Korona

Sprejet sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov

Ljubljana, 29. 12. 2020 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, T.V., Ti.Š.
Komentarji
237

DZ je po večurni obravnavi predloga le potrdil sedmi protikoronski zakon z dodatnimi 550 milijoni evrov ukrepov in možnostjo prisilnega upokojevanja. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada pripravila PKP 7
    02:12
    Iz 24UR: Vlada pripravila PKP 7
  • Iz SVETA: Sedmi protikoronski paket
    06:27
    Iz SVETA: Sedmi protikoronski paket

DZ je po skorajda celodnevni razpravi predloga pozno zvečer le potrdil sedmi protikoronski zakon (PKP 7), o katerem je finančni minister Andrej Šircelj dejal, da želi prebivalstvu izboljšati socialno stanje, ki je posledica epidemije, prinaša pa tudi vrsto ukrepov za gospodarstvo.

Po predlogu zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 bo država enkratni solidarnostni dodatek izplačala upokojencem, študentom, prejemnikom otroškega dodatka, staršem z več otroki, starejšim kmetom z nizkimi dohodki, pa tudi zaposlenim z najnižjimi plačami.

"Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, delodajalec izplača krizni dodatek v višini 200 evrov, ki je oproščen plačila davkov in prispevkov," so sporočili z ministrstva za finance. 

Odbor je za 100 evrov zvišal tudi dodatek za nego otroka v času epidemije.

Zaposleni v javnem zdravstvu in verski uslužbenci

Zaposleni v javnem zdravstvu in socialnem varstvu, ki delajo z bolniki s covidom-19, bodo prejeli višje plače, verski uslužbenci pa mesečni temeljni dohodek. Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše je tako predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. Tistim zdravstvenim delavcem, ki delajo v posebnih rizičnih pogojih, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov, je še zapisano v predlogu zakona.

Vlada je predlog novega protikoronskega zakona pripravila z namenom omilitve posledic, ki jih je epidemija covida-19 povzročila gospodarstvu in prebivalstvu, je povedal Šircelj. Z njim se podaljšujejo nekateri ukrepi iz predhodnih šestih protikoronskih zakonov, drugi so novi. V njem pa je zapisana tudi možnost prisilnega upokojevanja.

Verski uslužbenci bodo za zadnje tri mesece letos prejeli mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov, je pa odbor preprečil namero vlade, da bi trajno izenačili višino izplačila prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev s samozaposlenimi v kulturi, kar je začasno uvedel šesti protikoronski zakon.

Po obravnavi na seji odbora DZ za finance pa v zakonskem besedilu ni več zapisana možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev.

Olajšave in pomoč gospodarstvu

Finančni minister Šircelj je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sicer predstavil z besedami, da ta prinaša številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oziroma delujejo okrnjeno.

Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, se lahko denimo povračilo teh stroškov podvoji do 2000 evrov mesečno na zaposlenega. Podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, pa bodo lahko koristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom. Za čas epidemije predlog zakona določa tudi denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve.

PKP 7 prinaša tudi številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi podjetjem olajšali spopad z epidemijo.
PKP 7 prinaša tudi številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi podjetjem olajšali spopad z epidemijo. FOTO: Dreamstime

Država bo podjetjem financirala tudi nakupe antigenskih hitrih testov, na voljo bodo imela posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšuje pa se tudi pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov. Med ukrepi za blažitev posledic epidemije je tudi pomoč za prostovoljna gasilska društva. Iz državnega proračuna se jim bo glede na kategorijo kot nadomestilo izpada sredstev izplačalo pomoč v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov pa lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote.

Dodatek za novorojenčke

Odbor za finance je v ponedeljek nekatere predlagane ukrepe še razširil in Šircelj je oceno vrednosti ukrepov zvišal s 550 milijonov evrov na do 600 milijonov evrov. Med drugim bodo dodatek za novorojenčke prejeli že rojeni po 1. januarju letos in ne šele od uveljavitve zakona. Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov. Po načrtih vlade bi moral ukrep veljati od uveljavitve zakona, vendar je odbor podprl dopolnilo SDS, NSi in SMC, da bo denarni znesek, mišljen kot pomoč družinam, ki imajo v času epidemije nižje dohodke, izplačan že za otroke, rojene od 1. januarja letos. Marko Bandelli (SAB) je ob tem opozoril, da podobno pomoč izplačuje večina občin v Sloveniji, a dobil odgovor, da se ukrepa ne izključujeta.

