Slovenija

DZ se je poklonil Tomšiču

Ljubljana, 26. 03. 2010 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Njegova največja odlika je bil odprt in neposreden govor, s katerim je hitro našel stik z ljudmi. Ni okolišil, zato mu ni bilo vedno lahko. Moramo mu biti hvaležni za njegov prispevek k slovenski demokraciji," je dejal predsednik DZ Gantar.

France Tomšič
France Tomšič FOTO: Dare Čekeliš

Pogreb prvega predsednika Socialdemokratske zveze Slovenije, predhodnice SDS, Franceta Tomšiča bo v nedeljo ob 16. uri v Kamniku, so sporočili iz izvršilnega odbora SDS Kamnik. Žalna knjiga je odprta na občini Kamnik danes med 10. in 18. uro in v soboto med 8. in 13. uro. Žalna seja bo na dan pogreba ob 14.30 v dvorani kulturnega doma v Kamniku.

Kot so danes sporočili iz SDS, bo predsednik stranke Janez Janša govornik na tej žalni seji. Žalna slovesnost za pokojnikom pa se bo ob 16. uri začela na kamniškem pokopališču Žale. Dimitrij Rupel pa je v četrtek na spletni strani SDS Tomšiča označil kot enega glavnih pobudnikov slovenske pomladi, simbol moderne socialno-demokratske politike in utelešenje slovenskega delavstva.

DZ se je poklonil Tomšiču

Sicer pa so se danes poslanci DZ z minuto molka poklonili spominu na Tomšiča, ki je v četrtek umrl v 73. letu starosti. Tomšič je bil ena osrednjih osebnosti v procesu demokratizacije, je v nagovoru dejal predsednik DZ Pavel Gantar. "Njegova največja odlika je bil odprt in neposreden govor, s katerim je hitro našel stik z ljudmi. Ni okolišil, zato mu ni bilo vedno lahko. Moramo mu biti hvaležni za njegov prispevek k slovenski demokraciji," je v nagovoru povedal Gantar.

Pobudnik in organizator znamenite litostrojske stavke

France Tomšič je bil ena osrednjih osebnosti v procesu demokratizacije, političnih in sindikalnih gibanj v drugi polovici 80 let, ki so se iztekli v demokratični prehod in osamosvojitev Slovenije. Bil je pobudnik in organizator znamenite litostrojske stavke iz leta 1987, ki se ni omejila le na klasične sindikalne zahteve, pač pa je izpostavila tudi izrazito politično cilje po pluralizaciji političnega in gospodarskega sistema.

Pobuda za vzpostavitev stranke

V okviru stavke je oblikoval pobudo za vzpostavitev socialdemokratske stranke, ki se je leta 1989 tudi ustanovila kot Socialnodemokratska zveza Slovenije, predhodnica sedanje Slovenske demokratske stranke. Bil je tudi njen prvi predsednik.

Ustanovitev sindikata

Tomšič je bil leta 1992 tudi kandidat za predsednika republike. Na vrhu politične moči se je umaknil iz aktivne politike.

Po letu 1990 je bil eden glavnih pobudnikov pluralizacije sindikalnega gibanja in pobudnik ustanovitve sindikata Neodvisnost, postal je tudi njegov prvi predsednik. France Tomšič je bil od leta 1990 do 1992 poslanec oz. delegat v družbenopolitičnem zboru v prvi demokratično izvoljeni skupščini in je pomembno prispeval k oblikovanju nove države, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, socialno-tržnem gospodarstvu in demokratičnem političnem ustroju.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inspire
26. 03. 2010 14.23
Lepo vas prosimo , da se do umrlih vedete korektno , še posebej do ljudi ,ki so bili za osamosvojitev in za pravo demokracijo . Tonček Balonček , pojdite malo na zrak dobro vam bo del , da si uredite misli in ob komentarju o umrlih ne vmešavjte drugih oseb , ki še živijo .
Tonček Balonček
26. 03. 2010 13.13
Janša bo predlagal, da se po njem poimenuje kolodvor, če ne že v Ljubljani, pa vsaj v Grosuplju! >Če bo še dolgo predsednik SDS, bomo0 imeli po vsej Sloveniji le še poimenovanja po bivših! Bravo, tako se dela! Pučnik nje naš Moša Pijade, Tomšič pa naša Angela Vode! Delča za zgodovinarje ne bo manjkalo, moji vnukiu bodo raziskovale krivice, ki SO SE (IN SE ŠE) dogajajo JANEZU JANŠi.). Materiala ne bo nikoli zmanjkalo, še za arheologe ga bo ostalo!!!!
apostoli
26. 03. 2010 11.29
ta pravi slovenec pocivaj v miru.
mamica55***
26. 03. 2010 11.12
France počivaj v miru !
bojankoder
26. 03. 2010 10.49
OSEBNO SEM GA DOBRO POZNAL, FRANCE POČIVAJ V MIRU
baigor
26. 03. 2010 10.21
Tomšiču vsa čast,nasledniki pa blatijo njegove pridobitve v demokraciji.
listje
26. 03. 2010 10.01
.bi bilo zanimivo slišati kaj dejansko vedo ti naši instant politiki o dotičnem