Slovenija

DZ sprejel vladno novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

Ljubljana, 09. 07. 2021 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je s 46 glasovi za in 28 proti sprejel novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Njen glavni cilj je uskladitev tega področja s pravnim redom Evropske unije. Novela po navedbah vlade tudi odpravlja pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob izvajanju zdajšnjega zakona, ter zagotavlja jasnejše zakonske določbe.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je na seji državnega zbora pojasnila, da novela zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo na tem področju. Po njenih besedah novela med drugim spodbuja medijsko pismenost in teži k preglednosti podatkov o ponudnikih teh storitev.

Novela se na podlagi direktive posveča tudi prepovedi spodbujanja nasilja ali sovraštva in javnega ščuvanja k storitvi terorističnega kaznivega dejanja, zaščiti otrok v avdiovizualnih medijskih storitvah, dostopnosti teh storitev za invalide, avdiovizualno-komercialnemu sporočanju, spodbujanju evropskih del in storitvam platform za izmenjavo videov, je dodala Fridl Jarčeva.

Novela se posveča tudi prepovedi spodbujanja nasilja ali sovraštva.
Novela se posveča tudi prepovedi spodbujanja nasilja ali sovraštva. FOTO: Shutterstock

Vladna novela je naletela na podporo koalicijskih poslancev, podporo so ji napovedali tudi v DeSUS, kritične ocene pa je bilo slišati iz LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Po njihovi oceni je v noveli veliko nedoslednosti, niso v celoti upoštevane pripombe parlamentarne zakonodajno-pravne službe in ni jasne razmejitve med pristojnostmi Agencije za komunikacijska omrežja in storitve in ministrstva.

Še posebej pa so bili v delu opozicije kritični do dodatne obremenitve domačih ponudnikov televizijskih programov in VOD-storitev (video on demand). Po njihovih navedbah novela ne sledi določbam direktive, ki so namenjene odpravi neenakopravnega položaja domačih in tujih ponudnikov, državam članicam Evropske unije pa omogočajo, da tudi tujim ponudnikom, kot sta npr. Netflix ali HBO, naložijo, naj del prihodkov, ustvarjenih v državah, kjer ponujajo vsebine in v katerih nimajo sedeža, vrnejo na te trge in s tem podprejo domačo produkcijo.

V delu opozicije še posebej kritični do dodatne obremenitve domačih ponudnikov televizijskih programov in VOD-storitev.
V delu opozicije še posebej kritični do dodatne obremenitve domačih ponudnikov televizijskih programov in VOD-storitev. FOTO: Shutterstock

V razpravi je bilo tako iz LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP slišati, da je ministrstvo za kulturo te določbe direktive uporabilo predvsem za dodatno obremenitev domačih ponudnikov televizijskih programov in VOD-storitev. Poslanci LMŠ, SAB in NeP so zato vložili dopolnilo, ki naj bi to spremenilo, a niso zbrali zadostne podpore. Zato tudi niso podprli vladne novele.

Fridl Jarčeva je očitke dela opozicije zavrnila kot neutemeljene. Po njenih besedah novela zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo, ne more služiti favoriziranju domačih ponudnikov teh storitev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene3903
10. 07. 2021 09.16
Upam, da čimprej dobimo Disney+ in Hulu. Super bi bilo tudi, če bi se odpravile regionalne omejitve dostopa do vsebin na Netflix-u in Amazon Prime-u.