačana sredstva povrnila Finančna uprava RS.

Izplačilo ob plači za december 2020.

Zaposleni v javnem zdravstvu in institucionalnem varstvu 

Zaposleni v mreži javne zdravstvene službe ter pri izvajalcih socialnovarstvenih programov so v primeru začasne premestitve kot posledice covida-19 ali neposrednega dela z obolelimi za covidom-19 upravičeni do dodatka v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Izplačilo vsak mesec do 31. decembra 2021.

Zaposleni in delavci, zaposleni v okviru programa javnih del, ki so nadpovprečno izpostavljeni tveganju za zdravje oz. prekomerno preobremenjeni zaradi obvladovanja epidemije, so do konca epidemije upravičeni do dodatka v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Kmetje

Nosilci oz. člani kmetij s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so dopolnili 65 let in jim obdavčljivi dohodki za leto 2019 niso presegli 591,20 evra na mesec, bodo prejeli solidarnostni dodatek v višini 150 evrov.

Izplačilo na podlagi vloge, ki se do 31. januarja 2021 vloži na kmetijsko ministrstvo.

150 evrov solidarnostnega dodatka za kmete.
150 evrov solidarnostnega dodatka za kmete. FOTO: Shutterstock

Brezposelni

Brezposelni, ki jim je od 18. oktobra 2020 dalje prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali se jim je iztekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, bodo prejeli začasno denarno nadomestilo v višini 513,64 evra bruto mesečno.

Izplačilo na podlagi vloge pri Zavodu RS za zaposlovanje vsak mesec največ do konca epidemije.

Verski uslužbenci

Verski uslužbenci katere od registriranih cerkva ali drugih verskih skupnosti, ki so na dan 1. oktobra 2020 vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bodo prejeli mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov na mesec za oktober, november in december 2020.

Izplačilo na podlagi vloge pri Finančni upravi RS do 10. februarja 2021.

Kreditojemalci

Podaljšuje se možnost odloga plačila obveznosti iz kreditnih pogodb - tako za pravne kot fizične osebe -, in sicer bodo lahko kreditojemalci na banko naslovili vlogo za odlog do 26. februarja 2021, ta pa bo lahko namesto do 31. januarja 2021 odobrila odlog za devet mesecev.

Kritje fiksnih stroškov podjetij in samozaposlenih

Višina delnega kritja fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uvedel šesti protikoronski zakon, se za upravičence, ki so jim prihodki od prodaje zaradi epidemije upadli za več kot 70 odstotkov, zvišuje na največ 2000 evrov na zaposlenega na mesec. V primeru padca prihodkov za 30 do 70 odstotkov ostaja meja pri 1000 evrih na mesec.

DZ je zakon sprejel s 50 glasovi za, proti je glasovalo sedem poslancev Levice. Poslanci LMŠ, SD in SAB so se tako kot pri prejšnjih protikoronskih zakonih glasovanja vzdržali. 

Državni svet še danes o sedmem protikoronskem zakonu

Na današnji 20. izredni seji Državnega sveta RS bodo na predlog Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance državne svetnice in državni svetniki odločali o predlogu odložilnega veta na Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19. S tem bo DS pospešil postopek uveljavitve zakona, ki prinaša za dodatnih 550 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19.

