Slovenija

E-glasovanje: preteklost, sedanjost in prihodnost z vidika kibernetske varnosti

Ljubljana, 18. 02. 2024 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Aleksander Bizjak
Komentarji
19

Prizadevanje za sisteme e-glasovanja predstavlja pomemben premik v tem, kako demokracije izvajajo volitve. Ta prehod pa je zajet v polemike in pomisleke glede kibernetske varnosti, kar so še posebej poudarile sporne predsedniške volitve v ZDA leta 2016 in 2020. Medtem ko privlačnosti izboljšane dostopnosti in učinkovitosti ni mogoče zanikati, ostaja varnost takih sistemov najpomembnejša skrb.

E-glasovanje
E-glasovanje FOTO: Shutterstock

Globalno e-glasovanje: primeri, priljubljenost in zanesljivost

Nekatere od sodobnih zgodb o uspehu, ko gre za e-glasovanje, bi bili Združeni arabski emirati (ZAE), Švica in projekt Evropske unije mGov4EU.

Leta 2023 so ZAE postali prva država, ki je izvedla popolnoma digitalne volitve, ki so vključevale kioske za e-glasovanje in spletni kanal. Digitalni pristop je omogočil hitro objavo volilnih rezultatov, le osem minut po zaprtju volišč, pri čemer se je velika večina volivcev (92 odstotkov) odločila za glasovanje na daljavo. Ta visoka stopnja sprejemanja, pri čemer 74 odstotkov uporablja mobilno aplikacijo, dokazuje sprejemljivost sistema in potencialno povečanje učinkovitosti.

Švica izstopa po pogostih volitvah in veliki razširjenosti glasovanja na daljavo, saj je približno 95 odstotkov glasov oddanih po pošti. Švicarji izkazujejo močno naklonjenost spletnemu glasovanju, saj ga do dve tretjini podpirata, če bi imeli možnost.

Druga faza projekta mGov4EU, izvedena v Nemčiji, je integrirala več digitalnih rešitev, vključno z enotnim digitalnim prehodom ter avtentikacijo eID in denarnice, da bi olajšala spletno glasovanje.

Polemike

Polemike v zvezi z e-glasovanjem, zlasti v ZDA, so razkrile zapletenost varovanja volilne integritete v dobi digitalnih informacij. Obtožbe o tujem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA leta 2016 in pomisleki glede varnosti sistemov e-glasovanja leta 2020 so poudarili možnost izkoriščanja in manipulacije teh sistemov.

Ameriško združenje za napredek znanosti (AAAS) je zavzelo konservativno držo glede uvedbe sistemov e-glasovanja. Navajajoč pomanjkanje tehnologije, ki bi lahko zagotovila tajnost, varnost in preverljivost označene glasovnice, poslane prek interneta, je AAAS izrazila zaskrbljenost glede trenutne neizvedljivosti varnega internetnega glasovanja. Objavili so tudi pismo guvernerjem in državnim sekretarjem, v katerem so jih odkrito pozvali, naj se vzdržijo uporabe kakršnega koli interneta ali sistema glasovalnih aplikacij.

Trenutno Slovenija nima vpeljane nobene oblike e-glasovanja za državne volitve.
Trenutno Slovenija nima vpeljane nobene oblike e-glasovanja za državne volitve. FOTO: AP

Kaj pa Slovenija?

Trenutno Slovenija nima vpeljane nobene oblike e-glasovanja za državne volitve. Raziskave so pokazale, da obstaja politična delitev glede stališč do e-glasovanja. Stranke na levem političnem polu na splošno bolj podpirajo idejo kot desno usmerjene stranke.

Največje težave so pomanjkanje konsenza, tehnični premisleki in seveda vprašanje pridobitve zaupanja javnosti. Kot so pokazale državnozborske volitve 2022 z razmeroma visoko udeležbo, Slovencev ni problematično spraviti na volišča, če imajo tehtne razloge, kakršni koli že so.

Kaj bi potem rešilo e-glasovanje? Volilno udeležbo? Udeležbo določenih skupin volivcev? Kako bi stranke tržile e-glasovanje svojim ciljnim volilnim bazam? Ta vprašanja so družbena in ne tehnična, zato bom razpravo prepustil politologom.

Izzivi, s katerimi se spopadajo inženirji

Temeljni izziv pri e-glasovanju je zanesljiva avtentikacija in avtorizacija volivcev, kar pomeni zagotoviti, da vsak glas odda zakoniti volilni upravičenec, ne da bi omogočili lažno predstavljanje volivca ali dvojno glasovanje. To vključuje izvajanje varnih mehanizmov za večfaktorsko avtentikacijo (MFA), ki lahko združujejo nekaj, kar volivec pozna (gesla, kode PIN), nekaj, kar volivec ima (pametne kartice, mobilne naprave), in nekaj, kar volivec je (biometrični podatki).

