Slovenija

DZ z zamudo sprejel dohodninsko novelo, ki prinaša višje neto plače

Ljubljana, 11. 03. 2022 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
346

S 45 glasovi za in 40 proti so poslanke in poslanci sprejeli novelo zakona o dohodnini. Vsi zaposleni bodo s tem dobili nekoliko višje neto plače, a v opoziciji opozarjajo, da bodo največ pridobili prav tisti z že tako višjimi dohodki. O njem bi moral glasovati že decembra lani, a je bil na pobudo največje koalicijske stranke prestavljen.

DZ je danes s 45 glasovi za in 40 proti sprejel predlog novele zakona o dohodnini, ki s postopnim dvigom splošne olajšave med drugim prinaša nekoliko višje plače za vse zaposlene. O predlogu bi morali poslanci glasovati že decembra lani, a je bilo glasovanje prestavljeno. Kljub poznemu sprejemu bodo zakonske rešitve veljale že za to davčno leto.

Stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu se medtem znižuje s 50 na 45 odstotkov.
Stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu se medtem znižuje s 50 na 45 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Po sprejetem zakonu se bo med drugim splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino, do leta 2025 postopno zvišala z današnjih 3500 na 7500 evrov. S tem bodo vsi zaposleni dobili nekoliko višje neto plače. Stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu se medtem znižuje s 50 na 45 odstotkov. Peti razred s 50-odstotno stopnjo je bil z ukrepi za uravnoteženje javnih financ postopno pred desetletjem, a se je obdržal vse do danes.

Stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov se s 27,5 odstotka znižuje na 25 odstotkov, ob čemer bo kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. S 27,5 odstotka na 15 odstotkov se znižuje obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem, prav tako se bodo znižali normirani stroški.

Sprejeta zakonska novela tudi določa, da se bodo olajšave in neto letne davčne osnove v lestvici za odmero dohodnine znova usklajevale z inflacijo.

Vnovič se uvaja tudi seniorska olajšava za starejše od 70 let v višini 1500 evrov, ugodnejša bo davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost. Te bodo po novem neobdavčene do višine 100 odstotkov povprečne plače zaposlenega v zadnjih 12 mesecih, in ne več do višine povprečne plače vseh zaposlenih v državi. Nagrade bo lahko delodajalec izplačal tudi v ugodnostih, ne le denarju.

Za uporabo službenega avtomobila v zasebne namene po novem medtem ne bo treba plačevati bonitete, če je ta električen. Ob zaposlitvi osebe, mlajše od 29 let oz. starejše od 55 let, ali osebe z deficitarnim poklicem bo delodajalec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. Uvaja se še oprostitev dohodnine za dohodke iz naslova družinske pokojnine ter izplačila iz šolskih skladov.

Stranka Levica je sicer z dopolnili želela doseči črtanje sprememb glede seniorske olajšave, obravnave nagrad za poslovno uspešnost in obravnave električnih vozil pri plačevanju bonitet, a pri tem ni bila uspešna.

Vlada je začetek uporabe zakona predvidela s 1. januarjem letos, saj bi morali poslanci o njem odločati že sredi lanskega decembra. Toda tik pred glasovanjem je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec predlagal prestavitev odločanja na eno od prihodnjih sej in večina navzočih je s tem soglašala.

Levica: Davčna reforma bo povečala neenakost med ljudmi 

Zakon o dohodnini je eden od najbolj škodljivih zakonov, ki jih je pripravila aktualna vlada, opozarjajo v Levici. "Zaradi ogromnih davčnih daril menedžerjem, najbolje plačanim zdravnikom in odvetnikom ter nepremičninskim baronom bo vlada v javnih blagajnah izvrtala 800-milijonsko luknjo. Ker je vsak cent, ki ga podarimo bogatim, cent manj za javno zdravstvo, javno šolstvo in socialne storitve za najšibkejše, bodo račun za davčne odpustke bogatim nazadnje plačali revni. V preteklosti so takšni ukrepi namesto v obljubljeni 'dvig konkurenčnosti' vedno vodili v drago zadolževanje ter zmanjševanje porabe in gospodarske rasti. Vladna davčna reforma zato ni le socialno škodljiv, ampak tudi ekonomsko deplasiran odziv na aktualno krizo," so v odzivu na sprejet zakon zapisali v stranki Levica, kjer so glasovali proti.