Svetniki so bili sicer kritični do sprejetih rešitev, zato pričakujejo popravke in dopolnila v naslednjem paketu ukrepov za blažitev posledic epidemije, so dodali.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (440)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Z0r98xyw
30. 12. 2020 21.54
+1
Seveda da ga je črtala ker bi mogla vzeti tudi farom ker že vse od začetka pandemije kršijo vse odloke
kvintus
30. 12. 2020 21.20
+1
Samo v tej skorupirani državi se lahko zgodi to, da župniki in nune prejmejo vsak mesec 700 eurov nepreklicno! Že tako ali tako dobijo vsak mesec plačo od države, zdaj pa še to... Kako ni sram te vlade, delavci delamo vsak dan in kaj dobimo na koncu meseca? Mizerno plačo! Delodajalci želijo, da jim delamo zastojn! Najraje bi bili, če nam ne bi rabili plačat nič in da bi jim še zaposleni dajali denar! Zdaj pa tarnajo, če bi morali dvignit minimalno plačo, da bodo zapirali in odpuščali... Pa zaprite banda vsa podjetja, če ne morete z dvigom minimalke preživet ljudi, ki pošteno delajo in se komaj prebijamo iz meseca v mesec. Ti pa si delijo denar na naše žulje, si kupujejo jahte na morju, hranijo denar v tujini, odtojujejo davke... Sramota. Spomladi nam je država dala tiste tri mesece nekaj dodatka (zaradi epidemije). Zdaj se epidemija vleče od poletja in kaj smo dobili zaposleni v gospodarstvu, ki moramo vsak dan na šiht, vsak dan nositi maske v službi...? Nič, niti ficka ne! Župniki pa lepo doma na kavču, boli jih kita za vse, prav tako nune... a ti pa si zaslužijo 700 eurov vsak mesec in to nepreklicno. Žalostno in sramotno.
jbtjbt
30. 12. 2020 20.33
+1
Pušco na konc maše okol obrnt,pa se zracuna plača,brez davka,žal
?a?kica
30. 12. 2020 19.08
+2
Celo leto siht domow trgovina...hvala lepa ...ljubckajte se u usta skrbava...
?a?kica
30. 12. 2020 19.09
Aja pa še en lep ogromen ljubcek mamici po lickih in po ustih
Uporabnik1725083
30. 12. 2020 18.31
+8
Na zdravje duhovščini. Za nič dela boste dobro plačani. Očitno bog obstaja, da vam je dal...
Crni tulipan
30. 12. 2020 19.59
+3
dule100
30. 12. 2020 18.15
-4
Končana zgodba! B.Veselinović, počasi bo treba začeti pakirati! 🤕🥊🏳
srebrnibreg
30. 12. 2020 18.48
+5
Po takem bi sedanja združba kriminalcev v sestavi te vlade morala že zdavnaj biti v samici. Čudno, da najprej ne pometate v svojem dvorišču in potem v tujem. Snežić vam je svetovalec vlade in ima prepoved prihoda v svojo dravo zaradi kriminala pa vas nič ne moti.
Bogdan Kranjc
30. 12. 2020 18.10
-4
SREBRNI,,tudi levici nekaj škriplje menda v glavi.
srebrnibreg
30. 12. 2020 19.02
+4
SDS sekti in sektašem nima kaj škripati v glavi , ker luft ne škriplje.
srebrnibreg
30. 12. 2020 18.07
+5
Ste opazili, da princu teme zadnje čase ne gre vse po načrtu?
dule100
30. 12. 2020 18.16
-5
Precej bolj kot levakom! 🤐🥊🏳🤥🤕🆘
srebrnibreg
30. 12. 2020 18.49
+3
Onxxx13
30. 12. 2020 17.59
+2
Glava
30. 12. 2020 17.56
-3
ko so me dobili pijanega za volanom, so mi vzeli izpit! diskriminacija!!!
Nika Kučan
30. 12. 2020 17.52
+1
Župnikom je treba podmazat, da v cerkvi povejo katero stranko je treba volit
janez horvat
30. 12. 2020 19.58
+1
Eni so tudi v džamijah, mošejah, so protestantski pastorji, so v hišah molitve, Jezusovem domu itd. tako da ne klati le po katoliških duhovnikih.
zmago56
30. 12. 2020 20.17
-2
@Darilo........., a to, da je tvoj egoistični Šarec kot honorarni sodelavec župnika v cerkvi zase glasove nabiral te pa nič ne moti?????
Nika Kučan
30. 12. 2020 20.29
+2
@Zmago 56: od kje pa tebi da je ta bevskač Šarec moj?
zibertmi
30. 12. 2020 16.00
+1
v novicah je možno prebrati tudi,da vlada jj daje verskim uslužbencem,ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev 2100 eu
SDS Kopriva
30. 12. 2020 15.49
-2
Po domače povedano vlada nima več večine . :) Hvala lepa, Ivan v zapor prosim.
drago štubljar
30. 12. 2020 15.45
-2
A SO ZAPECATILI TUDI CRKVE BUVARE TUDI TOTI BELCKI NE SPOSTUJU ODLOKA
dirtmcgirt
30. 12. 2020 20.29
+1
sam da se islamska mošeja ne zapečati kajnede, če ne bodo bombe pokale kajnede. uničevalvci krščanstva.
svobodna misel 13
30. 12. 2020 15.41
+9