Dodatek za novorojenčke bodo prejeli že rojeni po 1. januarju letos in ne šele od uveljavitve zakona.
Dodatek za novorojenčke bodo prejeli že rojeni po 1. januarju letos in ne šele od uveljavitve zakona. FOTO: Shutterstock

Trgovine izjemoma odprte v nedeljo, 3. januarja

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte, pa jih bo izjemoma mogoče obiskati 3. januarja. Da ne bi bile zaprte tri dni zapored, je vlada kot izjemo predlagala tudi 27. december, kar pa je DZ že zamudil, zato je odbor ta datum iz besedila črtal.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiko 19
12. 01. 2021 08.43
Ta politka od kkkk ... ne razumem pakete in pomoči v tem trenutku kako lahko pripada samo tem k so v jeseni zgubili službo v času korone ne pa vsem kateri so v 2020 v celem letu pravica spet neenakopravna.ŽALOST
zibertmi
30. 12. 2020 16.07
+1
sds privrženci,saj zato pa podpirate to stranko,ker sami niste zmožni razmišljanja.poslušate in to pozorno kaj reče jajo ali far iz prižnice in požirate njihove besede.dajte farjem nekaj več v puščico,da ne bo jajo nam jemal za njihov dodatek.to je pri njihovem premoženju tako ,kot bi trampu dal temeljni dohodek.mimogrede a je že čestital bajdnu
zibertmi
30. 12. 2020 13.22
+1
a je horvat že skočil v prepad.včeraj se mu je hudo mudilo
Millady
30. 12. 2020 10.00
Verskim uslužbencem UTD za zadnje tri mesece...ni bilo nabirk..
mačo123
30. 12. 2020 08.41
-1
Bravo!Če bi vladal Kul ,ne bi ljudje in podjetja dobili nič.24ur zakaj ne pišete nič o Veselu in o njegovih rabotah.Ko bo prišlo na dan vsa packarija ne bo več vesel,ampak bo žalosten.
Stane Puntar
30. 12. 2020 08.49
+1
Bi bilo veliko manj gospodarske škode.. ljudje bi živeli... Ne bi frčkali kreditov... Preventivna diskreditacija Vesela, ker veste za lopovščine?? Bolniki z avnojcem na čelu. ..
Blokiran Drugi Človek
30. 12. 2020 10.38
-1
Joško kakšen je občutek, ko te nihče, razen tvojih so svečk, ne mara😂😂
resslovenka
30. 12. 2020 08.41
+0
Postali smo država, kjer dobrodelne akcije rešujejo stiske ljudi. To je realnost. Ne pa PKP-ji!🙄 Ne mi prosim nakladat o socialni državi in podobne bedarije. Hvalo vlad shranite, ko bodo te dokazale, da živimo, kot smo upali da bomo, 30 let nazaj. Smo dežela zafrustriranih revežev, sarkastičnih politikov tipa SDS in bogatašev, katerim mi treba dokazati od kje. To je Slovenija 30 let kasneje. 😎
resslovenka
30. 12. 2020 08.42
+1
CIGU MIGU
30. 12. 2020 08.39
+3
a ni cerkev po ustavi ločena od države,ma kod izgleda v sloveniji živi na koruzi z državo
StrikeOne
30. 12. 2020 08.21
+3
Podjetja v Sloveniji smo dobili odlok o plačilu Prispevkov dokler pa ta prekleta nesposobna vlada plačuje prispevke in plače Vatikanu ki ne ve kaj bo od denarja! niti 20% ljudi v Sloveniji nebi tega podprlo ampak samo puklasti skorumpiranec katerga je Vatikan postavil tja gor da se dere komunisti doker oni čistijo zadeve v zvon holdingih. OGABNO Slovenska podjetja morajo plačati Vatikanu pa bomo tudi mi morali plačati saj ne gre iz janševega žepa!
Skunk Works
30. 12. 2020 08.24
-1
Dokler financiramo mirovne ištitute, pa inštitut osmi marec in podobna parazitska jedra, me to sploh ne moti...RKC je vsaj vezno tkivo evropske civilizacije in je vsaj neka korist od nje....Lahko pa ukinemo kar plačevanje obojega, nimam nimam nič proti, oboje, ali pa nič..
Blokiran Drugi Človek
30. 12. 2020 08.34
+6
Rkc je vezno tkivo za evropsko pedofilijo... Da ne omenjam, da je vera največja laž v zgodovini človeštva
StrikeOne
30. 12. 2020 08.17
+6
Zakaj mi davkoplačevalci plačujemo plače in prispevke tisočkrat bogatejšemu Vatikanu? Ker je janša tako rekel to je ta DEMONkracija in vladavina ljudstva?
Skunk Works
30. 12. 2020 08.24
-3
Dokler financiramo mirovne ištitute, pa inštitut osmi marec in podobna parazitska jedra, me to sploh ne moti...RKC je vsaj vezno tkivo evropske civilizacije in je vsaj neka korist od nje....Lahko pa ukinemo kar plačevanje obojega, nimam nimam nič proti, oboje, ali pa nič....
marmilan
30. 12. 2020 08.26
+6
