Slovenija

V poslanskih skupinah večinoma sooglašajo z zaprtjem trgovin ob nedeljah

Ljubljana, 25. 09. 2020 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je opravil tretjo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, s katero naj bi po načrtih poslancev Levice trgovine ob nedeljah in praznikih zaprli. S tem soglašajo v večini preostalih poslanskih skupin, manj enotni pa so glede izjem. O teh in o sprejemu novele zakona v celoti bodo poslanci glasovali v torek.

"Namen je jasen - priskrbeti 30.000 ljudem, ki delajo v trgovini, proste nedelje. Ti ljudje so v neznosno prekarnem položaju, slabo so plačani, urniki pa nezavidljivi," je predlog za nedeljsko zaprtje trgovin pojasnil Luka Mesec (Levica).

V Levici sicer želijo doseči zaprtje le velikih trgovin ob dela prostih dneh. "Govorimo o velikih tujih korporacijah, ki imajo milijonske dobičke, delavce pa držijo na minimalnih plačah," je dejala Violeta Tomič (Levica). Njena strankarska kolegica Nataša Sukič je dodala, da bodo manjši trgovci imeli prodajalne lahko odprte, če bodo pripravljeni delati tako, da izkoriščajo sebe in ne delavcev. 

Na izkoriščanje delavcev v trgovini je opozoril tudi Marko Bandelli (SAB): "V SAB dajemo prednost pozitivnim vrednotam pred brezglavim potrošništvom, zato bomo soglasno podprli delavke in delavce in jim omogočili zaslužen počitek in čas za družino."

Nedeljsko zaprtje trgovin podpirajo tudi v SDS in SD, medtem ko v LMŠ po besedah Roberta Pavšiča verjetno ne bodo glasovali enotno. "LMŠ je socialno liberalna stranka, zato slišimo obe strani," je dejal.

Trgovina
Trgovina FOTO: Dreamstime

Poslanci DeSUS glede podpore noveli zakona niso enotni, večina pa jo bo podprla, je povedal Robert Polnar. "Izkušnje zaprtja v času epidemije kažejo, da so se nakupi razporedili v preostale dneve v tednu," je dejal.

Ali je nedeljsko obratovanje trgovin res nujno, je vprašal Mihael Prevc (NSi) in si kar sam odgovoril: "Ne, nakupe potrebščin, ki jih potrebujemo v nedeljo, je mogoče opraviti na vse druge dni v tednu." Ker ima človek prednost pred kapitalom, so se v njegovi poslanski skupini odločili dati "prednost trgovcem in trgovkam do nedeljskega počitka in preživljanja prostega dne z družinskimi člani".

Po drugi strani je Branislav Rajić (SMC) pozval k spoštovanju svobodne gospodarske pobude. "Če pride do zaprtja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, bo to vodilo v večje število presežnih trgovskih delavcev, zniževanja plač, odpuščanj in posledično do upada gospodarskih kazalcev," je opozoril. Predlog novele zakona po njegovih besedah prihaja v neprimernem času in pomeni odmik od vseh razumnih ukrepov, sprejetih v zadnjih mesecih za blažitev posledic koronske krize.

Prav zato, ker ne želijo posegati v z ustavo zagotovljeno svobodno gospodarsko pobudo, novele zakona ne bodo podprli tudi v SNS. "Spodbujati moramo ljudi, da bi delal čim več, ne pa obratno," je dejal poslanec te stranke Jani Ivanuša, ki je prepričan, da rešitev ni v zapiranju trgovin, pač pa v boljšem plačilu nedeljskega dela.

K socialnemu dialogu namesto uzakonjanja nedeljskega zaprtja trgovin poziva trgovce in njihove zaposlene tudi vlada. "Vlada se zaveda, da predlog odgovarja na razumljive in upravičene pozive zaposlenih v trgovini," je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Spomnil pa je, da še do konca leta 2022 velja kolektivna pogodba za dejavnost trgovine, po kateri mora biti večina prodajaln vseh 15 praznikov zaprtih, nedeljsko delo pa je omejeno na 12 nedelj v letu.