Hvala bogu za ta predlog upokojevanja.Toliko ljudi , ki bi morali iti v pokoj pa še , kar tam grejejo stolčke a nobene koristi od njih praktično postarani dinozavri vlečejo plače mladi pa na borzi.Pravilna in pametna poteza in končno že enkrat res pa naj mi stiskajte minuse kolikor hočete bravo vlada za to potezo.
zibertmi
30. 12. 2020 16.04
+0
a ti veš koliko ljudi dela v proizvodnji,da bi si zvišali pokojnino,ki jim jo je tudi janez v času do 98 -tega leta,ko je bil v vseh vladah vzel.bil je poleg ,ko so sprejemali manjši odstotek za odvajanje v pokojninsko blagajno od plače,bil je zraven ko so sprejeli nižanje odstotka od 80 proti 60% vplačanega in iz tudi štrevilo najboljših let za izračun.mnogi nebi delali niti dneva več.20% je kar nekaj denarja,razen za tiste ,ki lagodno nekje sedijo.tisti nebi šli nikoli,to je pa res
janez horvat
30. 12. 2020 17.30
+2
Ali ti veš koliko mladih je doma pri starših, brez dohodkov in čakajo, da se sprosti kako delovno mesto? Namesto, da bi mladi delali za stare,delajo stari za mlade.
zibertmi
30. 12. 2020 17.37
+1
za male penzije ,ki jih ljudje imajo,zato tudi delajo še po izpolnitvi pogojev je posredno,ker je bil v vladi kriv jj.tega se ne da izbrisat.lahko obračaš in trdiš nekaj kolikor hočeš.
zmago56
30. 12. 2020 20.10
+1
@ziber..., ne piši neumnosti. Tisti v proizvodnji komaj čakajo, da gredo v penzijo. V penzijo pa nočeju tisti iz državne uprave, ki se po službi domov spočiti vračajo.
JanezAn
30. 12. 2020 20.13
To v zvezi s pokojninsko reformo bi morali storiti že mnogo prej, to ni vzel JJ 98 leta, to je bila nuja in so razvitejše države storile že mnogo prej, pri nas pa se je odlašalo, da se ne bi vladajoča stranka zamerila volilcem. Pred tem so bile prevelike anomalije, ko so ljudje, ki so šli v penzijo nemalokrat dobili višjo penzijo, kot plačo.
Podborsky
30. 12. 2020 14.46
+0
Ne bo nobenega veta, DS je podaljsana roka SDS.
medus
30. 12. 2020 14.18
+10
Predlagam da se najprej prisilno upokoji vse politike z več kot 10 let delovne dobe.
Grma53
30. 12. 2020 14.57
+7
Pogoj za politika bi moral biti, da ima vsaj 10 let prave delovne dobe, ne pa lezanja na kavču.
borjac
30. 12. 2020 14.11
+6
"Nikogar ne želimo prisilno odsloviti," je o tem dopolnilu dejal Jožef Horvat (NSi), ki zavzeto zagovarja upokojitev v starosti 60 let in 40 let delovne dobe. Horvat je čisti aparatčik ki živi na državnem sesku že ohoho let, v letu 2022 bi se moralo upokojiti 10% zdravnikov in zobozdravnikov, pa nam jih že sedaj primanjkuje, se pravi neki zakon brez podlage v zdravi pameti, sicer pa ima poslanec Horvat že 65 let starosti, torej naj pobere svojo aktovko in se pobere v penzijo, takšnega hinavstva ne vidiš vsak dan, druge bi prisilno pošiljali v penzije, oni poslanci in vlada pa bi radi žrli iz korita do 70 ali 80 leta starosti, torej poslanci in člani vlade kateri ste dosegli 60 let starosti, poberite svoje stvari in odidite v penzijo, in mislim da bi bilo vse precej bolje v tej državi.
Jožajoža
30. 12. 2020 14.32
+2
že včeraj, ob potresu, kako je reagiral, je pokazal,kako visok domet ima ta človek. samo na jezik je rasel, in si z njim in dvoličnostjo služi lepe denarce na račun nas davkoplačevalcev. pa saj ni edini, samo, kako je včeraj reagiral, pa se vidi, da GA SKRBI SAMO ZA SVOJO RIT.
janez horvat
30. 12. 2020 20.11
"Nikogar ne želimo prisilno odsloviti,". Točno tako. To ni ukaz ampak možnost, da delodajalec odpusti delavca, ki ga ne rabi ali ki več ne izpolnjuje zahtev delovnega mesta ( ne more delati tako, kot je lahko , ko je bil mlad, ali kot lahko nekdo mlajši na tem delovnem mestu) pa izpolnjuje vse pogoje za upokojitev.Ne gre na cesto ali na zavod za zaposlovanje. Gre v penzijo. Imaš delavca, ki fizično več ne zmore ali delavca, ki ga je zaradi razvoja tehnologije, ali informatizacije povozil čas. Bil sem informatik in vem, kako hude težave so imeli starejši ljudje, ko so morali pisalni ali računski stroj zamenjati za računalnik. Jožef Horvat je bil direktor enega boljših računskih centrov v Sloveniji, dokler ni MURA propadla. Pa ni propadla zaradi računskega centra. Je čisto fajn dedec in ni hinavec. Nakladaš na pamet., samo da lajaš.
Beaa
30. 12. 2020 13.58
+10
Vsi od politikov naprej v prisilno upokojitev! Ta drzava je v totalnem razsulu!
mate08
30. 12. 2020 13.55
+4
...jaz bi bil tud veselinović z 8500 evriči na mesec....press