Slovenija

DZ za davčno razbremenitev kmetov

Ljubljana, 25. 10. 2022 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
2

DZ je s 56 glasovi za in nobenim proti potrdil novelo zakona o trošarinah. Njena glavna novost je vpeljava cenejšega obarvanega goriva za kmete, gozdarje in čebelarje, ki bo nadomestilo dosedanji sistem povračila trošarin. Vlada medtem pripravlja dodatne predloge za razbremenitev kmetov.

Z novelo zakona o trošarinah bodo imeli kmetje, gozdarji in čebelarji, ki uporabljajo vozila za prevoz čebel, 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom, saj bodo točili gorivo, ki bo za ta namen obarvano. Za to gorivo za kmetijstvo bodo veljala ista pravila glede dajatev in oblikovanja maloprodajne cene, kot veljajo za kurilno olje, je danes povzel državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič.

Ta sistem bo veljal za nosilce kmetijskih gospodarstev, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili. Na bencinskih servisih, ki jih je po ocenah okoli 200, ali ob naročilu na dom se bodo morali identificirali, trgovec pa bo pri finančni upravi preveril, ali so do tega goriva upravičeni.

Pšenica
Pšenica FOTO: Shutterstock

Pozitiven učinek bo po Božičevih navedbah dvojen, saj bodo upravičenci z novim letom kupovali cenejše gorivo, istočasno pa jim bo naslednje leto še vedno povrnjenih tudi 70 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo.

V DZ danes niso podprli predlogov dopolnil SDS, da bi se novela začela uporabljati z letošnjim novembrom, in ne z novim letom.

Danes sprejeta novela zakona o trošarinah je del širšega davčnega paketa, ki ga je vlada potrdila konec septembra. Finančni učinek te novele je glede na podatek, da se je v 2021 v državni proračun iz trošarin nateklo okoli 1,5 milijarde evrov, majhen. Sprememba naj bi namreč odnesla 1,5 milijona evrov.

Medtem vlada snuje novo zvišanje davčne ugodnosti, saj bi po predlogu nove novele zakona, objavljenem na portalu E-demokracija, kmetje od 1. januarja 2023 in do konca maja 2023 za lani dobili povrnjenih 100 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo. Od 1. junija 2023 pa bi se določila trošarina za gorivo za kmetijstvo v višini 30 odstotkov zneska trošarine za plinsko olje. Kot piše v obrazložitvi, je kmetijski sektor namreč zaradi ruske agresije na Ukrajino utrpel hude posledice, saj visoke cene energentov vplivajo na povečanje proizvodnih stroškov kmetijskih proizvodov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oknaj 4
25. 10. 2022 19.20
+1
Najprej naj točno opredelijo saj jaz in še mnogo nas isti stroj uporabljamo za obrt in kmetjistvo . Vsebine rezervoarja ne moreš kar zamenjati carinikom je pa zelo težko kaj dopovedati
periot22
25. 10. 2022 14.25
+0
Ameriška agresija!