Slovenija

Zelena luč obveznemu tujemu jeziku za prvošolce in NPZ-ju za tretješolce

Ljubljana, 21. 02. 2024 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so s 46 glasovi za in 24 glasovi proti sprejeli novelo zakona o osnovni šoli. Za so glasovali v Svobodi, SD in Levici, proti pa so bili v opozicijskih SDS in NSi. Poslanci so sprejeli tudi dopolnilo koalicijskih strank glede doseganja ciljev v okviru razširjenega programa v osnovnih šolah.

Prenovljeni zakon o osnovni šoli prinaša obvezni tuji jezik za prvošolce in nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce. Določa tudi, da je uspeh na NPZ v 9. razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa.

Novela prenavlja tudi koncept razširjenega programa v osnovnih šolah in vključevanja otrok priseljencev v obvezni program ter dviguje število predmetnih izpitov za šolajoče na domu.

Poslanci so na današnji izredni seji sprejeli dopolnilo Svobode, SD in Levice, kjer so predlagali, da bo zavod za šolstvo strokovno spremljal izvajanje in doseganje ciljev razširjenega programa. O tem bo letno poročal ministrstvu in strokovnemu svetu za splošno izobraževanje, minister pa bo na podlagi tega lahko predlagal programske in zakonske spremembe.

Poslanci pa niso sprejeli dopolnila NSi, kjer so predlagali, da je za učence zasebnih osnovnih šol in osnovnih šol, ki izvajajo program osnovne šole po posebnih pedagoških načelih, tretji predmet pri NPZ v 9. razredu prvi tuji jezik. Predlagali so še, da za omenjene osnovne šole NPZ v 3. in 6. razredu ne bi bil obvezen, saj bi to bistveno poseglo v način dela teh osnovnih šol.

Poslanci so s 46 glasovi za in 24 glasovi proti sprejeli novelo zakona o osnovni šoli.
Poslanci so s 46 glasovi za in 24 glasovi proti sprejeli novelo zakona o osnovni šoli. FOTO: Luka Kotnik

Poslanec Damijan Zrim (SD) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin izpostavil, da novela vsebuje tako pozitivne kot negativne rešitve. Med dobrimi je navedel obvezni prvi tuji jezik v prvem razredu in prenovljeni koncept razširjenega programa. Ne strinjajo pa se denimo s spremembami na področju izobraževanja na domu in obveznim NPZ za tretješolce.

Poslanka Tatjana Greif (Levica) je poudarila, da je med pomembnejšimi spremembami tudi določba, ki ureja izvajanje pouka znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v osnovnih šolah. Zelo pomembna je po njenem mnenju tudi reforma izobraževanja na domu. "Izobraževanje mora biti izključno v korist otroku in ne kaprica staršev," je poudarila.

Poslanka Katarina Štravs (Svoboda) je dejala, da je cilj novele ohranjanje in izboljšanje osnovnošolskega izobraževanja. Poudarila je, da gre za "prvi in pomemben korak k reformi šolskega sistema".

Poslanka Alenka Helbl (SDS) je dejala, da pozdravljajo uvedbo obveznega prvega tujega jezika v prvi razred osnovne šole. Poudarila pa je, da se v SDS med drugim ne strinjajo s spremembami na področju NPZ. S tem, ko dobiva NPZ možnost selektivne vlogo v 9. razredu, bodo v ospredju le ocene in točke. "Je merjenje znanja na način, ki ne izkazuje celostnega napredovanja in kompetenc 15-letnika, res primerno?" se je vprašala.

Poslanec Aleksander Reberšek (NSi) je dejal, da mora sodobni izobraževalni sistem vzpodbujati kompetence, kot so znanje, veščine in vrednote, zaradi česar so pričakovali bolj celovito reformo zakona, ne le nekaj popravkov, ki po njegovem prepričanju bolj ali manj omejujejo izobraževanje na domu in delovanje zasebnih šol ter predpisujejo obvezne NPZ. V NSi menijo, da bi morali v osnovnih šolah vzpodbujati uporabno znanje, ne faktografskega.

Državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič je v obrazložitvi vladnega predloga novele poudarila, da ta prinaša rešitve, ki jih osnovna šola v tem času potrebuje. Ključni razlog za sprejetje zakona je po njenih besedah stalna potreba po posodabljanju šolskega sistema, ki se prilagaja zahtevam okolja in časa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plejadanka
22. 02. 2024 19.13
Citiram:"Zdaj se sprašujem, kako, da smo vsak petek prezebali na Trgu republike in smo rekli, z Janševo vlado je konec, zdaj je pa prišel Golob s svojimi srebrnimi kodri in smo bili navdušeni. Zdaj pa Golob počasi perje izgublja, izgublja svoje kodre, pozablja, kaj je obljubljal, vse bolj postaja podoben oskubljenemu golobu in zelo nam je žal za to, mogoče smo se preveč veselili. Takrat smo res kar vriskali od veselja, res smo plesali po ulicah, zdaj pa ne plešemo več./Svetlana Makarovič/
štrekeljc
22. 02. 2024 15.41
Še ena cvetka na račun izobraženosti. Branko Grims, poslanec SDS, magister, je izjavil, da je Butalce napisal Fran Milčinski. Pirhe grem sicer staviti, da je imel v mislih Frana Milčinskega - Ježka, ampak Butalce je napisal njegov oče. Prva zgodba je bila objavljena davnega leta 1899 in se je, kot tudi vse ostale, norčevala tradicionalistične zaplankanosti. Še to, Milčinski je bil sicer rojen v Sloveniji, vendar je bil češkega rodu, danes bi temu rekli migrant.
Senzor
22. 02. 2024 12.39
-2
To je tiransko vladanje nad voljo ljudstva, če imaš " jeb.. eno" večino v parlamentu. Lastno kulturo in narod ste zatajili. Pejte na opevani zahod. Govorilo se je, kako je pridobitev, da se v EU parlamentu govori lasten jezik. Dela se obratno. Marsikateri EU poslanec ne govori v svojem jeziku. Vsi so lažnjivi škodljivci. Dva hrvaška poslanca Kolakušić in I. Vilibor Sinčić delata in opozarjata na nepravilnosti pri vodenju EU. To je premalo. Ostali so škodljivi plačani priveski umazane globalne politike.
štrekeljc
22. 02. 2024 14.00
+3
Čaki no, a bi bilo po tvoje bolj prav, če bi vladali z manjšino? Zakon, sprejet v parlamentu s 46 glasovi za in 24 glasovi proti nekako ni proti volji ljudstva. Proti volji ljudstva in sprejeti brez glasovanja v parlamentu pa so bili vsi koronski dekreti, spisani s strani Velikega Romarja v Titovo Jajce.
Senzor
22. 02. 2024 12.27
-2
Ta vlada hoče, da smo še večji hlapci kolonialistom. Otrok, ki bo pod pritiski za učenje tujih jezikov v prvem razredu, bo zmeden in ne bo vedel kateri kulturi pripada. To je izdaja naroda. Tisti, ki je nadarjen za tuje jezike, se lahko ljubiteljsko kot neobvezni predmet tega nauči.
lilihip
22. 02. 2024 10.56
+2
da bi bilo pa več telovadbe pa bog ne daj.....
Rast112
22. 02. 2024 10.55
+1
Odgovarjam, etiko je res, da učimo doma največ veljave pa dobi otrok v šoli, ker samo posameznik doma in redkokateri otrok dobi takšno vzgojo in ne more narediti boljše družbe. Otroci so največji del dneva v šolah med tednom. Marsikateri otrok je sam doma, ker so starši dolgo v službah, tako, da je ta predmet etike kar na mestu, da sodelujejo vsi otroci pri tem, ne samo posamezniki doma. A si želimo družbo, ki lahko sodeluje z vsakim, ali družbo, ki so same posamezne grupe, ki zagovarja vsak svoje prepričanje. Povezanost nam manjka na celi črti.
štrekeljc
22. 02. 2024 10.42
+2
Glede na to, da zakon sploh še ni sprejet sklepam, da se je večina komentatorjev šolala še po kakem od starih programov. Očitno tudi ti niso bili dobri, kajti večina jih piše "bolano" namesto "bolno", kot je prav. Če bi jaz tako napisal svoji tršici v OŠ....ojojoj!
Flame
22. 02. 2024 10.36
-2
To vlado je treba..... alo Slovenija
NotMe
22. 02. 2024 10.28
+0
Ukinili edino dobro stvar, dodatni in dopolnilni pouk, ki sta krasno funkcionirala, tako za tiste z učnim primanjkljajem, za manjkajoče, kot za nadarjene. Uvedli pa popolno bedarijo, tuj jezik prvošolcem, ki se borijo s črkami in štetjem. Opazujem otroke, koliko so se naučili, do petega razreda so ob dveh urah angleščine vzeli in uvozili toliko, kot mi, generacija pionirjev, v pol leta angle v petem razredu. Zakaj? Ker so bili naši možgani pripravljeni, jasni so nam bili koncepti slovnice in smo se analitično lotili jezika, danes pa se otroci dvigajo kot cirkuške živali ket, maus, helou, ajem, sedi, lezi, daj taco. Ne zapomnijo si pa nič, ker napisanega ne znajo uporabljat, logično. Tudi npz v 3r je bedarija, pozdravljam edino upoštevanje npz za vpis, pravzaprav bi moral biti edino npz merodajen, še bolje, če bi ga pisali v 7,8,9 razredu, trikrat, da se omili morebiten slab dan učenca.