Novosti v veljavi že letos

V zakonu je predvideno, da rešitve veljajo že za to davčno leto. Ker je bil zakon sprejet z zamudo, je vlada ta teden podprla dopolnila, ki bi vnesla spremembe med prehodne in končne določbe ter tako določila postopke, potrebne za retroaktivno veljavnost z začetkom tega leta. O tovrstnih dopolnilih poslanci danes niso odločali.

Podporo zakonu so sicer poleg velike večine koalicijskih poslancev večkrat izrekle delodajalske organizacije, ki v njem vidijo korak v smeri večje konkurenčnosti gospodarstva in izboljšanja poslovnega okolja.

V opoziciji in na sindikalni strani pa med drugim opozarjajo, da gre ob minimalni razbremenitvi dela oziroma tistih z nižjimi ali povprečnimi prihodki za precej večjo razbremenitev kapitala in tistih z višjimi prihodki ter da je zakon javnofinančno škodljiv, saj vlada ob nekajstomilijonskem izpadu proračunskih prihodkov ni predlagala ukrepov za zapolnitev te luknje, ker se zanaša na pozitiven učinek pričakovanega povečanja potrošnje ob višjih neto plačah.

Vprašanje sprejema dohodninske novele je postalo tudi predvolilno vprašanje. Stranka NSi je na primer v okviru akcije Višje plače za vse zbirala podpise v podporo potrditvi predloga novele. V Levici so medtem v proceduro vložili zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma, a so jo nato sredi februarja umaknili. V koalicijskih vrstah so pred tem omenjali možnost, da bi jo podprli in referendum izvedli skupaj z aprilskimi volitvami.

DZ sprejel novelo zakona o finančni upravi

S 46 glasovi za in 19 proti so poslanci potrdil novelo zakona o finančni upravi, ki jo je finančno ministrstvo pripravilo v luči nadgradnje davčnega sistema. Novela po navedbah vlade povečuje pravno varnost strank, udeleženih v postopkih Finančne uprave RS (Furs), ter izboljšuje učinkovitost in kakovost delovanja Fursa.

Veljavni zakon o finančni upravi se od sprejetja leta 2014 ni spreminjal. Razvoj sistema pobiranja obveznih dajatev in spremenjene okoliščine za delo carinske službe zaradi širitev EU pa so zahtevali spremembe pri organiziranju služb, pristojnih za pobiranje obveznih dajatev, je med obravnavo zakona v DZ pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Maja Hostnik Kališek.

Koalicija je predlog podpirala, v delu opozicije pa so mu nasprotovali. V LMŠ, SD in SAB so ocenili, da zakon ne ščiti inšpektorjev, ki delujejo zakonito, temveč se predlaga njihova degradacija, da prinaša možnost obračunavanja predstojnikov, kot se je zgodilo pri Policiji, sporna se jim zdi tudi sprememba, ki govori o finančni preiskavi, saj da je voda na mlin hudodelskih združb za goljufije na področju trošarin.

Novela prinaša spremembe določbe glede določanja ureditev krajevne pristojnosti finančnih uradov, uvaja kolegijsko odločanje uradnih oseb finančne uprave v najzahtevnejših davčnih postopkih in po vzoru generalnega direktorja Fursa določa mandat za vodenje tudi za direktorje finančnih uradov.

Uvaja tudi možnost, da predstojnik organa odvzame pooblastila uradni osebi. To lahko predstojnik stori v okviru disciplinskega postopka, če je inšpektor večkrat kršil pravila vodenja in odločanja posameznega postopka, ter zadevo dodeli drugemu inšpektorju. Za nepravilnosti štejejo samovoljne in arbitrarne odločitve, ki se v postopku s pravnimi sredstvi pred sodišči izkažejo za nepravilne oz. če gre za odstop od ustaljene sodne prakse.