Ob tem je ugotovil, da se z obravnavano novelo zakona ureja obratovalni čas prodajaln in ne delovnega časa zaposlenih. Vendar je obratovalni čas v domeni trgovca, je opozoril. "V času, ko si s številnimi ukrepi za omilitev in odpravo posledic novega koronavirusa prizadevamo za spodbujanje gospodarske aktivnosti in ohranjanje delovnih mest, je treba ukrepe, ki lahko učinkujejo v nasprotno smer, sprejemati skrbno in z veliko mero odgovornosti," je mnenje vlade predstavil Zajc.

Manj enotni glede izjem

Medtem ko nedeljskemu zaprtju trgovin izrecno nasprotujejo le v SMC in SNS, pa so poslanci manj enotni glede izjem, kdo vse bi lahko ob dela prostih dneh delal v manjših prodajalnah s površino do 200 kvadratnih metrov, za katere so predlagatelji že uvodoma predvideli izjemo.

Glede teh izjem so poslanci pred počitnicami soglašali, da so lahko ob nedeljah odprte tudi tiste prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih delajo sami ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev. Zdaj poskušajo v Levici v zakonsko besedilo vrniti določbo, da je delo ob nedeljah dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oz. njihovim zastopnikom. Sicer se bojijo, da bi lahko ustavno sodišče ugotovilo neskladje z ustavo.