Katastrofa svečkarji, le kje vas jemljejo. Se vidi, da ste revčki.
Jožajoža
30. 12. 2020 08.16
+4
Katastrofalni zakon.študent reveža in milionarjev dobita isti znesek,dasiravno sin milionarja in poslanca ima v žepu vedno 1000 evrov gotovine.
OneEarth
30. 12. 2020 08.16
+3
Ob placi in penzijah dobivamo se krizne dodatke sicer ne vem cemu, osebno me ne moti, stroskov je manj kaj to pomeni za prihodnost ...
joze drugi
30. 12. 2020 08.16
+0
Za s.p. še velja MTD, piše samo nekaj o stroških?
OneEarth
30. 12. 2020 08.15
+1
Moznost dela od doma kjer to možno treba uzakonit!!!
Skunk Works
30. 12. 2020 08.14
+0
Ta vlada proti KUL klovnijadi, je kot da bi primerjal vesoljski taxi proti staremu zarostanemu yugotu....Tako nekako po operativnosti in sposobnosti...KUL klovnijada ne bi v tem času sprejela niti 5% tega kar je sprejela ta vlada, saj so tudi med sabo na smrt skregani in sploh ne razumejo kaj je to politika, kaj je to koalicijska vlada, in kaj so to kompromisi, v katere je sicer prisiljen tudi Janša, ko vseeno sprejema posamezne ukrepe partnerjev, ki mu sicer niso všeč...JJ je pa tako sploh Ferrari proti zarostanim fičotom KUL klovnom...Tako malo avtomobilske primerjave, da si boste lažje predstavljali....
marmilan
30. 12. 2020 08.14
+5
staridida
30. 12. 2020 08.18
-3
Ja sem gledal, kako je ena poslanka od LMŠ napadala poslanko SMC-pol jih pa vabilo v KUL...
Uporabnik1848006
30. 12. 2020 08.19
+0
resslovenka
30. 12. 2020 08.36
+3
No Tko. Tale vlada je sprejela zelo selektivne ukrepe. 700 eur verskim uslužbencem? Ostalim pa 150 eur, 200 eur.... Kolk zdravstvenemu osebju, ki kljub vsemu nagrmadenemu sranju gara po bolnisnicah? Če kdo, bi moral vsak od teh 3 mesece dobit po 700 eur, ne pa duhovščina. Ti ljudje so na udaru, pa tisti ki delajo npr. Zaposleni v trgovini in storitvenih dejavnostih. Gospodje duhovniki so sicer udeleženi pri številnih pokopih pokojnikov zadnje čase, a ne? Pa ne zastonj. Je njihovo delo obdavčeno? No, ni. Pa, sej je vseeno, ampak ta vlada vedno sproti dokazuje da realnega, življenja nekega povprečnega državljana sploh ne pozna. V bistvu ji ni mar zanj. V bistvu bi to rekla za vse politike. In zakaj bi, saj oni ne živijo v realnosti. Mi pač. 😎
Stane Puntar
30. 12. 2020 08.51
+0
bc123456
30. 12. 2020 08.52
+2
IanNow
30. 12. 2020 08.13
+7
99% podjetijnv sloveniji ni dobilo nobene pomoci... NOBENE.. Razen placioa cakanja na delo.. Kar je burek..
sagesse
30. 12. 2020 08.10
+0
Jaz sem to gledal v čeraj ene 5 minut in predlogi bandelija od sab, so pa zmagali... vsem študentom,ne glede na uspeh ali premoženje staršev 700 eu na mesec......
IanNow
30. 12. 2020 08.09
+10
Farji bodo dobili vsak 2100 eur neto... Na lepe oci... Brez truda..za uzitek.... LEPO ENIM.
IanNow
30. 12. 2020 08.08
+8
Svinjarija od Nsi in SDS... V penzijo so nagnali 15.000 cez noc... To je preko 35.000.000 stroskov za drzavni proracun brez razloga na mesec... TO JE NESPOSOBEN JANSA.. ki misli da denar raste v kumrovcu.. Na grmovju.. V tujini pa ze tako gocorijo da imamo najmlajse upokojence v Eu.. Jansizem je poguben.
solarcek1234
30. 12. 2020 08.06
-7
Ne razumem zakaj pomoč družinam z novorojenčki...pa ne,da gre za nevoščljivost...
IanNow
30. 12. 2020 08.09
+9
Meni pa ninjasno zakak farjem 2100 eur nakazila.. Od njih ni nic?
ce.ce.
30. 12. 2020 08.20
+6
staridida
30. 12. 2020 08.05
-6
Tisti, ki podpira levico mora biti nekaj hudo narobe z njim...
marmilan
30. 12. 2020 08.06
+6
Jenkec
30. 12. 2020 08.07
+7
marmilan
30. 12. 2020 08.07
+7
Seveda, ker sekta sđs je itak največja levica, z največ komunisti v svojih vrstah.
IanNow
30. 12. 2020 08.09
+8
japk
30. 12. 2020 08.12
+5
resslovenka
30. 12. 2020 08.49
+1
No, no, no.... Prav je da nastavlja ogledalo tej skrajno desno naravnani vladi. Mnogo resnice je v njihovih besedah, ki SDS ovem Tanku niso pogodu. Ta, človek je.... Oprostite zelo nesramen. Sodeč po njegovih nastopih, kadar vodi seje v "hiši demokracije". On vidi eno samo resnico "SDS-NSI" resnico. Pri drugih mu poči živec! 🙄