zoran pušenjak
22. 02. 2024 10.21
+0
Tuj jezik bo sigurno kaj z juga. Ubogi Slovenčki
Uporabnik1921539
22. 02. 2024 10.06
+3
kateri jezik pa bo prvi tuj jezik?Romscina ali albanscina?
Nebodijetreba
22. 02. 2024 10.22
+0
Jeziki narodov bivše Jugoslavije! Saj to jim je naložil nek odbor za razvoj kulture le-teh.
mb3zb6
22. 02. 2024 10.05
+1
Ob vsem tem naj se zamislijo malo tudi (pre)ambiciozni starši. O svojem otroku nihče ne zna povedati več drugega kot "naš ima pa vse 5". Za veliko staršev obstaja samo še 5, pogojno 4. Vse ostalo je katastrofa. Na učitelje se, predvsem v OŠ, vršijo nenormalni pritiski. In potem se govori, kakšen stres povzroča šola otrokom. Stres povzročajo starši, ker si otroci doma ne upajo več povedat, da ocena ni bila 5.
NotMe
22. 02. 2024 10.29
Groza me je bilo, ko so me otroci vprašali, kaj bi bilo, če bi dobili trojko, ker njihovi sošolci kaširana vse mogoče kazni za manj kot pet.
juventina10
22. 02. 2024 10.04
+2
prav bi bilo,da se spet uvede mala šola,kot priprava med igro in učenjem,ne pa takoj pri 6.letih kar morajo že vedet in obvladat.na norveškem je sistem,pri katerem imajo dopoldne pouk,popoldne po odmoru pa 2 uri delanja nalog in učenje s taistimi učitelji.tako ,da starši nimajo dodatnega dela,poleg svojega,ko pridejo domov in imajo vsi svoj mir.
štrekeljc
22. 02. 2024 10.28
+3
Victoria13
22. 02. 2024 10.02
+1
Mogoče bi prevzeli šolski sistem, ki ga imajo v Švici in deluje!
juventina10
22. 02. 2024 10.00
+4
dodatni jezik je v redu,vprašanje pa je kateri.na obsli kot dvojezičnem območju je italijanščina obvezna od vedno.več znaš več veljaš.
mackon08
22. 02. 2024 10.52
-3
Ma ne bluzi z dvojezičnim Angleščina, ker jo lahko rabiš kjerkoli po svetu.
štrekeljc
22. 02. 2024 14.51
+2
Si kdaj poskusil z angleščino preživeti v Franciji? Več kot pol Francozov je ne zna!
Nebodijetreba
22. 02. 2024 09.52
+2
Kot sem razbrala iz poročanja na TV, odslej ne bo več dodatnega in dopolnilnega pouka. Ne predstavljam si, kaj no potem z učenci s posebnimi potrebami. Kako bodo svoje sposobnosti razvijali nadarjeni na določenih področjih, npr. MAT., SLO, FIZ ...? In kako in v okviru česa bodo dobili strokovno pomoč tisti z učnimi težavami? Glavno, da je nekaj na papirju, da je "prenova" ... In kako bo to izgledalo izvedbeno? Koliko so bili pri tem upoštevani šolniki? Otroci pa bodo pri tem poskusni zajčki.
Težeklojz
22. 02. 2024 09.51
-1
Naj bo 5 jezikov obveznih...ampak 5x slovenščina.
Rast112
22. 02. 2024 09.45
+1
Vsi ti tuji jeziki v osnovnih šolah je brez veze, ker se itak v šolah nič ne naučijo. Otroci se največ naučijo doma pred ekranih in individualnih šolah tujega jezika. To najbolje vidim pri vnuki. Zaposlovali bodo nove ljudi za nič oziroma malo znanja. Raje bi poučevali kakšen predmet, ki jim bo bolj potreben v življenju nasploh pa o etiki in obnašanju do sočloveka, ker so naši politiki naredili vse slabo pri tem in se vzgajajo otroci samo jaz, jaz, pa dolgo nobeden. Pa bolj, ko nagajaš, napadaš bolj boš kralj družbe.
mb3zb6
22. 02. 2024 10.02
+2
Kar se tiče tujega jezika se delno strinjam - je pa angleščina tako dominantna, da če bi se to naučili se lahko sporazumevajo povsod. Kar pa se tiče o obnašanju do sočloveka, o etiki in življenju na sploh je pa naloga staršev! Tudi zdrava prehrana - na svetih staršev je bil vedno "špetir" okrog tega. Če doma tako zdravo jeste, potem tisti en obrok v šoli ne bi smel biti problem. Kar precej izhaja iz primarne družine, ne moremo vsega prenašat na šolo.
mackon08
22. 02. 2024 10.54
+1
Rast ne piši bedarije v šoli se naučijo pravilne rabe jezika, drugo je razumet ko gledaš televizijo.
slovenc59
22. 02. 2024 09.39
+3
Najboljš da uvedete predmet Pametni telefon ! To vsi obvladajo, bodo same petke....
bičbožji
22. 02. 2024 09.29
+4
mar je pranje možgan 6 letnikom in uničenje otroštva nujno potrebno ?? je to sploh še človeško??? pustite otrokom vsaj nekaj otroštva ......
štrekeljc
22. 02. 2024 10.34
+4
... napiše starš, ki popoldan tera otroke še v glasbeno šolo, k verouku, pa na atletiko, v dramski krožek....