Visoka razpoložljivost sistemov za e-glasovanje je ključnega pomena, zlasti v času največjega števila volitev. Ti sistemi morajo biti odporni proti napadom DDoS (Distributed Denial-of-Service), zaradi katerih bi lahko bila platforma za glasovanje nedostopna. Rešitve vključujejo redundantno zasnovo sistema, skaliranje v oblaku za upravljanje povečanja obremenitve ter implementacijo storitev za zmanjšanje DDoS in požarnih zidov za filtriranje zlonamernega prometa.

Varovanje zasebnosti volivcev in zagotavljanje anonimnosti glasovanja sta bistvenega pomena za spoštovanje tajnosti glasovanja. To se doseže s šifriranjem glasov in uporabo anonimnih poverilnic, ki avtenticirajo volivce, ne da bi njihovo identiteto povezali z njihovim glasom. Poleg tega lahko mešana omrežja (mixnets) in čebulni protokoli usmerjanja zakrijejo pot in vsebino glasov, kar dodatno poveča zasebnost volivcev.

Ali so izkoriščanja mogoča kljub tem varnostnim ukrepom? Seveda.

V Združenih državah je Symantec pokazal opazno ranljivost na konvenciji Black Hat, kjer je varnostni strokovnjak predstavil, kako je mogoče ogroziti elektronski glasovalni stroj za oddajo več glasov z uporabo majhne naprave za izkoriščanje napake na stroju in pametni kartici. To je vzbudilo zaskrbljenost, zlasti, ker se pet zveznih držav – Georgia, Delaware, Louisiana, Južna Karolina in New Jersey – za revizijo rezultatov zanaša na elektronske glasovalne naprave brez sistema za preverjanje papirnatih glasovnic.

V Evropi so bili dokumentirani in natančno preučeni izzivi in izkoriščanja, povezani s sistemi e-glasovanja, kar kaže na zapletenost varnosti digitalnih volitev. Le nekateri izmed primerov vključujejo napade DDoS v Bolgariji in na Češkem leta 2021 ter kampanje lažnega predstavljanja v Franciji leta 2017.

Na žalost je novic o kibernetskih napadih malo, kar daje lažen občutek varnosti; odsotnost potrjenih vdorov ne pomeni absolutne varnosti in radijska tišina okoli pogovorov o kibernetski varnosti ne pomeni, da so grožnje izginile.

Razprava o sistemih elektronskega glasovanja (e-glasovanje) je pogosto polemična, ne zaradi inherentnih napak v sami tehnologiji, temveč zaradi politizacije tehničnih vprašanj. Ta pojav je še posebej izrazit v regijah, kot so Evropa in Združene države, kjer so se v zadnjih letih okrepile razprave o e-glasovanju, pogosto po strankarski liniji. Ta politizacija zamegljuje objektivno oceno in izboljšanje sistemov e-glasovanja ter odvrača pozornost od konstruktivnih razprav o izboljšavah varnosti in mogočih koristih teh sistemov.

Zavedanje, da noben sistem – elektronski ali drugačen – ni neprepusten, je ključnega pomena za napredek našega pristopa k e-glasovanju. Prizadevanje za nezmotljiv sistem je nesmiselno; namesto tega bi se morala prizadevanja osredotočiti na izboljšanje odpornosti, odkrivanje in blaženje groženj ter razvoj zanesljivih strategij okrevanja.

Ponudba e-glasovanja – kot možnosti in ne kot zahteve – spoštuje izbiro ter se prilagaja različnim željam in potrebam volivcev. Še pomembnejše pa je, da bi lahko bili razvoju in varnosti sistemov e-glasovanja v veliko korist strokovno znanje in inovacije zasebnega sektorja. Vlade bi morale zavzeti sodelovalno držo in se iz napredka zasebnega sektorja na področju kibernetske varnosti in tehnologije za izboljšanje učiti varnosti e-glasovanja.