Z novelo zakona o finančni upravi se dopolnjujejo tudi pogoji za uvedbo finančne preiskave, po njenem zaključku pa se lahko opravi inšpekcijski nadzor. Za uradne osebe se znova uvajajo značke z znakom Fursa, ki so del službene izkaznice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Zemljic 1
04. 08. 2022 09.46
Jaz bom tak reko . Ne glede kaj drugi govorijo je sramota , da vsi ki si denar prislužijo vidijo da dobijo drobiž . Ni čudno . Država bi morala , na tej strani nekaj naredit , da ne državljan plačuje prispevkov in davkov na plačilni listi . Moja plačilna lista med bruto in neto plačo je razlika 32,9% ki se plača prispevek in davek ( se pravi celoten bruto z vsemi dodatki in na koncu neto je razlika med 450 in 600 evrov .Ko pa nakoncu pogledaš še da delodajalec za tvoj neto plačo z dodatki malica in prevoz plača 1000 evrov več tukaj pa meni veliko veliko smrdi . To je tisto ki vsakega zmoti v tej državi in to bi morala država veliko spremembo naredit , da bi lahko bil delavec vreden kot človek ne pa kot revež .
karamba34
12. 03. 2022 18.29
+1
24ur ste kreatorji globoke države, ki ljudem lažete in kradete pravico do svobodnega izražanja. To je čisti levaški f.ašiz.em. Za vse to vam bo žal, ko vam bomo izstavili račun. Govora je o milijardnjih cifrah, toliko škode ste ljudem povzročili.
Rudolf Maister
12. 03. 2022 13.19
+4
Ne,ne,in še enkrat ne. Že Moše Pijade je dejal,da moramo ustvariti reveže,ker revež se ukvarja samo s tem ,kako bo prišel skozi mesec. Če imaš pa bogate ali relativno bogate državljane ,pa jim pride vse sorte na misel, tudi recimo to ,da je komunizem dober samo za peščico za ostale pa pač ne( Venezuela,Kuba , SV.Korej itd) . Levnuki,bi vaš denar saj jim pripada . Ja tako preprosto je to.
minkica91
12. 03. 2022 12.24
+4
to je zelo pravilna poteza vlade, še več denarja od bruto plač bi moralo ostat, potem pa lahko izbiramo za kaj bomo porabili, do zdravnika itak ne prideš, do zobarja še manj, za socialno pa vemo kdo kasira, predvsem tisti, ki se jim ne da delat.
ap100
12. 03. 2022 11.49
-1
bravo - to so dobri in potrebni učinki za delodajalce visoke plače so običajno v pogodbi izpisane neto nizke plače pa bruto - torej ptri visokih prihrani delodajalec saj plača ostane ista zmanjšajo pa se davki pri nizkih plačah profitira delojemalec saj pogodbena plača ostane ista
SLObunkeljn
12. 03. 2022 12.00
+0
Bomo videli ... sigurno bodo občutno več dobili menedžerji , manj bodo plačali davka na oddajanje nepremičnin in dobičke pri delnicah ... raja na minimalcih pa cca 16€ več, zato pa več doplačil v zdravstvu in še kje ... Ta zako je naravnan po zamisli NSi, ki je narobe razumela Robina Hooda ... Jemal bo revnim, da bo dajal bogatim.
minkica91
12. 03. 2022 12.21
+5
tako je. vsem nam je jasno, razen levičarjem ker mislijo ves naš denar vzeti za nič delo.
mužik
12. 03. 2022 11.31
+2
Vrtovec za embargo na uvoz ruskih energentov: bomo zmogli? Ljubljana, 12.03.2022, 7:00 | Posodobljeno pred 4 urami
METKA102
12. 03. 2022 11.31
+6
Kar naprej se govori, da bodo tisti z nižjimi plačami manj profitirali, kot tisti z višjimi. Nihče pa ne pove in napiše kakšna je dohodninska lestvica, da je najnižji dohodek obdavčen le 16%, najvišji pa 50%. Nihče ne pove, da za zdravstvo vsi plačujemo enak odstotek. Nekdo da 100 €/mesec, drugi pa 500 in več, prav tako je s pokojnino. Nihče se ni pritoževal, ker tisti z malce višjimi pokojninami dobijo najnižji regres, da niso dobili nikakršnega covidnega dodatka. Da imajo brezposelni in na minimalcih najvišji otroški dodatek, da imajo vrtec zastonj, zastonj letovanja in seveda še socialno podporo in še veliko vsega tega. Najkrajšo potegnejo tisti s povprečnimi plačami, plačujejo veliko, nimajo pa nobenih bonitet.
mužik
12. 03. 2022 11.30
+4
kdo nam omejuje svobodo izražanja in govora ????
