Slovenija

DZ za večjo vlogo vodje državnega tožilstva: bo zavrženj kazenskih ovadb manj?

Ljubljana, 29. 09. 2020 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

DZ je z 51 glasovi za in 37 proti sprejel novelo zakona o državnem tožilstvu, s katero želi vlada dodatno okrepiti vlogo vodje državnega tožilstva pri zagotavljanju učinkovitosti in enotnosti pregona. Na tak način naj bi bilo zavrženj kazenskih ovadb manj, meni vlada.

V primeru hujših kaznivih dejanj bo dal tožilec pred odločitvijo o zavrženju ovadbe osnutek akta na vpogled vodji tožilstva. To bo glede na novelo storil takrat, ko ni suma, da je osumljenec storil naznanjeno kaznivo dejanje. V primerih kaznivih dejanj, za katera je predpisana več kot osemletna zaporna kazen, pa se bo vodja tožilstva o razlogih za zavrženje posvetoval še z dvema državnima tožilcema.

V primeru hujših kaznivih dejanj bo dal tožilec pred odločitvijo o zavrženju ovadbe osnutek akta na vpogled vodji tožilstva.
V primeru hujših kaznivih dejanj bo dal tožilec pred odločitvijo o zavrženju ovadbe osnutek akta na vpogled vodji tožilstva. FOTO: Shutterstock

V opozicijskih Levici, SAB, LMŠ in SD so z dopolnilom sicer predlagali, da se ta člen črta, ker po njihovem mnenju posega v neodvisnost tožilca. Državni tožilec je pri svojem delu po njihovih pojasnilih vezan na ustavo, zakone in mednarodno ratificirane pogodbe. Če bodo dopustili, da bodo tožilci podvrženi obveznemu zakonskemu nadzoru in vsebinskemu vmešavanju v njihovo strokovno odločitev, se bo v njihovo delo prikradla politika, so menili. Vendar dopolnilo ni bilo sprejeto.

Novela poleg omenjenega člena tudi usklajuje slovenski pravni red z evropsko uredbo o Agenciji EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust) in odpravlja nepravilnosti, ki jih je pri izvajanju in evidentiranju pripravljenosti in dežurstva državnega tožilstva ugotovilo računsko sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
30. 09. 2020 10.06
+5
Vsaka poteza SDS in njenega liderja je uperjena proti spoštovanju prava in pravne države ( čeprav so jih polna usta tega !) s tem , ker v vse pore vrinjajo svoje ljudi , da lahko krojijo življenje po meri JANŠIZMA !
Uporabnik113189
30. 09. 2020 09.55
+5
Celotna strokovna javnost je bila odločno proti enem delu tega zakona. Janša pač po stari navadi v zakon vrine enega svojih janšizmov, ki ga potem spretno izkorišča za izigravanje sodstva, policije, skratka celotnega sistema pregona kriminalcev. Tokrat bo pač njegov politično imenovan "kader" poskrbel, da bo tožilec plesal kakor bo on dirigiral. Temelj demokracije pa je, da se poltika ne sme neposredno vmešavati v stokovna dela. Po domače, kot če bi politik ( ki je bil prej novinar) narekoval zobozdravniku in mu visel proko rame, kako naj popravlja pacientov zob. Z njegovo preteklostjo in polnim nahrbtnikom, se pač zaveda da bi zlahka pristal doživljenjsko v zaporu. Ljudje ki so takno osebo postavili na oblast niso niti za dlako boljši.. In če država in pregon kriminlcev ne deluje, potem prej ali slej ljudstvo vzame pravico v svoje roke.. Čakajo nas slabi časi..
Berenika
30. 09. 2020 10.19
+3
Ustava RS 135. člen: "Državni tožilec vlaga in zastopa kazenske obtožbe in ima druge z zakonom določene pristojnosti. Ureditev in pristojnosti državnih tožilstev določa zakon." Kar si napisal, drži. Tožilec je po Ustavi sam odgovoren in to, kar si napisal glede "imenovanega "kadra"" in tak "zakonski nadzor" prav lepo nakazuje na staro partijsko hierarhičnost, kjer je politika tista, ki nadzira in seveda narekuje. Politika (partija) s tem kar naenkrat postane strokovnjak, tudi na področju kulture. Kakor sem že citirala Romano Tomc in njeno 'modrijansko' kulturo: "Prevečkrat podpiramo kulturnike, ki so žalitev za slovensko kulturo, umetnike, ki to niso in ustvarjalce, ki mislijo, da mora država financirati vsako njihovo izražanje, čeprav prav nikogar ne zanima." Kakšne pojme ima o kulturi Tomčeva res prav nikogar ne zanima, zanima pa nas partijska diktatura.
provni
30. 09. 2020 09.42
+6
A JJ -ja skrbi, da mu ne bi zastarale zadeve na sodišču ? Tukaj nekaj ni v redu.
KavčStrokovnjak
30. 09. 2020 09.28
+5
A ni ta zakon malo skregan z ustavo?
ActiveR
30. 09. 2020 08.01
-3
SAB in Alenčiča vedno za meglo, ko gre za pravne ureditve, kdaj bo ta stranka že preteklost?