Ali jim bo to uspelo, bo znano v torek, ko bo DZ glasoval tudi o dopolnilu SMC, po katerem bi bile lahko vse trgovine ob nedeljah brez omejitev odprte do največ deset nedelj na leto. "To bi bilo tudi v skladu z referendumskim vprašanjem izpred več kot deset let," je dejala Monika Gregorčič (SMC)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Benzzz
27. 09. 2020 16.13
+1
CLOSED NEDELJA!
papi1
25. 09. 2020 21.16
-6
Lukec je danes spet podiral kupčka v državnem zboru, le kdaj ga bodo naučili jesti kaj konkretnega? Bori se za 30.000delavcev v trgovski branži. Ja, pozabil je pa povedati, da jih 20.000 želi delati ob nedeljah. In smo spet tam, pri 3-5 tisoč nezadovoljnih državljanih (prišlekih ), za katere levaki trdijo, da so večina SLO državljanov. Pa, dejte no, dejte, jaz nebi ust odprl. Ampak politika je politika.......
papi1
25. 09. 2020 21.01
-8
Pa kaj tem levim borcem za človekove pravice mede po glavah?Populizem? Jaz sem državljan,ki moram biti vsak dan oskrbovan s stvarmi, ki so potrebne za moje preživetje, tudi ob nedeljah in praznikih, če že hočete. To so moje človeške pravice, pika, amen. Samo povzemam stališča levičarjev. Če pa kdo ne želi biti zaposlen v trgovini,naj ne bo, za medicinske sestre se sploh ne zanimate, za njih je normalno, da delajo petek in svetek. Sram vas naj bo!
borec91
25. 09. 2020 20.47
-2
to je vmesavanje drzave totalno brez potrebe drzava bi moralaedin zagotovit da nobenga ne smejo silit delat v nedeljo. tiste pa ki hocejo daso posteno placani vse ostalo je komunazajstvo. in bi po tej logiki morale bit tud nebodiga treba cerkve zaprte da je narod doma
OLLJIGGD88
25. 09. 2020 18.16
+12
SNS,SMC-ŠUPKI!!!!! BANDA😠
medeeaa
25. 09. 2020 17.53
+11
Benzzz
25. 09. 2020 17.47
+18
Dejmo Zapret. Da bo vsaj nedelja drugačna od ostalih dni!!!
nikhrast
25. 09. 2020 20.28
-2
Tisti cajti so minili,posebno za penzioniste, saj vidim da sploh ne vedo kateri dan je, v cerkev ne hodimo, biblije ne beremo ves popoldan, stare avsro-ogrskega kosila nimamo, promenad tudi ne, tako pa nekateri na izlet, pa bicikel, pa delo okoli bajte, oa na sprehod v shopping center, precej pa tudi na delo doma, v službi ne končaš vsega, to je realizem današnjega dne.
borec91
25. 09. 2020 20.44
+1
papi1
25. 09. 2020 21.04
-2
Nedelja ni nič drugačna od ostalih dni. Do kosila po lokalih sam jug, po kosilu pa po lokalih sam jug. Trgovine so pa tako in tako vsak dan polne juga.
nikhrast
25. 09. 2020 17.40
-9
Spet Levica, poglej mulce, nikoli še niso delali, še zdaj vsi v majicah, pa v parlamentu, naj se zgražajo nad nesposobnim sindikatom. Zakaj pa ne dvakrat več na uro za delo ob nedeljah.
Bolha Velikanka
25. 09. 2020 16.53
+19
Kaj je treba razpravlja, če smo 10 let nazaj odločili?
mmickica
25. 09. 2020 16.29
+0
Pa kaj tezijo s temi trgovinami? Naj se trgovci sami odlocijo in sindikati. Kaj bomo zdaj o vsakem fahu odlocali kdaj kdo sme in kdaj ne sme delat!? Kaj pa tam, ko imajo 3 izmene in delajo nocne sihte? A tisto je pa fajn ali kako? Tako pac je, saj nihce nikogar ne sili, da gre v tako sluzbo, ce mu kaj ne pase! Se bodo ze sami zase zavzeli, ce kaj ne stima, pa tudi sindikat imajo... Kdo smo mi, da bomo o tem odlicali? Za moje pojme tudi referenduma na taksno temo ne bi smelo biti!!! Ne more nekdo 3.odlocat o delovnem casu!
roten
25. 09. 2020 13.40
+2
kaj ni jasno tem butlstarsom na državnih jaslih
Roxy79
25. 09. 2020 13.38
+6
in zdej bodo eni metali Cerkev v ta koš... čš... da bodo lahko obiskovali cerkve... Pa tudi če jo. Jo za 1h in potem gredo domov. V trgovini pa so po 10h.....ali več. Plačanih pa imajo?
hladnajesen
25. 09. 2020 12.53
+20
Trgovine bi morale biti ob nedeljah zaprte, to je bilo že pred leti sprejeto na referendumu. Le zakaj bi morali poslanci o tem spet razpravljati? Tudi trgovci so ljudje, imajo svoje družine, prav je, da so ob nedeljah doma. Iti ob nedeljah v trgovino ni nič nujnega, vse potrebno lahko nakupimo med tednom.
don_samo
25. 09. 2020 12.38
+11
Če se prav spomnim je bil na to temo že referendum in to v JAnševi vladi, pa kaj potem kajne..... Oblast ima samo en človek in ne ljudstvo.... cin, cin upam da se je tudi ostalim posvetilo.....
medeeaa
25. 09. 2020 10.18
+21
Življenje imamo samo eno -zato naj bo vsaj nedelja dela prosti dan za vse kar ni življenskega in res nujnega pomena !
Sokril
25. 09. 2020 09.57
+11
Močno dvomim, da bo zaprtje trgovin ob nedeljah uspelo. Stranki SDS in NSI bosta že nekaj zmutili, da bo zakon padel. Od korporatistov ni za pričakovati zakonodaje, ki bi omejevala korporacije.
Krematorij666
25. 09. 2020 10.37
+7
...SMC, SDS in SAB s sprejetjem "škodljivega" amandmaja dosegle, da se bo o predlogu glasovalo šele jeseni. SAB....SAB....ti še enkrat napišem SAB.
Sokril
25. 09. 2020 11.59
+1
RdecaZvezda
25. 09. 2020 08.55
-17
Spet eno zapravljanje denarja,potem pa naj bo vsa Slovenija ob nedeljah prosta,vsak ki gre delat v trgovsko branžo ve kakšen je delovnik,zdaj pa zaradi nekaj klerikalcev ,ki ne morejo ob nedeljah k maši zapremo vse trgovine,čas je denar.
RTVjeZAKON
25. 09. 2020 09.55
+20
Če trgovine delajo ob nedeljah pa naj vsi delajo ob nedeljah. Če je vojna je vojna za vse.
komarec
25. 09. 2020 08.40
+24
Ti poslanci, roko na srce, 80% delovnega časa mešajo meglo.
hotchilipoper
25. 09. 2020 08.33
+3
Ja,pa ne,ja, pa ne,ja, pa ne🤪🤪🤪🤪
Xxdproxx
25. 09. 2020 08.12
+39
Kaj se ni to zmenilo že na nekem referendumu? Vidimo koliko v sloveniji velja glas ljudstva.
komarec
25. 09. 2020 08.40
+14