DKR
12. 03. 2022 12.26
+1
minkica91
12. 03. 2022 11.27
+3
edino prav, že zdavnaj bi morali sprejeti tak zakon in še bolj bi morali oklestiti državni proračun, saj javni sektor ne dela, samo se buni glede plač, včeraj sem po 3.dneh prišla k zdravniku, ni mi dal zdravil, čeprav me boli grlo, ampak vprašal koliko dni bolniške rabim. Jaz bi pa rada zdravila ne pa bolniške, ampak za njih je to dovolj, se jim niti recepta ne da napisat. tak je javni sektor.
Alojz69
12. 03. 2022 11.19
+5
Berem alternativne medije ze 10 let pravilna odlocitev😂
DKR
12. 03. 2022 11.13
+3
Temu Jurčku je pa cenzura intimna opcija :)))))))))))))))))
Alojz69
12. 03. 2022 11.02
+7
Kaj so vas spet hekerji napadli?😂
mužik
12. 03. 2022 11.09
+4
Alojz69.............. vrnil se je šef portala in prepovedal odprtje komentarjev po celi črti .
Alojz69
12. 03. 2022 11.12
+3
Muzik mislim da res svoboda govora v demokraciji je omejens👌
mužik
12. 03. 2022 11.27
+3
Alojz69. na tem portalu ja vse omejeno , pol pa na veliko pišejo da je novinarjem omejena svoboda govora . Kaj pa nam ?? novinarji svobodo omejujejo nam državljanom
Alojz69
12. 03. 2022 11.46
+1
Ja tocno tako kot pravis in 🐑 jim pomagajo
fedr?k
12. 03. 2022 10.49
+4
Vsekakor pa volivci ne bomo pozabili kateri kul politiki nagajajo poštenim delavcem da ne zaslužijo tistega kar smo si prigarali. Oni bi samo socialcem pa sebi pomagali za ljudi se jim pa fučka.
SLObunkeljn
12. 03. 2022 12.02
-2
A ti res razumeš kaj ta zakon prinaša? Verjetno niti ne dojemaš!
An ban pet podgan
12. 03. 2022 10.23
-4
Pri vsakrm dvigu napovedo višjo inflacijo. To je to. Vzeti tam kjer je in razdeliti med vse,dokler se vse ne podre.
bandit1
12. 03. 2022 10.17
+3
V DZ bi moralo biti 90 poslancev, kje je 5 glasov ?????? so na bolniški al sploh ne hodijo v službo?
mužik
12. 03. 2022 10.14
+6
kaj je zdaj ?? tričetrt prispevkov se ne da komentirat !! aja vrnil se je šef potrala, do zdaj pa ste pa je bila svoboda govora in kritik
LionSi
12. 03. 2022 09.44
-2
Kdo bo pa javni sektor plačal, ki ga je Janša v dveh letih tako obogatil? Več zaposlenih, višji dodatki. In predvsem dodatki bodo manj obdavčeni. Poslanci so si povišali plačo za 200-300eur, seveda so glasovali za to.
grumf
12. 03. 2022 09.38
+0
Moja plača bo naslednje mesece popolnoma enaka. Je zapisana v pogodbi. Dajatve državi se pa spreminjajo ja. Bo pa zanimivo pomislit na ta moment čez leto, dve, ko bomo v krizi nižali socialne transferje, plače v js, itd itd... upam, da se motim.
vlahov
12. 03. 2022 09.36
+2
Vse je povezano. Dvig plače minialca na 1700 neto , socialne podpore na 950 e in pokojnine na 1300 e . 50% nas bo stradalo v Sloveniji , to smo ti , ki živimo pod pragom revščine 950 e . Morja nisem že dolgo videl ali hribov . Pokojnina je 400 e in 180 dodatek. Stroški v stanovanju 370e , zavarovanje 35 e , . Vse ki moti dvig prejemkov so izprali možgane in so psihopati!!!
SLObunkeljn
12. 03. 2022 12.05
-2
Ja, če imaš minimalca boš imel 16€ mesečno več, si se morda vprašal koliko več boš moral doplačati v zdravstvu, koliko več za hrano in bencin ter energijo ... ne verjamem, da boš realno na boljšem. Na boljšem bodo le tisti z nadpovprečno visokimi plačami, tisti ki dobivajo dividende od delnic ali obresti , in pa tisti, ki oddajajo nepremičnine ...
SLObunkeljn
12. 03. 2022 12.08
-2
In ne moti me dvig prejemkov, sploh ne , le procent dviga bi moral biti obratnosorazmeren z višino plače ... in strinjam se , da bi morala biti minimalna plača za pošteno delo 1.700€!
Gutenberg
12. 03. 2022 13.58
Za to bi moral svojemu delodajalcu narediti vsaj 8 do 9.000 € dodane vrednosti mesečno. Ne prometa - dodane vrednosti.
Naiven_od_rojstva
12. 03. 2022 09.36
+12
Populizem izgubljenih KULovcev ne pali. Ljudje vidijo, katera politika dela za njih, prav tako gospodarstveniki, kjer se denar ustvarja.