Skratka, prihodnost e-glasovanja ni odvisna od zanikanja njegovih izzivov, ampak od uravnoteženega in odprtega pristopa, ki izkorišča prednosti javnega in zasebnega sektorja. Če presežemo pristranske razprave in se osredotočimo na oprijemljive varnostne izboljšave in pravne okvire, si lahko prizadevamo za sisteme e-glasovanja, ki ponujajo večjo dostopnost in udobje, ne da bi pri tem ogrozili integriteto volilnega procesa.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus političnega think tanka Inštitut za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rato
18. 02. 2024 17.32
Mi polemiziramo - kompliciramo na koncu pa tako ali drugače odločijo lobiji. Obljuba še ni jamstvo za oddan glas videno že večkrat. Spremeniš mnenje pa sprt isti nateg samo v drugem paketu🤔
Banion
18. 02. 2024 16.18
e-volitve v sloveniji, dajte no, sem prepričan da ne bi nikoli več spravili skupaj vlde kajti ne glede katera stran bi bila poražena ne bi priznala legitimnosti volitvam. Kar naj ostane tako kot je
brusilec
18. 02. 2024 16.18
+1
neverjetno.. 75% oseb ima. internetno bančništvo.. preko tega bi se lahko dalo lepo glasovati.. glas se odda, in tudi preveri.. nic vlaganja, samo dogovor z bankami. za tistih 25% ki pa nimajo, so pa pač odprta volišča, pa je... ampak ne, raje vložiti milijone v nov skorumpirani software
25petelinov
18. 02. 2024 15.39
Poraženci si vedno izmislijo teorijo zarot.
NeXadileC
18. 02. 2024 15.00
E-glasovanje, priložnost za s...
Con-vid 1984
18. 02. 2024 15.00
Jasno, da mora biti štetje mehansko z neodvisnimi opazovalci na vsakem volišču. Sicer je demokracija tako ali tako totalni nateg.
martin celin
18. 02. 2024 18.10
Kot je Tanja poudarila kandidat je iz naših vrst ampak naj poudarim,da gre za neodvisnega kandidata.
Ramzess
18. 02. 2024 18.10
Ejga-Tega
18. 02. 2024 14.58
+0
Pri nas bi bili izidi znani že pred zaprtjem volišč, kajti vololna komisija je leva, se že v naprej zmenijo.
brusilec
18. 02. 2024 16.19
uf, en upran mozganotrumpovec več.. na voliscih delajo levi in desni, veckratno stetje
Fery Zaka
18. 02. 2024 14.23
To, kar vsaka banka, vsaka trgovina, kdorkoli, z lahkoto udejani, je v gnili politiki nemogoče udejanjiti. Vsaj tako lahko izluščimo iz članka. Ne da se, ja, vemo da se ne da. Vse, kar se v okviru države da, je kraja posvečenih in njih nedotakljivost. To se pa z lahkoto da uresničiti.
vvvilice
18. 02. 2024 13.27
+0
Demokratične volitve? To je kot bi volk čuval ovce.
vvvilice
18. 02. 2024 13.27
+1
Včasih so avtomobilske analogne števce prevrteli nataj, ta prikat manj prevoženih kilometrov. Danes to naredijo digitalno, v precej krajšem času. Enako je t volitvami.
brusilec
18. 02. 2024 16.20
to z digitalnimi stevxi lahko izjavi samo nekdl, ki tega še nikoli ni počel.. ne, ni tko enostavno, ker ima kilometre zapisane več komponent
vvvilice
18. 02. 2024 13.25
+2
Digitalne volitve je VELIKO ENOSTAVNEJE ponarediti
Darko32
18. 02. 2024 12.32
V Slveoniji je glavni problem v tem, ker bi se kalkuliralo kako izvršiti prevaro volitev in ponarediti rezeltate. Uporabljale bi se vse metode tudi ponarejanje digitalnih rezultatov. Videmi smo digitalizacijo zemljiške knjige recimo. Tam so določeni vpisovali podatke kar po domače ina danes imamo anarhijo.Geodetska uprava je isto. Videli smo, d aje celo 2 miljona napak. Videli smo zdravstvo, kjer prirejajo določeni tudi evidence. Poglejmo področje, kjer je recimo veliko obolevnosti in to pokaćžejo številke. A glej ga zlomka sočasno vidimo, da prirejajo podatke in potem vpisujejo neke leve pdoatke in sistem ni več verodostojen. Zato pravim, da glede volitev bi moralo bili edino tako, da bi se za vsake volitve naredilo aplikacijo, katera bi bila uporavbna in bi delovala preko digitalnega potrila in sočasno vezana na številko v volilnem seznamu. Nato pa bi dobil šele možnost glasovanja. Okrog tajnosti pa nehajmo že enkrat z tem.
mackon08
18. 02. 2024 12.14
+3
Tukaj pa dam prav Jelinčiču, ki je rekel ,če bi volitve kaj spremenile jih ne bi bilo. Kdor koli je na vladi je isto sranje.
JK123
18. 02. 2024 12.50
Pa če bi bila demokracija tako dobra, kot se jo opeva, potem bi se tudi firme vodile demokratično, ampak se ne. Beseda šefa je nad besedo drugih delavcev.